Cum sa-ti ajuti partenerul cand are probleme

Cum sa-ti ajuti partenerul cand are probleme

Raluca Cristea

   Cred ca ti s-a intamplat nu de putine ori sa iti vezi iubitul sau sotul suparat, ingandurat din cauza problemelor personale sau de la locul de munca, iar tu sa nu stii ce sa faci ca sa il calmezi.

   In primul rand, nu te panica si incearca sa rezolvati situatia impreuna, prin pasi simpli si valabili pentru orice problema:

     - cautati toate alternativele posibile pentru rezolvarea problemei
     - analizati argumentele pro si contra
     - alegeti solutia adecvata in urma analizei pro si contra
     - puneti in practica si observati rezultatele
     - daca functioneaza, felicitari! Puteti sarbatori acest impas trecut cu bine!
     - daca rezolvarea nu a aparut, atunci puteti urma inca o data pasii de mai sus.

   Ce sa faci cand el este suparat si ingandurat?

    In primul rand, trebuie sa te gandesti ca problemele partenerului tau devin si problemele tale, iar mai devreme sau mai tarziu acestea te vor afecta si pe tine. Asadar, nu inseamna ca trebuie sa ii rezolvi tu integral problema ci tot ce ai de facut este sa il sprijini, sa il ajuti si sa cautati impreuna solutii.

    Incearca sa mentii in casa o atmosfera placuta si relaxanta, ajutandu-ti astfel partenerul sa evadeze din lumea problemelor lui.

    Cauta sa-ti cooptezi partenerul in unele activitati personale, cum ar fi sa te ajute sa faci piata sau sa gatiti impreuna un anumit fel de mancare. Astfel ii vei mai atrage atentia de la gandurile rele, cel putin pana la rezolvarea problemelor.

    Pe cat iti sta in putinta, incearca sa fii vesela si bine dispusa, pentru a destinde mai usor atmosfera in casa.

    Indeamna-l sa-si rezolve problemele cat mai repede cu putinta, pentru a evita ca situatia sa ia amploare. Trebuie sa il faci constient de faptul ca, cu cat ia mai devreme lucrurile in serios, cu atat mai repede va trece starea de indispozitie si totul va reveni la normal.

    De asemenea, nu ii rezolva tu problema, chiar daca iti sta in putere. Ajuta-l, sprijina-l si indruma-l spre rezolvarea problemei. Fiecare trebuie sa fie responsabil pentru faptele sale.

    Pentru a-i indeparta macar pentru cateva ore starea de indispozitie, cauta alternative relaxante care sa va placa amandurora, cum ar fi o plimbare prin parc, un film la cinematograf. Cu siguranta si tie iti va prinde bine sa evadezi din cotidian.

    Cauta sa iesiti cat mai mult din casa, sa va intalniti cu prietenii. Distractia il va ajuta sa mai uite putin de grijile sale pana la momentul propice rezolvarii lor.

   Nu toate cuplurile pot depasi situatiile conflictuale

    Atunci cand unul din parteneri are probleme, acestea accentueaza intr-un fel sau altul directia de miscare a cuplului. Daca membrii cuplului sunt orientati catre exterior, este posibil ca relatia sa se destrame in urma acestei incercari, insa daca sunt orientati spre interior, problemele unuia pot intari si mai mult relatia. Astfel, daca este vorba de un cuplu in care fiecare se vede pe sine si nevoile personale, partenerul care are probleme va descoperi inca o data ca este singur in aceasta incercare si ca doar aparent se afla intr-un cuplu.

    De altfel, multe cupluri se despart in astfel de situatii, tocmai pentru ca isi dau seama de acest lucru: cel care are probleme se simte singur, iar cel care se afla langa el descopera ca nu are chef sa se implice si isi doreste sa evadeze.

    Daca este vorba de un cuplu inchegat, in care amandoi se misca in aceeasi directie si sunt implicati emotional, problemele unuia dintre parteneri nu fac decat sa intareasca relatia, prin inca un test trecut cu bine. Cel cu probleme descopera inca o data ca are parte de sustinere si nu se simte singur, iar celalalt constientizeaza cat de mult isi iubeste partenerul si se implica cu speranta ca lucrurile isi vor gasi armonia initiala.

