- Importanta dietei in timpul sarcinii
- Fructele si legumele in timpul sarcinii
- Alimente bogate in amidon (glucide) in timpul sarcinii
- Proteinele in timpul sarcinii
- Produsele bogate in acid folic in timpul sarcinii:
- Produsele lactate in timpul sarcinii
- Gustari sanatoase in timpul sarcinii
- Consumul alimentelor in conditii de siguranta in timpul sarcinii
Importanta dietei in timpul sarcinii
O dieta sanatoasa este partea cea mai importanta a unui stil de viata sanatos, in orice moment, cu atat mai mult in sarcina, sau daca intentionezi sa ramai gravida. Mancarea sanatoasa in timpul sarcinii va ajuta copilasul sa se dezvolte si sa creasca, iar pe tine te va tine in forma si sanatoasa. Dieta trebuie luata in serios, daca te gandesti cati copii se nasc anemici sau cu carente de vitamine si minerale, dar si cate mamici au probleme cu dantura, cu parul, cu stresul imediat dupa nastere. Si toate problemele au un punct comun de plecare...dieta in timpul sarcinii.
Nu trebuie sa mergi pe o dieta speciala, dar este important sa mananci o varietate de alimente in fiecare zi pentru a obtine toate nutrimentele de care tu si copilul tau aveti nevoie. Nu trebuie sa mananci cat pentru doi, dar trebuie sa ai grija ce mananci.
De asemenea, chiar daca cel mai bine este sa-ti iei nutrimentele din alimentele pe care le consumi, de cele mai multe ori aceste surse de vitamine si minerale nu sunt suficiente pentru a sustine si o sarcina, asa ca ar trebui sa iei si niste suplimente.
Sunt si alimente care ar trebui evitate, doar vorbim de dieta in timpul sarcinii. Asa ca, mai putin zahar, mai putine grasimi si fara alcool sau tutun.
Fructele si legumele in timpul sarcinii
Chiar daca inainte se stricau fructele in casa, iar pe la piata de legume treceai foarte rar, acum ca ai un bebe in burtica mananca multe fructe si legume. Acestea ofera vitamine si minerale, dar si fibre, care ajuta la digestie, previne constipatie si ajuta la buna functionare a organismului, in general.
Mananca cel putin 5 portii de fructe in fiecare zi (de preferat proaspete). Nu uita sa le speli foarte bine.
Legumele pot fi gatite usor (fierte sau la cuptor), dar daca se poate este bine sa le consumi crude, dar bine spalate, pentru a beneficia de toate substantele nutritive pe care le contin.
Nu exista fructe sau legume interzise in sarcina, dar asta nu inseamna ca vei manca doar fructe si legume.
Alimente bogate in amidon (glucide) in timpul sarcinii
Alimentele bogate in amidon sunt o sursa importanta de vitamine si fibre si nu contin prea multe calorii. Vorbim de paine, cartofi, cereale pentru micul dejun, orez, paste, taitei, porumb, mei, ovaz, cartofi dulci.
Mananca paine din cereale integrale in locul celei din faina alba.
Proteinele in timpul sarcinii
Sursele de proteine sunt: carnea de pasare, de curte daca se poate(evita ficatul), pestele, ouale, fasolea, nucile. Alimentele bogate in proteine trebuie consumate zilnic.
Asigura-te ca aceste alimente, in special carnea sunt bine fierte, gatite si ca nu exista urme de sange in ele sau in mancarurile pe care le mananci. Prospetimea lor conteza foarte mult. Manaca oua de tara dar verifica-le sa fie proaspete (le pui intr-un ibric cu apa si daca oul se lasa la fund este proaspat, daca se ridica nu-l manca). De asemenea, verifica termenul de garantie al produselor din comert.
Produsele bogate in acid folic in timpul sarcinii:
Este sanatos sa tii dieta pe timpul sarcinii pentru ca din alimentele sanatoase extragem si acidul folic necesar dezvoltarii si mentinerii sanatatii copilului tau. Acidul folic este o forma de vitamina B care previne aparitia unor probleme la nivelul creierului. Cerealele fortifiate, produsele bogate in cereale, fasolea, legumele cu frunze verzi, sucul de portocale sunt alimente bogate in acid folic. Unii cercetatori afirma ca un consum adecvat de produse ce contin acid folic mai poate prevenii si aparitia altor boli precum crapaturi ale buzelor sau ale cerului gurii, precum si anumite tipuri de afectiuni ale inimii. Corpul tau are nevoie de acidul folic asa cum se gaseste el in natura, adica asa cum exista in compozitia unor legume sau fructe pentru a produce sange in conditii normale astfel incat sa nu suferi de anemie. De asemenea, acesta este esential si pentru producerea, refacerea si functionarea AND-ului sau a unor celule de baza din sange. Astfel consumul unor fructe sau legume bogate in acid folic este important pentru dezvolatarea celulelor stem si implicit pentru dezvoltarea fetusului.
