Ghidul tatalui: primele 3 luni ale bebelusului

Ghidul tatalui: primele 3 luni ale bebelusului

Raluca Cristea

Ultimul dar nu cel din urma, " Ghidul tatalui: Primele 3 luni de viata ale bebelusului ", vine in completarea celor 2 ghiduri pe care cred ca le cunosti deja: cele 9 luni de sarcina si nasterea.

Mamicilor, daca vreti o mana de ajutor, spuneti-le sotilor sa citeasca Qbebe si Blogulmamicilor.qbebe.ro , in care si taticii scriu, iar voi Taticilor, implicati-va in ingrijirea si cresterea bebelusului vostru!  
Pe scurt, iata ce trebuie sa aiba in vedere un tatic in primele luni de la nasterea copilului:
1. Sa o ajute pe proaspata mamica la treaba;
2. Sa aiba grija de alimentatia mamicii si a nou-nascutului;
3. Sa se informeze despre complicatiile, mici si mari, care pot aparea la bebelusi;
4. Sa se implice in viata bebelusului prin jocuri si alinturi, chiar si simpla prezenta in preajma lui;
5. Sa invete cum sa ingrijeasca bebelusul;
6. Sa nu plece urechea la diversele mituri despre rolul de proaspat tata;
7. Sa gestioneze "cu cap" noul statut al familiei lui si noul sau rol in familia marita.

Acum, sa le luam pe fiecare in parte, pentru ca tu, taticule, sa te simti cat mai in largul tau cu noua si frumoasa meserie de tata.


1. Ajutorul de nadejde

Sa nu crezi ca perioada de "gospodina" s-a terminat pentru tine. Sau poate ca nici nu a inceput, daca cumva ai angajat pe cineva sa va ajute cu mancarea si curatenia, inca din ultimele luni de sarcina.

Oricum, ideea ramane aceeasi: lauza are nevoie de ajutor in casa, mai ales in primele 3 saptamani dupa nastere si cu atat mai mult daca a nascut printr-o operatie de cezariana.

In perioada lauziei, proaspata mamica este foarte sensibila la orice stimul. De aceea trebuie sa o protejezi de efort fizic, suparari si oboseala, altfel consecintele sunt printre cele mai grave: anxietate, depresie si chiar dezechilibre mintale. Nu te speria! Lauzia dureaza maximum 6 saptamani!

 

2. Alimentatia mamei si a nou-nascutului

In primele 4-6 luni de la nastere, bebelusul se hraneste exclusiv cu laptele matern, asa ca nu va trebui sa iti faci griji in privinta alimentelor pe care le-ar putea consuma. Cel mult, aparatul digestiv al micutului poate primi suc de mar si morcov. Totusi, ceea ce mananca proaspata mamica are efecte directe asupra laptelui si implicit, asupra bebelusului.

Asadar, ai nevoie de niste sfaturi pentru a-i oferi iubitei tale o alimentatie sanatoasa in perioada de alaptare:

- asigura-te ca exista mereu in casa: apa plata, sucuri naturale, fucte si legume proaspete, cereale si alimente bogate in calciu;
- sub nicio forma, nu ii oferi vreo bautura alcoolica, chiar si in cantitate mica!
- ii poti face o cafea dimineata, dar de preferat, decofeinizata;
- cred ca nu mai este nevoie sa iti reamintesc ca nu aveti voie sa fumati in preajma copilului, iar mama chiar deloc in timpul alaptarii !!!;
- daca copilul plange dupa ce este alaptat, ganditi-va ce ati mancat si eliminati acel produs din alimentatie, apoi observati reactia bebelusului. Daca se linisteste, atunci trebuie sa evitati acel aliment;

3. Complicatii, mici si mari

Printre cele mai cunoscute complicatii ale primelor luni de viata se numara si colicile.

Colicile apar de obicei in prima luna de viata si dispar in maximum 3 luni. Pentru mamica lauza, este un risc major pentru lactatie si psihic sa isi vada puiul plangand si sa nu il poata ajuta, asa ca trebuie sa stii ce este de facut: indeparteaz-o pe mamica de bebelusul plangand si asigur-o ca il vei linisti tu.

Ia-l pe cel mic, leagana-l, vorbeste-i, joaca-te cu el, plimba-l putin prin parc si prepara-i un ceai special creat impotriva colicilor bebelusilor.
 

De mare ajutor pot fi pozitia "in sezut" pentru bebelus atunci cand este alaptat, apoi neaparat eliminarea gazelor, prin binecunoscuta pozitie in care unul dintre voi il tine in brate si il bate usor pe spate, dar si clismele cu apa calduta, care il vor ajuta sa evacueze mai repede fecalele si gazele intestinale.

Multiple probleme, mai mult sau mai putin grave se pot ascunde in spatele unui plans strident. Va veti simti descumpaniti si neajutorati in fata plansului neincetat si aparent inexplicabil al puiului vostru, insa totul are o rezolvare.

