1. "Batalia" pentru mama
Psihologul Ilinca Petrescu spune: "In momentul cand apare copilul, acesta este vazut adesea ca un atac la legatura de cuplu a parintilor lui, deoarece o vrea pe mama doar pentru el." Este firesc sa fie asa. Cel putin in primii 3 ani de viata, copilul este absolut dependent de mama, si are nevoie de prezenta ei fizica. Acesta este un lucru pe care tatal are nevoie sa il inteleaga.
Solutii: Dupa ce a trecut primul an de viata al copilului, este important sa se restabileasca legatura de cuplu. Mama are nevoie sa inteleaga ca este si sotie si ca trebuie sa isi indeplineasca si aceste indatoriri. Asa ca va trebui sa isi gaseasca si timp pentru a-l petrece numai cu sotul.
2. "Va urasc!"
Se poate intampla ca micutul sa aiba o perioada in care sa scuipe, sa injure sau sa loveasca cu pumnii si sa refuze constant atentia si orice forma de afectiune din partea ta sau a sotului tau. Atunci pot aparea conflicte chiar si intre voi, daca relatia nu are temelii puternice.
Solutii: Orice comportament este o forma de comunicare. Este bine sa te intrebi: "De ce copilul meu se comporta asa? Vrea atentie sau imi spune ca este furios? Ce anume din comportamentul meu sau al sotului meu il face sa se comporta asa?"
Daca ajungi la concluzia ca micutul tau loveste si spune ca te uraste pentru ca este furios si nu stie cum sa isi exprime furia altfel, ai putea sa ii spui:
"Stai! Nu te voi lasa sa faci rau si altcuiva. Cand esti furios, trebuie doar sa zici: Sunt furios". Si apoi sa il incurajezi sa iti spuna ce s-a intamplat, ce il supara, pe un ton bland si cald.
3. Reprosuri si critici
Acuzarea si critica pot ajunge o normalitate la un moment dat in cadrul unei relatii in care comunicarea are de suferit. Acestea se ivesc si din simplul motiv ca micutul se trezeste prea des noaptea. Se poate ajunge la un repros de genul "Nu eu l-am vrut..." De aceea, este bine ca cei doi sa se pregateasca inainte de a avea un copil.
Solutii: Ar fi foarte bine daca acest conflict ar fi preintampinat. Comunicarea onesta inainte de a avea un copil este foarte importanta. Daca totusi el apare, nu este prea tarziu sa initiezi o discutie cu sotul tau, si daca este nevoie, implicand chiar o a treia persoana (un preot sau consilier). In discutie, nu uita sa:
-inlocuiesti orice tentativa de repros, cu o lauda; aminteste-ti, pe langa lucrul rau, si un lucru bun pe care l-a facut sotul tau;
-asculta mai mult si vorbeste tu mai putin;
-inlocuieste defensivitatea cu deschiderea;
-inlocuieste tacerea cu impartasirea gandurilor si sentimentelor;
4. Alianta cu unul dintre parinti
Adesea copiii incearca sa se alieze cu un parinte impotriva celuilalt. "De exemplu, un copil il poate intreba pe un parinte daca poate sa se duca in locul x, acesta ii spune "nu" si se duce si il intreaba pe celalalt parinte acelasi lucru iar el ii spune ca are voie. Se poate crea astfel un conflict intre parinti si intre parintele care nu a fost de acord si copil" spune psihologul Ilinca Petrescu.
Solutii: Comunicarea intre parinti. Dupa un caz sau cateva de acest gen, unul din parinti poate lua pozitie si deschide o discutie cu celalalt parinte. Acesta ii poate spune argumentele sale privind decizia pe care a luat-o si ii poate propune ca pe viitor sa fie mai atenti la "siretlicurile" copilului.
5. Diferente privind conceptiile despre educarea copiilor
Oricat de mult timp ar fi petrecut inainte si oricate discutii ar fi fost pe aceasta tema, a educarii copiilor, tot vor mai exista momente cand tata ar reactiona altfel decat mama in fata unui comportament al copilului. Acest lucru se intampla pentru ca educatia primita de fiecare persoana in familia de origine isi pune amprenta considerabil pe intreaga fiinta a omului si este o munca de o viata sa "scapi" de anumite lucruri pe care le-ai invatat atunci si care nu te mai ajuta in viata de adult...
Solutii: Este bine ca, odata confruntati cu un singur caz in care cei doi reactioneaza diferit la ceva ce face sau spune copilul, sa se retraga si sa vorbeasca despre asta. In acest caz, mai ales, COMNUNICAREA ONESTA este esentiala. Fiecare dintre cei doi trebuie sa spuna foarte clar de ce anume considera ca acel comportament este unul gresit si orice nemultumire referitoare la acest lucru.
De exemplu, daca unul dintre parinti este de-acord sa il lase pe copil sa stea pana mai tarziu la TV, iar celalalt nu, atunci fiecare poate face o lista cu argumentele sale si apoi, cei doi pot compara listele si discuta. Este mult mai usor daca folositi liste pentru ca o discutie fata in fata s-ar putea sa se transforme intr-un prilej de cearta si reprosuri.
6. Cine-i seful?
Nu putine sunt familiile in care fiecare sot se lupta pentru suprematie...Cine comanda, cine domina pe cine, cine ia deciziile cele mai importante in familie? Lupta aceasta surda pentru cine are ultimul cuvant sau pentru cine se impune in fata copilului poate dura pana la sfarsitul vietii, daca nu puneti cartile pe fata.
Solutii:
Incearca sa asculti activ.
Fii prezenta cu toata fiinta, si, daca nu reusesti sa ai puterea sa cauti interesul amandurora, macar nu incepe sa ii faci reprosuri sotului, in detrimentul propriului interes in discutie!
Chiar daca observi ca sotul tau vrea sa domine, spune-i asta, spune-i ca te simti dominata si ca crezi ca asta este ceea ce incearca sa faca.
Valideaza lucrurile pe care le crezi corecte din ceea ce spune si incearca sa intelegi restul lucrurilor...
Ofera-i feedback cat de des poti.
Acestea sunt doar cateva din lucrurile pe care le poti face pentru a (re)stabili raportul de egalitate dintre voi.