Citate de la părinți pentru copii: ce au spus Sfinți ai Bisericii pentru și despre copiii lor

Citate de la părinți pentru copii: ce au spus Sfinți ai Bisericii pentru și despre copiii lor

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Indiferent de epoca în care trăiesc, părinții sunt preocupați permanent de binele copiilor, dorindu-și să le transmită acele valori care îi vor desăvârși ca oameni, care îi vor învăța cum să devină, la rândul lor, capabili să-și formeze propriile familii. Nici Sfinții Părinți ai Bisericii nu au stat pe gânduri când a venit vorba despre copii, dedicând chiar opere educației copiilor. Fie că au fost ei înșiși părinți, fie că au fost doar părinți spirituali pentru credincioși, aceștia au venit cu îndemnuri prețioase, care țin nu numai de asigurarea unei educații cât mai bune copiilor, oferindu-le acces la instruire și la valorile creștine, ci și de asigurarea armoniei în familie, atât de importantă și ea în evoluția acestora. Din articolul de mai jos vei descoperi câteva citate legate de copii și părinți, atât din partea unor sfinți ai Bisericii Ortodoxe, cât și din partea unor sfinți venerați în Biserica Catolică.

Sfântul Ioan Gură de Aur despre educația copiilor

reprezentare-a-Sfantului-Ioan-Gura-de-AurChiar dacă nu a fost părinte, de la Sfântul Ioan Gură de Aur (cunoscut și sub numele de Ioan Hrisostom), unul dintre cei mai mari Părinți ai Bisericii Ortodoxe, au rămas moștenire inclusiv citate de la un părinte spiritual pentru copiii săi. Mai exact, acest sfânt a ținut să le transmită creștinilor sfaturi legate de cum să se preocupe de educația copiilor, astfel încât aceștia să dobândească virtuți folositoare nu numai pentru un adevărat creștin, ci care să le fie de folos pe parcursul întregii vieții.

De pildă, în lucrarea sa „Părinții și educarea copiilor”, a ținut să atragă atenția asupra faptului că părinții trebuie să aibă grijă să-și învețe copiii că mai mult decât bogățiile materiale contează cele sufletești. Potrivit „ioanguradeaur.ro”, a precizat: „Tu, însă, faci tot ce poţi pentru ca fiul tău să dobândească un cal frumos, o casă spaţioasă, un ogor sau o vie roditoare, trai bun şi multe alte bunătăţi pământeşti. Dar te gândeşti vreodată ca el să fie virtuos, înţelept şi cumpătat? Fiindcă oricare ar fi bunătăţile sale, oricât de mare ar fi averea lui, va pieri împreună cu el, dacă nu este virtuos şi înţelept. Dimpotrivă, dacă în sufletul său există bărbăţie şi virtute, lesne le va dobândi pe toate, chiar dacă casa lui ar fi complet goală.”

Sursă poză: captură youtube.com

Este esențial ca un copil să învețe ce înseamnă binele de la o vârstă fragedă pentru a rămâne înclinat spre acesta: „Dacă copiii sunt educaţi în bunele năravuri, greu îşi vor schimba purtarea când vor creşte. Căci sufletul de copil este ca pânza albă şi curată care, dacă o vopsim în vreo culoare, se vopseşte atât de bine încât, ori de câte ori vom vrea s-o revopsim, mereu se va observa culoarea de la început. Aşa sunt şi copiii. Când se obişnuiesc cu binele, greu se mai schimbă.”

Alt citat venit ca din partea unui părinte spiritual pentru copiii săi este și următorul, care ilustrează cât de mult contează educația pentru evoluția spirituală și pentru asigurarea celor necesare: „Nu le lăsaţi deci bogăţii, ci învăţătură şi virtuţi. Astfel nu se vor sprijini pe moştenirea bunătăţilor materiale, şi se vor distinge prin educarea minţii şi cultivarea sufletului. Acesta este cel mai bun mijloc pentru depăşirea sărăciei şi a tuturor problemelor vieţii. Şi dacă fiecare din noi se va îngriji să-şi crească în felul acesta copiii, în cele din urmă toţi, din generaţie în generaţie, ne vom afla pregătiţi pentru venirea lui Hristos şi vom fi răsplătiţi de dreptul nostru Stăpân.”

