11 trucuri de management al timpului pentru mame super-ocupate

11 trucuri de management al timpului pentru mame super-ocupate

Irina Olteanu - Redactor Senior

Nu știu alții cum sunt, dar cred că aceste trucuri le sunt de mare folos tuturor mamelor care sunt, de ce să nu recunoaștem, de obicei super-ocupate. Prin urmare, dacă nu vreți să vă aflați din nou în criză de timp vă recomandăm să luați aminte la următoarele sfaturi.

Viața din societatea modernă este extrem de agitată, iar mamele ajung să reprezinte extrema unei vieți ocupate. Timpul pare că trece atât de repede și ajungi să apreciezi câteva minute libere ca pe o adevărată comoară. Un interval de numai 15 minute te poate ajuta și dobândește un potențial maxim pentru o mamă super-ocupată, astfel reușind să rezolvi o mulțime de îndatoriri pe care le credeai imposibile.

1. Acordă-ți suficient timp pentru odihnă

Dacă ai un răgaz de câteva ore, pune pe primul loc odihna ca să poți funcționa corespunzător și în continuare. În caz contrar, te vei mișca toată ziua în reluare și vei pierde chiar mult timp dacă nu ești suficient de odihnită. Programează-ți somnul ca pe orice altă activitate și mergi la culcare cât mai devreme pentru a avea energie în ziua următoare. Încurajează și copiii să urmeze acest exemplu.

mame super ocupate

2. Învață să spui nu

Nu trebuie să mergi chiar la toate ședințele cu părinții, să fii însoțitoare pentru toate excursiile cu grupa de la grădiniță sau cu clasa de la școală sau să accepți proiecte suplimentare de muncă. Inițial poate părea dificil să refuzi, dar este o abilitate care îți eliberează o parte din timp la care în mod normal nu ai avea acces. În plus, atunci când stabilești niște limite îi înveți și pe copii, la rândul tău, valoarea stabilirii acestora.

3. Stabilește ore de lucru în limitele normalității

Înainte de a accepta să preiei noi responsabilități, stabilește clar ceea ce angajatorul dorește de la tine în termeni de ore efective de muncă. În decursul timpului activitățile din viața de zi cu zi și proiectele de la serviciu dobândesc în mod inevitabil amploare, prin urmare este bine să verifici din când în când ce se dorește exact de la tine. De exemplu, dacă șeful/șefa ta obișnuiește să-ți telefoneze după orele de muncă, tu ești în măsură să decizi dacă ești sau nu disponibilă. Multe mame care lucrează preferă să păstreze serile/nopțile și weekend-urile exclusiv pentru activitățile de familie.

4. Trasează-ți obiective zilnice ușor de atins

Pune la cale o listă de activități, ușor de realizat. Reține că nu are niciun sens dacă este prea ambițioasă. Care ar mai fi rostul să notezi o multitudine de sarcini pe care știi că oricum nu le poți atinge? Nu suntem supereroi și nici nu trebuie să încercăm să fim. Obiectivele tale zilnice trebuie să fie suficient de realiste încât să poată fi finalizate. Desigur, dacă îți rămâne timp în plus, nu este nicio problemă dacă îți asumi câteva angajamente suplimentare.

5. Renunță la conceptul de perfecțiune

Acest concept nici măcar nu există, prin urmare nu îl vei putea atinge. În loc să te concentrezi obsesiv pe curățarea unei case deja curate sau să trudești auspra unor idealuri intangibile, cum ar fi acela de mama perfectă sau de a avea aspectul perfect, încearcă să găsești un mod mai practic de a-ți folosi timpul. Lasă-i pe cei din jur să se ocupe de responsabilitățile pe care le au, în această categorie incluzându-se copiii, partenerul și colegii de serviciu.

6. Nu încerca să faci multitasking

Oamenii reușesc să îndeplinească mai bine anumite activități când își concentrează atenția asupra unei sarcini pe rând. De exemplu, când te afli la locul de muncă, încetează să te îngrijorezi cu privire la cină. Sau când îți ajuți fiul la matematică nu transmite în același timp soțului mesaje cu lista de cumpărături. Dacă ești totuși capabilă de multitasking, încearcă să menții o oarecare organizare, prioritizare a activităților. Apelează la bilețele sau la o tablă de scris pentru situații urgente.

mame super ocupate

7. Încetează să te ocupi de sarcinile celorlalți și învață să delegi sarcini

Cu siguranță nu o dată pe zi ai spus unei persoane apropiate că preferi să faci singură un anumit lucru. Probabil mai des chiar decât ți-ai dori. Majoritatea mamelor au tendința să preia pe proprii umeri responsabilități care nu fac decât să le consume și mai mult timp. Învață să cobori standardele. Soluția constă în a-i lăsa pe cei din jur să se ocupe singuri de responsabilitățile lor, inclusiv copiii, partenerul de viață și colegii de muncă. Poate cel mai important sfat pentru mame super ocupate este să învețe să îi lase pe ceilalți să gestioneze o sarcină (mai ales când aceștia par să nu se descurce deloc la lucrul respectiv). Delegarea nu înseamnă că nu mai faci față sau că ești copleșită, ci pur și simplu că îți dorești să maximizezi potențialul activităților zilnice.

