Limita dintre intimitate și dreptul părintelui de a înțelege ce se întâmplă în viața copilului este foarte fină. Copilul a primit un telefon, îl folosește, deci are dreptul să aibă intimitatea de a cunoaște el personal site-urile pe care vi le vizitează, persoanele cu care vorbește și activitățile petrecute online sau offline.
Ce se întâmplă în momentul în care copilul este în pericol fără a realiza acest lucru în care este ținta bullying-ului online sau a unui prădător, ori a unei escrocherii financiare sau de orice altă natură? Atunci ar trebui să intervină părintele sau nu?
Este în regulă ca părintele să caute prin telefonul copilului atunci când simte că se întâmplă ceva sau că micuțul ascunde un anumit lucru sau nu? Doctor Sanam Hafeez, neuropsiholog din orașul New York oferă adulților răspunsurile de pe care aceștia le caută în funcție de situațiile în care sunt puși.
A căuta sau nu căuta în telefonul copilului? Aceasta este întrebarea!
Există, conform doctorului neuropsiholog, anumite situații în care părinții sunt absolut îndreptățiți să umble în telefonul copilului lor:
1. Părinții sunt îngrijorați pentru siguranța copiilor
Atunci când părinții bănuiesc că siguranța copiilor lor este pusă în pericol, verificarea telefonului permite adulților să urmărească activitățile și planurile pe care aceștia le au.
2. Cyberbullying
Cyberbullying-ul sau hărțuirea în mediul online este un alt motiv foarte important pentru care părinții au tot dreptul să umble în telefonul copilului. Verificarea mesajelor și interacțiunilor social media este foarte importantă pentru siguranța micuțului.
Ajută-ți copilul să rămână în siguranță pe internet: sfaturi și riscuri în lumea virtuală
3. Prădătorii online
Din păcate, există numeroși străini care pretind a fi copii în mediul online, doar pentru a-i a ademeni pe aceștia să cadă pradă încercărilor lor de a-i păcăli sau, mai rău, de a-i răpi.
4. Conținut explicit
Indiferent că vorbim de conținut de natură sexuală sau nu, părinții trebuie să se asigure că micuții lor nu sunt expuși unor reclame sau unor filmulețe cu conținut explicit.
5. Managementul timpului
Dacă sunt preocupați de timpul relativ mare pe care copilul îl pierde în fața ecranului telefonului, lucru care îi afectează somnul, activitățile fizice sau performanțele școlare, atunci părintele are tot dreptul să intervină și să verifice telefonul copilului.
Când telefonul intervine în relația părinte-copil....
Intimitatea copilului
„Copiii mai mici au nevoie de supravegherea părinților din motive de siguranță, iar monitorizarea activităților pe telefon reprezintă o măsură pe care ar lua-o orice părinte responsabil. Pe măsură ce copiii cresc, este necesar ca părinții să își expună motivele pentru care monitorizează activitatea lor în mediul online și offline, pentru a nu le încălca intimitatea!”, afirmă doctorul neuropsiholog.
Desigur că monitorizarea excesivă sau fără permisiunea copilului, mai ales în anii adolescenței, poate fi văzută ca o încălcare, o violare, mai bine spus, a intimității acestuia.
Deconectare digitală
Repercursiunile monitorizării atente a activității copilului pe telefon pot fi:
1. Resentimente și rebeliune
Un copil căruia i s-a umblat prin telefon fără a ști sau fără a i se cere permisiunea mai ales în anii adolescenței poate dezvolta resentimente față de părintele său.
2. Impactul asupra relației părinte copil
În contextul relațiilor părinte-copil, monitorizarea neautorizată a telefonului o poate impacta în mod negativ.
3. Comportament negativ
Monitorizarea constantă poate conduce la un comportament negativ, chiar agresiv al copilului și încercarea de a-și ascunde activitățile în mediul online. De asemenea, copilul nu va mai avea încredere în părintele său.
Este timpul să discutați
Pentru a evita aceste situații negative și deteriorarea relației cu copilul, ar trebui să discutați deschis și să îi aduceți la cunoștință potențialele pericole care pândesc în spatele oricărui site sau oricărei persoane din mediul online. Trebuie să îl/o asigurați că nu îl/o judecați și nici nu mai spuneți altcuiva ceea ce ați găsit în telefonul lui, nu încercați să îl controlați și nici să îl pedepsiți, ci sunteți exclusiv preocupat/ă de siguranță lui.
Gestionați cu mare atenție această monitorizare a telefonului copilului pentru a nu-i pierde încrederea și pentru a nu stârni revoltă și resentimente în sufletul său.
Surse foto: unsplash.com, pexels.com
Surse articol: scarymommy.com