Sfatul nutrițonistului: ce să arunci acum din frigider

Sfatul nutrițonistului: ce să arunci acum din frigider

Irina Olteanu - Redactor Senior

Deși majoritatea gospodinelor au grijă ca frigiderul să fie cât mai curat, mai des decât își imaginează scapă din vedere câteva alimente și preparate care nu-și mai au locul în el. Află în continuare ce trebuie să arunci din frigider, alături de sfaturi importante din partea nutriționistului.

Ce să arunci din frigider

Trebuie să recunoști că deschiderea frigiderului îți insuflă uneori sentimente de vină și teroare. Deși îți dorești să eviți risipa alimentară pe cât de mult posibil, sunt lucruri care nu mai au ce căuta între pereții frigiderului. Elimină fără să mai stai pe gânduri următoarele lucruri; vei avea un frigider curat și, în plus, mai încăpător.

1. Verdețuri lipicioase

Atunci când punga cu salate și verdețuri din spatele frigiderului începe să devină lipicioasă, fii sigură că nu mai sunt șanse de a le folosi în vreun preparat. Aspectul lipicios se datorează bacteriilor care s-au proliferat peste alimente.

2. Lămâi storcite

Foarte multe persoane cumpără lămâi pentru a le avea în caz de nevoie. Uneori le taie în jumătate și le folosesc și uită să le arunce. Este evident că acestea nu-și mai găsesc locul în frigider, precum și cele care devin prea dure și fără zeamă.

ce sa arunci din frigider

3. Ghimbir stafidit

Indiferent cât de bine îți depozitezi ghimbirul, va veni un moment în care se va altera în frigider. Atunci când vei observa că se zbârcește și capătă un aspect obosit, înseamnă că a venit momentul să scapi de el.

4. Condimente expirate

Cu toții avem, într-un colțișor al frigiderului, câteva condimente care nu mai pot fi folosite. Fie că este vorba despre un sos de friptură de vara trecută, de un ketchup pe care nu mai îți amintești când l-ai mai folosit, orice condiment expirat trebuie să ajungă la gunoi.

5. Diverse alimente primite cadou pe care nu le vei folosi niciodată

Fie că le-ai primit ca produse promoționale, fie sub formă de cadou de la rude sau prieteni, reușesc să se perpetueze în frigiderul tău prin prisma faptului că nu au termen redus de valabilitate. Asta nu înseamnă că trebuie să rămână un deceniu în frigiderul tău. Oricum nu le vei folosi, așa că îți ocupă spațiu.

6. Resturi alimentare misterioase

Dacă nu îți mai amintești când ai preparat o anumită mâncare (săptămâna trecută sau poate luna trecută), este cazul să nu o mai ții prin frigider. Cu atât mai mult cu cât nici nu mai știi ce conține oala/recipientul respectiv...Nu are sens să încerci să o miroși. Experții de la Mayo Clinic sunt de părere că după 4 zile crește riscul de bacterii nocive și cu siguranță nu îți dorești o toxiinfecție alimentară de sărbători.

7. Orice alimente mucegăite

Aici nici nu mai este nevoie de vreo explicație. Dacă un aliment conține mucegai sau este vizibil alterat, trebuie aruncat rapid. Pe lângă faptul că nu mai este consumabil, poate altera și alte produse din frigider.

8. Carne tocată, de pui și de pește crudă după 2 zile

Poate ți-ai dorit să prepari un prânz sau o cină delicioasă, însă ai uitat pur și simplu carnea în frigider sau te-ai apucat de alte treburi și ți-a ieșit din minte. Ai uitat și să o pui la congelator în următoarea zi. Chiar dacă buzunarul tău va suferi o pierdere, cel mai bine este să scapi de ea.

9. Ouăle expirate

Dacă ai ouă care au expirat de peste o lună, este ușor să afli dacă mai sunt bune fără să le deschizi. Trebuie să umpli un castron cu apă și să așezi câte un ou pe rând. Dacă stă drept pe fund și cade pe o parte este încă proaspăt. Dacă cade la fund, dar stă drept, îl poți mânca dar rapid. Dacă plutește trebuie aruncat.

