Unii copii suferă de trac sau au emoții atunci când vorbesc în public, iar momentul lor într-o mică scenetă de teatru sau la recitarea unei poezii poate să le provoace stres. Iată ce trebuie să faci pentru că cel mic să arate bine și să se simtă încrezător:
Alege piese vestimentare potrivite
Dacă băiețelul tău urmează să joace un rol într-o piesă de teatru, trebuie să faci tot ce-ți stă în putință pentru a găsi un costum potrivit. Asta implică drumuri la magazinele de profil și inclusiv crearea la comandă a pieselor vestimentare.
În cazul unei fetițe, dacă aceasta joacă un rol precum cel de prințesă sau de zână, va trebui să găsești o rochie strălucitoare, pantofi eleganți și să completezi costumul cu o pereche de cercei copii prețioși. Detalii aici!
Bazează-te pe improvizație, dar respectă tematica. Dacă serbarea constă mai mult într-un recital de poezii sau colinde, copilul trebuie să fie îmbrăcat elegant, dar în ton cu anotimpul în care se organizează serbarea. Pentru iarnă, se recomandă puloverele albe pufoase și ghetele îmblănite, iar vara și primăvara rochițele și cămășile satinate. Îmbracă-l pe cel mic în așa fel încât să se simtă confortabil și să nu îi fie prea cald sau frig, altfel nu va reuși să se concentreze.
Încurajează-l
Atmosfera de la grădiniță poate deveni tensionată, mai ales în zilele dinaintea serbarii. Învățătoarea, dar și ceilalți copii vor ca totul să iasă perfect și multe dintre ore vor fi înlocuite de repetiții. Copilul tău poate să devină timid dintr-odată dacă nu a mai fost expus acestui tip de activități. Ajută-l să repete replicile în fiecare seară, însă doar atunci când își dorește și el. Nu încerca să-i impui să fie cel mai bun sau să facă mai mult decât poate. Fă-l să înțeleagă că serbarea este un motiv de bucurie, un prilej de sărbătorire a lui și a colegilor. Această activitate trebuie privită ca motiv de distracție, nu ca temă. Vei reuși, astfel, să îi trezești spiritul artistic și interesul pentru actorie sau cântat. Explică-i și că vei fi alături de el în ziua cea mare și îl vei ajuta în cazul în care se pierde când recită o poezie.
Implică-te în organizare
Unii părinți aleg să se implice direct în organizarea serbarii, dacă aceasta include activități de care se pot ocupa în timpul liber. Dacă ai suficient timp la dispoziție, poți oferi o mână de ajutor pentru găsirea locului perfect sau la cumpărarea decorului. Acesta din urmă poate fi și confecționat manual de o echipă de părinți și copii implicați în spectacol. Dacă cel mic va vedea că serbarea ți-a stârnit interesul, va reuși să se obișnuiască mai ușor cu noile provocări. Ține-l aproape de tine atunci când cumperi piesele de decor și întreabă-l ce idei are. Copiii sunt subestimați de multe ori de adulți, iar cel mic trebuie să vadă că părerea lui contează pentru tine și că se poate reflecta în rezultatul final al serbarii.
Câteva detalii importante pentru tine și copilul tău pot face diferența între o experiență neplăcută și o nouă aventură prin care cel mic trece cu brio. Încearcă să-ți amintești de zilele în care încercai să te obișnuiești cu oameni și cu lucruri noi, departe de părinți, pentru câteva ore în fiecare zi. Ajută-l pe copil să fie independent și creativ prin sensibilitate și atenție la nevoile lui.
Sursă foto: pexels.com