Este si el batran? Are haina rosie? Are si el o sanie? De ce lasa cadourile in ghetute? Sunt cateva dintre intrebarile copiilor cand se apropie sarbatoarea de Mos Nicolae. Despre Mos Nicolae nu se stiu atat de multe lucruri, insa spre deosebire de mosul din Laponia, Mos Nicoale a existat cu adevarat.
Cine este Mos Nicolae?
Copilul tau trebuie sa stie cine este cu adevarat mosul care vine in noaptea dintre 5 si 6 Decembrie.
Important! Adapteaza povestea si detaliile varstei lui. Trebuie sa stie ca Nicolae a trait in secolul IV in Patara. Acesta provenea dintr-o familie foarte bogata. Din nefericire, tanarul a ramas orfan la o varsta frageda.
A inceput sa-si imparta bunurile cu cei nevoiasi. Ii ajuta pe cei bolnavi si a devenit in scurt timp episcop al zonei in care s-a nascut, Myra. Acesta a facut in continuare cadouri in secret oamenilor sarmani.
De ce pune cadourile in ghetute?
Copilul tau ca dori sa afle de ce primeste darurile in ghetute. Poti contura totul intr-o poveste pe care sa i-o spui seara, inainte culcare. Poti incerca o adordare de genul aceasta:
"In urma cu sute de ani, a exista o familie saraca, tatal si trei fete. Din cauza lipsei bunurilor, tatal nu isi putea casatori fetele. Se spune ca Nicolae a venit intr-o noapte si a aruncat pe hornul casei saci cu bani. Acestia au cazut in sosetele puse la uscat langa soba. Seara de seara, Nicolae venea si le lasa bani. Intr-una dintre nopti, tatal a stat treaz pentru a descoperi cine este binefacatorul lor. De atunci, copiii si-au agatat sosete, si-au scos getutele la usa, in speranta ca Nicolae va ajunge si la ei."
Traditii de Mos Nicolae
Sarbatoarea de Mos Nicolae este tinuta de familiile din intreaga lume. Prin diferite metode, oamenii tin inca viu spiritual Sfantului Nicolae.
Important! Trebuie sa-l faci pe copil sa intelega ca sarbatoarea de Mos Nicolae nu se refera doar la primirea cadourilor, ci si la daruirea lor.
O familie din Oregon, SUA sarbatoreste ziua de Mos Nicolae intr-o maniera proprie. "In seara de 5 Decembrie, copiii isi pun ghetutele la usa. Apoi, inainte de culcare, citim impreuna despre legenda Sfantului Nicolae. In dimineata urmatoare, gasesc saculeti din material asezati in ghete sau langa ele. Acestia sunt umpluti cu banuti de ciocolata inveliti in folie aurie si o jucarie mica. Apoi strangem cateva lucruri si incepe sa le ducem familiilor nevoiase."
Poti face din sarbatoarea de Mos Nicolae o zi plina de momente frumoase intre tine si copilul tau. Puteti curata impreuna ghetutele. In timpul acesta, ii poti testa cunostintele si ii vei putea da noi infirmatii despre aceasta sarbatoare.
Este indicat sa-i spui si despre faptul ca Mos Nicolae ii pedepseste pe copiii neascultatori, daruindu-le doar o nuielusa.
Important! Da-i o lectie copilului, dar nu-i rani sentimentele. Micutul tau nu a fost cel mai cuminte si vrei sa-i pui in loc de cadou, o nuielusa. Acesta va fi foarte dezamagit si va incepe sa-i displaca sarbatoarea de Mos Nicolae. Cea mai buna solutie este sa ii pui alaturi de cadou, o nuielusa. Astfel, isi va da seama ca nu a fost cel mai ascultator.
Stiati ca...
Mos Nicolae vine calare pe un cal alb. Acesta simbolizeaza prima zapada, asa cum sarbatoarea de Mos Nicolae deschide sezonul de iarna.
Copiii din toata lumea pun in ghetute morcovi si mere. Acestea sunt pentru calul cel alb al lui Mos Nicolae.
Sfantul Nicolae ii pedepsea pe cei care se abateau de la dreapta credinta. Ii lovea cu nuiaua peste maini. De aici a ramas in traditie, nuielusa lasata in ghetute, pentru copiii neascultatori.
Surse: www.holidayinsights.com, www.timeanddate.com, www.whychristmas.com, www.kidzworld.com, www.theartofsimple.net, www.crestinortodox.ro.