Tehnologia și anatomia creierului copilului: informații de la medicul neurolog

Tehnologia și anatomia creierului copilului: informații de la medicul neurolog

Irina Olteanu - Redactor Senior

Vei afla aici informații interesante despre tehnologie și anatomia creierului copilului prezentate de doamna Cristina Lupu, medic specialist în neurologie. Ora de tehnologie a reprezentat cel de-al patrulea eveniment al Școlii Părinților Responsabili din anul 2018 organizat de Qbebe.ro.

Doamna Cristina Lupu, medic specialist în neurologie din cadrul Clinicii de Neurologie Neuroaxis a oferit următoarele informații la evenimentul Qbebe, Școala Părinților Responsabili:

Centrala vertebrată este un organ al conștiinței și al gândirii umane, situat în cutia craniană și compus dintr-un cerebral, creierul mic și emisferele cerebrale. La figurat putem să spunem că se ocupă de minte, inteligență, judecată, dar să nu-l subestimăm. Mergem datorită lui, respirăm, mâncăm datorită lui. Câteva statistici, nu o să insist foarte mult. Ce m-a frapat este că observ că 42% din copiii cu vârsta de 8 ani dețin propria tabletă. Este un procent foarte mare. Comparativ cu anul 2011 când procentul era sub 1%. Nu mai vorbesc de faptul că locuiesc cu părinții care au un dispozitiv media și bineînțeles au acces la acesta. Cât timp petrec copiii la televizor sau în fața dispozitivelor media? Undeva în jur de 2-3 ore în special în fața televizorului și a dispozitivelor mobile. Contrar tuturor recomandărilor medicilor pediatri, mulți copii folosesc dispozitvele media înainte de culcare sau ca background în majoritatea timpului. 

Scoala Parintilor Responsabili

Iată cum s-a schimbat modul de utilizare a dispozitivelor mass media. În anul 2011 ne uitam mai mult la televizor, acum începem să preferăm alte tipuri de dispozitive, în special telefoane. 

Fapte.

Ce se întâmplă de fapt la nivelul sistemului nervos în urma utilizării dispozitivelor media? S-a dovedit o afectare a lobului frontal. Lobul frontal este partea sistemului nervos central situat undeva în anterior. Ce face lobul frontal? Rolul lui pe lângă motilitate și vorbire este de a guverna motivația și un lucru pentru noi oamenii, gândirea abstractă. Ce se întâmplă dacă noi avem modificări la nivelul lobului frontal? Oamenii dezvoltă comportamente bizare, cum ar fi confabulația, lipsa de interacțiune socială. Acestea au fost dovedite că apar la cei care folosesc dispozitivele media în exces. Alte modificări observate ar fi la nivelul insulei, aceasta având rolul de a se ocupa de empatie, de compasiunea noastră față de ceilalți și de a integra comportamentul motor cu emoția. Dacă această structură este afectată atunci noi dezvoltăm agitație, violență, agresivitate. Apoi ar mai fi creșterea secreției de dopamină. Dopamina este un neurotransmițător principal al creierului și pe lângă alte funcții pe care le are ne dă plăcere. Cercetătorii compară creșterea secreției de dopamină ca la cei care au dependență de droguri. Deci creierul nostru atunci când folosim dispozitivele media în exces este inundat de această dopamină, care în mod normal face bine, dar în exces dăunează și astfel dezvoltăm adicții.

Apoi apare o afectare a striatumului, altă structură importantă a sistemului nervos central care clar are legătură și cu dopamina. Striatumul are rol în capacitatea noastră de a lua decizii și de a face planuri. Apare la cei care folosesc dispozitivele media în exces atrofia acestei structuri. 

Copiii sub vârsta de 3 ani care folosesc dispozitivele media prezintă o probleme de dezvoltare a limbajului, în special a achiziționării limbajului. Și studiile ne arată că adolescenții care petrec o oră la televizor pe zi au rezultate mai proaste școlare și în principal la matematică.

Apar și modificări de comportament, inclusiv de hiperactivitate, probleme emoționale, dificultăți de interacțiune cu colegii.

Un studiu realizat la Universitatea din Stanford pe un lot de fete cu vârstă cuprinsă între 12-18 ani a constatat că persoanele care utilizează mass-media socială sunt mai puțin fericite și mai puțin integrate din punct de vedere social față de colegii lor.

Un alt mod negativ de a influența comportamentul nostru ar fi somnul. Și se pare că folosirea dispozitivelor media duce la apariția tulburărilor de somn. Copiii în general preferă să folosească aceste dispozitive înainte de somn. Cele mai afectate arii de somn ar fi cele care dau rezistență la adormire, adormitul târziu, anxietate în jurul orelor de somn și scăderea orelor de somn.

Scoala Parintilor Responsabili

Un subiect intens dezbătut și încă neclar ar fi radiațiile. Aici mă refer la radiații de tip microunde, date de dispozitivele care folosesc wireless și se pare că aceste radiații sunt un factor carcinogen. Și copiii noștri absorb mai multe radiații decât noi pentru că cutia craniană este mai subțire și parenchimul cerebral al copilului este mai mic. Nu se știe încă care este limita legală pentru aceste radiații, însă trebuie să citim foarte bine manualele de utilizare a dispozitivelor. În principiu ar trebui să păstrăm o distanță de 20 cm între corpul nostru și tabletă sau alt dispozitiv.