Tot despre rolul educației, al instruirii, atât de necesare pentru a permite evoluția în plan spiritual a copilului, a pomenit Sfântul Ioan de Gură Aur și în alt citat (provenit tot din sursa menționată anterior): „Dar şi neşcolirea, needucarea, este o boală a sufletului, şi desigur mare, pentru că din pricina ei se întâmplă atâtea şi atâtea rele. Trebuie deci să-i şi educăm pe copiii noştri, căci astfel vor putea să-L cunoască mai bine pe Dumnezeu. Fără învăţătură vor fi ca animalele, care sunt lipsite de cuget. Omul, care a fost înzestrat cu cuget, trebuie să fie şi înţelept, aşa cum l-a făcut dintru început Dumnezeu. Fără înţelepciune el este o piatră preţioasă afundată în mocirlă, este corabie fără cârmă şi fără echipaj, care înaintează pe marea vieţii necârmuită, la întâmplare. De aceea un înţelept a spus: „Omul neşcolit priveşte, dar nu vede”.

Citate despre copii venite de la Sfântul Paisie

Sfântul Paisie (Marele Paisie sau Paisie de la Muntele Athos) a trăit vreme îndelungată la Muntele Athos. A fost apreciat mai ales pentru sfaturile pline de înțelepciune pe care le oferea. Printre acestea se numără și cele care vin din partea unui părinte spiritual pentru copiii săi și care sunt legate de ideea de maternitate și de copii. Ele fac parte din lucrarea sa „Sfaturi Spirituale 4. Viața de familie”:

  • „Din momentul în care o femeie devine mamă, se aseamănă cu un mic motor care, cu cât lucrează mai intens, cu atât se va încărca mai mult, întrucât dragostea lucrează în mod constant. Înainte, ura să atingă orice și utiliza săpunuri parfumate pentru a se spăla. Dar după ce a devenit mamă, când o vezi cum își curăță copilul murdar, poți avea impresia că atinge marmeladă; nu are nicio repulsie față de nimic. Înainte, când se trezea devreme, țipa întrucât era nemulțumită. Odată ce a devenit mamă, când își aude copilul plângând, stă trează toată noaptea fără să se plângă. Se bucură având grijă de copilul ei.”
  • „Într-adevăr, o mamă va ajunge la un sacrificiu și la o dragoste mai profunde decât cele ale tatălui, întrucât acestuia nu i se oferă la fel de multe oportunități ca să se sacrifice pentru copiii săi. O mamă se chinuiește mai mult cu copiii; este chinuită, dar și se reîncarcă de la ei. Prin urmare ea dăruiește în continuu; dar și primește. Un tată nu se străduiește la fel de mult cu copiii, dar nici nu se reîncarcă la fel; prin urmare, dragostea lui nu este egală cu aceea a unei mame.”
  • „Când copiii tăi sunt încă mici, trebuie să-i înveți ceea ce este bine. Acesta este cel mai profund sens al vieții”

pictura madona cu pruncul

Sfaturi pentru părinți de la un părinte spiritual- Sfântul Porfirie Kavsokalivitul

La fel ca alți sfinți ortodocși, acesta și-a petrecut și el o perioadă din viață la Muntele Athos. În cadrul îndemnurilor pe care s-a străduit să le dea se regăsesc și cele care țin de viața de familie, de cât de mult cântărește dragostea și armonia dintre părinți în a le asigura copiilor nu doar siguranță, ci și de a-i orienta către valorile creștine:

„Ceea ce contează și îi face pe copii buni este viața părinților din casă. Părinții trebuie să se dedice iubirii față de Dumnezeu. Ei ar trebui să devină sfinți pentru copiii lor în ceea ce privește blândețea, răbdarea și dragostea. Ei trebuie să-și înceapă fiecare zi cu prospețime, cu entuziasm și cu dragoste față de copiii lor. Bucuria care îi va cuprinde, sfințenia care îi va vizita, toate acestea se vor revărsa și asupra copiilor. În general, părinții sunt învinuiți pentru comportamentele nepotrivite ale copiilor. Iar comportamentul acestora nu se îmbunătățește prin reprimare, prin disciplinare, prin strictețe. Dacă părinții nu urmează o viață cu sfințenie și nu se angajează în lupta spirituală, nu vor face greșeli mari și le vor transmite copiilor lor. Dragostea, armonia și înțelegerea dintre părinți este ceea ce au nevoie copiii. Acestea asigură un mare grad de siguranță.”

Citate de la sfinți catolici despre copii și maternitate

Între sfinții venerați de Biserica Catolică se află și câțiva care au fost părinți în viața de zi cu zi, ajungând să fie canonizați pentru fapte deosebite săvârșite în timpul vieții lor. De aceea, le-au lăsat copiilor câteva îndemnuri prețioase, pe care le vei regăsi și în citatele de la părinți pentru copii de mai jos.

