Ghid pe vârste: ce îi răspunzi copilului când te întreabă ce este homosexualitatea?

Ghid pe vârste: ce îi răspunzi copilului când te întreabă ce este homosexualitatea?

Irina Olteanu - Redactor Senior

Homosexualitatea este un subiect extrem de delicat de abordat cu copilul, indiferent de vârstă. Ținând însă cont de societatea în care trăim se impune o astfel de discuție la o vârstă mai mică decât ți-ai fi dorit. Iată câteva informații și îndrumări în acest sens.

Informații importante despre orientarea sexuală

Adolescența este o perioadă caracterizată prin atracție sexuală; aceasta apare ca urmare a modificărilor hormonale cauzate de pubertate. Ele implică atât mintea, cât și corpul, prin urmare gândul la un lucru atractiv poate cauza o excitare fizică. Aceste sentimente nou apărute pot fi intense, confuze și uneori chiar copleșitoare. Adolescenții încep să înțeleagă ce înseamnă o atracție romantică și fizică față de alte persoane, iar recunoașterea orientării sexuale face parte din proces.

Termenul de orientare sexuală se referă la sexul (bărbat sau femeie) de care o persoană este atrasă. Există mai multe tipuri de orietnare sexuală care sunt descrise, astfel:

  • - Heterosexual – persoanele heterosexuale sunt atrase fizic și romantic de persoane ale sexului opus: bărbații sunt atrași de femei, iar femeile sunt atrase de bărbați.
  • - Homosexualii (gay sau lesbiene) – persoanele homosexuale sunt atrase romantic și fizic de persoane de același sex; femeile sunt atrase de alte femei, bărbații sunt atrași de alți bărbați.
  • - Bisexualii – persoanele bisexuale sunt atrase romantic și fizic de persoane ale ambelor sexe

Indiferent că este vorba despre orientare seuxală heterosexuală, homosexuală sau bisexuală, o persoană nu poate alege orientarea sa sexuală și nici să și-o schimbe. De fapt, persoanele nu-și aleg orientarea sexuală la fel cum nu-și aleg înălțimea sau culoarea ochilor. Se estimează că aproximativ 10% dintre oameni sunt homosexuali. Nimeni nu înțelege exact ce anume determină orientarea sexuală a unei persoane, dar sunt luați în considerare o mulțime de factori biologici și genetici. Specialiști în medicină și organizații precum Academia Americană a Pediatrilor și Asociația Psihologică Americană privesc orientarea sexuală ca parte din natura unui om. Homosexualitatea nu este considerată o tulburare mentală sau o anomalie.

În pofida miturilor și a prejudecăților, nu există dovezi că homosexualitatea apare ca urmare a experiențelor timpurii din copilărie, a stilurilor de parenting sau o modului de creștere al unei persoane. Eforturile de a schimba o persoană homosexuală într-una heterosexuală nu s-au dovedit eficiente și pot fi chiar nocive. Profesioniștii în domeniul sănătății atrag atenția cu privire la eforturile de a modifica orientarea sexuală a unei persoane.

ce este homosexualitatea

Care este vârsta la care copiii cunosc orientarea sexuală

Cunoașterea orientării sexuale, hetero sau homosexuală este adesea ceva ce este recunoscut de copii sau adolescenți cu puțină neîncredere de la o vârstă extrem de fragedă. Unii adolescenți susțin că au avut iubiri platonice în copilărie, fiind îndrăgostiți de același sex, așa cum colegii lor heterosexuali au fost îndrăgostiți de persoane de sex opus.
Până la gimnaziu, când intră în adolescență, mulți adolescenți homosexuali își recunosc deja orientarea sexuală, fie că a fost sau nu recunoscută față de o altă persoană. Cei care nu au realizat de la început că sunt gay spun că s-au simțit mereu diferiți de colegii lor, dar nu au știut exact motivul.
Conștientizarea și asumarea acestei orientări sexuale poate dura o perioadă de timp. Atunci când gândești în termeni sexuali despre același sex, dar și despre sexul opus este un sentiment des întâlnit când adolescenții își fac ordine între sentimentele sexuale. Unii pot experimenta, inclusiv cu membri ai aceluiași sex, din dorința de a-și explora propria sexualitate. Aceste experiențe nu înseamnă neapărat că sunt homosexuali sau heterosexuali. Pentru mulți dintre ei sunt doar o parte din procesul pe care îl implică descoperirea sexualității/ în pofida stereotipurilor de gen, trăsăturile masculine și feminine nu anticipează orientarea sexuală a unei persoane. Odată ce sunt conștienți dacă sunt homosexuali, unii adolescenți se simt confortabil și își acceptă sexualitatea, în vreme ce alții pot să găsească acest lucru tulburător și dificil de acceptat.

ce este homosexualitatea

Discuția cu copilul despre homosexualitate

Cele mai multe persoane cresc fără să audă cuvântul gay, lesbian sau homosexualitate. Prin urmare, nu vei ști ce să răspunzi când copilul te va întreba ce înseamnă. Este mai bine să încerci să răspunzi decât să taci sau să eviți întrebarea.

