Rusaliile sau Pogorârea Sfântului Duh: Obiceiuri și tradiții

Rusaliile sau Pogorârea Sfântului Duh: Obiceiuri și tradiții

Mirela Floricescu - Redactor

Rusaliile sau Pogorârea Sfântului Duh reprezintă una dintre cele mai vechi sărbători creștine. Rusaliile sunt stabilite la o distanță de 50 de zile de Învierea Domnului și la 10 zile de la Înălțare. Primele două zile de Rusalii sunt libere pentru angajați, conform prevederilor din Codul Muncii. Află mai jos când are loc sărbătoarea de Rusalii în 2021, dar și ce semnifică acesta pentru toți creștinii.

Ce înseamnă sărbătoarea de Rusalii

Sărbătoarea Rusaliilor marchează momentul coborârii Sfântului Duh peste cei 12 apostoli. În aceeași zi a coborârii Sfântului Duh, avea loc sărbătoarea de Rusalii a evreilor, de aceea și numele trecut în calendarul bisericesc de astăzi. De asemenea, în unele zone, Rusaliile mai sunt denumite și Cinzecime, deoarece se petrec la 50 de zile de la Învierea Mântuitorului și la 10 zile de la Înălțarea Sa la cer.

ilustratie-cu-pogorarea-sfantului-duh-in-ziua-de-rusalii

Rusaliile sunt atât de importante, deoarece atunci s-au pus primele baze ale Bisericii. Odată pogorât sub forma unor limbi de foc printre oameni, Duhul Sfânt le-a oferit apostolilor puterea de a vorbi în limbi necunoscute de ei până atunci. Astfel, ei au transmis mesajul Mântuitorului tuturor popoarelor din lume. În aceeași zi a Pogorârii Sfântului Duh, 3.000 de oameni s-au convertit la creștinism după cuvântările apostolului Petru. Acești oameni au format prima comunitate creștină, nucleul Bisericii de mai târziu.

În Vechiul Testament este menționat faptul că sărbătoarea de Rusalii a fost la începuturi dedicată recoltelor. În a doua zi de Rusalii se prăznuiește Sfânta Treime, formată din Tatăl, Fiul și Sfântul Duh, iar oamenii își culeg plantele de leac pe care apoi le sfințesc, tocmai pentru a le folosi tot anul.  

Cine se sărbătorește de Rusalii

Poate nu știai acest lucru până acum, dar de Rusalii există multe femei care își sărbătoresc onomastica. În prima zi de Rusalii sunt serbate femeile care poartă numele de Roxana, Ruxandra, precum și derivatele acestora care sunt Ruzalin, Rozalin, Rusalin, Rozalia sau Ruslana. Nu uita să transmiți un mesaj frumos femeilor speciale din viața ta care poartă aceste nume. Iată mai jos câteva mesaje de Rusalii simple și frumoase pentru persoanele dragi din jurul tău.

  1. Cu ocazia zilei tale de nume, îți doresc multă sănătate, fericire și să ai parte numai de zile senine și însorite!
  2. De ziua numelui tău îți doresc să ai o zi superbă și un an plin de realizări. La mulți ani încununați de succes!
  3. Îți doresc o oră de liniște, o zi de pace, o săptămână de soare, un an de iubire, un veac de sănătate și un mileniu de bani. La mulți ani!

Ce se împarte de Rusalii

Pentru creștinii ortodocși, în ajunul Rusaliilor, au loc Moșii de Vară, adică o sărbătoare dedicată morților. În toate bisericile ortodoxe au loc Sfinte Liturghii, urmate de slujbe în cimitire pentru pomenirea celor trecuți în neființă. Se spune că pomenirea morților înaintea pogorârii Sfântului Duh este necesară, deoarece sufletele rătăcite și-au părăsit mormintele încă din Joia Mare și au umblat fără scop timp de 50 de zile.

cruce-stralucitoare-cu-biblia-sub-ea-si-fundal-albastru-inchis

Scopul ritualurilor din ajunul Rusaliilor este acela ca sufletele morților să se reîntoarcă în lumea de apoi fără incidente. Oamenii merg la biserici cu vase de lut, căni, strachini, toate împodobite cu flori de tei sau frunze de nuc și umplute cu lapte, apă sau vin, pe care după sfințire le împart celor nevoiași. Gospodinele nu se limitează adesea numai la băutură, ci pregătesc și bucate tradiționale specifice zonei din care provin.

În ziua următoare are loc Pogorârea Sfântului Duh, moment de încheiere al ciclului Pascal.

