De aceea, de dragul vostru, in primul rand, apoi si de dragul lui, aveti grija de relatia voastra, ca de o planta draga. Asa cum aveti grija sa o tineti la soare, sa ii puneti apa ori de cate ori este nevoie, sa ii curatati frunzele, asa trebuie sa aveti grija si de relatia voastra, udand-o cu apa comunicarii oneste, curatand-o de conflicte, intarind-o cu realizarea de activitati impreuna, unul cu altul, dar si impreuna cu copiii.
Daca v-ati decis sa va casatoriti, inseamna ca, cunoasteti, cat de cat macar, persoana care va este alaturi, zi de zi. Va cunoasteti nevoile, dorintele, si ati inteles ca va puteti ajuta pentru a vi le implini. V-ati dat seama ca traiti la un nivel existential asemanator si acesta este principalul lucru care v-a unit si v-a facut sa ramaneti impreuna. Ati petrecut un timp inainte sa faceti pasul cel mare in care v-ati cunoscut si ati devenit, de-a lungul relatiei, parintii care sunteti astazi. Pentru a evita despartirea, atat de usor invocata in zilele noastre, aveti nevoie sa nu uitati cateva lucruri, pe care daca va iubiti, vor veni de la sine.
1. Comunicati-va gandurile si sentimentele
In primul rand, nu pierde nicio ocazie sa ii spui si sa ii arati cat de mult il iubesti. Nu crede gandul ca "oricum stie, de ce sa ii mai spun?" Sentimentele trebuie exprimate si aratate mereu intr-o relatie, pentru a intari zilnic increderea si siguranta.
Nu este nevoie sa ii spui la fiecare pas cum te simti si ce gandesti. In timp, sentimentele si gandurile pot fi intelese de la sine. Este nevoie, insa, sa ii comunici gandurile si sentimentele mai ales atunci cand este vorba de o decizie importanta, de un eveniment sau de o intamplare neasteptata. Comunica asertiv folosind expresii de genul:
"Eu cred ca..."
"Inteleg cum te simti, dar..."
"Uite cum vad eu lucrurile..."
"As vrea sa stiu parerea ta in legatura cu..."
"Ma simt...si ma gandesc ca...si as avea nevoie sa..."
2. Nu ingropati nicio problema de teama de conflict
Multe cupluri nu isi discuta problemele pe care le percep, de teama de a avea un conflict. Este bine sa stii ca un conflict nu inseamna neaparat ceva rau. Conflictele sunt ceva natural. Ele apar mai intai la nivel individual, apoi se manifesta in afara, daca sunt lasate. Un conflict nu trebuie sa insemne neaparat tigai aruncate sau oale sparte. Atunci cand exista ceva ce nu iti da pace de ceva vreme, ai o neliniste, intrebari in legatura cu comportamentul lui, atunci ar fi bine sa incerci sa iti comunici gandurile si sentimentele cu orice pret, riscand chiar si un conflict.
Confruntarile sunt necesare uneori intre oameni, pentru ca asa se contureaza mai bine personalitatea fiecaruia si mai ales, pozitionarea unuia fata de celalalt, iar relatia se poate stabiliza mai mult. Exista credinta ca atunci cand doi oameni discuta in contradictoriu, se cearta, si ca asta trebuie sa duca neaparat la despartire...
Din pacate, noi nu stim sa discutam in contradictoriu, fara sa tipam unii la altii si sa ne reprosam diferite lucruri. Parintii nu ne invata asta, societatea nu ne invata asta. Avem nevoie sa spunem "nu", avem nevoie sa intrerupem comunicarea cu o anumita persoana, chiar si cu partenerul de viata pentru un timp, daca acest lucru este necesar, fara sa insemne neaparat ca il uram si ca nu vom mai fi niciodata impreuna. Numai asa invatam sa ne cunoastem pe noi insine si sa ne maturizam.
Daca simti ca ti-e mult prea greu sa deschizi o discutie "dificila", atunci poate mai bine ar fi sa te pregatesti putin inainte. Ai putea sa ii scrii o scrisoare in care sa ii spui tot ce ai de spus, sau sa mergi sa vorbesti cu o prietena sau cu un specialist. Trecerea in revista a tuturor lucrurilor pe care le-ai avea de spus si replicile pe care le-ai folosi este un alt lucru recomandat.
3. Complimente
De cate ori pe zi ii faci complimente sotului pe zi? Un ingredient al bunastarii relatiei voastre este si complimentarea. Asadar, nu pierde nicio ocazie sa ii spui ceva frumos in legatura cu corpul sau cu personalitatea lui. Uite cateva exemple:
"Mi-a placut cum te-ai comportat cu Ilinca astazi. Mi-a placut cum ai mangaiat-o pe par." "Iti admir curajul pe care l-ai avut in situatia x..." "Iti sta bine cu tricoul asta..." "Ce bine ai gatit astazi!" |
4. Realizati activitati impreuna!
Este important sa existe cel putin o activitate pe saptamana pe care sa o realizati impreuna. Poate fi vorba fie de un sport, fie de o plimbare in parc, fie de gatit, ascultat muzica sau vizionat un film. Activitatile realizate impreuna invita la comunicare, iar comunicarea la intarirea relatiei, descarcarea unor energii negative si imbogatirea cu noi emotii si stari pozitive. Mai mult, este un nou prilej de a-l mai cunoaste putin pe partenerul tau de viata. |
5. Fa-ti timp de petrecut cu copilul!
Asa cum v-ati facut timp si pentru voi doi, este bine sa hotarati o zi sau doua pe saptamana in care sa va petreceti timpul cu copilul, impreuna sau pe rand. Pentru tata, o activitate importanta poate fi participarea la o sedinta cu parintii sau vizita la gradinita sau la scoala pentru a vorbi cu educatorul/profesorul si apoi o plimbare prin parc sau la Zoo. Mami, tu ai putea sa il insotesti la cursul de inot sau de pian, asa, ii poti arata copilului tau ca iti pasa mult de activitatile lui.
6. Ajutati-va reciproc!
Este foarte important sa vorbiti despre problemele de la serviciu, sa va ajutati in anumite chestiuni personale, fie doar si ascultandu-va partenerul. Nu uitati ca sunteti, in primul rand, prieteni, si ca sotul reprezinta acum familia, sprijinul, umarul pe care l-ai ales pentru a va fi aproape atunci cand va este greu. Ce este mai frumos decat el spaland din cand in cand vasele sau ea tiparind la calculator un proiect pentru el? Iata ce spune parintele psihoterapeut Vasilios Baicoianis:
"Cine poate spune ca viata sa n-a cunoscut clipe grele? Dar nu e lucru de nimic sa stii ca-n clipele grele, in griji, in ispite, vei tine mana celui iubit tie."