    De asemenea, este esential in calitate de partener de cuplu, sa nu lasi problemele din exterior sa afecteze relatia voastra. Intr-un cuplu este nevoie de comunicare, incredere, rabdare si interes fata de nevoile celuilalt. Ofera fara masura si fara sa te astepti la recompense rapide sau sa primesti inapoi mai mult decat ai dat. Ofera atunci cand este nevoie, nu doar atunci cand crezi ca merita partenerul.

    Nu analiza relatia voastra ca pe un schimb, pentru ca astfel intri intr-o competitie periculoasa cu partenerul tau si, in loc sa va oferiti ajutor reciproc, va infruntati unul pe celalalt, iar pana la urma relatia voastra se va deteriora.

Articolul urmator
Nu te certa degeaba cu partenerul, ceartă-te constructiv. Uite cum
Nu te certa degeaba cu partenerul, ceartă-te constructiv. Uite cum

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Partenerul meu mă tratează oribil de când a murit mama mea. Mă ceartă și mă jignește când mă aude plângând
    Partenerul meu mă tratează oribil de când a murit mama mea. Mă ceartă și mă jignește când mă aude plângând

    Port cu mândrie numele mamei în buletin și cu durere, în suflet, pierderea ei, mult prea devreme. Mă îngrijorează maxim felul în care se comportă cu mine...

    Mi-am găsit partenerul visat când eram însărcinată în șapte luni cu alt bărbat
    Mi-am găsit partenerul visat când eram însărcinată în șapte luni cu alt bărbat

    Megan a fost părăsită de partenerul ei atunci când era însărcinată în 19 săptămâni, însă nu a trecut mult timp până să găsească pe altcineva....

    Scapă de iluzia că poți evita orice. Fiica mea s-a ars grav la mână când eu și partenerul eram lângă ea
    Scapă de iluzia că poți evita orice. Fiica mea s-a ars grav la mână când eu și partenerul eram lângă ea

    Și eu credeam, la fel ca și tine, că îmi pot proteja puiul în orice situație! Și eu am blamat alți părinți, până când m-am aflat în situația lor și...

    Copilul și aparatul dentar. Cum îl ajuți să se adapteze
    Copilul și aparatul dentar. Cum îl ajuți să se adapteze

    La unii copii, aparatul dentar este o necesitate. Acest instrument folosit de medicii dentiști să corecteze postura dinților copiilor, poate fi la început destul de deranjant pentru...

    Cum îl ajuți pe copil să scape de teama de respingere
    Cum îl ajuți pe copil să scape de teama de respingere

    Te-ai confruntat vreodată cu respingerea? Dacă da, atunci probabil știi foarte bine ce presupune acest lucru. Iar dacă nu, atunci încearcă să înțelegi acest sentiment...

    Copilul tău încă udă patul? Uite cum poți să îl ajuți
    Copilul tău încă udă patul? Uite cum poți să îl ajuți

    La fel ca și antrenamentul la oliță și crizele de furie, udarea patului poate fi una dintre multele provocări cu care se confruntă părinții. Udatul patului este un fenomen foarte...

    Cum ajuți copilul să-și dezvolte spiritul de echipă
    Cum ajuți copilul să-și dezvolte spiritul de echipă

    Spiritul de echipă este o calitate importantă, pe care trebuie să le-o insuflăm celor mici încă din primii ani ai copilăriei. Un spirit de echipă bine dezvoltat îi...

    Copilul este pasionat de jocurile video? Cum să-l ajuți să se joace „sănătos”
    Copilul este pasionat de jocurile video? Cum să-l ajuți să se joace „sănătos”

    Știai că jocurile video reprezintă cea mai populară formă de entertainment din lume? Aproximativ 40% din populație (3 miliarde de oameni) joacă frecvent jocuri video. Ne referim...

    © 2025 Qbebe