Andrei, fiul Manuelei Hărăbor, se confruntă cu tulburare de spectru autist
Invitată la emisiunea „Ego Life”, actrița Manuela Hărăbor a povestit că și-a dat seama că era ceva în neregulă cu fiul ei în jurul vârstei de 1 an. Pentru „EGO”, a dezvăluit că: „În primul an de viață a avut o evoluție absolut normală. S-a întâmplat ceva în luna a 10-a. Se pare că a fost totuși o stare febrilă care a cauzat starea lui de sănătate și undeva pe la 11 luni a început o regresie. De unde gângurea foarte des, avea un comportament absolut normal, încet, încet s-au diminuat toate lucrurile astea.”
De asemenea, tânăra mamă a constatat că Andrei plângea când era scos la plimbare și, mai mult decât atât, nu vorbea. Ajunsă cu el la „Spitalul Elias” din București, a aflat că nu era exclus ca băiatul să aibă o tulburare de spectru autist. Într-un interviu pentru „OK!”, a relatat următoarele: „La început nu am crezut. Într-adevar, Andrei nu vorbea, dar exista comunicare non-verbală între el şi cei din jur.”
Copilul Manuelei Hărăbor a fost diagnosticat cu tulburare de spectru autist în jurul vârstei de 3 ani, așa cum reiese și din declarația actriței pentru „EGO”: „Nici medicii la rândul lor nu îi găseau un diagnostic. El a fost diagnosticat la 3 ani și jumătate. Așadar, mulți ani a trăit cu multe semne de întrebare, pentru că nu știa de ce Andrei nu vorbea și avea un comportament diferit...”
Încă de când a primit un asemenea diagnosticat Andrei a început să urmeze diverse tipuri de terapie, inclusiv în SUA. Într-un interviu acordat acum câțiva ani pentru „OK!”, mama lui nu s-a ferit să spună că băiatul a reușit să vorbească și să se îmbrace singur la vârsta de 8 ani, după ce a început să facă terapie ABA: „Acolo a fost singurul loc unde a făcut terapie ABA. A început să vorbească, după numai cinci săptămâni de terapie, să se poată îmbrăca singur.”
Manuela Hărăbor și-a crescut fiul singură
Întrucât tatăl copilului ei, Dan Chișu, nu voia să-l recunoască pe Andrei și să se implice în creșterea lui, Manuela Hărăbor i-a intentat proces de paternitate în anul 2013. Potrivit informațiilor oferite de „PLAYTECH”, în urma procesului s-a confirmat că regizorul este într-adevăr tatăl lui Andrei și, până la urmă, a început să-i plătească pensie alimentară acestuia. Cu toate acestea, a refuzat în continuare să se implice în viața băiatului său.
Mai demult, stând de vorbă cu „Libertatea”, frumoasa actriță a ținut să spună că, în ciuda atitudinii lui Dan Chișu, a hotărât să îl ierte: „Eu iert foarte ușor. Mă supăr ușor, sunt ca un foc de paie. Nu țin ranchiună și supărare cu nimeni. Da, l-am iertat de mult, așa cum am iertat pe oricine.”
Andrei are 33 de ani
În toamna anului trecut, fiul Manuelei Hărăbor a împlinit 33 de ani. Cu ocazia aniversării sale, mama lui i-a transmis un mesaj emoționant, din care se poate sesiza cât este de recunoscătoare pentru că îl are. Astfel, a scris, pe contul ei de Facebook, că:
„Sunt mama lui Andrei. Nimic altceva din ce am făcut în toată viața mea nu mă descrie atât de complet. Mama lui Andrei. De 33 de ani Andrei mă modelează în fiecare zi și aduce la suprafață tot ce este mai bun în mine, acele calități cu care ne-a înzestrat pe toți bunul Dumnezeu dintru început...Pot spune cu mâna pe inimă că Andrei a fost și este șansa mea de nemurire, scara pe care Dumnezeu mi-a făurit-o să urc spre Cer. De multe ori am alunecat și am pășit alături, dar Andrei a fost mâna nevăzută care m-a salvat de fiecare dată.
Prin tot ce este și prin tot ce face, prin imensa lui capacitate de a iubi, prin bucuria cu care își începe fiecare nouă zi, prin ușurința cu care își cere iertare atunci când știe că a făcut ceva greșit sau că m-a supărat în vreun fel. Andrei m-a învățat să am răbdare, să fiu generoasă, să iert și să iubesc cu adevărat...”
Ce a spus actrița despre a fi mama unui copil cu tulburare de spectru autist
De-a lungul timpului, Manuela Hărăbor a insistat asupra ideii că, în ciuda momentelor dificile prin care a trecut ca mamă de copil cu tulburare de spectru autist, a reușit mereu să găsească puterea de a merge mai departe și că a avut parte și de sprijinul persoanelor apropiate. Spre exemplu, într-un interviu pentru „Libertatea”, a venit cu următoarele precizări:
„E atâta suferință în jur, sunt cazuri mult mai grave! Autismul e diferențiat. Sindromul acesta are două laturi generale mari. Unul e Sindromul Asperger, în care copilul dezvoltă abilități fantastice într-un domeniu. Andrei nu are acest tip. El nu are ceva în care excelează. Dar mă bucur mai mult că el comunică cu noi, că a învățat să-și exprime sentimentele... Eu nu sunt nici pe departe o mamă eroină. Eu nu am fost singură, am avut ajutor în fiecare zi din partea părinților, a familiei și prieteni care mi-au venit în cale tocmai atunci în care nu mai vedeam o rază de soare.”
În același timp, a adus adesea în prim-plan și bucuriile pe care i le aduce fiul ei. Pentru „PLAYTECH”, a povestit că: „Niciodată nu am avut o satisfacție mai mare decât aceea când Andrei mă face să mă simt centrul universului. Ne spunem „te iubesc” de dimineața până seara, ne spunem de zeci de ori pe zi. Seara, după ce ne spunem rugăciunea, la fel procedăm. De fiecare dată când face o boacănă, știe care e cuvântul magic. Nu suportă să mă vadă supărată. Iar acel „te iubesc”, rostit de el e cea mai bună doctorie.”
Nu în ultimul rând, a menționat că a învățat că a fi mama unui copil cu tulburare de spectru autist reprezintă „un mod de viață”. Într-un interviu acordat acum câțiva ani pentru „OK!”, Manuela Hărăbor a dezvăluit că: „Să ai un copil autist e un mod de viaţă, nu o povară. (…).Am învăţat că fiecare dintre noi are o cruce de purtat. Important este să o acceptăm şi să învăţăm să ne-o ducem cu demnitate şi cu responsabilitate. Voi avea toată viaţa un copil de 6-7 ani.”
A fi părintele unui copil cu autism: 21 de lucruri pe care aș fi vrut să le știu
Surse foto: facebook.com/ManuelaHaraborOficial, facebook.com/chisu.dan.9/
Surse articol: adevărul.ro, ego.ro, gandul.ro, libertatea.ro, libertateapentrufemei.ro, okmagazine.ro, playtech.ro