10. Conserve desfăcute

Dacă ai depozitat alimentele în frigider într-o conservă desfăcută trebuie să o arunci. Studiile arată că metale nocive sunt transferate în alimente când sunt depozitate astfel.

11. Pâinea

Pâinea proaspăt coaptă nu are un termen lung de valabilitate. Dacă nu o folosești în decurs de câteva zile, trebuie congelată; depozitarea în frigider o va face râncedă și neapetisantă extrem de rapid.

ce sa arunci din frigider

12. Alimente fermentate și mezeluri

Chiar dacă ai senzația că alimentele fermentate pot fi păstrate mii de ani, nu este cazul. Murăturile, varza acră și iaurtul au date clare de expirare inscripționate, de care trebuie să ții cont. În ceea ce privește mezelurile, află că salamul este bun doar pentru câteva zile, dar cel cu consistență mai dură poate fi păstrat 2-3 săptămâni.

Colegiul Penn State de Științe Agriculturale recomandă curățarea frigiderului prin îndepărtarea conținutului său, aruncarea alimentelor stricate sau expirate și curățarea rafturilor cu apă caldă amestecată cu praf de copt (două linguri de praf de copt la fiecare litru de apă caldă). Asigură-te că scoți rafturile și sertarele și le speli bine cu apă fierbinte cu săpun, ele sunt cele mai contaminate suprafețe din bucătărie. După spălarea frigiderului returnează alimentele care merită păstrate.

Sfatul nutriționistului

Dr. Iren Alexoi medic specialist în nutriție, completează:

Un An nou, un nou început… vrei să faci schimbări în stilul de viață și te gândești cu ce să începi? Sărbătorile au trecut și …..frigiderul s-a golit de bunătățuri –fripturi, sarmale, salate tradiționale! Dacă ținem cât de cât la sănătatea noastră ar fi bine să fim atenți cu ce păstrăm în el!
Important este să treacă printr-o curățenie generală. Aruncăm tot ce este trecut de termenul de valabilitate, renunțăm la mâncărurile care stau de ceva vreme, poate chiar dinainte de Crăciun, și facem o igienizare riguroasă. Oțetul este un dizinfectant ideal.
Apoi ne facem o listă de cumpărături. Atenție! Preferabil este să cumpărăm atât cât știm că folosim, facem un efort de imaginație și ne pregătim un meniu pe o săptămână. Totul trebuie să fie proaspăt și să folosim cât mai repede după ce am făcut cumpărăturile. Prea multe alimente înseamnă risipă de bani, munca cuiva și sunt alimente care se deteriorează rapid, afectându-ne sănătatea. Atenție și la recipientele de depozitare. Ideale ar fi cele de sticlă cu capac.
Din frigiderul nostru n-ar trebui să ne lipsească legumele și salatele: legume cu frunze verzi, morcovi, apio, germenii încolțiți. Fructe cât mai colorate: afine, struguri, kiwi. Atenție! Sunt fructe care emană etilenă și pot afecta calitatea celorlate alimente-de exemplu bananele, perele.
Fructele și legumele ar trebui să stea în sertarele special amenajate în partea de jos a frigiderului.
Carnea prospătă de pui, curcan sau vită slabă ar trebui pusă pe raftul de jos. Așa prevenim contaminarea celorlalte alimente.
Pe raftul de sus e bine să punem mâncărurile preparate sau alimentele care sunt în cutii. În zona superioară temperatura este constantă.
Pe ușa frigiderului ar trebui să stea alimente care sunt rezistente la schimbările de temperatură. Ușa se deschide permanent. Muștarul, condimentele, sosurile, sucurile, apa. Ar trebui să evităm să punem pe ușă ouăle și laptele deoarece sunt alimente care trebuie păstrate în condiții de temperatură constantă pentru a nu se strica. Cel mai indicat este raftul din mijloc. N-ar trebui să lipsească din frigider lactatele slabe până în 1,5-2%, chefirul, sana, cottage cheese, mozzarella în saramură, și n-ar strica să încercați ouă de prepeliță, au un conținut mai scăzut de colesterol. Ouăle trebuie păstrate în ambalajul lor original.
Important! Nu supraîncărcați frigiderul. Alimentele se vor strica mai repede și neapărat aveți grijă la termenul de garanție. Alimentele vechi lăsați-le în față la vedere ca să le folosiți cât mai repede. Nu lăsați conserve desfăcute sau borcane fără capace, există riscul de contaminare și a celorlale alimente.
Și nu uităm mâncarea sănătoasă păstrată corespunzator e un pas important pentru sănătatea noastră. Vă sfătuiește cu drag Dr. Iren Alexoi.

