Ce reprezintă o infecție cu Candida?
Candida este o ciupercă menită să contribuie la absorbția nutienților și la digestie, în cazul în care se regăsește în corp în proporții adecvate. Dar când, din diverse motive, este produsă de către organism în exces, ea va crea o infecție. Practic, de la nivelul intestinelor, ea se va extinde, va cuprinde tot tractul digestiv, va ajunge în fluxul sanguin și apoi la alte organe.„Candida albicans" se poate regăsi, de pildă, la nivelul gurii, tractului intestinal, în vagin, la nivelul pielii, dar și în țesuturi mai profunde ale corpului (în cazuri extreme poate afecta membranele creierului sau inimii).
Care sunt cauzele ce pot declanșa o infecție cu Candida
Cauzele responsabile de răspândirea Candida sunt numeroase. Printre cele mai cunoscute se numără:
• Administrarea îndelungată de antibiotice
• Administrarea de corticosteroizi pe cale orală (S-a constatat că pacienții cu astm, care utilizează un produs de inhalat pe bază de corticosteroizi pot crește riscul apariției unei infecții cu Candida la nivelul gurii)
• O dietă nesănătoasă (în care predomină zaharurile și carbohidrații)
• Un sistem imunitar slăbit
• Diabetul
• Terapiile folosite pentru tratarea cancerului
Ce simptome sunt legate de prezența unei infecții cu Candida
Specialiștii ne spun să fim atente la diverse simptome, ce pot indica faptul că ne confruntăm cu o infecție cu Candida:
• Ne confruntăm mai des cu diverse infecții
• Avem dereglări hormonale
• Ne simțim mai tot timpul obosite și lipsite de energie
• Ne e poftă tot timpul de alimente dulci
• Limba noastră este albicioasă
• Avem dureri articulare
• Avem adesea o respirație urât mirositoare
• Remarcăm o scădere bruscă a libidoului
• Avem tot felul de tulburări digestive (precum gaze sau balonări)
• Avem simptome specifice alergiilor (precum nas înfundat, senzație de mâncărime etc.)
Citește și: Candidoza vaginală: simptome și tratament
Ce este bine să mâncăm pentru a preveni o infecție cu Candida
Experții ne atrag atenția asupra următorului fapt: putem să prevenim infecțiile cu Candida în cazul în care vom reuși să consumăm alimente menite nu numai să crească numărul de bacterii bune din organism, dar care să ne întărească și sistemul imunitar. Iată câteva asemenea alimente, la care este bine să apelăm cât mai des posibil:
Legume verzi
Nutriționiștii ne sfătuiesc, pentru a ne confrunta cu un risc mai redus de a contacta o infecție cu Candida, să evităm legume precum cartofii (inclusiv cei dulci), morcovii, sfecla roșie etc.(acestea sunt bogate în carbohidrați) și să ne orientăm mai mult spre cele verzi.
De pildă, broccoli, varza de Bruxelles, salata Kale, sparanghelul, spanacul, salata sunt reduse (nu conțin deloc) zaharuri, ceea ce nu va favoriza un mediu favorabil răspândirii ciupercilor precum este și Candida. Mai mult, ele creează un mediu alcalin (ce nu este benefic pentru dezvoltarea ciupercilor), au magneziu, clorofilă, vitaminele C, B și fier, ceea ce ne întărește imunitatea și ne detoxifică organismul. Din aceste motive, putem deveni mai puțin vulnerabili în fața Candidei.
Kimchi (reprezintă o garnitură tradițională coreeană, acră, dulce și sărată, compusă din legume și mirodenii fermentate, cum ar fi: varză chinezească, ridichi,ardei roșu, ceapă verde, ghimbir, sare, zahăr), dar și varza murată, sunt pline de bacterii benefice organismului nostru. Astfel, bacterii precum Lactobaciluus vor fi numai bune pentru a ne ajuta organismul să lupte cu o eventuală infecție cu Candida.
În plus, oricare dintre aceste alimente sunt pline de antioxidanți, pot reduce nivelul de colesterol și au și proprietăți anti-aging.
Papaya
Pe de o parte, extractul din semințele și frunzele de papaya este excelent pentru a preveni răspândirea infecțiilor fungice, așa cum este și Candida.
Pe de altă parte, papaya este plină de vitamina C, fapt care ne va consolida foarte bine sistemul imunitar.
