- Ce să arunci din frigider
- 1. Verdețuri lipicioase
- 2. Lămâi storcite
- 3. Ghimbir stafidit
- 4. Condimente expirate
- 5. Diverse alimente primite cadou pe care nu le vei folosi niciodată
- 6. Resturi alimentare misterioase
- 7. Orice alimente mucegăite
- 8. Carne tocată, de pui și de pește crudă după 2 zile
- 9. Ouăle expirate
- 10. Conserve desfăcute
- 11. Pâinea
- 12. Alimente fermentate și mezeluri
- Sfatul nutriționistului
Ce să arunci din frigider
Trebuie să recunoști că deschiderea frigiderului îți insuflă uneori sentimente de vină și teroare. Deși îți dorești să eviți risipa alimentară pe cât de mult posibil, sunt lucruri care nu mai au ce căuta între pereții frigiderului. Elimină fără să mai stai pe gânduri următoarele lucruri; vei avea un frigider curat și, în plus, mai încăpător.
1. Verdețuri lipicioase
Atunci când punga cu salate și verdețuri din spatele frigiderului începe să devină lipicioasă, fii sigură că nu mai sunt șanse de a le folosi în vreun preparat. Aspectul lipicios se datorează bacteriilor care s-au proliferat peste alimente.
2. Lămâi storcite
Foarte multe persoane cumpără lămâi pentru a le avea în caz de nevoie. Uneori le taie în jumătate și le folosesc și uită să le arunce. Este evident că acestea nu-și mai găsesc locul în frigider, precum și cele care devin prea dure și fără zeamă.
3. Ghimbir stafidit
Indiferent cât de bine îți depozitezi ghimbirul, va veni un moment în care se va altera în frigider. Atunci când vei observa că se zbârcește și capătă un aspect obosit, înseamnă că a venit momentul să scapi de el.
4. Condimente expirate
Cu toții avem, într-un colțișor al frigiderului, câteva condimente care nu mai pot fi folosite. Fie că este vorba despre un sos de friptură de vara trecută, de un ketchup pe care nu mai îți amintești când l-ai mai folosit, orice condiment expirat trebuie să ajungă la gunoi.
5. Diverse alimente primite cadou pe care nu le vei folosi niciodată
Fie că le-ai primit ca produse promoționale, fie sub formă de cadou de la rude sau prieteni, reușesc să se perpetueze în frigiderul tău prin prisma faptului că nu au termen redus de valabilitate. Asta nu înseamnă că trebuie să rămână un deceniu în frigiderul tău. Oricum nu le vei folosi, așa că îți ocupă spațiu.
6. Resturi alimentare misterioase
Dacă nu îți mai amintești când ai preparat o anumită mâncare (săptămâna trecută sau poate luna trecută), este cazul să nu o mai ții prin frigider. Cu atât mai mult cu cât nici nu mai știi ce conține oala/recipientul respectiv...Nu are sens să încerci să o miroși. Experții de la Mayo Clinic sunt de părere că după 4 zile crește riscul de bacterii nocive și cu siguranță nu îți dorești o toxiinfecție alimentară de sărbători.
7. Orice alimente mucegăite
Aici nici nu mai este nevoie de vreo explicație. Dacă un aliment conține mucegai sau este vizibil alterat, trebuie aruncat rapid. Pe lângă faptul că nu mai este consumabil, poate altera și alte produse din frigider.
8. Carne tocată, de pui și de pește crudă după 2 zile
Poate ți-ai dorit să prepari un prânz sau o cină delicioasă, însă ai uitat pur și simplu carnea în frigider sau te-ai apucat de alte treburi și ți-a ieșit din minte. Ai uitat și să o pui la congelator în următoarea zi. Chiar dacă buzunarul tău va suferi o pierdere, cel mai bine este să scapi de ea.
9. Ouăle expirate
Dacă ai ouă care au expirat de peste o lună, este ușor să afli dacă mai sunt bune fără să le deschizi. Trebuie să umpli un castron cu apă și să așezi câte un ou pe rând. Dacă stă drept pe fund și cade pe o parte este încă proaspăt. Dacă cade la fund, dar stă drept, îl poți mânca dar rapid. Dacă plutește trebuie aruncat.
10. Conserve desfăcute
Dacă ai depozitat alimentele în frigider într-o conservă desfăcută trebuie să o arunci. Studiile arată că metale nocive sunt transferate în alimente când sunt depozitate astfel.