Sfânta Gianna Molla

A fost soție, mamă și medic. Pe când era însărcinată cu unul dintre cei patru copiii săi, a aflat că suferea de afecțiuni care ar fi pus-o în pericol și a fost sfătuită să facă avort. Ea a refuzat, preferând să păstreze sarcina. A reușit, iar în 1961 a venit pe lume fiica sa, Gianna Emanuela. Un an mai târziu însă, din cauza unor complicații care au generat o peritonită, a decedat. A fost beatificată de Papa Ioan Paul al II-lea în anul 1994, iar canonizarea ei oficială ca sfântă s-a realizat în mai 2004.

Două dintre cele mai cunoscute citate ale ei referitoare la mame și copii sunt acestea:

  • „Iubește-ți copiii. În ei Îl vei vedea pe pruncul Iisus. Roagă-te pentru ei zilnic și pune-i sub protecția Sfintei Fecioare.”
  • „Uită-te la mamele care își iubesc într-adevăr copiii: cât de multe sacrificii fac pentru ei. Sunt dispuse să facă orice, inclusiv să-și dea viața pentru ca micuții lor să crească buni, sănătoși și puternici.”

Gianna-Beretta-Molla-alaturi-de-doi-copii

Sursă poză: captură youtube.com

Sfânta Elisabeth Ann Seton

Soție și mamă devotată, a avut cinci copii. După moartea soțului ei, rămasă fără niciun sprijin material, a hotărât să deschidă o școală chiar în propria ei casă, aceasta devenind prima școală catolică din SUA. A rămas vestită pentru modelul pe care l-a oferit, acela de a lupta cu toate forțele pentru a depăși obstacolele.

Sfatul ei pentru copii a fost ca întotdeauna aceștia să apeleze la credință pentru a trece peste greutăți: „Care a fost prima regulă a Mântuitorului nostru? Să îndeplinească voia Tatălui. Ei bine, principala noastră preocupare de zi cu zi este să facem voia Domnului; în al doilea rând, să o îndeplinim în modul dorit de El; în al treilea rând, trebuie să o îndeplinim pentru așa Își dorește El. Știm că Domnul ne cere să avem o viață sfântă. Știm că ne dăruiește grație, multă grație; și întrucât suntem atât de slabi, aceasta ne ajută să învingem orice obstacol, orice dificultate.”

Sfânta Emilia

Deși nu se cunosc multe despre viața ei, se știe că a avut zece copii, pentru cinci dintre ei alegând nume de sfinți din Biserica Catolică. Unul dintre sfaturile pe care a ținut să le dea mamelor este să-și binecuvânteze întotdeauna copiii: „Doamne, Ți-am dăruit primul rod, rodul pântecului meu. Primul rod este prima mea fiică, iar cel de-al zecelea este fiul meu cel mai mic. Fie ca aceștia să fie pentru Tine dovada unui sacrificiu acceptabil și te rog să le dăruiești sfințenie!”

Sfântul Ludovic al IX-lea

A fost unul dintre regii Franței din secolul al XIII-lea, fiind canonizat întrucât a condus două cruciade. Într-o scrisoare pe care i-a lăsat-o fiului său se află și un citat de la părinți pentru copii:

„Dacă Dumnezeu ți-a trimis dificultăți, primește-le cu răbdare și mulțumește-I Domnului și gândește-te că le-ai meritat, dar că El te poate ajuta să le aduci în avantajul tăul. Dacă Domnul ți-a trimis prosperitate, mulțumește-I cu umilință, astfel încât să nu devii rău din cauza mândriei sau din alt motiv, când ar trebui de fapt să fii mai bun. Nu ar trebui să luptăm împotriva Domnului cu darurile Sale.”

Sjujitoarea Domnului Dorothy Day

Aceasta a fost jurnalist, activistă pentru pace și fondatoare a Mișcării Muncitorești Catolice din SUA. A militat toată viața pentru susținerea celor săraci, fără adăpost, aducând mereu în plin mișcarea socială. Aplecarea mai profundă spre catolicism a cunoscut-o după ce fiica sa a fost botezată în Biserica Catolică.

Potrivit ei, o femeie putea ajunge să atingă cel mai înalt nivel spiritual dacă devenea mamă: „Se pare că mamele de copii, fie că au unul, fie că au doisprezece, sunt preocupate de: mâncare, îmbrăcăminte, adăpost, alte lucruri care țin de lumea materială, cum ar fi scutecele, vasele, gătitul, să-și hrănească copiii etc.. De dimineață până noaptea ele sunt copleșite de griji, dar este grija pentru ceilalți, cea care le-a dăruit-o Dumnezeu...Ceea ce vreau să spun este că o femeie poate atinge cel mai înalt nivel spiritual și uniunea cu Domnul prin casa și prin copiii ei.”

