Sfaturi importante despre gătirea și reîncălzirea mâncării
De ce nu este bine să reîncălzești mâncarea: bacteriile se pot multiplica în vreme fierbinte și umedă, există specii de bacterii care rezistă la căldură, bacteriile se multiplică când sunt expuse la temperaturi de la 5 la 60 grade Celsius, fierberea nu distruge toate bacteriile, iar procesul de gătire/preparare poate introduce bacterii suplimentare.
Atunci când gărești alimentele corect te asiguri că sunt distruse toate bacteriile nocive; prin consumul alimentelor insuficient preparate termic poți ajunge să dezvolți toxiinfecție alimentară. Iată câteva aspecte importante de urmărit:
- Mâncarea este suficient de fierbinte – pentru a verifica dacă are o temperatură suficient de mare introdu un cuțit mic în mâncare (verifică dacă este fierbinte în mijloc). În cazul în care gătești o cantitate mare de mâncare, asigură-te că verifici în mai multe locuri deoarece este posibil să nu fie suficient de fierbinte. Termometrele de gătit sunt o modalitate sigură în acest sens; preparatul trebuie să atingă o temperatură de 70 grade Celsius mai mult de 2 minute în partea din mijloc sau cea mai groasă. Un criteriu util este cel al culorii, care se poate modifica prin gătire (în special la carne)
- Verifică dacă carnea este bine gătită - este important să te asiguri că atât carnea de pui, cât și cea de curcan, porc sau produsele din carne precum burgeri, cârnați și kebab sunt gătite corespunzător. Dacă veriici un burger, cârnat sau o porție de pui sau porc, taie în mijloc și verifică să nu existe carne roz (în mijloc trebuie să fie extrem de fierbinte). Dacă verifici un pui sau altă pasăre gătită în întregime, ciupește cea mai groasă parte a pulpei cu un cuțit curat sau un băț de frigăruie până când iese zeama (trebuie să fie transparentă, fără nuanțe roz sau roșii).
- Folosește un cuptor cu microunde – microundele fac ca moleculele de apă din alimente să vibreze, ceea ce produce căldură; în acest fel se gătește mâncarea și de aceea cuptorul nu se încinge. Alimentele bogate în apă (fructele și legumele) se gătesc mai rapid, precum și cele bogate în zahăr și grăsime. Metalul reflectă microundele, iar energia trece prin hârtie, plastic și sticlă.
Atunci când reîncălzești mâncarea ar trebui să fie fierbinte peste tot sau să atingă o temperatură de 70 grade Celsius mai mult de 2 minute. Mâncarea trebuie reîncălzită o singură dată, iar resturile aruncate. Dacă ai gătit mâncare pe care nu o vei consuma imediat, este important să o răcești cât mai repede posibil (ideal în decurs de 90 minute și apoi depoziteaz-o în frigider), asigurându-te că temperatura este între 0 și 5 grade Celsius.
Aproximativ o treime din alimentele cumpărate ajung aruncate și marea majoritatea ar fi putut fi mâncate, din cauză că oamenii gătesc și pregătesc prea mult. Încearcă să gătești doar cât ai nevoie; dar dacă gătești prea mult folosirea resturilor este o modalitate bună de a reduce cantitatea de mâncare risipită și de a face economie de bani, atâta timp cât faci acest lucru în siguranță. Nu păstra resturile de mâncare mai mult de 2 zile.
Alimente pe care nu este indicat să le reîncălzești
- orez – dacă orezul face parte din rutina ta alimentară, asigură-te că urmezi instrucțiunile de igienă alimentară pentru a evita îmbolnăvirea. Consumul de orez reîncălzit poate cauza toxiinfecție alimentară dacă nu ești atent la procesul de gătire. Astfel, după ce îl prepari, nu trebuie să îl lași afară mai mult de o oră. Orezul negătit poate conține spori de Bacillus cereus, o bacterie ce cauzeaza toxiinfecție alimentară, care poate supraviețui chiar și după expunerea la temperaturi mari, iar cu cât stă mai mult la temperatura camerei, cu atât sunt șanse mai mari ca bacteriile să se prolifereze și să producă toxine.
- cartofi – este o situație similară și în cazul cartofilor. În cazul lor reîncălzirea în cuptor sau microunde nu este problema, ci faptul că dacă cartofii gătiți sunt lăsați prea mult la temperatura camerei, bacteriile care cauzează botulism se pot forma. Reîncălzirea nu reușește să încălzează suficient cartoful pentru a distruge bacteriile, chiar dacă pare fierbinte, așa dacă nu i-ai băgat direct în frigider după masă, nu este indicat să îi mănânci a doua zi
- ciuperci – proteinele din compoziția ciupercilor pot fi distruse de enzime și bacterii dacă nu sunt depozitate corespunzător – dacă sunt lăsate la temperatura camerei prea mult. Reîncălzirea și consumul ciupercilor care s-au deteriorat astfel poate conduce la probleme cu stomacul. Consiliul European de Informații Alimentare recomandă pentru reîncălzirea ciupercilor la aproximativ 70 grade Celsius.
- spanac – nitratul din spanac poate fi transformat în nitrați și apoi în nitrozamine prin reîncălzire – unele nitrozamine sunt cancerigene și pot afecta abilitatea corpului de a transporta oxigen. Evită spanacul încălzit/reîncălzit la microunde
- sfeclă – plină de savoare și beneficii nutritive, este însă bogată în nitrați. Cel mai sigur este să gătești doar ce vei mânca efectiv la o masă sau plănuiești să mănânci rece
- țelină și morcovi –ce se întâmplă cu spanacul se aplică și la țelină și morcovi, prin urmare reîncălzirea lor trebuie evitată
- ouăle – în stare crudă pot cauza toxiinfecții grave, însă este periculoasă și reîncălzirea alimentelor cu ouă, în special dacă au stat în afara frigiderului mai mult de 2 ore sau 1 oră în vreme toridă – salmonella se poate multiplica rapid în aceste preparate și poate conduce la îmbolnăviri grave.
- pui – este esențial să reîncălzești puiul în mod corect pentru a te asigura de un consum sigur. Trebuie ca fiecare parte din pui să fi atins o temperatură de 80 grade Celsius pentru a te asigura că au fost distruse bacteriile periculoase (termometrul este singurul care asigură acest lucru). De asemenea, este indicat să arunci puiul care nu a fost consumat în decurs de 3 zile.
Citește și: 10 sfaturi pentru a pastra in conditii optime alimentele proaspete pentru bebelusi
Surse: https://warwick.ac.uk; https://sporteluxe.com; www.myrecipes.com; https://mustsharenews.com