Chiar dacă îți iubești mult copilul, este totuși ok să...

Chiar dacă îți iubești mult copilul, este totuși ok să...

Irina Olteanu - Redactor Senior

O mamă bună, care își iubește mult copilul, se va pune întotdeauna mai prejos decât acesta. Și totuși există o serie de momente în care te apasă un puternic sentiment de vinovăție, cu toate că ai făcut de fapt tot ce ți-a stat în puteri. Nu uita, suntem cu toții oameni și supuși greșelii și aceste lucruri nu diminuează absolut deloc dragostea ta de mamă.

Nu ești un robot și, de altfel, nimeni nu se așteaptă să fii (cu excepția ta, poate). Se spune că ești o mamă bună în momentul în care te simți vinovată că nu ai făcut totul pentru copilul tău, în momentul în care te îndoiești de competența și de abilitățile tale ca părinte. Însă lipsa acestui sentiment de vinovăție nu înseamnă absolut deloc că ești mai prejos sau că îți iubești mai puțin copilul. Iată de ce apare acest crud sentiment chiar și la cele mai bune mame.

Citește șiSentimentul de vinovatie face parte din meseria de mama  

Să te întorci la locul de muncă

Să stai acasă și să îți crești copilul/copiii este poate una dintre cele mai dificile meserii din lume care are ca răsplată, după cum știi, doar iubire pură. Însă sunt șanse ca tu să nu fii făcută doar pentru asta și să-ți dorești să reiei munca imediat după ce naști sau la câțiva ani distanță. Nu este absolut nimic greșit în asta.

sentimentul de vinovatie

Să savurezi perioada de siestă a copilului

Pentru multe mame partea lor preferată din zi este aceea când copiii adorm. Adevărul este că nu strică nimănui câteva clipe de liniște, este perfect normal să-ți dorești să poți savura singură un film, o carte, o discuție cu o prietenă sau, pur și simplu, să nu faci absolut nimic.

Să adori momentul plecării la școală/la grădiniță

Nu te învinovăți dacă nu faci parte din rândul mamelor care plâng când cel mic/cea mică pleacă la școală. Te bucuri, evident, de momentele frumoase petrecute alături de copil, dar nu este greșit să îți dorești din când în când să apreciezi și puțină distanță de el.

Să pleci într-o vacanță exclusiv pentru adulți

Vacanțele în familie reprezintă o constantă în fiecare an și sunt de la sine înțelese în cazul părinților, dar poți constata că un concediu lipsit de copil/copii se poate dovedi o reală gură de aer proaspăt. Nu înseamnă că ești egoistă dacă ți-ai dori câteva zile în care să nu porți constant de grijă cuiva.

Să iei o pauză

Copiii reușesc să își țină părinții aproape în permanență în priză, dar când simți că mai ai puțin și vei ceda nervos, este ok să te bucuri de câteva clipe de calmare. Respiră, relaxează-te, mănâncă ceva care-ți place și vei putea reveni cu forțe proaspete la viața de familie.

Să ai parte de o zi pentru întâlnire romantică

Majoritatea părinților preferă să iasă în oraș sau la o întâlnire romantică abia după ce copiii au adormit, însă nu strică din când în când să reaprinzi flacăra pasiunii chiar în timpul zilei. Apelează la rude sau la prieteni pentru a te ajuta cu cei mici și nu ezita să te plimbi în parc, să vizionezi un film sau pur și simplu să mergi la cumpărături alături de partener. Chiar și lucrurile simple pot face minuni pentru relație.

Să îl pui la treabă pe tată

Chiar dacă de cele mai multe ori tu ca mamă le faci pe toate, începând de la creșterea și educarea copiilor și până la pregătirea meselor, să știi că și un bărbat este perfect capabil să ducă la bun sfârșit o mulțime dintre îndatoririle casnice. Nu ezita să-i ceri din când în când ajutorul, chiar și în situațiile în care nu este neapărat necesar.

Să nu-ți mai dorești alți copii

Visai în urmă cu ceva vreme la o familie care să cuprindă cel puțin 4-5 copii până când ai avut unul. Și ți s-a părut suficient. Însă este ok să te răzgândești, până la urmă familiile mari nu sunt pentru toată lumea.

Să fii enervată de copil/ copii

Cunoști prea bine din păcate acele momente care persistă din copilărie și până în adolescență care par menite să te scoată efectiv din sărite (cum ar fi întrebarea aflată în permanență pe buzele celor mici cât mai avem până ajungem?) Nu te învinui dacă te enervează din când în când propriul copil. Ar fi anormal să nu se întâmple asta.

Să detești vara

Acest anotimp este unul dintre cele mai problematice pentru o mamă deoarece, chiar dacă adori să petreci timp cu cel mic/cea mică, ideea de a sta în aceeași locuință zi de zi timp de trei luni în mod continuu te cam înspăimântă.

