Realitatea in ceea ce priveste nasterea de copii nu este tocmai imbucuratoare. Din anul 2008 s-a inregistrat o scadere drastica a numarului de nasteri, precum si a numarului de casatorii. De exemplu, numarul nou-nascutilor in Romania nu a depasit 200.000 de persoane in 2011, fata de 1990 de exemplu, cand s-au inregistrat circa 320.000 de nou-nascuti, adica cu 120.000 de prunci mai mult.
"In ziua de azi, un copil e prea putin, doi sunt prea multi"
Motivele pentru care mamele, incurajate de tatiici, nu mai vor sa dea nastere la prunci sunt diverse. Unele spun ca este foarte dificil, aproape imposibil, sa cresti un copil fara un ajutor real si consistent si din partea celorlalti, si mai ales din partea sotului.
Iulia, de 32 de ani are un bebe de 18 luni si spune: "mi se pare foarte dificil sa cresti un copil, mai ales de una singura, pentru ca sotul meu este mai mult plecat...deci categoric NU mai vreau un al doilea copil, cel putin pana mai creste Casian...Vorba unui prieten: in ziua de azi, un copil e prea putin, doi sunt prea multi".
De aceeasi parere este si Cristina, de 30 de ani:
"Nu avem inca copii, dar am discutat despre asta si planuim un copil. De ce doar unul? Pentru ca pare mai simplu sa te descurci cu 1 decat cu 2 sau mai multi, dar si pentru ca am vrea sa ii oferim toata atentia si timpul disponibil ca sa simta iubirea noastra. Amandoi suntem singuri la parinti si nu ni se pare asta un deyavantaj."
"A fi parinte e o binecuvantare permanenta, deci vreau cat mai multi copii"
In contrapartida, un tatic de 34 de ani spune clar si vesel:
"Avem deja o fetita, iar eu imi mai doresc inca 4. Sotia mea inca unul, sa vedem deci cum o sa negociem... Imi doresc mai multi copii, indiferent daca vor fi fetite sau baieti, pentru ca pentru mine a fi parinte este o binecuvantare permanenta, o bucurie si o pofta de viata ce creste permanent."
Avantajele de a avea mai multi copii sunt recunoscute, totusi si de cei care isi doresc doar un copil sau maxim doi. Mesajul este, practic: "daca poti si ai cu ce sa ii cresti, fa cat mai multi!"
Avantaj al nasterii de multi copii: se au unii pe altii
"Sigur ca este si un avantaj a avea mai multi copii: este bine pentru ei sa fie mai multi, sa se aiba unii pe altii, sa aiba cu cine se juca si asa mai departe..." mai spune Iulia.
De aceeasi parere este si Sorin:
"Si pentru copii este mai bine, asa cred: au mai multi apropiati cu care sa se joace, apoi, cand vor creste, o sa aiba parte de mai multa experienta de viata din viata fratilor/surorilor si se vor putea ajuta la nevoie, daca noua ne va fi peste putinta sa o facem, sau nu vom mai fi in viata."
Din punct de vedere religios, este recomandata nasterea a cator mai multi copii, cu incredereea ca Dumnezeu, indiferent de "greutatile" si necazurile personale, te va ajuta sa iti cresti copiii. Iata ce spune Pr.Arsenie Boca, mare duhovnic:
"Deci cine fuge de copii, fuge de raspundere. Si unde fuge? In iresponsabilitate?! Cand insa iti iei raspunderea de-a rodi copii, Stapanul vietii iti va ajuta sa ai si ce le da de mancare si-ti va asigura si cinstea casniciei. Deci nici abuzul, nici refuzul, ci o dreapta socoteala si o convietuire corecta."
Pe aceeasi lungime de unda cu parintele este si Sorin care adauga:
"Sigur ca inteleg ca o familie mare inseamna responsabilitati mai mari, insa prefer sa ma gandesc ca inseamna cu siguranta satisfactii mai mari . In plus, a face copii este si o datorie pe care o avem fata de Dumnezeu, si o multumire pe care i-o aducem atunci cand increstinam mai multi copii."
Tu cati copii ai? Cati vrei sa faci?