Cum tratezi urticariile provocate de scutece

Cum tratezi urticariile provocate de scutece

Roxana Cristea

Urticariile provocate de scutec pot fi tratate foarte usor, fie alegi o crema de la farmacie, fie alegi sa-i faci bebelusului o baita cu ceai de musetel si sa-l lasi fara scutec macar o ora.Desi foarte putin periculoase, netratate aceste urticarii pot degenera in ceva mult mai grav.  Pentru a fi pregatita sa faci fata unei eruptii urate, trebuie sa stii ce sunt aceste urticarii, de ce apar, ce creme trebuie sa ai in casa pentru a trata urticaria, dar si ce tratamente naturiste dau rezultate bune in astfel de cazuri.

Ce este urticaria provocata de scutec?

Urticaria (sau dermatita) de scutec este un termen generalizat care se refera la o iritare a pielii care se dezvolta in zona acoperita de scutec sau pe langa scutec. Desi exista multe tipuri de urticarie de scutec (cu cauze diferite), iritatia de contact este vinovata de cele mai multe ori. Aceasta dermatita apare in special la bebelusi si la copii mici care poarta scutec (poate sa apara si la adultii care poarta scutec).
Aproape orice copil mic va dezvolta cel putin o data urticarie in primii trei ani de viata, cu o mai mare probabilitate dupa 9-12 luni cand poate sa stea singur in capul oaselor si mananca mancare solida.
Cele mai multe urticarii sunt cauzate de frecarea pielii bebelusului, de scutecele umede. Pielea de sub scutec se inroseste din diferite cauze cum ar fi:  urina, fecalele sau alergenii de curatare. Urticaria poate fi  provocata fie de frecarea pielii de scutec fie de aciditatea urinei sau a fecalelor.

Urticaria de scutec este semn de neingrijire?

Nu, nu intoate cazurile. De multe ori, parintii se invinovatesc inutil. Mamicile cred ca nu au fost destul de atente la produsele de ingrijire si la igiena micutului. Dar ele trebuie sa inteleaga ca, de cele mai multe ori, este vorba despre o reactie alergica la scutec, sau urina si fecalele sunt acide si provoaca o iritatie usor de tratat.

Cum arata urticaria provocata de scutece?

In cazul in care zona acoperita de scutec este rosie si iritata este foarte probabil ca bebelusul sa aiba o urticarie. Pielea pote fi pufoasa si mai calda decat de obicei. Eruptia provocata de scutec poate fi usoara -  cateva pete rosii intr-o zona mica- sau extinsa, cu umflaturi rosii care se extind pe burta si coapsele copilului.

Cauzele urticariei provocata de scutec

Eruptiile cutanate din zona scutecului pot avea foarte multe cauze, de la urina copilului pana la un aliment nou introdus in dieta bebelusului. Iata cele mai comune cauze ale urticariei:
-    Umezeala. Chiar si cel mai absorbant scutec lasa o urma de umezeala pe pielea copilului tau. Atunci cand copil pe olitaumezeala se intalneste cu bacteriile din scaun (fecale), acestea se descompun si formeaza amoniac, care poate fi dur cu pielea bebelusului. De aceea, copiii cu scaune frecvente sau diaree sunt mai predispusi la urticarie de scutec.
-    Centura elastica a scutecului poate provoca eruptii cutanate oricarui copil cu piele sensibila. Aceasta se freaca de piele si rezulta inrosirea si iritarea pielii. De asemenea, copilul poate fi alergic la parfumurile sau detergentii folositi la spalarea scutecelor (daca nu sunt din cele de unica folosinta). De vina ar putea fi si anumite uleiuri sau o pudra pe care o folosesti in acel moment pe pielea bebelusului. Este posibil ca aceste produse, desi special create pentru bebelusi, sa nu fie pe „placul” pielii copilului tau.
-    Alimentele noi. Este foarte comun pentru copii sa aiba eruptii cutanate atunci cand incep diversificarea si consumul de alimente solide, dar si cand este introdus un nou aliment in dieta micutului. Orice aliment nou schimba compozitia scaunului. De asemenea, un aliment nou poate sa creasca frecventa de tranzit intestinal a copilului. Daca alaptezi, pielea bebelusului ar putea sa recationeze la un aliment pe care il mananci tu.
-    Infectie. Zona de sub scutec si din jurul lui este calda si umeda, un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor si a ciupercilor. Deci, este usor pentru o infectie bacteriana sau fungica sa infloreasca si sa provoace o urticarie, in special in zona cutata a pielii. Astfel si candidoza poate sa apara sub si pe langa scutec.
-    Antibioticele. Copii tratati de diferite afectiuni cu antibiotice (sau ale caror mame care alapteza sunt pe antibiotice) capata uneori o infectie fungica, deoarece acest tip de medicament reduce numarul bacteriilor sanatoase, care tin bacteriile si ciupercile sub control. De asemenea, antibioticele pot provoca diaree care, la randul ei, poate cauza urticaria de scutec.