Să apelezi la o bonă pentru nevoile tale

O bonă nu este destinată doar situațiilor de urgență. Chiar dacă îți dorești să îți faci manichiura sau poate să te vezi cu prietenele la cofea, nu este greșit să recurgi la o asemenea metodă. Iar timpul destinat relaxării nu va fi doar pentru tine benefic, ci și pentru copil/copii care va petrece o perioadă fără tine. Cu siguranță te va aprecia mai mult când vei reveni.

sentimentul de vinovatie

Eu personal, îmi ador copilul, aș face absolut orice pentru el și în esență mă consider o mamă bună. Adică am făcut întotdeauna tot ce mi-a stat în putință să îi fie bine copilului meu. Indiferent de cât de mult am avut de muncit sau de sacrificiile pe care am fost nevoită să le fac. Însă am bifat toate punctele din lista de mai sus. Un singur copil mi se pare maxim și suficient, ador vara, dar gândul vacanței îmi trezește fiori pe șira spinării, încerc un ciudat sentiment de bucurie în fiecare dimineață când pleacă la școală sau când adoarme (pot lucra în liniște) și îmi doresc tare mult o vacanță doar pentru mine (la acest punct încă aspir). Poate are legătură cu faptul că lucrez de acasă, iar cel mic îmi este alături zilnic de 9 ani și jumătate (de multe ori am senzația că s-a săturat de mutra mea), iar perioadele de vacanță școlară pentru mine devin un real supliciu în care încerc permanent să identific noi surse de amuzament sau relaxare pentru el (nu e întotdeauna o sarcină ușoară). Și recunosc, mă simt de multe ori vinovată că gândesc și simt altfel, deși poate nu ar trebui. Dar să crești un copil este cea mai dificilă meserie din univers și îți solicită la maxim toate resursele emoționale și fizice. Te implici involuntar complet, dai absolut totul din tine fără regret și fără să aștepți ceva în schimb. Așa că, la un moment dat, apare automat și involuntar dorința de a te pune din când în când și pe tine pe primul plan, nu cu ceva semnificativ, ci banal, cum ar fi cel puțin câteva clipe de liniște.

Dar voi, dragi mămici, câte puncte din listă ați bifat?

Citește șiMamicile ne impartasesc: "Ma simt vinovata cand... " 

Surse: 

www.popsugar.com; www.education.com; www.rebelcircus.com

Articolul urmator
De ce o să te părăsească, chiar dacă aveți un copil împreună
De ce o să te părăsească, chiar dacă aveți un copil împreună

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Este normal să-ți iubești animalul de companie mai mult decât copilul?
    Este normal să-ți iubești animalul de companie mai mult decât copilul?

    Uneori, oamenii spun lucruri la care nu te aștepți. E normal ca o mamă să-și iubească câinele mai mult decât copilul? Discutăm mai jos.

    De ce îți este atât de greu să îți iubești propria persoană, în funcție de zodie
    De ce îți este atât de greu să îți iubești propria persoană, în funcție de zodie

    Iubirea de sine te ajută să îți accepți calitățile și defectele, să impui anumite limite, să îți împlinești aspirațiile și să ai grijă de tine. De asemenea,...

    Cât de mult „te costă” dacă îți alăptezi copilul timp de un an, conform specialiștilor
    Cât de mult „te costă” dacă îți alăptezi copilul timp de un an, conform specialiștilor

    În ultimele decenii, oamenii de știință s-au străduit să demonstreze beneficiile alăptării pentru mamă și pentru copil. Recent, specialiști din cadrul unei universități din...

    „Cred că rolul nostru pe Pământ e să devenim tatăl sau mama cuiva, chiar dacă nu este copilul nostru biologic”
    „Cred că rolul nostru pe Pământ e să devenim tatăl sau mama cuiva, chiar dacă nu este copilul nostru biologic”

    În urmă cu câteva luni, scriitorul franco-belgian Eric-Emmanuel Schmitt a acordat un interviu celor de la Republica.ro, în care a vorbit despre cărțile sale, dar și...

    De ce este bine să plângi, chiar dacă nu simți nevoia
    De ce este bine să plângi, chiar dacă nu simți nevoia

    Poate că nu de puține ori ți s-a întâmplat ca după o săptămână grea și epuizantă, dintr-odată să te trezești plângând la o reclamă la scutece sau...

    Mesajul elevei care a născut între probele de la BAC: „Să nu renunțe la școală orice ar fi. Copilul, chiar dacă vine, nu te oprește din nimic!”
    Mesajul elevei care a născut între probele de la BAC: „Să nu renunțe la școală orice ar fi. Copilul, chiar dacă vine, nu te oprește din nimic!”

    O elevă în vârstă de 19 ani care a născut între probele de la BAC transmite un sfat important tuturor mamelor minore: „Să nu renunțe orice ar fi la școală,...

    De ce îți blochează zodiile numărul de telefon! Evită să le faci asta dacă vrei să îți mai răspundă la apeluri
    De ce îți blochează zodiile numărul de telefon! Evită să le faci asta dacă vrei să îți mai răspundă la apeluri

    Fiecare dispune de un anumit nivel al toleranței în ceea ce privește lucrurile pe care le suportă. Spre exemplu, sunt persoane pe care nu le deranjează dacă primesc de foarte...

    Cum să îți iubești corpul din nou, după naștere: sfaturi prețioase de la 15 mămici
    Cum să îți iubești corpul din nou, după naștere: sfaturi prețioase de la 15 mămici

    Cea mai grea provocare după nașterea copilului pentru mămici este să învețe să își iubească noul corp. 15 femei ne dezvăluie cum au reușit să își accepte...

    © 2024 Qbebe