11. Pâinea
Pâinea proaspăt coaptă nu are un termen lung de valabilitate. Dacă nu o folosești în decurs de câteva zile, trebuie congelată; depozitarea în frigider o va face râncedă și neapetisantă extrem de rapid.
12. Alimente fermentate și mezeluri
Chiar dacă ai senzația că alimentele fermentate pot fi păstrate mii de ani, nu este cazul. Murăturile, varza acră și iaurtul au date clare de expirare inscripționate, de care trebuie să ții cont. În ceea ce privește mezelurile, află că salamul este bun doar pentru câteva zile, dar cel cu consistență mai dură poate fi păstrat 2-3 săptămâni.
Colegiul Penn State de Științe Agriculturale recomandă curățarea frigiderului prin îndepărtarea conținutului său, aruncarea alimentelor stricate sau expirate și curățarea rafturilor cu apă caldă amestecată cu praf de copt (două linguri de praf de copt la fiecare litru de apă caldă). Asigură-te că scoți rafturile și sertarele și le speli bine cu apă fierbinte cu săpun, ele sunt cele mai contaminate suprafețe din bucătărie. După spălarea frigiderului returnează alimentele care merită păstrate.
Sfatul nutriționistului
Dr. Iren Alexoi medic specialist în nutriție, completează:
Un An nou, un nou început… vrei să faci schimbări în stilul de viață și te gândești cu ce să începi? Sărbătorile au trecut și …..frigiderul s-a golit de bunătățuri –fripturi, sarmale, salate tradiționale! Dacă ținem cât de cât la sănătatea noastră ar fi bine să fim atenți cu ce păstrăm în el!
Important este să treacă printr-o curățenie generală. Aruncăm tot ce este trecut de termenul de valabilitate, renunțăm la mâncărurile care stau de ceva vreme, poate chiar dinainte de Crăciun, și facem o igienizare riguroasă. Oțetul este un dizinfectant ideal.
Apoi ne facem o listă de cumpărături. Atenție! Preferabil este să cumpărăm atât cât știm că folosim, facem un efort de imaginație și ne pregătim un meniu pe o săptămână. Totul trebuie să fie proaspăt și să folosim cât mai repede după ce am făcut cumpărăturile. Prea multe alimente înseamnă risipă de bani, munca cuiva și sunt alimente care se deteriorează rapid, afectându-ne sănătatea. Atenție și la recipientele de depozitare. Ideale ar fi cele de sticlă cu capac.
Din frigiderul nostru n-ar trebui să ne lipsească legumele și salatele: legume cu frunze verzi, morcovi, apio, germenii încolțiți. Fructe cât mai colorate: afine, struguri, kiwi. Atenție! Sunt fructe care emană etilenă și pot afecta calitatea celorlate alimente-de exemplu bananele, perele.
Fructele și legumele ar trebui să stea în sertarele special amenajate în partea de jos a frigiderului.
Carnea prospătă de pui, curcan sau vită slabă ar trebui pusă pe raftul de jos. Așa prevenim contaminarea celorlalte alimente.
Pe raftul de sus e bine să punem mâncărurile preparate sau alimentele care sunt în cutii. În zona superioară temperatura este constantă.
Pe ușa frigiderului ar trebui să stea alimente care sunt rezistente la schimbările de temperatură. Ușa se deschide permanent. Muștarul, condimentele, sosurile, sucurile, apa. Ar trebui să evităm să punem pe ușă ouăle și laptele deoarece sunt alimente care trebuie păstrate în condiții de temperatură constantă pentru a nu se strica. Cel mai indicat este raftul din mijloc. N-ar trebui să lipsească din frigider lactatele slabe până în 1,5-2%, chefirul, sana, cottage cheese, mozzarella în saramură, și n-ar strica să încercați ouă de prepeliță, au un conținut mai scăzut de colesterol. Ouăle trebuie păstrate în ambalajul lor original.
Important! Nu supraîncărcați frigiderul. Alimentele se vor strica mai repede și neapărat aveți grijă la termenul de garanție. Alimentele vechi lăsați-le în față la vedere ca să le folosiți cât mai repede. Nu lăsați conserve desfăcute sau borcane fără capace, există riscul de contaminare și a celorlale alimente.
Și nu uităm mâncarea sănătoasă păstrată corespunzator e un pas important pentru sănătatea noastră. Vă sfătuiește cu drag Dr. Iren Alexoi.
Surse:www.thekitchn.com, www.thedailymeal.com,www.cnet.com, www.reviewed.com/