10 greșeli pe care le poți face când speli vasele

10 greșeli pe care le poți face când speli vasele

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Una dintre cele mai frecvente activități casnice este spălatul vaselor. Chiar dacă adesea o resimțim ca fiind copleșitoare, specialiștii ne atrag atenția că ar trebui să o tratăm cu maximă seriozitate, întrucât și de ea va depinde sănătatea noastră și a celor dragi. Practic, este necesar să evităm, pe cât posibil, să comitem din greșelile menționate în articolul de mai jos.

Barbat ce incearca sa desfunde chiuveta din bucatarieNu golești complet vasele de resturile de mâncare

Dacă și tu obișnuiești să nu îndepărtezi resturile de mâncare de pe veselă înainte să o speli, specialiștii te sfătuiesc să eviți să mai faci o asemenea greșeală. Procedând așa, nu numai că vei munci mai mult la spălarea vaselor, dar nici curățarea lor nu se va mai realiza la fel de eficient. În plus, există riscul ca aceste resturi să blocheze scurgerea de la chiuvetă și să ai parte de vreo „surpriză" neplăcută. Nu în ultimul rând, resturile alimentare pot favoriza apariția unor mirosuri dezagreabile în chiuvetă, dat fiind că, pe parcursul procesului de descompunere, se vor acumula bacterii.
Cea mai bună soluție este ca înainte să te apuci să speli vasele să le golești de resturile de mâncare, după care să începi să le speli.

Îți speli vasele într-o chiuvetă care nu este curată

Întrucât reziduri de tot felul ajung ușor în chiuveta ta, aceasta va trebui periodic igienizată. Încearcă să insisți asupra acestui demers, întrucât și starea vaselor tale va depinde de chiuvetă. Cu alte cuvinte, dacă speli vasele într-o chiuvetă murdară și acestea vor fi la fel.
Nu este necesar să apelezi la tot felul de substanțe de curățare costisitoare și toxice pentru o chiuvetă curată. Suficient va fi și să apelezi la această soluție: pur și simplu toarnă oțet alb în chiuvetă și apoi vei freca întreaga suprafață cu o perie cu bicarbonat. Este indicat să faci așa după ce termini de spălat vasele.

Citește și: Trucuri destepte pentru curatenia in bucatarie

Folosești un burete murdar

Este una dintre cele mai cunoscute greșeli pe care le putem face la spălatul vaselor.
Un burete murdar este un real pericol pentru sănătatea noastră, în condițiile în care pe suprafața sa se găsesc tot felul de bacterii, ce se înmulțesc și mai mult din cauza umezelii.
Pentru a evita ca buretele să fie dăunător pentru noi este necesar să-l spălăm cât mai des cu săpun antibacterian și să-l lăsăm apoi să se usuce la soare. De asemenea, ar fi bine ca, după ce l-am spălat, să-l lăsăm vreo 30 de secunde în microunde. Procedând așa, bacteriiile pot fi eliminate mult mai ușor.
O altă soluție pentru a nu folosi un burete încărcat cu germeni este să ne orientăm cu precădere spre cei confecționați din fibre naturale, care pot fi curățați mai bine. În schimb, sunt de evitat cei ce sunt făcuți din material plastic.

Folosești prea mult detergent de vase

Este una dintre cele mai cunoscute greșeli în ceea ce privește spălatul vaselor .
Chiar dacă avem dorința de a ne ști vasele perfect curate, experții ne sfătuiesc să nu facem abuz de detergent. Dimpotrivă, folosind prea mult vom risipi mai multă apă pentru a clăti vasele, iar acestea nu vor fi perfect curate, întrucât pe suprafața lor se poate form o peliculă ce nu va fi simplu de îndepărtat.
Va fi mai bine să punem puțin detergent, pe care să-l uniformizăm pe suprafețele murdare, după care să îl îndepărtăm cu apă cât mai caldă.
În același timp, specialiștii consideră că detergenții bogați în substanțe antiseptice puternice pot fi foarte toxici și de aceea trebuie evitați.

