Cum ar trebui să fie realizate treburile casnice într-o familie- Ce spun studiile
Dacă în secolele trecute femeile erau cele care erau principalele responsabile pentru treburile casnice, activitatea lor zilnică rezumându-se la grija față de gospodărie și față de copii, în zilele noastre lucrurile arată diferit.
Să aflăm ce ne spun specialiștii referitor la acest subiect:
Ce demonstrează un studiu realizat în urmă cu 2 ani
Prin analizarea unor cupluri, s-a ajuns la următoarele concluzii:
În cuplurile în care există o colaborare între soți în privința treburilor casnice, există mai multe șanse ca aceștia să fie fericiți și să aibă mai mult timp pentru momentele intime.
De asemenea, cuplurile care au reușit să-și distribuie în mod echitabil treburile casnice, pe parcursul unei săptămâni, au un grad de satisfacție vizavi de viața de după căsătorie mai ridicat decât în cazul celor în care nu există o distribuire a treburilor din gospodărie
Același studiu a arătat că, de pildă, bărbații preferă să le fie alături soțiilor când este vorba despre cumpărături, în timp ce femeile își doresc să-i aibă aproape când execută treburi casnice constante, cum ar fi spălatul vaselor.
Nu în ultimul rând, experții spun că relația dintr-un cuplu se poate îmbunătăți, cei doi reușind să se simtă mai fericiți, nu neapărat datorită faptului că soției îi va fi mai ușor cu gestionarea treburilor, ci pentru că vor învăța din ce în ce mai bine să ia decizii în comun, pentru binele amândurora, al familiei în ansamblu.
Citește și: 15 lucruri pe care mamele cu case ordonate și curate le fac în fiecare zi
Ce s-a evidențiat în urma unui studiu recent, efectuat în cadrul „Harvard Bussiness School"
În urma intervievării unor bărbați și femei care nu mai formau un cuplu, s-a sesizat că, în 25% dintre cazuri, s-a invocat, printre motivele pentru divorț, „dezacordul în legătură cu treburile casnice".
Psihologii implicați în acest studiu spun că nu este vorba numai de dorința celor doi de a lua decizii comune, ci și de a împărți foarte multe lucruri, printre care ce vor cumpăra, ce vor face acasă cu ceea ce au cumpărat, se vor consulta cu privire la ceea ce se va găti în familie și, mai presus de toate, vor reuși să aibă încredere în părerile celuilalt.
Ce se întâmplă într-un cuplu când vine vorba de una dintre cele mai importante treburi casnice- Spălatul vaselor
Referitor la treburile casnice pe care trebuie să le facem permanent și la care avem nevoie și de implicarea partenerului, spălatul vaselor este cea mai semnificativă. Este o activitate care trebuie făcută zilnic, constituind o rutină.
Studiile din domeniu au arătat de mai multe ori că femeile pot ajunge să fie frustrate din cauza faptului că nu o pot împărtăși cu soțul. Totodată, ele pot deveni mai nesatisfăcute și în ceea ce privește frecvența momentelor de intimitate din cuplu, în condițiile în care pot fi prea obosite sau dispun de prea puțin timp pentru că sunt mult prea implicate în treburile casnice.
Sociologii de la „Universitatea Indianapolis" (SUA) au constatat că femeile preferă ca spălatul vaselor să fie făcută în tandem, ca de exemplu: soția va spăla vasele, iar soțul le va șterge sau invers, timp în care cei doi pot avea și diverse discuții. În același timp, există posibilitatea ca spălatul vaselor să fie efectuat, pe rând, de ambii parteneri, fără ca soția să ajungă să fie copleșită de această sarcină.
O altă tendință ce a fost observată de către specialiști a fost următoarea: bărbații cu o pregătire academică au o mai mare tendință de a se implica în treburile casnice. Din acest motiv, s-a sesizat că în familiile respective este mai multă armonie.
