Sfaturi pentru tata: ce sa NU faci in timpul travaliului

Sfaturi pentru tata: ce sa NU faci in timpul travaliului

Louise Tanase - Contributor

In zilele noastre viitorii tati le stau alaturi partenerelor de viata in timpul travaliului si, uneori, al nasterii. In cazul in care urmeaza sa asisti la travaliu, fii atent la cateva lucruri pe care nu trebuie sa le faci sau sa le spui.

Nasterea unui copil este foarte emotionanta si pentru tata, nu numai pentru mama, desi uneori tindem sa ignoram acest lucru. In cazul in care vei fi tata in curand si vei asista la travaliu si poate si la nasterea bebelusului vostru, Qbebe ti-a pregatit o lista cu cele mai importante 10 lucruri pe care nu trebuie sa le faci sau sa le spui in aceste momente delicate.

1. Nu intra in panica!

Indiferent cat de tare sufera viitoarea mama, nu intra in panica! Sau cel putin nu ii arata ei asta. Nu scapa lucruri din mana, nu te lovi de pereti cand mergi, nu uita bagajul pentru maternitate acasa, nu cauta cheile de la masina avandu-le in mana. Nu o ajuta la nimic, ba dimpotriva, ca partenerul ei de viata, stanca pe care trebuie sa se sprijine in aceste momente, are chipul impietrit de groaza si repeta la nesfarsit: "O, Dumnezeule... O, Dumnezeule... O, Dumnezeule... "

2. Nu adormi daca ea nu doarme!

Este posibil, mai ales la prima nastere, ca travaliul sa dureze multe ore si in majoritatea timpului sa poti fi alaturi de ea. Indiferent daca travaliul a inceput in miezul noptii, sau ca dureaza mai mult de 24 de ore, nu ai dreptul sa adormi. Daca in tinerete puteai sa pleci de la petrecere la cursuri sau serviciu si apoi sa te intorci la petrecere, nu te vor ucide acum o zi sau doua de nesomn. In cazul in care aveti norocul sa beneficiati de o rezerva in care o poti insoti pe toata durata travaliului, nu te intinde pe un fotoliu sau un pat pentru ca vei rezista mai greu somnului. Mai bine plimba-te, bea multe lichide si fii in permanenta atent la viitoarea mama.

 Gravida si partener in pat

3. Nu te vaita!

Indiferent de natura suferintei tale, nu intereseaza pe nimeni! Fii barbat si nu te plange ca ti-e foame, ca esti obosit, ca te dor picioarele sau spatele, ca ti-e sete sau ca in spital miroase infiorator! Gandeste-te ca viitoarea mama a copilului tau suporta in aceste momente un stres fizic si psihic pe care nici macar nu ti-l poti imagina. Gandeste-te ca in aceste momente nevoile si suferinta ei sunt pe primul loc si ca, fiind alaturi de ea, participi la nasterea copilului tau.

4. Nu flirta cu nimeni!

Desigur ca nici nu iti imaginezi ca ai putea face asa ceva in timp ce partenera ta este in travaliu si iti naste copilul. Imagineaza-ti insa ca unii tatici au senzatia ca daca le arunca ocheade asistentelor sau ii zambesc languros doctoritei vor inveseli. Nu iti irosi farmecele! Personalul medical isi face treaba si fara astfel de incurajari. Cele cu care vei incerca sa flirtezi isi vor face o parere foarte proasta despre tine si vor compatimi tacuti viitoarea mama. Iar viitoarea mama va observa, fara indoiala si travaliul ei se va incheia cu inceputul travaliului tau.