Când sunt Rusaliile în 2021: liber pentru români

Fiecare cult religios sărbătorește Rusaliile la date diferite, care se calculează în funcție de prima zi de Paște. De asemenea, Rusaliile fac parte din lista cu zile libere 2021, fiind stabilite astfel începând cu anul 2008. Dacă vrei să știi când sunt Rusaliile în 2021, află că pentru creștinii ortodocși sărbătoarea de Rusalii, în 2021, va fi pe 20, respectiv 21 iunie, aceasta din urmă fiind liberă pentru români. În schimb, Rusaliile la catolici vor fi pe 23 mai, respectiv 24 mai, la aproape o lună distanță față de Rusaliile creștinilor ortodocși. Prima zi de Rusalii pică întotdeauna duminica, la fix 50 de zile de la Paște.

Obiceiuri de Rusalii catolice

Poate cea mai cunoscută tradiție asociată Rusaliilor catolice o reprezintă pelerinajul de la Șumuleu Ciuc, considerat a fi cel mai mare din Europa Centrală și de Est. Punctul central al pelerinajului o reprezintă statuia sculptată în lemn de tei a Fecioarei Maria, realizată la începutul secolului al XVI-lea de către un artist transilvănean necunoscut. Statuia o prezintă pe Fecioara Maria cu pruncul ei în brațe. Mii de oameni se adună la pelerinajul de la Șumuleu Ciuc pentru a se ruga la Fecioară, fiind considerată cea mai mare statuie făcătoare de minuni din lume. Sediul Bazilicii Sfânta Maria de la Șumuleu a fost văzut și de către Papa Francisc, în cadrul vizitei sale în România, din 2019.

femei-si-copii-imbracati-in-portul-popular

Traducerea cuvântului „rusalii” face mai ușor de înțeles de ce aproape toate tradițiile pe care oamenii le respectă de Rusalii au legătură cu alungarea spiritelor rele. În cultura populară, aceste „rusalii” erau niște ființe foarte asemănătoare ielelor, care încep să umble încă din miercurea dinaintea Pogorârii Sfântului Duh și îi înnebunesc și schimonosesc pe toți cei care nu le respectă.

Pe lângă deja amintitul pelerinaj la Șumuleu Ciuc, la catolici mai există și alte tradiții de Rusalii precum:

  1. Cu o noapte înainte de Pogorârea Sfântului Duh, nu este bine să te duci să scoți apă din fântână, deoarece poți fi păcălit de spiritele rele.
  2. Oamenii nu merg în păduri în noaptea dinaintea sărbătorii de Rusalii, deoarece pot surprinde dansul ielelor.
  3. În Transilvania, în duminica Rusaliilor, are loc așa-numitul „udat al nevestelor”. Femeile tinere din sat sunt stropite cu apă de către feciori, pentru a-și păstra frumusețea și sănătatea pe tot parcursul anului.
  4. Catolicii își ung toate ușile casei cu usturoi pentru a fi apărați de ghinion tot anul.
  5. Un obicei vechi din zona Ardealului se numește „împănatul boului”. Animalul este decorat cu sute de flori și dus la biserică pentru a fi sfințit. La final, el este „domesticit” de către o fată care trebuie să înconjoare o masă de trei ori. Obiceiul spune că fata se va căsători anul următor.

Obiceiuri de Rusalii ortodoxe

La creștinii ortodocși, tradițiile de Rusalii merg tot pe aceeași idee de apărare împotriva ielelor. În numeroase zone din țară, oamenii respectă cu sfințenie toate obiceiurile, din teama de a nu atrage asupra lor necazuri.

Cele mai vechi tradiții de Rusalii ale creștinilor ortodocși spun că:

  1. Începând cu ajunul Rusaliilor, oamenii obișnuiesc să poarte la brâu sau în buzunare frunze de nuc, tei sau pelin sfințite în prealabil, pentru a se apăra de spiritele rele.
  2. În duminica Rusaliilor, după încheierea Sfintei Liturghii, enoriașii și preoții merg pe câmp pentru așa-numita sfințire mică a apei. Apoi, pentru a avea recolte bogate, toată lumea își stropește câmpurile cu apa deja sfințită.
  3. Flăcăii sunt trimiși în pădure pentru a strânge frunze de tei, care apoi sunt duse la biserică pentru a fi sfințite. În duminica Rusaliilor, enoriașilor li se dau aceste frunze pentru a le pune la icoane. Se spune că teiul ferește gospodăriile de duhurile rele și de grindină.
  4. În zona Olteniei, există un obicei numit „spălatul picioarelor” cu pelin. Se spune că planta oferă protecție împotriva bolilor pentru tot anul.
  5. În fața cimitirelor sunt întinse mese pline cu bucate tradiționale și decorate cu flori. Un preot sfințește toate ofrandele și merge apoi pe lângă fiecare mormânt. La final, sătenii își oferă unul altuia din bucatele sfințite.
  6. Sătenii obișnuiesc să pună la porți frunze de nuc și leuștean pentru a-și păzi gospodăriile de iele.