De asemenea, s-a putut constata și următorul aspect: în cuplurile în care cei doi au vârste apropiate, femeia se așteaptă mai mult ca al ei soț să se implice în treburile casnice, să existe un echilibru din acest punct de vedere.
O altă tendință care nu poare trece neobservată este și aceasta: în cazul în care într-o familie soțul este cel care petrece mai mult timp acasă decât soția, el va fi mai dornic să facă treburi prin casă, inclusiv să se ocupe mai mult de copil/copii.
Nu în ultimul rând, experții vor să evidențieze, când vine vorba de modul în care se vor distribui sarcinile într-o gospodărie, că soțiile care au o viziune mai liberală vor primi mai mult sprijin din partea soților. Astfel, această viziune presupune ca soția să-și implice mai mult soțul și în treburi ce țin de gătit, de parenting, de curățenia prin casă.
În general însă, psihologii au ajuns la concluzia că femeile sunt cele ce țin totuși să fie „șefe" în casă când este în discuție distribuția treburilor casnice. De pildă, noi suntem cele ce vrem să trasăm sarcini clare partenerului nostru, să-l direcționăm către anumite activități, în timp ce pe altele preferăm în mod special să le facem noi. Nu de puține ori se poate să devenim prea critice față de partenerul nostru, ceea îl poate descuraja în implicarea la treburile din gospodărie.
De noi va depinde să nu ne concentrăm doar pe aspecte negative, ci să încercăm să evidențiem și lucrurile bune, lăudând eforturile. Esențial este ca, împreună, să reușim să ne creăm un echilibru în privința activităților casnice, evitând conflictele și căutând soluțiile cele mai bune pentru familia noastră.
Exemple de modalități concrete prin care putem realiza o distribuție echilibrată a treburilor casnice
Specialiștii ne recomandă, pentru a avea succes în a ne distribui activitățile casnice astfel încât nu numai să avem o casă curată și îngrijită, ci și să ne putem ocupa suficient de copii și de noi înșine, să ne străduim să ținem cont de sugestiile de mai jos:
• Să nu ezităm să ne implicăm și copiii în treburile casnice- În funcție de vârsta și de abilitățile lor, putem să le dăm să facă treburi din care vor avea de învățat lucruri noi, determinându-i totodată să fie mai responsabi și mai atenți la ceea ce se întâmplă în jur
• Să organizăm, periodic, discuții în familie, referitoare la activitățile din gospodărie- La fel cum s-a menționat și anterior, nu numai soțul va trebui implicat în asemenea activități, ci și copiii Important este să existe un echilibru în distribuirea treburilor, iar eforturile voastre să se poată coordona cât mai bine
• Pregătește bilețele cu instrucțiuni legate de cum se fac diverse treburi- Pentru ca toți cei implicați să știe exact ceea ce au de făcut, nu va fi suficient să aveți discuții pe această temă. Ideal va fi să notezi instrucțiunile ( de exemplu, ce „recuzită" există în casă, unde se găsește etc.) în locuri cât mai vizibile. Așa vor exista mai multe șanse ca fiecare să se descurce mai bine la treburi.
• Pe frigider vei așeza o listă specială pentru cumpărături- În acest fel, fiecare membru al familiei poate scrie ce își dorește, iar când veți merge la cumpărături vă va fi mai ușor să discutați și să decideți, în final, ce ar trebui cumpărat
• Aveți grijă ca în casă să existe mereu produse necesare treburilor casnice- Când acestea vor fi mereu disponibile, cei din casă vor fi mai motivați să se apuce de treabă.
Citește și: Un studiu dovedeste ca tatii implicati in treburile casnice influenteaza pozitiv cariera fiicelor
Voi v-ați gândit până acum cât de importantă este colaborarea, în cadrul cuplului, în vederea realizării treburilor casnice?
Surse:
www.elledecor.com, www.extension.tennessee.edu