Asa ca, simtul umorului ma ajuta sa imi imaginez foarte multe, si, atunci cand, dupa o frumoasa si obositoare zi alaturi de copil, ma trantesc in confortul patului si inchid ochii, nu ma pot abtine sa imi folosesc acest simt care devine din ce in ce mai dezvoltat. Ultima mea revelatie este cu privire la acele obiecte pe care le-as inventa si care ar fi de un real folos pentru activitatea mea ca parinte. Am facut o lista pentru voi, dragi parinti, pe care sper sa o completati la randul vostru. Nu se stie niciodata cum visele noastre devin realitate, nu-i asa?
Scutecul care isi schimba culoarea
Iata una dintre cele mai des intalnite dileme ale unui proaspat parinte: a facut sau nu bebe ceva in scutec? Si, de cele mai multe ori trebuie sa apelam la a mirosi la propriu funduletul bebelusului pentru a ne asigura ca este necesar sa schimbam scutecul. Asa ca nu imi este greu sa imi imaginez un scutec care sa isi schimbe culoarea in functie de ceea ce a "produs" in scutec bebelusul, chiar pot sa merg mai departe si sa imi doresc sa existe culori diferite pentru caca si pipi, si pentru cantitate. Amuzant? Da, dar si necesar.
Plasa de protectie omniprezenta
Incepand cu varsta de 4 luni, cand bebe incepe sa apuce obiectele din jurul lui, incepe sa le si arunce. In mod constant, oricand, oriunde si oricum. Si aceasta dorinta instinctiva - o fac pentru ca pot - va tine pana la 3-4 ani, poate si peste aceasta varsta. Dorinta lor de a arunca obiectele este strans legata de dezvoltare - fizica in primii doi ani, apoi psihica in urmatorii. Prin urmare, degeaba ne straduim noi sa le spunem "nu e frumos, mami, sa arunci cu ratusca in tati", copilul tot va arunca, pentru ca ii place sa isi observe nou capatata abilitate dar si pentru ca este vorba de o interesanta miscare cauza-efect.
Asa ca, sper sa se inventeze cat mai repede o plasa, mai mult sau mai putin invizibila, care sa pluteasca in jurul copilului, si sa prinda orice obiect aruncat cu viteza unui glonte catre capul parintelui. Sau, un laser inofensiv, care sa se declanseze senzorial cand simte ca un obiect se deplaseaza cu o viteza mare spre capul parintelui si sa ii devieze traiectoria.
Jucarii cu magneti
Una dintre activitatile mele de baza seara, dupa ce copilul adoarme, sau in week-end, cand am mai mult timp, este sa regrupez jucariile. Papusa Barbie in bucatarie are 30 de accesorii, toate se pierd pe undeva prin casa, in diferite cutii si sertare. Piesele de lego sunt date disparute la numai 5 minute de la desfacerea pachetului. Piesele de puzzle dispar si ele misterios. Sa admitem, dragi parinti, suntem exasperati de jucariile care au piese detasabile sau care sunt formate din mai mult de o piesa. Insa, ele exista. Asa ca, de ce nu inventeaza producatorii de jucarii un fel de sistem magnetic inserat pe fiecare piesa a ansamblului de jucarii, astfel incat, apasand pe un singur buton, piesele sa fie atrase unele de altele si sa revina la nucleul principal: direct in cutia lor? Chiar este imposibil?
Aparatul de teleportat servetele
Nu exista parinte care sa nu aiba in casa in fiecare camera cate un pachet de servetele. Bebelusul regurgiteaza in mod constant, saliveaza pentru ca ii cresc dintii, se face mai mare si este racit si ii curge nasul, bea apa si scurge jumatate din ea pe parchet si pe el, mananca ceva si acel ceva este intins pe toata suprafata fetei... ce mai, servetelele sunt indispensabile in casa unui parinte. Insa, niciodata, dar niciodata, oricat de prevazator ai fi, nu le ai la indemana atunci cand ai nevoie de ele. Prin urmare, este normal sa imi doresc sa se inventeze un aparat care sa imi teleporteze in mana servetelul atunci cand am nevoie de el, in mai putin de o secunda. Ah, si sa pot alege ce fel de servetel sa fie: uscat, umed, mare, mic, pufos sau cu personaje din desene animate.
Aspiratorul care aspira tot, mai putin jucariile si bijuteriile
Un alt vis de-al meu este sa pot avea in casa un aspirator minune, care sa se plimbe neobservat si sa faca curatenie prin toate colturile in mod constant, sa stranga din covoare praful, sa se bage pe sub canapea si paturi si sa aspire bine, insa sa vina la mine la sfarsitul campaniei de curatenie si sa imi prezinte toate acele obiecte pierdute de zile intregi, precum suzeta din spatele canapelei, cerceii mei care au devenit obiectul atentiei copilului la un moment dat si care zaceau sub noptiera de 2 saptamani, piesa de lego lipsa cazuta dupa calorifer care isca o criza de plans copilului de fiecare data cand incepea constructia unui castel. Sunt inca uimita ca acest aspirator nu exista pe piata.
Numai una dintre cerintele mele de mai sus daca ar fi dusa la implinire, si as fi foarte bucuroasa. Desigur ca sunt recunoscatoare pentru inventiile de care ne bucuram deja, si pe care parintii nostri nu le-au avut la dispozitie, precum scutecul, sau masina de spalat, sau servetelele umede, sau aparatele de monitorizare a bebelusului. Deja suntem dependenti de multe dintre ele, insa omul intotdeauna aspira catre mai mult, iar un parinte este un super-om, asa ca este normal sa isi doreasca imposibilul, nu-i asa?
Cu drag,
Gabriela Paladi
Redactor Sef Qbebe