Nu clătești vasele așa cum trebuie

Și aceasta este o greșeală comună în materie de spălat de vase, care poate fi însă foarte nocivă pentru sănătatea noastră.
Înainte de a te apuca să le pui rapid în uscător, bucuroasă că ai scăpat de ele, este indicat să vezi dacă sunt perfect curate și alunecoase, în sensul în care nu mai este pe ele vreo crustă formată de la detergent. În cazul în care aceasta ar rămâne pe vase, ele vor fi mai lipicioase și riscăm să ingerăm, când le vom folosi să mâncăm, substanțele toxice provenite de la detergenți. De asemenea, faptul că vasele rămân lipicioase poate atrage pe lângă ele și musculițe.
Iată de ce este important să clătim vasele suficient, iar pentru a ne asigura că sunt perfect curate să verificăm, la final, dacă „scârțâie".

Uiți să-ți cureți uscătorul de vase

Este o greșeală pe care o faci adesea, omițând faptul că, pentru ca vasele pe care tocmai le-ai spălat să se mențină curate, este nevoie ca și locul în care le lași să se usuce să fie igienizat corespunzător.
În condițiile în care germenii se pot acumula foarte ușor acolo, mai ales în condiții de umezeală, trebuie să conștientizezi faptul că aceștia vor „migra" și pe vasele tale. De aceea, ele nu vor mai fi curate și sigure, așa cum au fost înainte să le depozitezi pe uscător!
Pentru a te asigura că și uscătorul tău de vase îndeplinește condițiile de curățenie și că nu îți va pune sănătatea în pericol, poți să apelezi la următorul truc simplu: îl vei da cu oțet peste tot, cel puțin o dată pe lună. Ai grijă ca oțetul să ajungă prin toate colțurile!

Când speli vasele în mașina de spălat vase, uiți că nu toate materialele din care sunt confecționate acestea se pretează la a fi băgate la mașină

Din grabă sau din neglijență, ți se poate întâmpla oricând să faci următoarea greșeală: să introduci în mașina de spălat vase unele confecționate din materiale care se vor crăpa sau despica acolo. De pildă, vasele din lemn sau ceramică pot fi într-o astfel de situație. Nu numai că ele se pot deteriora, dar pot crea un mediu mai favorabil apariției bacteriilor.
În același timp, experții în domeniu ne spun că și vasele din plastic pot fi periculoase dacă sunt puse în mașina de spălat vasele, în condițiile în care anumite substanțe din componența lor se vor descompune la temperaturi înalte și vor crea așa-numitul „bisphenol A" (aceasta este o substanță foarte toxică, responsabilă de creșterea predispoziției tulburărilor endocrine, diabetului, infertilității sau chiar anumitor tipuri de cancer).
Poți evita expunerea la aceste pericole dacă vei spăla vasele din lemn, ceramică sau plastic manual, fără a folosi apă prea fierbinte.

Umpli prea mult mașina de spălat vasele

Din dorința de a termina cât mai rapid cu spălatul vaselor, poți fi tentată să înghesui în mașină cât mai multe vase.
Nu este indicat să procedezi așa din următoarele motive: mașina de spălat vase nu va mai funcționa eficient și de aceea vasele tale nu vor fi bine curățate (chiar dacă folosești un detergent de calitate), iar vasele care sunt mai fragile se pot deteriora.
Poți evita această greșeală dacă te vei organiza astfel încât să speli vasele pe rând, lăsând apa să circule așa cum trebuie prin mașină. Procedează în acest mod pentru a te bucura cât mai mult timp de vasele preferate, menținându-le totodată în perfectă stare de curățenie.

Când folosești o mașină de spălat vase, nu așezi corect vasele în interiorul ei

Dacă apelezi la o mașină de spălat vasele, trebuie să știi cum să așezi corect vasele în interiorul ei. De pildă, castroanele vor fi puse pe grătarul din partea de sus, cu fața spre jetul de apă. Paharele și ustensilele mare trebuie și ele puse acolo. În schimb, tigăile și farfuriile vor fi așezate, preferabil, pe grătarul din partea de jos.
Pentru a nu comite vreo greșeală legată de spălatul vaselor în mașină este indicat să citiți cu atenție instrucțiunile de utilizare. Numai așa vei reuși să-ți păstrezi vasele în bune condiții și acestea să fie perfect curate!