 Gravida, partener si medicul

5. Nu pleca!

Oricat de mult ti se pare ca dureaza travaliul, orice probleme importante ai avea de rezolvat, cea mai proasta idee pe care ai putea sa o ai este sa pleci "putin". In primul rand, este lipsit de respect atat fata de viitoarea mama, cat si fata de bebelusul vostru. In al doilea rand, mama se va simti abandonata si iti va reprosa acest lucru toata viata. In al treilea rand, gandeste-te ca poate ar vrea si ea sa plece putin. Daca ea nu poate, nici tu nu ar trebui. Si cel mai important lucru: pot exista momente in care sa aiba nevoie sa se consulte cu tine pentru a lua niste decizii, ori medicii pot avea nevoie de informatii pe care ea sa nu le poata da corect in starea in care se afla.

6. Nu face comparatii!

Atunci cand partenera ta de viata iti aduce pe lume copilul, nimeni (persoana reala sau personaj fictiv din filme sau carti) nu este mai puternica, mai frumoasa sau mai curajoasa decat ea. Abtine-te - pentru binele ei, dar si al tau - de la comparatii care sa ii fie defavorabile viitoarei mame. Uita ca sora ta a suportat mai bine durerile nasterii, nu mentiona faptul ca verisoara ta nu a acceptat anestezie epidurala si in nici un caz nu ii spune ca mama ta povestea ca nu a gemut deloc in timpul nasterii. Toate aceste comparatii defavorabile ii vor scadea increderea in ea si va fi suparata pe tine mult timp pentru vorbele tale.

 Gravida, partenerul ei si medic

7. Nu o contrazice!

Poate ca atunci cand ati facut planul nasterii partenera ta de viata a spus ca nu doreste anestezie epidurala sau cezariana sub nici o forma, iar in timpul travaliului decide contrariul. Nu trebuie sa o contrazici, cu atat mai putin sa i te opui vehement incercand sa o obligi sa respecte planul. Stii ca socoteala de acasa nu se potriveste cu cea de la maternitate. Aminteste-i cu blandete ce ati discutat legat de subiect si apoi sustine-i decizia prezenta in totalitate. In fond, tu nu poti sti exact ce simte nici fizic, nici emotional in timpul travaliului si a nasterii.

8. Nu te distra!

Nu cauta metode sau motive de amuzament. Nu te juca minute in sir pe telefonul mobil, nu face rebusuri, nu regla canalele televizorului din salon, nu incerca macar sa deschizi laptopul sa navighezi pe internet, sa intri pe chat sau sa joci ceva. Chiar daca viitoarea mama iti spune ca poti face aceste lucruri, nu este indicat sa ii urmezi sfatul. Jocurile pe telefon vor fi acolo si peste cateva zile (si daca nu vor mai fi, nu e nici o pierdere), insa aceste momente, nasterea acestui copil, vor trece si nu le vei mai putea repeta niciodata.

 Tanar cu laptop

9. Nu bea alcool!

Una dintre vechile traditii ale viitorilor tati era sa isi interneze partenera de viata in maternitate si sa plece la carciuma. Vechea traditie upgradata: viitorul tata are in sacosa/geanta o sticla de bautura pentru a prinde curaj sau pentru a sarbatori, sau pentru a se relaxa sau... In toate cazurile, singurul lucru pe care trebuie sa il intelegi este ca nu trebuie sa bei alcool in timpul travaliului. Deloc. In aceste momente speciale trebuie sa fii cat de lucid posibil: se intampla un eveniment important din viata voastra, pot aparea probleme, va trebui sa furnizezi informatii vitale sau vei fi nevoit sa iei decizii. Alcoolul poate astepta cateva zile pana cand mama si bebelusul vor fi in siguranta, acasa.

10. Nu chema pe nimeni fara consimtamantul viitoarei mame!

Indiferent cat de fericit sau stresat esti, nu te apuca iti inviti prietenii si rudele sa va fie alaturi la acasa sau la maternitate in timpul travaliului si nasterii, cu atat mai putin fara sa ceri consimtamantul viitoarei mame. Travaliul si nasterea nu sunt momente in care partenera ta sa fie sociabila si sa aiba chef de povesti si glume, sa fie vazuta de oricine (fie si membru al familiei sau prietena apropiata). Daca ea va dori sa aiba pe cineva alaturi iti va spune atunci cand o intrebi sau inainte de declansarea travaliului, atunci cand faceti planul nasterii. Nu insista impotriva dorintei ei pentru nimeni: nici mama ta sau mama ei, nici strabunica de 100 de ani, nici prietenul tau cel mai bun nu au ce cauta in preajma ei in aceste momente daca ea nu doreste.

