Obiceiul de a mânca alimente nesănătoase face dificilă menținerea greutății în limitele recomandate și are efecte negative asupra sănătății inimii. Persoanele care au obiceiul de a lua micul dejun în fiecare zi, au un risc redus de boli cardiace, colesterol mărit și hipertensiune, pe când cele care sar prima masă a zilei, au tendința de a avea un surplus de greutate și probleme metabolice.
De ce este important micul dejun
Micul dejun ne oferă nutrienții de care avem nevoie pentru a avea energie pe parcursul întregii zile și pentru a ne putea concentra la activitățlle pe care le avem de făcut. Dacă este compus din alimentele potrivite, micul dejun aduce o serie de beneficii organismului. După orele de odihnă din cursul nopții, în care organismul a fost în repaus, este momentul perfect pentru a primi o doză de energie. Micul dejun ajută la refacerea necesarului de glucoză și oferă toți nutrienții de care organismul are nevoie pentru a funcționa corespunzător pe durata întregii zilei.
Este important ca alimentele pe care le alegi pentru micul să fie cât mai curate și sănătoase, din surse sigure, de la producători de încredere. Dacă îți dorești produse de calitate, care pot ajunge la tine rapid, sigure și gustoase, poți alege să comanzi alimente online. Eviți astfel goana prin magazine sau piețe și știi sigur că produsele pe care le alegi au fost testate și sunt alese cu grijă. Detalii aici.
Un mic dejun sănătos are capacitatea de a îmbunătăți funcția memoriei, de aceea este important ca pentru această masă să alegem alimente bogate în magneziu, potasiu și seleniu, minerale care susțin buna funcționare a creierului și ajută la prevenrea anumitor boli degenerative. O masa de dimineață care include alimente bogate în acizi grași Omega-3, contribuie la menținerea sănătății inimii, asigură un nivel scăzut de colesterol și reduce riscul unui atac de cord.
Dacă ai constatat că obosești repede înainte de masa de prânz, acest lucru este cauzat de faptul că sari peste micul dejun. Masa de dimineață are rolul de a regla nivelul de glucoză din sânge, principala sursă de energie a organismului.
Alimente recomandate pentru micul dejun
Este recomandat să alegem atent alimentele pe care le consumăm la micul dejun. Este important să includem în dieta noastră alimente cu o valoare energetică ridicată, bogate în proteine, fibre și carbohidrați, care stimulează metabolismul.
Organismul absoarbe mineralele și vitaminele din alimente la jumătate de oră după trezire, așa că este recomandat să nu mănânci imediat ce te trezești. De asemenea, este important să nu alegi preparate foarte grele pentru stomac, de exemplu mâncare gătită, ci optează pentru fructe proaspete, legume sau cereale integrale.
Iaurtul este o sursă bogată în proteine și are rolul de a stimula metabolismul și conține probiotice, care îmbunătățesc digestia. Ovăzul, semințele de chia și cerealele integrale sunt o alegere potrivită pentru micul dejun, fiind o sursă extraordinară de antioxidanți și fibre, care cresc senzația de sațietate și scad nivelul colesterolului.
Dacă alegi pentru micul dejun alimente bogate în fibre, este important să știi că acestea îmbunătățesc digestia și reduc riscul apariției afecțiunilor la nivelul colonului. De aceea, este important să consumăm cel puțin 30 de grame de fibre pe zi, pe care le regăsim în cereale, fructe, și leguminoase. În plus, un mic dejun sănătos accelerează metabolismul și activează procesul de ardere a grăsimilor, așa că, dacă urmezi o dietă, vei ajunge mai rapid și mai ușor la greutatea dorită.
Este esențial ca un mic dejun sănătos să conțină alimentele potrivite. De aceea, este recomandat să eviți produsele de patiserie, care nu aduc niciun aport nutritiv, ci îți vor reduce nivelul de energie. Oricât de mult te-ai grăbi dimineața, nu sări peste prima masă a zilei. Poți pregăti micul dejun cu o seară înainte, astfel încât să ai mai mult timp dimineața!