Surse:www.thekitchn.com, www.thedailymeal.com,www.cnet.com, www.reviewed.com/

Articolul urmator
Am fost diagnosticată cu tulburare bipolară și mi s-a spus să nu mai fac copii. Mă bucur că nu am urmat sfatul terapeutului
Am fost diagnosticată cu tulburare bipolară și mi s-a spus să nu mai fac copii. Mă bucur că nu am urmat sfatul terapeutului

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Trucul controversat prin care o mamă își ține copilul departe de frigider
    Trucul controversat prin care o mamă își ține copilul departe de frigider

    Când copiii noștri abia vin pe lume, abia așteptăm ca aceștia să rostească primul cuvânt sau să facă primii pași. Ignorăm complet faptul că odată ce încep să...

    O familie din Suceava a refuzat să doneze organele copilului aflat în moarte cerebrală la sfatul preotului lor
    O familie din Suceava a refuzat să doneze organele copilului aflat în moarte cerebrală la sfatul preotului lor

    Doi părinți din Suceava au refuzat să doneze organele copilului lor aflat în moarte cerebrală la sfatul duhovnicului. Inițial, ar fi fost de acord cu procedura medicală. Mai...

    Sfatul unei mame din Ucraina către alte mame: Nu le spuneți copiilor că un popor este mai rău decât altul
    Sfatul unei mame din Ucraina către alte mame: Nu le spuneți copiilor că un popor este mai rău decât altul

    Oferiți informații adecvate pentru vârsta copiilor, ascultați sfaturile psihologilor, evitați să oferiți foarte multe detalii și nu le spuneți copiilor că un popor ar fi mai...

    Sfatul de aur al preotului Vasile Ioana, familist convins, pentru părinții din România: "Nu deveniți slugile copiilor"
    Sfatul de aur al preotului Vasile Ioana, familist convins, pentru părinții din România: "Nu deveniți slugile copiilor"

    Părintele mult îndrăgit al românilor, Vasile Ioana, oferă sfaturi de viață pertinente și actuale familiilor cu copii, vorbind din experiența lui de viață.

    Școala din 1940 vs. școala din 2024. Cum erau evaluați elevii acum 80 de ani
    Școala din 1940 vs. școala din 2024. Cum erau evaluați elevii acum 80 de ani

    Ce diferențe sunt între sistemul educațional din 2024 comparativ cu cel din 1940? Pe ce se punea accent în evaluarea elevilor acum 80 de ani? Un jurnalist a găsit o...

    Nu le-am spus părinților mei că am făcut un copil acum 10 ani. Acum mama copilului îmi cere ajutorul
    Nu le-am spus părinților mei că am făcut un copil acum 10 ani. Acum mama copilului îmi cere ajutorul

    Un bărbat povestește, într-o postare pe Reddit, că i-a spus clar fostei sale iubite că nu vrea copii, în momentul în care aceasta a rămas însărcinată....

    Acum 22 de ani au găsit un bebeluș la metrou. L-au adoptat și iată unde este acum
    Acum 22 de ani au găsit un bebeluș la metrou. L-au adoptat și iată unde este acum

    În urmă cu mai bine de 20 de ani, Danny Stewart, pe atunci în vârstă de 34 de ani, se grăbea să se întâlnească cu prietenul său pentru cină când a...

    Ce mai face Sorina, fetița din Baia de Aramă adoptată în SUA. S-a spus că ar fi fost luată cu forța din familia maternală, dar acum trăiește cea mai bună viață
    Ce mai face Sorina, fetița din Baia de Aramă adoptată în SUA. S-a spus că ar fi fost luată cu forța din familia maternală, dar acum trăiește cea mai bună viață

    Numele Sorinei, fetița din Baia de Aramă despre care s-a spus că a fost adoptată cu forța în America a fost pe buzele oricărui român. Au circulat multe speculații, oamenii...

    © 2024 Qbebe