Voi ce le-ati spune viitorilor tatici sa nu faca in timpul travaliului?

Articolul urmator
Partenerul meu m-a abuzat în timpul travaliului și apoi din nou, la trei zile după ce am născut
Partenerul meu m-a abuzat în timpul travaliului și apoi din nou, la trei zile după ce am născut

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cuvintele soțului meu din timpul travaliului m-au schimbat complet ca mamă
    Cuvintele soțului meu din timpul travaliului m-au schimbat complet ca mamă

    „Nu se dă niciun trofeu, Ashley!” A fost cel mai bun lucru pe care soțul meu mi l-a spus în sala de nașteri. Acele cuvinte mi-au schimbat total percepția asupra vieții...

    Mi-am coafat părul în timpul travaliului. Eram în agonie, dar am vrut să arăt bine
    Mi-am coafat părul în timpul travaliului. Eram în agonie, dar am vrut să arăt bine

    Încă de când afli că vei deveni mamă, aștepți cu nerăbdare să vezi cum micuțul tău se cuibărește pentru prima dată în brațele tale. Pe măsură ce momentul...

    Rolul de mamă mă învață să fiu mai bună cu mine însămi. Este timpul să o faci și tu!
    Rolul de mamă mă învață să fiu mai bună cu mine însămi. Este timpul să o faci și tu!

    Câte lucruri înveți atunci când devii mamă? Probabil atât de multe, încât nu le putem cuprinde pe toate într-un articol. Astăzi, o mămică de...

    12 motive pentru care chiar trebuie să faci mișcare în timpul sarcinii. Mărturia unei mămici
    12 motive pentru care chiar trebuie să faci mișcare în timpul sarcinii. Mărturia unei mămici

    Atunci când ești însărcinată pare că toată lumea își dă cu părerea în legătură cu ce și cât ar trebui să mănânci, ce ar trebui să faci, să...

    Sfaturi de parenting de la un terapeut specializat în probleme de atașament: 5 lucruri pe care NU trebuie să i le faci copilului
    Sfaturi de parenting de la un terapeut specializat în probleme de atașament: 5 lucruri pe care NU trebuie să i le faci copilului

    Știm deja că TikTok-ul poate fi o platformă cu ajutorul căreia putem primi sfaturi utile de la specialiști din diferite domenii. De data aceasta este vorba despre un psihoterapeut...

    Sfaturi de la o bonă: Cele 5 lucruri pe care să nu le faci când angajezi o bonă
    Sfaturi de la o bonă: Cele 5 lucruri pe care să nu le faci când angajezi o bonă

    Bona este persoana care va petrece mult timp alături de copilul tău, așa că alegerea unei persoane potrivite s-ar putea să nu fie chiar atât de simplă. Uite care sunt cele mai...

    Ce să faci și, mai ales, ce să NU faci dacă descoperi că al tău copil se automutilează
    Ce să faci și, mai ales, ce să NU faci dacă descoperi că al tău copil se automutilează

    Ca părinte, probabil că una dintre cele mai dificile experiențe prin care poți trece este să afli că al tău copil suferă. Uite ce să faci și mai ales, ce să nu faci, dacă ai...

    10 sfaturi utile pentru viitorii tătici care vor să fie de ajutor în momentul nașterii
    10 sfaturi utile pentru viitorii tătici care vor să fie de ajutor în momentul nașterii

    Momentul nașterii este unul cel puțin emoționant, atât pentru viitoarea mămică, dar mai ales pentru mândrul tătic căruia îi revine sarcina de a fi alături de...

    © 2024 Qbebe