Scutecul smart te anunță când trebuie să schimbi bebelușul, dar și când acesta se confruntă cu probleme majore de sănătate!
Schimbatul scutecelor poate fi o adevărat provocare pentru părinți, mai ales pentru cei aflați la primul bebe. Regulile sunt, însă, simple. În general, bebelușii nou-născuți trebuie schimbați la fiecare 2-3 ore, indiferent dacă au avut sau nu scaun. Nu te baza pe faptul că scutecele sunt absorbante, fiindcă umezeala este resimțită de cei mici și poate provoca, în majoritatea cazurilor, iritații.
Oamenii de știință de la Universitatea Penn State, Pennsylvannia, au dezvoltat un „scutec inteligent” care îi avertizează pe părinți atunci când scutecul bebelușul lor este murdar. Scutecul este făcut din hârtie, tratat cu clorură de sodiu (sare) și are o placă de circuit imprimată cu creionul. Atunci când nivelul de umiditate crește, grafitul și urina sunt absorbite de hârtie, iar aceasta pornește un senzor alimentat de o mică baterie cu litiu. Senzorul declanșează apoi alarma pe o aplicație pe care părinții o descarcă pe telefon.
„Senzorul de hidratare este foarte sensibil la umezeală și oferă date precise pe o gamă largă de niveluri de umiditate relativă, de la 5,6% la 90%”, au precizat cercetătorii de la Penn State într-un comunicat.
Dispozitivul profită de modul în care hârtia reacționează în mod natural la schimbările de umiditate și folosește grafitul din creion pentru a interacționa cu moleculele de apă și cu soluția de clorură de sodiu. Pe măsură ce moleculele de apă sunt absorbite de hârtie, soluția se ionizează, iar electronii încep să circule către grafitul din creion, declanșând senzorul, care detectează aceste modificări ale umidității din mediul înconjurător și trimite un semnal către un smartphone, care afișează și înregistrează datele.
Deși mulți oameni nu sunt siguri că avem nevoie de un progres tehnologic pentru detectarea nivelului de umezeala al scutecului, acesta nu este singurul scop al proiectului de la Penn State. Tehnologia senzorului are o mulțime de alte utilizări. Spre exemplu, poate fi plasat într-o masca facială pentru a monitoriza respirația bebelușului. Senzorul poate distinge respirația nazala de cea pe gură și poate clasifica inclusiv ritmul respirației - profund, regulat sau rapid.
Datele colectate pot detecta diverse stări de sănătate, cum ar fi problemele cardiace, pneumonia și deteriorarea clinică.
Tu ce părere ai despre acest dispozitiv?
Citește și:
Surse foto: psu.edu, freepik.com
Surse articol: psu.edu