Pentru a nu te panica, mai ales daca mamica pare total debusolata, iata care sunt principalele motive pentru care un bebelus plange strident: ii este somn, ii este foame, ii este cald sau frig, are scutecul ud / murdar sau prea strans, are hainutele stramte, simte nevoia de atentie si afectiune, il doare ceva.

O complicatie serioasa care poate sa apara, din neglijenta voastra, este sindromul zgaltairii bebelusului. Circumstantele si cadrul sunt mai mereu aceleasi: bebelusul plange neincetat sau este bolnav si agitat, ceea ce ii provoaca mamei sau tatalui o stare de iritabilitate. Involuntar, cu gandul de a linisti bebelusul, mama il poate zgaltai sau invarti mai puternic decat crede.

Efectele asupra bebelusului ? Nicidecum cele dorite, ci mai degraba: ameteala, inconstienta, tulburari de vedere, leziuni ale craniului / ochilor / oaselor.

Dupa cum poti observa, este vital sa iti pastrezi calmul. Daca simti ca proaspata mamica a ajuns la captul puterilor, ai tu grija de bebelus sau roaga pe cineva apropiat si de incredere sa faca asta in locul vostru. Alege o persoana in preajma careia stii sigur ca cel mic se simte bine.


4. Joc si joaca

Ca o familie adevarata, trebuie sa fiti uniti si sa va bucurati de orice moment impreuna. Ce alta ocazie mai relaxanta si voioasa decat joaca impreuna ? Jocul cu parintii este pentru bebelus nu doar un stimulent, ci si o certitudine ca este iubit si protejat.

Mai ales daca mami nu are timp sau este obosita, fa-ti timp pentru cel mic si joaca-te cu el, inca din prima luna de viata!

Ce adora bebelusul? Miscarile blande. Orice mijloc ai folosi, asigura-te ca zilnic in legani, vorbesti cu el si il masezi.

In primele doua luni de viata, micutul nu are niciun fel de echilibru, asa ca forma de joaca o reprezinta cantatul, leganatul, mangaierile si miscarile din manute si picioruse. Fa asta doar cand copilul este relaxat si odihnit si ai grija sa nu il obosesti!

In luna a 3-a, bebelusul isi misca voios manutele si piciorusele si te poate urmari cu privirea. Aseaza-l pe o paturica si impreuna cu mami, tineti-o de cele 4 colturi, leganand-o usor. Ii va placea la nebunie!

Il pot lua in brate si, sustinandu-l de burtica, va puteti juca de-a avionul. Ii va placea sa simta aerul si sa isi intinda in voie manutele si piciorusele.
Nu uita! Bebelusul tau are nevoie sa ii fi alaturi! Simpla ta prezenta langa el, unde te poate vedea, inseamna mai mult decat crezi.

 

5. Ingrijirea de baza a bebelusului

Sper ca ai invatat deja cum sa pui si sa scoti un scutec, iar daca nu, te sfatuiesc sa exersezi de zor! O vei scuti pe proaspata mamica, macar ocazional, de o sarcina uneori anevoioasa.

Ei bine, ceea ce trebuie musai sa stii, nu doar pentru a ingriji corect bebelusul ci si pentru a spori momentele haioase si unitatea in familie, este sa faci o baita ca la carte. Iata ce trebuie sa faci!

In jurul varstei de 3 saptamani, este momentul pentru prima baita adevarata!

Mai intai, aduna langa cadita tot ce ai nevoie: 2 prosoape pufoase, mare si mic, sampon si sapun pentru bebelusi . Umple cadita cu apa calduta, apoi pune prosopul mare pe fundul ei. Dezbraca bebelusul, pune mana pe sub umerii lui, sprijina-i capul si lasa-l usor in apa. Spala-i fata, apoi intregul corp, cu miscari blande. Ai grija la zona genitala: spala din fata inspre spate, pentru a preveni infectiile.
Dupa ce il scoti si il stergi bine, curata-i urechile doar in exterior, apoi maseaza-l incet cu un ulei pentru bebelusi.

Incepand cu varsta de 1 luna si jumatate, il poti lua pe cel mic cu tine in cada, insa nivelul apei trebuie sa fie mult mai mic decat cel folosit de tine in mod obisnuit. In plus, trebuie sa pui pe fundul cazii un prosop mare sau un covoras din material antialunecare.

6. Adaptarea la noul statut

Adaptarea la statutul de tata, administrarea bunurilor familiei marite si acceptarea noului stil de viata nu sunt deloc usor de inteles si de trait pentru tine. Poate ca mamica trece altfel peste toate acestea, pentru ca ea priveste totul prin prisma "maternitatii" si dedicarii totale bebelusului, insa tu te gandesti atat la responsabilitatile cat si la provocarile noii tale vieti.

