Alexia Gănescu este cea care a semnat acel mesaj. Este, așa cum specifică și ea, elevă în clasa a opta la Școala Gimnazială Mihai Eminescu din orașul Alexandria, județul Teleorman, fiind unul dintre elevii silitori: a terminat clasa a șaptea cu media anuală 9,94. Alexia își dorește să intre la filologie, la Colegiul Național Mircea Scarlat din orașul ei natal și să studieze mai departe jurnalismul. Are o soră, Erica Gabriela, care face 7 ani pe 15 august.
La numai 13 ani, Alexia are deja un blog prin care își dorește să convingă oamenii să citească mai mult: ”În speranța că aș putea să-i fac și pe alții să citească, mi-am făcut un blog de carte unde postez recenziile cărților pe care le citesc”. Alexia este exact așa cum mi-aș dori să fie și fiica mea la vârsta ei: un copil empatic, cu dorință de a se dezvolta, de a aduce un impact asupra lumii, de a fi cea mai bună variantă a ei.
Mesajul ei este cel care mi-a deschis ochii și care trebuie să deschidă ochii și urechile și profesorilor și guvernanților noștri: și copiii trebuie întrebați ce își doresc. Pentru că ei sunt în prima linie. Cu acordul părinților, Alexia ne-a răspuns câtorva întrebări. Răspunsurile ei vor aduce și un alt punct de vedere, care, poate, ne va spune mai multe despre școală, despre criza această sanitară, dar și despre faptul că, iată, se poate: generațiile care ne urmează au toate șansele să devină oameni care să schimbe lumea.
Cine ești tu, Alexia?
Ador cărțile. În timpul liber pictez și desenez uneori. Îmi doresc să public propriile mele cărți, să mă întâlnesc cu autoarea mea preferata, Sarah J. Maas, dar cel mai mult vreau să fim cu toții sănătoși și fericiți, să nu-i mai judecăm pe cei din jurul nostru și să reușim să ne acceptăm așa cum suntem.
Cum a fost pentru tine școala online de cand a început pandemia?
Mi-au plăcut orele online. M-am simțit aproape la fel că în sala de clasă, profesorii fiind foarte implicați. Au fost și unele perioade în care am primit foarte multe teme pentru fiecare materie, dar am trecut cu bine și de anul acesta școlar. Am reușit să asimilez cunoștinte noi și în această perioadă. Consider că dacă ești interesat de școală și vrei să înveți, nu contează că faci cursuri online sau în bancă.
Care este cea mai mare temere a ta cu privire la începerea școlii cu prezență fizică la ore?
Virusul. Nu îmi este teamă pentru mine. Sora mea este cardiacă, cu două operații pe cord până la vârstă de 7 ani și nu îmi doresc să pățească ceva din aceasta cauză. Țin foarte mult la ea și nu vreau să o pierd din cauza noului Coronavirus.
Câți copii sunteți în clasă? Crezi că veți putea să respectați regulile de distanțare socială?
Fac parte dintr-un colectiv de 32 de elevi. Nu cred că vom putea sta distanțați, doar dacă vom fi despărțiți în două clase. Eu voi purta tot timpul mască pentru siguranță mea și a celor din jurul meu. Dacă ar trebui să mergem la școală, consider că cel mai bine ar fi să ni se scadă numărul de ore și să ni se predea doar limbile străine, limba româna și matematică.
În final, ai un mesaj pe care dorești să îl adresezi guvernanților cu privire la această decizie, de începere a școlii fizic?
Aș vrea să se analizeze bine situația și să se decidă ce pierderi ar fi mai mari: cunoștințele noastre, ale elevilor, sau viețile persoanelor din categoriile de risc pe care le putem îmbolnăvi noi, elevii, purtând virusul fară să știm, în general copiii fiind asimptomatici.
Felicitări, Alexia, pentru ceea ce ești și pentru gândirea ta. Sper să fii un exemplu și să influențezi în bine pe mulți dintre cei care îți vor ieși în cale.
Vă mulțumesc pentru cuvintele frumoase! Mi-a făcut placere că am ocazia să-mi exprim opinia.