Nu ai grijă să speli prosoapele de bucătărie

Prosoapele de bucătărie nespălate pot fi adevărate surse de bacterii, de aceea nu este indicat să le folosești pentru a șterge vasele după ce le-ai spălat. Iar dacă prosoapele mai sunt și umede, pericolul de răspândire al germenilor crește considerabil.
Poți evita o astfel de situație dacă ai grijă să ai la dispoziție prosoape cât mai curate și uscate sau dacă eviți să-ți usuci vasele cu ajutorul lor. Mai bine va fi să apelezi la un uscător de vase bine compartimentat, unde să poți lăsa oricând vasele să se zvânte.

Femeie ce isi sterge vasele cu un prosop de bucatarie

Citește și: Greșeli pe care le poți  face la curățenia în casă

Voi mai știți și alte greșeli pe care le putem face la spălatul vaselor?

Surse:
www.prevention.com, www.top10homeremedies.com

Articolul urmator
Semne pe care nu le poți trece cu vederea și care îți spun că sunteți suflete pereche
Semne pe care nu le poți trece cu vederea și care îți spun că sunteți suflete pereche

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    6 greșeli minore pe care orice mamă le face la început
    6 greșeli minore pe care orice mamă le face la început

    Nici un părinte nu e perfect, așa că nu te aștepta să îți iasă totul bine, mai ales când ești la început. Uite 6 greșeli minore, total normale, pe care le fac...

    Top 3 greșeli pe care le faci când gătești peștele
    Top 3 greșeli pe care le faci când gătești peștele

    Peștele este un aliment plin de nutrienți (vitamine, minerale, proteine, grăsimi sănătoase), dar și foarte versatil. Pentru a reuși să îl pui în valoare ca să profiți...

    Când poți introduce în alimentația bebelușului „finger food”, bastonașe de mâncare care încap în mânuță și ce poți oferi în funcție de vârstă?
    Când poți introduce în alimentația bebelușului „finger food”, bastonașe de mâncare care încap în mânuță și ce poți oferi în funcție de vârstă?

    Să începi să îi oferi bebelușului „finger food” reprezintă o modalitate simplă și eficientă totodată de a-l familiariza cu mișcările coordonate și de a-l...

    6 măști pentru păr gras pe care le poți face acasă
    6 măști pentru păr gras pe care le poți face acasă

    Sigur ți s-a întâmplat măcar o dată să vezi că părul tău s-a îngrășat în mai puțin de 24 de ore de la spălare. De exemplu, expunerea la umezeală și...

    De ce trebuie să speli zilnic recipientul din care bea apă copilul tău
    De ce trebuie să speli zilnic recipientul din care bea apă copilul tău

    Știm că sănătatea copilului tău este prioritară pentru tine, așa că te întrebăm: știi cât de des ar trebui să speli recipientul din care acesta bea apă? Ei bine,...

    Explicația unei mame care încă își alăptează copilul de cinci ani: „Este mai simplu decât să speli biberoane"
    Explicația unei mame care încă își alăptează copilul de cinci ani: „Este mai simplu decât să speli biberoane"

    Își alăptează ambii copii, fata în vârstă de 5 ani și băiatul în vârstă de 2 ani și nu are de gând să se oprească prea curând. Ce o...

    „Sunt o mamă casnică leneșă! Las vasele nespălate și hainele neîmpachetate și nu-mi pasă că mă judecă oamenii"
    „Sunt o mamă casnică leneșă! Las vasele nespălate și hainele neîmpachetate și nu-mi pasă că mă judecă oamenii"

    Mamele casnice au atât de multe treburi de dus la bun sfârșit în fiecare zi, încât abia pot face față cerințelor. Sunt și femei care se mișcă precum...

    Poți face vaccinul antigripal și în farmacii. Ce trebuie să știi
    Poți face vaccinul antigripal și în farmacii. Ce trebuie să știi

    Recent, Colegiul Farmaciștilor din România a anunțat că mai multe farmacii din țara noastră sunt incluse într-un program pilot. Scopul acestui program este ca vaccinarea...

    © 2025 Qbebe