Cum tratezi urticaria provocata de scutece?

Pentru a trata o urticarie comuna provocata de scutece nu ai nevoie neaparata de sfatul medicului. Cu o ingrijire atenta si unele masuri simple, in cateva zile iritatia ar trebui sa dispara.
Suna medicul daca iritatia pare a fi cauzata de o infectie. Semnele de infectie includ blistere, cosuri pline de puroi, sau rani deschise. In acest caz medicul iti poate prescrie un antibiotic local (unguent).
Pentru o urticarie cauzata de o infectie cu o ciuperca, medicul iti va recomanda o crema anti-fungica. Daca nu dai de medic, mergi la farmacie si cere o astfel de crema, pentru unele produse nu ai nevoie de prescriptie medicala. Nu-i da copilului medicamente orale fara prescriptie medicala.
Suna mediul daca apare febra sau eruptiile cutanate nu dispar dupa cateva zile de tratament la domiciliu.


Iata primele masuri pe care trebuie sa le iei cand apare urticaria provocata de scutec:
-    Scutecele trebuie schimbate mult mai des decat de obicei;
-    Pielea trebuie spalata, folosind putin sapun si multa apa
-    Pielea trebuie sa fie curata dar ai grija atunci cand il stergi sau imbraci, materialul sa nu fie aspru, fapt ce ar putea duce la largirea zonei iritate;
-    Usuca pielea bebelusului prin tamponare si nu prin frecare cu prosopul;
-    Dupa spalare, pielea bebelusului trebuie sa respire, asa ca lasa-l macar o ora fara scutec;
-    Atunci cand bebelusul are urticarie provocata de scutec ar fi bine sa-l lasi sa doarma la pranz fara scutec. Pune-i un cearceaf impermeabil sau o paturica absorbanta sub lenjeria din patut;
-    Evita sa folosesti hainute sintetice;
-    Nu folosi servetele care contin alcool sau parfum
-    La schimbarea scutecului, foloseste un unguent care formeaza o bariera protectoare pentru piele. Exista multe astfel de unguente bune pe piata (Sudocrem, Dermocare etc.), inclusiv creme pe baza de petrol si vaselina, cu lanolina si oxid de zinc alb.
-    Poti folosi un scutec ceva mai mare pentru a permite circulatia aerului in zona. Daca folosesti scutece de unica folosinta incearca o alta marca, poate ajuta. Sunt tot felul de scutece pentru piele sensibila.

Tratamente naturiste pentru urticarie:

•Se fac spalaturi cu infuzie de musetel sau flori de soc.
•Se pun comprese sau se tamponeaza pielea cu emulsie din seminte de gutui.
•Se fac bai generale cu apa calda in care s-au inmuaiat 1-2 cani cu fulgi de ovaz.
•Se unge pielea dupa spalare, cu unguent de galbenele, soc, tataneasa sau patlagina.
•Se fac frictiuni pe piele cu ulei de menta. Se pun 5 ml ulei de menta la 100 ml alcool de 900. Calmeaza mancarimea.
•Se pun comprese cu suc proaspat de castravete sau se aplica felii de castravete proaspat pe pielea afectata.
•Se tamponeaza pielea cu otet de mere diluat in apa. Se pune o lingurita de otet de mere la o cana de apa fiarta si racita.
•Se fac bai generale cu apa calda in care s-a diluat bicarbonat de sodiu. Se pune o cana de bicarbonat la o cada de apa. Baia va dura 15-20 de minute.