Obiceiuri de Rusalii în Banat

Față de alte zone ale țării unde Rusaliile țin trei zile, în Banat sărbătoarea se întinde pe o perioadă de opt zile. În multe lăcașuri de cult din localitățile Banatului, au loc slujbe foarte îndrăgite de oameni care durează în unele locuri chiar și două-trei zile. În vinerea dinaintea Rusaliilor, femeile fac curățenie în toată gospodăria și pregătesc multe feluri de mâncare.

În dimineața din prima zi de Rusalii, tot femeile merg la biserică cu o parte din bucate cu ajutorul cărora aduc ofrande morților. Tot la biserică se așază crengi de copaci înverziți și iarbă, care sunt luate acasă de săteni după Sfânta Liturghie, pentru a face coronițe. La final, sătenii îl urmează pe preot către locul amenajat pentru petrecere. Mesele din ziua de Rusalii la care participă toate familiile din localități le sunt dedicate tot celor trecuți în neființă. Un obicei important din zona Banatului se numește „jocul de pomană”.

Familiile celor decedați în ultimul an plătesc muzicanți care să cânte în memoria celui dispărut și trebuie să le ofere bucate de pomană tuturor celor care joacă la hora tradițională. Seara, fiecare familie merge acasă pentru a organiza o masă cu familia în propria locuință.

Semnificația frunzelor de nuc de Rusalii

În timpul Sfintei Liturghii din duminica de Rusalii, în fiecare biserică din țară sunt sfințite ramuri verzi de tei sau nuc, care sunt apoi date credincioșilor. Crenguțele date enoriașilor simbolizează darurile bogate ale Sfântului Duh. Oamenii le pun la porți, icoane sau le poartă cu ei timp de câteva zile pentru a fi păziți de duhurile rele. Pentru a fi binecuvântate, preotul citește șapte rugăciuni și stropește fiecare ramură cu agheasmă.

creanga-de-nuc-cu-frunze-verzi-si-trei-nuci-verzi

Nucul și teiul semnifică limbile de foc care s-au pogorât peste apostoli și oameni în ziua de Rusalii. Pentru sărbătoarea de Rusalii, creștinii au ales nucul și teiul, deoarece au o formă asemănătoare cu limbile de foc prin care s-a făcut văzut oamenilor Sfântul Duh. După uscarea lor, este bine ca ramurile să nu fie aruncate, ci îngropate în Pământ, pentru a-și „relua” ciclul în natură.

Ce este bine și ce nu este bine să faci de Rusalii

Fiind o sărbătoare atât de importantă pentru creștinism, sunt activități pe care este bine să eviți să le desfășori în zilele de Rusalii. În primul rând, se spune că este benefic să ai asupra ta câteva ramuri de tei sau de nuc sfințite, pentru a nu te întâlni cu ielele.

statui-care-infatiseaza-scena-pogorarii-sfantului-duh-in-ziua-de-rusalii

Iată mai jos ce NU trebuie să faci de Rusalii.

  1. Este interzis să te cerți și să poți pică, fiindcă „vei fi luat de Rusalii”.
  2. Timp de 9 săptămâni după Rusalii nu se mai culeg plante de leac.
  3. De Rusalii nu se merge în vie, locuri pustii sau pe lângă fântâni, acelea fiind locurile frecventate de spiritele rele.
  4. Nu trebuie să muncești la câmp sau în gospodărie, deoarece vei fi pedepsit de iele.
  5. Cine lucrează și nu cinstește așa cum se cuvine sărbătoarea Rusaliilor va fi pedepsit de iele.

Se spală în a treia zi de Rusalii?

A treia zi de Rusalii nu este trecută cu o cruce roșie în calendarul bisericesc. De asemenea, ultima zi de Rusalii coincide și cu începutul postului Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Nefiind marcată cu o cruce roșie, în a treia de zi Rusalii se pot spăla haine dacă situația o impune. Față de celelalte două zile când acest obicei este interzis, regulile bisericești sunt mai permisive în ultima zi de Rusalii. Totodată, în a treia zi de Rusalii oamenii se întorc la muncă.

