„Se cunoaște că măslina crudă este amară, îndeosebi dacă este verde, fiind necesară fermentarea fructelor (care se face mai repede cu leșie sau mult mai lent cu saramură), pentru îndepărtarea sursei de amar și pentru asigurarea fermității corpului măslinei. Piața a fost alcătuită treptat din sortimente variate de măsline, realizate din fructe culese în diferite etape ale coacerii lor (cele verzi sunt culese înainte de a intra în pârg, cele roșietice-maronii sunt culese pârguite, cele aproape negre sau negre se culeg la maturitatea deplină) dar și supuse unei game foarte largi de tratamente (saramurare uscată ori umedă, uscare, uleiere etc.) care sunt costisitoare și solicitante. Este evident că tentația inducerii în eroare a consumatorilor este mare, iar un consumator neavizat nu va face diferența dintre măslinele negre obținute prin tehnici de înnegrire și cele care au căpătat această culoare la încheierea ciclului de coacere. Măslinele au de patru ori mai multă substanță grasă decât substanță dulce. În termeni de specialitate, grăsimile din măsline au o pondere de peste 15% și sunt deosebit de valoroase – binefăcătoarele grăsimi nesaturate sunt în cantitate de șase ori mai mare față de grăsimile saturate, motiv pentru care lumea medicală, nutriționiștii și în general consumatorii informați nu contenesc să laude virtuțile măslinelor și să încurajeze consumul lor” menționează Prof. Univ. Dr. Ion Schileru – Departamentul de Business, Științele Consumatorului și Managementul Calității, ASE București.
Conform datelor obținute, se pare că măslinele comercializate pe piața din România dispun de un adaos foarte mare de sare și oțet, motiv pentru care consumul unui număr mic de 15-20 de măsline duce instant către depășirea dozei de sare recomandată pentru consumul zilnic, dăunând grav sănătății.
Totodată este de menționat și faptul că măslinele sunt înnegrite cu substanțe precum lactatul feros (E585) şi gluconatul feros (E579), doi stabilizatori care ar trebui să nu depăşească în dieta zilnică cantitatea de 0,8 mg/ kg corp.
"Nu recomand consumul alimentelor care conţin Fier adăugat, pentru că excesul acestui mineral este asociat cu dureri de stomac, greaţă şi vărsături", declară nutriţionistul Dumitru Balan.
În urma analizei aditivilor alimentari din peste 20 de produse, datele au concluzionat următoarele aspecte:
65% din sortimentele de măsline analizate conțin acid lactic (E 270)
60% din sortimentele de măsline analizate conțin acid citric ( E330)
45% din sortimentele de măsline analizate conțin acid ascorbic ( E300)
35% din sortimentele de măsline analizate conțin gluconat feros (E579)
15% din sortimentele de măsline analizate conțin glutamat de sodiu (E621)
5% din sortimentele de măsline analizate conțin lactat feros ( E585)
5% din sortimentele de măsline analizate conțin sorbat de potasiu (E202)
5% din sortimentele de măsline analizate conțin benzoat de sodiu (E211)
Surse: realitatea.net, antenasatelor.ro
Surse foto: pixabay.com