Am făcut un avort și asta m-a făcut o mamă mai bună. Nu, nu sunt singura în această situație

Am făcut un avort și asta m-a făcut o mamă mai bună. Nu, nu sunt singura în această situație

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Decizia de a trece printr-un avort este în unele cazuri mai simplă, dar de cele mai multe ori este complicată. Motivele care pot duce la o asemenea decizie sunt foarte variate dar, indiferent care sunt acestea, hotărârea finală de a face un avort este foarte personală. Din articolul de mai jos vei descoperi atât confesiunea unei mame, care a explicat ce a determinat-o să ajungă, la un moment dat, la concluzia că avortul era cea mai bună decizie pentru ea, cât și care sunt unele dintre cele mai comune cauze care stau la baza hotărârii de a întrerupe o sarcină. 

Confesiune de mamă

Mama a doi copii a dezvăluit de ce nu regretă acum că, în urmă cu mulți ani, a luat decizia de a face un avort. Își începe confesiunea prin a spune că această decizie a luat-o la scurt timp după ce absolvise colegiul și și-a dat seama că nu putea să fie mamă lângă partenerul ei de atunci, alcoolic: „Când am ținut în mână acel test de sarcină pozitiv la mai puțin de un an de când absolvisem colegiul, trăind de la o lună la alta cu prietenul meu certăreț și alcoolic, știam exact ce am de făcut...”.

tanara-trista-dupa-ce-a-vazut-rezultatul-pozitiv-al-unui-test-de-sarcina

A precizat că nu i-a fost greu să ia această hotărâre întrucât se săturase să se mai simtă frustrată într-o relație ca aceea pe care o avea, că nu mai dorea să-și umilească familia și că avea numeroase planuri în viață: „Decizia de a pune capăt sarcinii a fost imediată, întrucât aveam și numeroase planuri pentru viața mea. Plănuisem să pun capăt șirului de abuzuri care îmi răneau familia, nu aveam de gând să cresc un copil alături de cineva care mă făcea să mă simt ca un gunoi.”

Printre planurile sale cele mai importante se numărau dorința de a se bucura de independență financiară, să devină scriitoare, să aibă alături un partener care să o determine să se simtă iubită, protejată și respectată: „Plănuiam să fiu independentă din punct de vedere financiar, nu cum era mama mea, ce depindea atât de mult de resursele financiare ale tatălui meu, încât ar fi fost imposibil pentru ea să-l părăsească. Plănuiam să devin o scriitoare de succes...Deși nu intenționam să mă căsătoresc, îmi doream să găsesc pe cineva cu care să îmi construiesc o viață; cineva care să mă facă să mă simt în siguranță, iubită și respectată- ca o antiteză la majoritatea bărbaților din viața mea. Poate că acel plan includea și ideea de a avea o familie, iar în acel caz aș fi inclus și ideea de a fi mama care voiam și trebuia să fiu.”

A recunoscut faptul că ideea de a face un avort devenise unul dintre planurile ei, iar după aceea a început să aibă realizările pe care și le dorise: „Întrucât avortul devenise parte din planurile vieții mele, tot ceea ce mi-am propus începuse să devină realitate.” Astfel, a reușit să aibă și un nou partener, alături de care a devenit mama a doi copii. În aceste condiții, în ciuda provocărilor pe care le are de înfruntat ca părinte în vreme de pandemie, consideră că decizia de a renunța la sarcină în urmă cu mulți ani i-a oferit șansa de a se bucura acum din plin de viața de mamă: „Chiar dacă în prezent trebuie să lucrez de acasă în vreme ce trebuie să am grijă și de învățarea în sistem de online, de antrenamentul la oliță și sunt supusă anxietății generate de pandemie, pot să spun cu mândrie și cu certitudine că sunt mama care mi-am dorit să fiu, că pot fi mama pe care băieții mei o merită și de care au nevoie și mama care nu aș fi putut fi niciodată dacă nu făceam avortul. Și nu sunt singura în această situație.”

Nu s-a ferit să menționeze că știe că nu este singura care a procedat așa. Pentru a-și susține punctul de vedere, a adus în discuție studii din ultimele decenii, care au subliniat principalele motive pentru care femeile aleg să pună capăt unei sarcini. Primul exemplu pe care îl oferă este un studiu realizat de „Guttmacher Institute” în anul 2004. Printre cauzele care le-au determinat pe participantele la acel studiu să ia decizia pentru avort se numără: ideea că un copil ar fi interferat cu posibilitatea de completare a educației, de a munci sau de a acorda îngrijiri unei persoane care avea nevoie de așa ceva; lipsa mijloacelor financiare; femeile nu își doreau să fie mame singure sau să fie implicate într-o relație cu probleme. 

Alt studiu la care face referiri cea care a afirmat că „Am făcut un avort și asta m-a făcut o mamă mai bună” este cel care a evidențiat faptul că femeile care nu iau decizia să facă avort și insistă să păstreze sarcina ar fi mai expuse riscului de a trăi în sărăcie și de a nu se bucura de o relație strânsă cu copiii lor. 