Produsele lactate in timpul sarcinii
Produsele lactate, precum laptele, branza sau iaurtul sunt foarte importante in timpul sarcinii, deoarece acestea contin calciu, proteine si multe alte elemente nutritive de care are nevoie bebelusul tau (vitamina B2 si vitamina B12). Ar trebui sa consumi cam 2-3 portii pe zi.
Alege produse sarace in grasimi, daca este posibil.
Produsele lactate sunt importante in timpul sarcinii, deoarece calciul ajuta la dezvoltarea oaselor copilului din burtica (pentru a se forma corespunzator)
Femeile insarcinate ar trebui sa bea mult lapte pasteurizat. Laptele crud, din gospodariile bunicilor este bun, dar ai grija sa-l fierbi foarte bine.
Gravidutele ar trebui sa evite branzeturile moi, cu mucegai (cum ar fi Brie si Camembert) din cauza ca acestea contin niveluri ridicate de Listeria, o bacterie care poate provoca pierderea sarcinii sau unele afectiuni la bebelusi.
Branza de vaci, branza topita, feta, mozzarella sau branzeturile tari sunt considerate a fi sigure in timpul sarcinii si nu trebuie evitate.
Gustari sanatoase in timpul sarcinii
Daca ti se face foame intre mese incearca sa nu mananci snacks-uri, care sunt bogate in grasimi sau zahar (cum ar fi dulciurile, biscuitii, chipsurile sau ciocolata). In schimb, poti alege urmatoarele gustari:
- Sandwich-uri cu cascaval, sunca slaba, ton, somon, sardine sau salata.
- Salata de legume cu morcov, telina, castravete
- Un iaurt sau o felie de branza proaspata
- Supa de fasole
- Cereale neindulcite sau terci de ovaz cu lapte
- Bauturi lactate sau sucuri de fructe neindulcite
- Fructe proaspete
- Fasole cu paine prajita sau un cartof fiert sau copt
Consumul alimentelor in conditii de siguranta in timpul sarcinii
- Spala bine fructele, legumele si salata pentru a elimina orice urma de pamant, care poate contine toxoplasma, un parazit care poate provoca toxoplasmoza - o boala care poate afecta bebelusul din burtica.
- Spala toate suprafetele, ustensilele si mainile, dupa manevrarea carnii crude. Astfel, eviti toxoplasmoza.
- Asigura-te ca alimentele crude sunt depozitate separat de carne sau de mancarea gata preparata, pentru a evita contaminarea. Eviti astfel intoxicatiile alimentare provocate de Salmonella, Campylobacter si E. Coli.
- Gateste carnea foarte bine termic, pentru a distruge toate toxinele. Interzis consumul de carne cruda sau „in sange" in sarcina.
Evita in timpul sarcinii alimentele bogate in zahar si grasimi
Untul, uleiurile, sosurile pentru salate, creme, ciocolata, chipsurile, biscutii, produsele de patiserie, inghetata, torturile, budincile, bauturile acidulate, ar trebui consumate cu moderatie in timpul sarcinii. Acestea contin multe calorii fara a furniza alte elemente nutritive si pot contribui la cresterea in greutate. De asemenea, aceste alimente pot fi responsabile pentru obezitate si carii dentare.
Daca mananci foarte multe alimente grase, poate creste nivelul colesterolului rau din sange. Daca ti-e pofta de ceva dulce, alege o prajitura facuta in casa cu foarte putin zahar.
Un alt motiv pentru care ar trebui sa fii foarte atenta cu dieta in timpul sarcinii este acela ca poti dezvolta diabetul gestational. Diabetul gestational afecteaza femeile insarcinate. Unele femei au un nivel foarte ridicat de glucoza in sange si organismul lor este in imposibilitate de a produce suficienta insulina pentru a transporta toata glucoza la celule, rezultand cresterea progresiva a nivelului de glucoza. In general, gravidutele pot controla diabetul gestational cu exercitii fizice simple dar regulate si dieta adecvata. Doar 10% pana la 20% dintre viitoarele mamici cu diabet gestational iau medicamente. Atentie! Diabetul gestational nediagnosticat sau necontrolat poate creste riscul de complicatii la nastere. Oamenii de stiinta de la National Institutes of Health de la Universitatea Harvard au descoperit ca femeile a caror dieta, inainte de sarcina, a fost bogata in zahar, grasimi animale si colesterol, prezinta un risc mai mare de diabet gestational, comparativ cu femeile care au avut o dieta bazata pe fructe, legume si carne slaba.
Atunci cand esti insarcina trebuie sa te gandesti ca aproape tot ce-i natural, creste in gradina sau in livada poate fi o sursa de vitamine si minerale bune pentru organismul tau si pentru cresterea armonioasa a bebelusului din pantec. Apoi trebuie sa fii constienta ca ai nevoie de proteine din carne, de nutrimentele pe care ti le ofera consumul de peste si de multe fibre.
Da...mai mult ca niciodata, in sarcina ai nevoie de o dieta echilibrata, variata si sanatoasa.
Surse: nhs.uk; babycentre.co.uk; womenshealth.gov