Indiferent de la cine provin citatele de la părinți pentru copii menționate, din toate reiese dragostea, cu precădere a mamelor, pentru copii. Mai mult decât atât, ele transmit ideea potrivit căreia orientarea spre educarea copiilor în spiritul valorilor creștine este esențială, educația primită acasă fiind fundamentală. A avea copii împlinește din toate punctele de vedere ființa umană, așa cum este de părere și Părintele Arsenie Boca: „Când îţi iei răspunderea de a rodi copii, Stăpânul vieţii îţi va ajuta să ai şi ce le da de mâncare şi-ţi va asigura şi cinstea căsătoriei. Deci, nici abuzul, nici refuzul, ci o dreaptă socoteală şi o convieţuire corectă şi cinstită”.

Surse: catholiccompany.com, catholic.org, catholic-link.org, doxologia.ro, dorothysplace.org, goarach.org, ioanguradeaur.ro, novoscriptorium.com, orthodoxchurchquotes.com, saitkosmas.org, saintgianna.org

Sursă poză principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com, youtube.com

Articolul urmator
O femeie și un bărbat născuți în aceeași zi au devenit părinți de gemeni chiar de ziua lor
O femeie și un bărbat născuți în aceeași zi au devenit părinți de gemeni chiar de ziua lor

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Am întrebat 100 de părinți ce activități aleg pentru copiii lor în pandemie
    Am întrebat 100 de părinți ce activități aleg pentru copiii lor în pandemie

    Să fii părinte nu este deloc lucru ușor, iar să fii părinte în pandemie devine o adevărată aventură, unde responsabilitatea capătă conotațiile unui test dificil, cu multe...

    Am vorbit cu 70 de părinți cu copii de succes. Iată ce fraze NU le-au spus NICIODATĂ când i-au crescut
    Am vorbit cu 70 de părinți cu copii de succes. Iată ce fraze NU le-au spus NICIODATĂ când i-au crescut

    Una dintre cele mai mari bucurii pe care le poate avea un părinte este să-și vadă copilul îndeplinindu-și visurile, având parte de ceea ce își dorește. Modul...

    2 din 5 copii sunt abuzați verbal de părinți. Cum protejăm copiii?
    2 din 5 copii sunt abuzați verbal de părinți. Cum protejăm copiii?

    Un cuvânt jignitor adresat copilului îi poate aduce frustrări și dezechilibru emoțional. Cu sentimentele celor mici nu ne jucăm, de aceea este important să ne alegem cu...

    Au angajat o bonă pentru copilul lor dar i-au spus că nu are voie să mănânce nimic din casă
    Au angajat o bonă pentru copilul lor dar i-au spus că nu are voie să mănânce nimic din casă

    Dacă te numeri printre părinții care au sau au avut nevoie de ajutor pentru a avea grijă de copii, cu siguranță știi cât de greu este să găsești o bonă bună. Aceasta...

    Papa Francisc, sfat emoționant pentru părinți: „Sprijiniți-vă copiii dacă sunt gay”
    Papa Francisc, sfat emoționant pentru părinți: „Sprijiniți-vă copiii dacă sunt gay”

    În cadrul audienţei generale săptămânale în legătură cu dificultăţile pe care le întâmpină părinţii în creşterea copiilor, Papa Francisc a...

    Ce au făcut copiii mei când le-am spus că pot să își păstreze telefoanele în cameră noaptea
    Ce au făcut copiii mei când le-am spus că pot să își păstreze telefoanele în cameră noaptea

    La începutul verii le-am spus copiilor mei de 17 ani că pot să își păstreze în camera lor peste noapte telefoanele mobile, dacă vor.

    De ce nu se întorc copiii lui Silviu Prigoană la mama lor. „Eu nu am reușit să îmi strâng în brațe copiii pentru că le-a murit tatăl”
    De ce nu se întorc copiii lui Silviu Prigoană la mama lor. „Eu nu am reușit să îmi strâng în brațe copiii pentru că le-a murit tatăl”

    Adriana Bahmuțeanu nu a reușit să aline durerea copiilor ei, după moartea tatălui lor. Vedeta TV a apelat la organele abilitate, la Poliție și la Protecția copilului, însă...

    Am trei copii şi m-au scos din minți tantrumurile lor, dar tot mă amuz când văd alți copii că fac scandal în public
    Am trei copii şi m-au scos din minți tantrumurile lor, dar tot mă amuz când văd alți copii că fac scandal în public

    Pe premiza „bine că nu face al meu așa”, o mamă își gestionează emoțiile când alți copii fac un tantrum. Iată ce părere are femeia despre empatia în...

    © 2024 Qbebe