Nu a ezitat să aducă în prim-plan și un alt argument care a determinat-o să ia atunci decizia de a pune capăt unei sarcini nedorite: „... Și sunt mai predispuse riscului de a suferi din cauza stimei de sine scăzute și a anxietății- lucruri inevitabile dacă aș fi ales și eu să rămân prinsă într-o relație nesănătoasă și să cresc un copil pe care nu mi-l doream și pentru care nu eram pregătită...Doar pentru că poți să ai copil nu înseamnă că și trebuie să îl ai sau să fii forțată să faci acest lucru.”

A ținut să insiste și asupra acestei idei: o mare parte dintre femeile care decid la un moment dat să pună capăt unei sarcini ajung până la urmă să fie mame, dar când sunt mai mature, când au o familie în care se bucură de susținere și când beneficiază de stabilitate financiară. Pentru a-și argumenta iar punctul de vedere, se referă tot la un studiu, în care s-a ajuns la concluzia că majoritatea femeilor aleg, de cele mai multe ori, să recurgă la avort întrucât nu au suficiente resurse financiare și/sau pentru că nu sunt pregătite încă să-și asume o familie extinsă în contextul unui număr mai mare de responsabilități. În același studiu se precizează că 66% dintre femeile care au făcut un avort intenționează să aibă copii când vor fi mai mature, când vor avea mai multe resurse financiare pentru a le asigura acestora ceea ce se cuvine și când vor avea o relație solidă cu un partener pentru a le oferi copiilor o familie cu doi părinți. 

Cea care este în prezent mamă nu s-a ferit să declare că nu ar fi fost mama care este astăzi dacă nu ar fi făcut avortul, că nu ar fi putut să le ofere fiilor ei tot ceea au: „Nu aș fi fost mama atentă și iubitoare care sunt astăzi dacă nu ar fi fost avortul și personalul medical care l-au făcut posibil. Fiii mei nu ar fi putut avea tot ceea ce merită toți copiii- o casă iubitoare plină de hrana de care au nevoie, jucării de care nu au întotdeauna nevoie și persoane în jurul lor care și-au dorit mult ca ei să vină pe lume.”

Și-a încheiat confesiunea cu aceste cuvinte: „...În schimb, ei au parte de ceva după care eu am tânjit întotdeauna când eram copil- sunt valorizați. Respectați. Iubiți. Doriți. Mă cuprind fiorii când mă gândesc cum ar fi arătat viața mea- ce fel de mamă aș fi fost- dacă avortul nu ar fi făcut parte din planul meu. Dar pentru că a făcut, acum îi am pe fiii mei și ei mă au pe mine- o mamă bună.”

Cele mai cunoscute motive pentru care se ia decizia unui avort

Precum mama care a afirmat la finalul confesiunii sale „Am făcut un avort și asta m-a făcut o mamă mai bună” și alte femei decid să întrerupă o sarcină întrucât:

  • Nu sunt implicate într-o relație cu un partener pe care și-l doresc să fie tată pentru copilul lor
  • Se află într-o relație pe care o resimt ca fiind toxică, abuzivă 
  • Nu sunt pregătite să aibă un copil, să-și asume această responsabilitate
  • Nu consideră că se află într-un moment al vieții lor prielnic pentru a avea un copil
  • Își doresc mai întâi să-și finalizeze studiile, să-și pună bazele unei cariere și să dobândească stabilitate financiară

Alt motiv pe care specialiștii îl menționează când vorbesc despre decizia de a realiza un avort este și acesta: o femeie se teme că, dacă va mai avea un copil, nu va mai reuși să fie un părinte la fel de bun pentru copilul/copiii pe care îl/îi are deja. De asemenea, printre principalele cauze ce conduc la o astfel de hotărâre se mai pot afla și:

  • Teama că partenerul o va părăsi dacă nu va face un avort
  • Teama de viitor, de imposibilitatea de a-i dărui copilului tot ceea ce și-ar dori
  • Este vorba despre o sarcină în urma unui abuz 

În același timp, când se ia în calcul un avort, nu poate fi neglijat nici acest fapt: avortul din cauze medicale. Iată câteva dintre motivele ce pot sta la baza unei asemenea decizii:

  • Există complicații în sarcină care în final vor exclude posibilitatea de a merge mai departe
  • Au fost identificate anomalii serioase ale fătului în cadrul unor teste speciale
  • Necesitatea unui tratament care nu poate fi urmat pe parcursul unei sarcini (cum ar fi chimioterapia de exemplu)
  • Sarcina pune sănătatea sau viața în pericol
  • Nașterea pune sănătatea sau viața în pericol
  • Riscul major pentru un avort spontan
  • S-a confirmat că sarcina nu este viabilă (de pildă, este vorba despre o sarcină extrauterină)