8. Menține distanța față de navigarea pe internet

Navigarea pe internet reprezintă o mare pierdere de timp pentru părinți și copii. Chiar și o pauză ce pare complet lipsită de importanță se poate transforma în câteva ore de timp pe care nu mai ai cum să le recuperezi. Stabilește-ți niște limite cu privire la timpul petrecut în fața telefonului/tabletei/computerului atât pentru tine, cât și pentru copii și închide dispozitivul odată atins intervalul de timp propus.

9. Distrează-te pe parcurs

Persoanele stresate nu vor fi capabile să ofere la fel de mult randament. Ai nevoie de o doză de relaxare pentru a evita instalarea epuizării atât acasă, cât și la locul de muncă. Ia din când în când o pauză, fă-ți timp pentru vacanțe, weekend-uri lungi și distracții în familie pentru a-ți păstra voia bună și randamentul.

10. Încearcă din când în când să te liniștești

Atenția îți permite să te ocupi de fiecare sarcină pe rând. Practici precum yoga sau meditația te pot ajuta să te concentrezi, iar concentrarea determină productivitate. Apelează la metoda pe care o consideri optimă pentru tine de fiecare dată când simți că îți pierzi cumpătul.

11. Folosește tehnologia în avantajul tău

Fie că este vorba despre liste pentru cumpărături pe care le scrii într-o notă în telefon (și pe care le poți modifica ulterior după bunul plac), fie că achiți anumite facturi prin intermediul unei aplicații, tehnologia îți poate realemente ușura viața. Vei scăpa de minute, chiar ore bune pierdute la coadă sau pe drum. În plus, există chiar aplicații special destinate managementului activităților zilnice.

Urmează aceste trucuri, implementează-le în rutina ta și te vei convinge că vei rezolva rapid activitățile zilnice. În plus, îți vor rămâne câteva momente de libertate de care să te bucuri. Le meriți cu prisosință!

Citește șiMama ocupata, tata ocupat: 7 metode pentru un copil sanatos emotional

Surse:

www.workingmother.com; www.workingmomsagainstguilt.com; www.parents.com; www.merakilane.com

Articolul urmator
5 alarme = secretul unei mame pentru a pregăti la timp copiii pentru școală
5 alarme = secretul unei mame pentru a pregăti la timp copiii pentru școală

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Meseria mea este de super-dădacă. Și, totuși, de ce îmi las copiii să înjure și îi mituiesc ca să își facă temele?
    Meseria mea este de super-dădacă. Și, totuși, de ce îmi las copiii să înjure și îi mituiesc ca să își facă temele?

    Ai zice că o super-dădacă este destul de dură cu propriii săi copii. Ei bine, ai putea rămâne surprinsă! Kathryn Mewes, o dădacă celebră în Marea Britanie grație...

    Povestea emoționantă a unei mame profund traumatizată de experiența nașterii: „Vreau să ajut alte mame”
    Povestea emoționantă a unei mame profund traumatizată de experiența nașterii: „Vreau să ajut alte mame”

    Știm cu toții că nașterile nu sunt deloc ușoare, însă pentru unele femei, pot fi de-a dreptul traumatizante. Amber-Lee ne împărtășește experiența nașterii primului...

    Sfatul unei mame din Ucraina către alte mame: Nu le spuneți copiilor că un popor este mai rău decât altul
    Sfatul unei mame din Ucraina către alte mame: Nu le spuneți copiilor că un popor este mai rău decât altul

    Oferiți informații adecvate pentru vârsta copiilor, ascultați sfaturile psihologilor, evitați să oferiți foarte multe detalii și nu le spuneți copiilor că un popor ar fi mai...

    O mai ții minte pe Super Nanny? Ce poveste impresionantă de viața are femeia care îi făcea pe copiii obraznici să-și asculte părinții
    O mai ții minte pe Super Nanny? Ce poveste impresionantă de viața are femeia care îi făcea pe copiii obraznici să-și asculte părinții

    Cine nu își mai amintește celebra emisiune tv „Super Nanny”, în care dădaca Irina Petrea îi ajuta pe părinții din toată țara să își disciplineze...

    12 trucuri care te vor ajuta să fii o mamă singură de succes
    12 trucuri care te vor ajuta să fii o mamă singură de succes

    Viața de mamă te pune în fața unor provocări la care nici nu te-ai fi gândit vreodată. Când ești mamă singură, nu este exclus să consideri că anumite provocări...

    Cum arată debaraua unei mame milionare? Surorile Kardashian răspund la întrebare
    Cum arată debaraua unei mame milionare? Surorile Kardashian răspund la întrebare

    Cauți idei despre cum să îți organizezi eficient debaraua, în așa fel încât să fie mereu ordine și să găsești foarte ușor produsele de care ai nevoie? Ei...

    Trucuri utile pentru mămici: cum să reutilizezi inteligent body-urile bebelușului
    Trucuri utile pentru mămici: cum să reutilizezi inteligent body-urile bebelușului

    Reciclarea hainelor este o metodă prin care poți să economisești, prin care protejezi mediul și nu în ultimul rând, prin care poți să fii creativă. Uite cum poți...

    8 trucuri utile în alăptare pentru mamele care revin la serviciu după concediul de creștere a copilului
    8 trucuri utile în alăptare pentru mamele care revin la serviciu după concediul de creștere a copilului

    Revenirea la serviciu după concediul de creștere a copilului reprezintă o provocare pentru cele mai multe mămici, care și-ar dori să stea cât mai mult timp în preajma...

    © 2024 Qbebe