In acest sens, este esential ca sarcina sa fie una dorita, iar bebelusul sa fie asteptat cu drag si nerabdare. Astfel, nu vei simti rolul de tata ca pe o corvoada.

Vorbeste deschis cu partenera ta si spune-i tot ce simti acum, ca puiul vostru s-a nascut.


Spune-i ca uneori te simti neglijat sau ca ai vrea sa te implici mai mult, insa nu stii cum. Spune-i orice crezi ca trebuie impartasit, pentru a inlesni comunicarea intre voi doi si pentru a intari sentimentul de comuniune.

Impreuna cu mamica si bebelusul, stabileste-ti planurile pentru viitorul apropiat, accepta eventualele compromisuri si dedica-i bebelusului suficient timp. Nu uita nici de draga ta! Chiar daca prezenta copilului, v-a acaparat, trebuie sa va faceti timp si exclusiv pentru voi doi.

Pregateste-te pentru neprevazut ! O plimbare cu bebelusul pe afara poate fi la fel de greu de planificat ca si o vacanta in alt oras! Ba e ora de baita, ba e ora de mancare si exact cand iesi pe usa, un miros "anume" iti da de veste ca trebuie sa ii schimbi scutecul!

Ia ca model in cresterea si educarea puiului tau tot ceea ce consideri bun la parintii tai, profesorul tau preferat, prietenii tai, rudele tale.

Articolul urmator
De ce le-am dat copiilor mei și numele meu de familie? Mi-am dorit să ducă mai departe și moștenirea familiei mele, nu doar a tatălui lor
De ce le-am dat copiilor mei și numele meu de familie? Mi-am dorit să ducă mai departe și moștenirea familiei mele, nu doar a tatălui lor

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Imunitatea la nou-născuți. Are vitamina D un rol în primele luni de viață ale copilului?
    Imunitatea la nou-născuți. Are vitamina D un rol în primele luni de viață ale copilului?

    Vitamina D este cunoscută mai ales pentru rolul său în funcționarea normală a sistemului imunitar, a sistemului osos și a sistemului muscular. Parcurgând articolul de mai...

    Vorbim „pe limba” bebelușului: 8 semne prin care cel mic îți comunică nevoile în primele luni de viață
    Vorbim „pe limba” bebelușului: 8 semne prin care cel mic îți comunică nevoile în primele luni de viață

    Nu e întotdeauna ușor să „descifrezi” limbajul unui bebeluș. Asta pentru că, încă vorbiți limbi diferite. Tocmai de aceea, e bine să-l înveți pe copilul...

    Andreea Antonescu a făcut public sexul bebelușului. Vedeta este însărcinată în șase luni
    Andreea Antonescu a făcut public sexul bebelușului. Vedeta este însărcinată în șase luni

    Andreea Antonescu se pregătește să devină din nou mămică! Artista în vârstă de 40 de ani este în culmea fericirii și abia așteaptă să își țină pentru...

    Cântă-i bebelușului din primele sale zile de viață și nu va avea întârziere în vorbire sau probleme de limbaj
    Cântă-i bebelușului din primele sale zile de viață și nu va avea întârziere în vorbire sau probleme de limbaj

    Încă din primele clipe în care îți iei bebelușul în brațe, te gândești cum este mai bine să procedezi pentru a-i asigura o dezvoltare armonioasă din...

    Depresia postnatală nu mi-a permis să-mi iubesc copilul în primele 18 luni de viață
    Depresia postnatală nu mi-a permis să-mi iubesc copilul în primele 18 luni de viață

    Depresia postnatală este o problemă serioasă, cu care se confruntă multe proaspete mămici. Această femeie ne împărtășește o parte din experiența sa cu depresia postnatală....

    Aproape 300 de copii au fost abandonați în maternitate în primele nouă luni din 2022. Câți copii instituționalizați se află în România
    Aproape 300 de copii au fost abandonați în maternitate în primele nouă luni din 2022. Câți copii instituționalizați se află în România

    În România sunt peste 40.000 de copii abandonați. În primele nouă luni din 2022, un număr de 276 de copii au fost părăsiţi în maternităţi şi în alte...

    Poți preveni apariția intoleranțelor alimentare încă din primele luni de viață? Iată ce spun studiile
    Poți preveni apariția intoleranțelor alimentare încă din primele luni de viață? Iată ce spun studiile

    Intoleranțele alimentare sunt destul de răspândite atât la copii, cât și la populația adultă. Statisticile arată că, la nivel mondial, aproximativ 5% din copii și...

    O asistentă medicală a devenit nașa bebelușului pe care l-a îngrijit timp de 6 luni în spital
    O asistentă medicală a devenit nașa bebelușului pe care l-a îngrijit timp de 6 luni în spital

    Sunt cadre medicale care uimesc nu numai prin profesionalism, ci și prin empatia de care dau dovadă în fiecare clipă cu pacienții lor. Un cuplu din SUA a avut norocul să...

    © 2025 Qbebe