Cercetările au arătat că tații din prezent au ajuns să-și dedice timp copiilor lor de trei ori mai mult decât o făceau tații lor, în condițiile în care își doresc să vadă cum, în familia lor, există o distribuție mai echilibrată în ceea ce privește implicarea în activitățile casnice. Spre exemplu, printr-un studiu s-a constatat că tații din ultimul deceniu au ajuns să aloce cu aproximativ 30 de minute mai mult, din timpul lor liber, treburilor din gospodărie.
Dacă în urmă cu aproximativ 30 de ani, peste 40% dintre tați declarau că nu schimbaseră niciodată scutecul copilului lor, acum lucrurile stau diferit, în sensul în care din ce în ce mai mulți tați își doresc să aibă o relație mai strânsă cu copiii.
Oamenii de știință au sesizat faptul că implicarea din ce în ce mai consistentă a taților în viața copiilor nu este benefică doar pentru cei mici, aducând avantaje și pentru viața de cuplu. Astfel, fiecare partener își va aduce o contribuție semnificativă la bunul mers al vieții de familie, fără ca mamele să se mai simtă extrem de copleșite.
O altă tendință observată de sociologi în zilele noastre este că tot mai mulți tați și-ar dori să petreacă și mai mult timp alături de copiii lor, dar că viața profesională nu le permite adesea acest lucru. Cu toate acestea, încă poate fi observat decalajul între mame și tați în privința timpului liber de care dispun (mamele dispun de mai puțin timp decât tații).
Printre soluțiile care i-ar putea ajuta pe tați să poată avea parte de mai multe momente petrecute cu copiii lor, ar fi, conform specialiștilor, adoptarea de modificări ale politicilor ce țin de muncă, de acordare de concedii parentale mai îndelungate taților și creșterea posibilității ca tații să poată realiza un echilibru între viața profesională și timpul dedicat familiei.
Toate acestea, consideră psihologii, ar fi esențiale pe viitor, în condițiile în care copiii care îi au mai mult în preajmă pe tații lor se bucură de o mai bună dezvoltare emoțională și intelectuală, se simt mai în siguranță și învață ce înseamnă o relație sănătoasă. Mai mult decât atât, cei care sunt crescuți de părinți implicați în egală măsură vor dobândi mai multă încredere în forțele proprii și se vor simți mai iubiți.
Surse: healthyholisticliving.com, mother.ly
Surse foto: istockphoto.com, pixabay.com