Am vorbit despre folosirea în exces a dispozitivelor media, dar există și lucruri bune. Avem un instrument bun de comunicare între elev și profesor pentru că avem ajutor în cercetare și în realizarea temelor, putem comunica rapid și ieftin prin e-mail și video. Și este și o sursă de divertisment. 

Nu voi insista pe ce trebuie să faceți ca părinți. Cred că ar trebui să vă încurajăm să explorați împreună cu cei mici mass-media și să discutați despre valoarea lor educațională. Să îi ajutați să facă diferența între fantezie și realitate și în special în ceea ce privește sexul, violența și publicitatea. Să nu existe în dormitorul lui televizor, computer sau joc video, iar folosirea dispozitvelor media ar trebui limitată la mai puțin de 1 oră pe zi. Și să încercăm împreună să găsim programe adecvate pentru ei. Ca un mesaj pentru acasă, cred că cărțile sunt cele mai bune și să încercăm să renunțăm la alte ajutoare ale tehnologiei moderne.

Așa cum era de așteptat, tehnologia vine cu părți bune, dar și cu cele mai puțin bune, iar datoria părinților este să facă delimitarea precisă între cele două tabere.

Tehnologia ajută părinții

Dat fiind faptul că secolul vitezei este în plină desfășurare, a apărut și un dispozitiv inteligent prietenos cu cei mici și extrem de util părinților. Este vorba despre termometrul high-tech de la Myki Care, ce înregistrează temperatura corporală a copiilor de orice vârstă, chiar și atunci când desfășoară activități solicitante. Designul ingenios și compact permite să fie foarte simplu de folosit și, ceea ce-l face cu adevărat special, stochează istoricul temperaturii copilului dintr-un an și chiar trimite actualizări pe telefonul părintelui. De asemenea, dacă micuțul face febră, telefonul primește imediat o notificare prin Bluetooth. 

myki care

Urmărește tot discursul doamnei doctor Cristina Lupu la Școala Părinților Responsabili aici:

 

Articolul urmator
Sindromul „copilului de aur”. Crezi că ai un astfel de copil?
Sindromul „copilului de aur”. Crezi că ai un astfel de copil?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Un medic neurolog avertizează: "intoxicația de tehnologie duce la autism digital la copii"
    Un medic neurolog avertizează: "intoxicația de tehnologie duce la autism digital la copii"

    Profesorul universitar dr. Vlad Ciurea abordează un nou subiect de interes pentru copii și părinți: dependența de ecrane. Specialistul avertizează asupra semnelor dependenței de...

    5 activități pe care specialiștii în sănătatea creierului nu le recomandă pentru copii
    5 activități pe care specialiștii în sănătatea creierului nu le recomandă pentru copii

    Pe de o parte, creierul copiilor este sensibil mai ales la contuzii, la infecții și la toxine. Pe de altă parte, creierul copiilor este vulnerabil și în cazul expunerii...

    Regretul vieții mele este că mi-am ascultat medicul și nu am putut să îi ofer copilului meu o mamă pregătită pentru ceea ce urma
    Regretul vieții mele este că mi-am ascultat medicul și nu am putut să îi ofer copilului meu o mamă pregătită pentru ceea ce urma

    Mamele sunt mai presus de orice de pe lumea aceasta. Și numai alte mame pot înțelege asta. A ajuns la noi o poveste care ne-a rupt sufletul și prin intermediul căreia sperăm să...

    Obiceiuri care ajută la refacerea creierului
    Obiceiuri care ajută la refacerea creierului

    Leziunile cerebrale se referă la orice leziune sau afectare a creierului care îi perturbă funcționarea normală. Ele pot rezulta din diverse cauze, inclusiv traumatisme, accidente...

    Tehnologia viitorului: Trăsăturile copiilor vor putea fi alese cu ajutorul unui uter artificial
    Tehnologia viitorului: Trăsăturile copiilor vor putea fi alese cu ajutorul unui uter artificial

    EctoLife reprezintă o tehnologie modernă, mai exact primul uter virtual din lume. Acesta poate produce până la 30.000 de copii pe an. Fiecare dintre acești copii, pot avea...

    „Tehnologia distruge educația, opriți-vă!”. Apelul public al unei profesoare către toți părinții care își lasă prea mult copiii cu telefonul
    „Tehnologia distruge educația, opriți-vă!”. Apelul public al unei profesoare către toți părinții care își lasă prea mult copiii cu telefonul

    Avansarea tehnologiei din ultimul deceniu aduce atât aspecte pozitive asupra educației și cunoștințelor copiilor, cât mai ales aspecte negative. O educatoare aduce în...

    Am încălcat una din regulile „de aur” ale parentingului: Le-am acordat copiilor timp nelimitat cu tehnologia
    Am încălcat una din regulile „de aur” ale parentingului: Le-am acordat copiilor timp nelimitat cu tehnologia

    Una din cele mai importante reguli ale adepților parentingului tradițional este repezentată de limitarea timpului petrecut în fața ecranelor luminoase, fie că vorbim de tabletă,...

    Medicul a țipat la mine să fac liniște în timp ce nășteam
    Medicul a țipat la mine să fac liniște în timp ce nășteam

    Orice femeie aflată în travaliu își dorește să aibă parte de susținerea tuturor celor din jur, cu atât mai mult a cadrelor medicale. Cum să reacționezi când...

    © 2025 Qbebe