Urticaria provocata de scutec este o problema minora care cu putina atentie dispare asa cum a aparut. Nu intra in panica si ia repede masuri pentru a reduce disconfortul copilului. Oricum el nu da mare importanta unei astfel de iritatii daca mamica ii ofera imediat ajutor. Chiar se va bucura foarte mult sa stea cateva ore fara scutec.

Surse: medicinenet.com; babycenter.com; webmd.com
   
Articolul urmator
Pleoape umflate la bebelusi: cauze, simptome și motive de îngrijorare
Pleoape umflate la bebelusi: cauze, simptome și motive de îngrijorare

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Pete roșii pe piele la copii: de ce apar și cum le tratezi
    Pete roșii pe piele la copii: de ce apar și cum le tratezi

    Există multe motive pentru care apar pete roșii pe piele la copii. De cele mai multe ori, acestea nu reprezintă motive serioase de îngrijorare, însă pot ascunde si afecțiuni...

    Sevrajul nicotinic: ce este și cum îl tratezi
    Sevrajul nicotinic: ce este și cum îl tratezi

    Abandonarea obiceiului de a fuma reprezintă o adevărată provocare, în condițiile în care este vorba, de fapt, despre renunțarea la nicotină. Această substanță provoacă...

    Un „trend” îngrijorător! Tot mai mulți copii mari merg la școală cu scutece
    Un „trend” îngrijorător! Tot mai mulți copii mari merg la școală cu scutece

    Profesorii din Elveția aduc în atenția publicului un „trend” mai mult decât îngrijorător. Din ce în ce mai mulți elevi poartă scutece pentru că nu...

    Durerile de cap și stările de greață: de ce apar și cum le tratezi
    Durerile de cap și stările de greață: de ce apar și cum le tratezi

    Durerile de cap pot interveni la orice vârstă și, în anumite cazuri, sunt însoțite și de alte manifestări neplăcute. Printre astfel de manifestări se regăsește și...

    Părinții leneși sunt de vină când copiii încep grădinița încă purtând scutece
    Părinții leneși sunt de vină când copiii încep grădinița încă purtând scutece

    Am primit chiar acum un mesaj de la o educatoare pentru părinții ai căror copii vor începe grădinița în toamnă. Sfatul ei este să ne străduim, noi părinții, să...

    „Scutecul inteligent”, unealta viitorului pentru următoarele generații de părinți. Trimite notificări pe telefon când bebe trebuie schimbat
    „Scutecul inteligent”, unealta viitorului pentru următoarele generații de părinți. Trimite notificări pe telefon când bebe trebuie schimbat

    Trebuie să recunoaștem, viața noastră ar fi mult mai simplă dacă scutecele copiilor noștri ar fi dotate cu niște senzori care să ne anunțe când este momentul să fie...

    Câte 2000 de lei de la stat pentru mamele din România. Cum intri în posesia lor
    Câte 2000 de lei de la stat pentru mamele din România. Cum intri în posesia lor

    În baza unui proiect de ordonanță de urgență al Ministerului Investițiilor și Fondurilor Europene (MIPE), anumite categorii de mame vor beneficia de un sprijin financiar de la...

    Diana Dumitrescu a rămas fără bonă. Cum se descurcă acum cu micuțul Carol
    Diana Dumitrescu a rămas fără bonă. Cum se descurcă acum cu micuțul Carol

    Diana Dumitrescu și omul de afaceri Alin Boroi s-au căsătorit în anul 2018, iar 1 an mai târziu s-a născut fiul lor, Carol Anton. În cadrul mai multor interviuri...

    © 2025 Qbebe