  • Gândește-te din timp la diverse răspunsuri pe care i le poți oferi și găsește-l pe care te simți cel mai confortabil să îl exprimi. Răspunsurile vor varia, desigur, odată cu vârsta și stadiul de dezvoltare în care se află copilul. Starea de confort de care dai dovadă când răspunzi la întrebări va stabili un ton de discuție pentru mult timp înainte.
  • Nu uita să păstrezi răspunsul cât mai simplu. De exemplu, poți spune că homosexual înseamnă când doi oameni de același sex se iubesc, două femei sau doi bărbați. Încearc să răspunzi sincer fără să supraaglomerezi copilul cu informații inutile. După școala primară abolitatea copilului de a înțelege ce înseamnă gay, precum și explicația ta va crește odată cu vârsta.
  • Concentrează-te pe ideea de iubire și de relații. Poți să îi explici copilului că oamenii se iubesc unul pe altul în mod diferit. Unele femei iubesc și doresc să aibă o relație cu un bărbat, în vreme ce altele își doresc o femeie. Dacă aveți exemple cunoscute, este util să le oferiți.
  • Încearcă să înțelegi ce vrea să afle copilul de la tine. Uneori discuția pornește de la o insultă pe care a auzit-o, motiv pentru care este important să îi explici că nu trebuie să dea porecle și nici să jignească oamenii pentru orientarea lor sexuală.
  • Subliniază-i că toți oamenii merită respect și că atunci când îi spui unei persoane că este homosexual îi rănești. Nu în ultimul rând, trebuie să rețină că oamenii se pot îndrăgosti și își pot dori o relație cu persoane de același sex sau de sex diferit. Fii deschis la minte și disponibil dacă copilul are întrebări suplimentare, însă nu forța discuția în vreun fel. În cazul în care nu știi ce să îi răspunzi poți să iei legătura cu medicul pediatru sau cu un psiholog.

Surse: www.welcomingschools.org, https://kidshealth.org, www.ncbi.nlm.nih.gov

Articolul urmator
Drama mămicii pe care străinii o judecă pentru că a adus un copil pe lume, la 19 ani: „Mă întreabă de ce nu am avortat”
Drama mămicii pe care străinii o judecă pentru că a adus un copil pe lume, la 19 ani: „Mă întreabă de ce nu am avortat”

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cum să-i răspunzi copilului când înjură
    Cum să-i răspunzi copilului când înjură

    Și copiii mai greșesc câteodată și în cele mai nepotrivite conexte le „scapă” porumbelul pe guriță. Înjurăturile rostite de copii au un impact greu...

    Cum trebuie să-i răspunzi copilului atunci când îți spune că nu-i place corpul lui
    Cum trebuie să-i răspunzi copilului atunci când îți spune că nu-i place corpul lui

    Atunci când copiii cresc și nu își mai iubesc corpul, este rolul tău ca și părinte să îi oferi tot sprijinul de care are nevoie. Pentru a schimba felul negativ...

    Cum răspunzi când copilul îți spune NU
    Cum răspunzi când copilul îți spune NU

    Un „NU” clar și răspicat din partea copilului poate reprezenta o adevărată frustrare pentru părintele care nu știe cum să gestioneze situația. Pedeapsa nu este cea mai...

    Ce răspunzi când ești întrebată dacă vrei copii și tu deja ai pierdut o sarcină?
    Ce răspunzi când ești întrebată dacă vrei copii și tu deja ai pierdut o sarcină?

    Ce se întâmplă atunci când ai pierdut nu una, ci mai multe sarcini și primești comentarii inoportune din partea celorlalți? Aceasta este întrebarea pe care o...

    Ghid pe vârste: cum să discuți cu copilul tău despre masturbare
    Ghid pe vârste: cum să discuți cu copilul tău despre masturbare

    În perioada în care copilul tău este în primii săi ani de viață, te gândești că mai este drum lung până când va fi nevoie să discuți cu el...

    Dieta pentru copii: ghid complet pe vârste
    Dieta pentru copii: ghid complet pe vârste

    Pe măsură ce un copil își diversifică alimentația, una dintre grijile părinților este ca acesta să aibă o greutate adecvată vârstei și staturii sale. Excesul ponderal...

    Văduv și fără un picior, acest tată își crește singur copiii! Cei mici nu pot accepta că mama lor nu mai este și întreabă încontinuu de ea
    Văduv și fără un picior, acest tată își crește singur copiii! Cei mici nu pot accepta că mama lor nu mai este și întreabă încontinuu de ea

    În satul Tichilești din județul Brăila, un tată văduv, grav bolnav, își crește singur copiii - pe Marian de 7 ani și Florentina de 5 anișori. Micuții au rămas fără...

    Tranziția copilului către creșă: ghid complet pentru mămici și tătici
    Tranziția copilului către creșă: ghid complet pentru mămici și tătici

    A venit momentul în care te întorci la muncă! Cel mai probabil că te gândești să-l duci pe cel mic la creșă. Însă cum se va adapta acolo? E o idee bună? Dacă...

    © 2024 Qbebe