Ce înseamnă ”dacă mori de Rusalii”?

În credința populare apare ideea că oamenii decedați în perioada sărbătorilor Pascale ajung direct în Rai și nu mai trec prin Judecata de Apoi. Aceeași idee se menține și în ceea ce privește Rusaliile, fiind sărbătoarea care încheie ciclul Pascal. Dacă în unele părți ale țării oamenii încă dau crezare faptului că sufletul celor decedați va ajunge direct în Rai, alții spun că lucrurile pe care le-am făcut în viață ne ghidează drumul și în lumea de apoi.

Rusaliile sau Pogorârea Sfântului Duh reprezintă o sărbătoare ce are loc la 50 de zile de la Învierea Domnului și la 10 zile de la Înălțare. Duminica de Rusalii vine cu numeroase tradiții și obiceiuri care încă sunt respectate în multe locuri din țară, toate asociate cu teama de duhurile rele. Prima și a doua zi de Rusalii sunt incluse în lista cu zilele libere de care beneficiază angajații.

Surse: alba24.ro, crestinortodox.ro, doxologia.ro, calendarulortodox.ro, libertatea.ro, ziarulunirea.ro, mediafax.ro, descopera.ro, theworldnews.net, divahair.ro, pressalert.ro, banatulazi.ro, capital.ro

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
Momentul adevărului: copilul salvează relația de cuplu sau o distruge iremediabil?
Momentul adevărului: copilul salvează relația de cuplu sau o distruge iremediabil?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul. Tradiții și obiceiuri: ce NU ai voie să faci astăzi
    Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul. Tradiții și obiceiuri: ce NU ai voie să faci astăzi

    Pe 29 august creștinii de pretutindeni prăznuiesc sărbătoarea Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. În această zi, marcată cu cruce roșie în calendarul...

    Intrarea Maicii Domnului în Biserică: tradiții și obiceiuri
    Intrarea Maicii Domnului în Biserică: tradiții și obiceiuri

    Intrarea Maicii Domnului în Biserică este o sărbătoare de mare însemnătate pentru creștinii ortodocși. Iată cea mai puternică rugăciune pe care o puteți rosti de...

    Tradiții și obiceiuri în Postul Crăciunului! Ce trebuie să faci până în data de 25 decembrie
    Tradiții și obiceiuri în Postul Crăciunului! Ce trebuie să faci până în data de 25 decembrie

    Postul Crăciunului, una din cele mai importante perioade de peste an pentru creștinii ortodocși durează 40 de zile și este foarte permisiv. Când avem voie să consumăm pește și...

    Ce tradiții de Paște mai respectă românii anul acesta
    Ce tradiții de Paște mai respectă românii anul acesta

    Paștele este una dintre cele mai importante sărbători religioase și este marcată de numeroase tradiții și obiceiuri, pe care mulți români le respectă cu sfințenie, de ani de...

    Povestea Sfântului Apostol Matei! Descoperă cea mai puternică rugăciune pe care trebuie să o rostești astăzi și nu numai
    Povestea Sfântului Apostol Matei! Descoperă cea mai puternică rugăciune pe care trebuie să o rostești astăzi și nu numai

    Sfântul Apostol și Evanghelist Matei îi ocrotește pe toți cei care îi poartă numele, dar și pe credincioșii care înalță o rugăciune către cer. Este...

    Tradiții și superstiții de Sfânta Filofteia. Ce nu ai voie să faci în această zi
    Tradiții și superstiții de Sfânta Filofteia. Ce nu ai voie să faci în această zi

    Sărbătoare mare în rândul creștinilor! Pe 7 decembrie, Biserica Ortodoxă o prăznuieşte pe Sfânta Muceniţă Filofteia, considerată patroana spirituală a copiilor...

    10 obiceiuri zilnice care te vor apropia mai mult de copilul tău
    10 obiceiuri zilnice care te vor apropia mai mult de copilul tău

    Relația dintre copil și părinte este, poate, cea mai specială din câte există. Asta nu înseamnă că e perfectă, ci că trebuie să depunem efort ca să o menținem și să...

    Ce gânduri și obiceiuri bizare are fiecare zodie
    Ce gânduri și obiceiuri bizare are fiecare zodie

    Fiecare dintre noi are și o latură întunecată, pe care nu ne dorim întotdeauna să o dezvăluim celor din jur. De asemenea, fără să ne dăm seama, anumite gânduri și...

    © 2024 Qbebe