Pentru a crește și mai mult efectele pozitive ale consumului de papaya, este bine să o combinăm cu: mango, ardei grași roșii, ceapă roșie, fructe de pădure, lămâie.
A fost folosit din cele mai vechi timpuri ca remediu contra infecțiilor bacteriene și fungice. Studiile din domeniu au arătat de mai multe ori că uleiul esențial de oregano poate combate infecțiile cu Candida în aproximativ 90% dintre cazuri.
Tot ce ai de făcut va fi să utilizezi oregano cât mai des în alimentația ta, reușind să reduci riscul unei eventuale infecții fungice.
Semințele de coriandru nu sunt numai o sursă excelentă de fier, cupru, fier, magneziu, ci și o sursă de ulei esențial. Acesta are proprietăți antifungice, lucru care-l va face ideal pentru a lupta contra unei infecții cu Candida.
Pentru a ne folosi de coriandru contra Candidei, putem proceda astfel:
Luăm picături de ulei de coriandru
Amestecăm semințele cu pudră de paprika, cu piper Cayennne, coajă uscată de lămâie sau zahăr brun.
Un studiu din anul 2016 a arătat următorul fapt: uleiul de măsline, consumat regulat, poate reduce cu aproape 50% riscul de a ne confrunta cu o infecție cu Candida.
În același timp, un studiu de anul trecut a demonstrat că uleiul de măsline pur are un efect mai bun decât medicamentele pe bază de fluconazol pentru a combate Candida.
Sfatul pe care ni-l dau specialiștii este următorul: să consumăm zilnic 1-2 linguri de ulei de măsline, ca atare sau adăugat în salate sau alte preparate.
Mai ales brânzeturile fermentate (cum ar fi brânza Cheddar, Parmezanul sau brânza Gouda) sunt numai bune să le consumăm adesea, prevenind mai ușor o infecție cu Candida.
Spre exemplu, un studiu efectuat pe 276 persoane vârstnice, cu probleme de sănătate ce le-au afectat imunitatea, a demonstrat că riscul acestora de a contacta o infecție cu Candida s-a redus cu aproape 75% după ce au consumat, regulat, brânzeturi fermentate.
De asemenea, un studiu ce datează din 2013, desfășurat cu ajutorul a două grupuri de femei ce aveau infecție cu Candida la nivel vaginal, a arătat faptul că acelea cărora li s-au administrat medicamente specifice acestei afecțiuni s-au confruntat mai mult timp cu disconfort prin comparație cu acelea care au beneficiat de aplicații locale cu substanțe similare compușilor existenți în brânzeturile fermentate amintite mai sus.
Specialiștii ne recomandă, pentru ca al nostru organism să fie mai puternic în fața unei eventuale infecții cu Candida, să consumăm în mod regulat condimente precum turmeric și scorțișoară.
Curcuminul din turmeric, de pildă, este un component activ ce inhibă dezvoltarea Candidei în organism.
Scorțișoara este și ea eficientă mai ales pentru a preveni candidoza de la nivel bucal. Nu ezitați să adăugați pudră de turmeric în mâncare, să beți un amestec de lapte și turmeric (o linguriță de turmeric la un pahar de lapte ) sau să utilizați scorțișoară la deserturi și băuturi.
Este și el considerat un remediu natural numai bun contra infecțiilor cu „Candida albicans", mai ales dacă este extravirgin.
Cercetările din domeniu au ajuns de numeroase ori la concluzia că a consuma regulat ulei de cocos va reduce semnificativ riscul de a contacta o infecție cu Candida. De exemplu, va fi suficient să înăbușim legumele preferate în ulei de cocos de calitate.
Polifenolii prezenți în ambele tipuri de semințe sunt ideali pentru a inhiba dezvoltarea Candidei și pentru a stimula creșterea bacteriilor benefice.
De pildă, aceste semințe pot ajunge la noi prin intermediul suplimentelor alimentare, pot fi puse în dressing-uri sau în alte alimente, dar pot fi și consumate crude. De asemenea, ele pot fi transformate în pudră și adăugate în făina folosită pentru a prepara diverse produse de panificație.
Citește și: 6 semințe pe care ar trebui să le mănânci
Voi ați auzit până acum de alimente ce ne pot ajuta să prevenim o infecție cu Candida?
Surse:
www.draxe.com; www.prevention.com; www.top10homeremedies.com
Surse poze:
www.pixabay.com