Înainte de a lua decizia finală în privința realizării unui avort, psihologii recomandă să se răspundă și la întrebări precum:

  • „Sunt pregătită să devin mamă?”
  • „Ce ar însemna pentru viitorul meu dacă voi avea un copil acum?”
  • „Pe cine m-aș putea baza dacă aș avea acum un copil?”
  • „Ce influență va avea copilul meu asupra obiectivelor mele ce țin de viața profesională, de construirea unei cariere?”
  • „Există cineva dintre cei din jurul meu care insistă să fac avort?”
  • „Avortul mi-ar schimba viața într-un mod pe care nu mi-l doresc?”
  • „Aș accepta la un moment dat să adopt un copil?”

femeie-tanara-care-se-gandeste-la-un-avort

Surse: guttmacher.org, huffpost.com, jamanetwork.com, plannedparenthood.com, unplannedparenthood.org, 132healthwise.com

Sursă poză principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
Soțul meu are o relație mai bună cu mama mea decât o am eu și asta ne complică viața de familie
Soțul meu are o relație mai bună cu mama mea decât o am eu și asta ne complică viața de familie

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Am ales să stau doi ani departe de copiii mei și asta m-a făcut o mamă mai bună
    Am ales să stau doi ani departe de copiii mei și asta m-a făcut o mamă mai bună

    O mamă de peste ocean povestește cum a schimbat-o experiența de a fi departe de copiii săi timp de 2 ani.

    Am făcut copilul la 41 de ani și sunt considerată „mamă bătrână”. Da, uneori este ciudat să am copil mic la vârsta asta
    Am făcut copilul la 41 de ani și sunt considerată „mamă bătrână”. Da, uneori este ciudat să am copil mic la vârsta asta

    Este mai neobișnuit să naști după 40 de ani, însă asta nu înseamnă că nu poți să o faci, nu-i așa? Parcurge articolul și descoperă mărturia unei mămici care a...

    Am decis să fiu mamă singură la 36 de ani și am făcut 3 copii. Acum am cancer și nu știu ce se va alege de viața copiilor mei când nu o să mai fiu
    Am decis să fiu mamă singură la 36 de ani și am făcut 3 copii. Acum am cancer și nu știu ce se va alege de viața copiilor mei când nu o să mai fiu

    Bucuria de a avea 3 copii pe cont propriu până la vârsta de 36 de ani a fost umbrită de un diagnostic cumplit, cancer ovarian. O mamă mărturisește că au fost nopți...

    O femeie și-a făcut singură cezariană pentru că nu mai suporta durerea. Și ea, și bebelușul au supraviețuit
    O femeie și-a făcut singură cezariană pentru că nu mai suporta durerea. Și ea, și bebelușul au supraviețuit

    Ines Ramirez Perez, în vârstă de 40 de ani a făcut ceva ce multora dintre noi ni se va părea imposibil: și-a adus singură bebelușul pe lume prin cezariană, din cauză că...

    „Mi-am surprins copilul de șapte ani că se uita la pornografie”- ce este de făcut într-o astfel de situație?
    „Mi-am surprins copilul de șapte ani că se uita la pornografie”- ce este de făcut într-o astfel de situație?

    În ultimul timp, auzim tot mai des despre copii care accesează site-uri cu conținut inadecvat vârstei lor. Printre asemenea site-uri se regăsesc și cele cu conținut pentru...

    Mi-am făcut histerectomie la 28 de ani și a fost cea mai bună decizie din viața mea
    Mi-am făcut histerectomie la 28 de ani și a fost cea mai bună decizie din viața mea

    Dacă anumite femei se tem să ia în calcul posibilitatea de a trece vreodată printr-o histerectomie, altele ajung să se gândească serios la așa ceva din pricina unor...

    Flavia Mihășan este mamă singură și își crește fericită copiii, dar nu i-a fost mereu ușor. A recunoscut că a făcut terapie după al doilea copil
    Flavia Mihășan este mamă singură și își crește fericită copiii, dar nu i-a fost mereu ușor. A recunoscut că a făcut terapie după al doilea copil

    Deși apare cu zâmbetul pe buze în fața telespectatorilor, Flavia Mihășan a ascuns în sufletul ei o tristețe. Abia acum, la 3 ani după nașterea celui de-al doilea fiu...

    Îmi îmbrac copilul numai de la second hand deși avem o situație financiară bună. Îmi spune că râd colegii de el dar voi continua să fac asta până va împlini 14 ani
    Îmi îmbrac copilul numai de la second hand deși avem o situație financiară bună. Îmi spune că râd colegii de el dar voi continua să fac asta până va împlini 14 ani

    Când eram mică, mama obișnuia să mă îmbrace cu rochițele verișoarei mele, aveam tricouri și fustițe căpătate de prin vecinii care aveau fete mai mari decât mine,...

    © 2024 Qbebe