Ce produse de curățenie ai voie să folosești când ești gravidă

Ce produse de curățenie ai voie să folosești când ești gravidă

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Sarcina este o perioadă specială din toate punctele de vedere, inclusiv în privința modului în care te vei descurca în momentele în care vei desfășura treburi casnice. Pentru a-ți fi mai ușor în acest demers, apelează cu încredere și la produse de curățenie bazate pe ingrediente naturale. Parcurge articolul de mai jos și vezi care ar putea fi acestea și de ce sunt sigure pentru sănătatea ta și a bebelușului. Nu uita că ele îți vor fi ajutoare de nădejde și după naștere!

Ce ingrediente din produsele de curățenie trebuie ocolite în perioada sarcinii

Cele care conțin glicol eter
Această substanță este una dintre cele mai toxice din produsele de curățenie și se află, de exemplu, în soluțiile destinate curățării aragazului. Despre glicol eter s-a constatat că poate să determine pierderea sarcinii, dar este asociat și cu malformații ale fătului.

Ftalații
Reprezintă un grup de substanțe chimice, a căror misiune este să dea rezistență și flexibilitate plasticului, dar și să sporească fixarea parfumului și culorilor, fiind și ei considerați responsabili pentru creșterea pericolului apariției malformațiilor congenitale la făt. Ca să-ți dai seama că în produsele de curățenie pe care le folosești se găsesc și ftalați, uită-te la ingrediente și vezi dacă nu cumva scrie „aromă/parfum de...". Dacă da, cercetează cu atenție și descoperă dacă proveniența aromelor este naturală, pentru că esențele bio nu prezintă un risc major. 

Parabenii
Sunt conservanți prezenți mai ales în produsele cosmetice și în cele de curățenie. Despre ei se spune că sunt periculoși întrucât au o acțiune similară estrogenului uman, producând dezechilibre hormonale și de fertilitate grave.

Aerosolii
Cu precădere cei prezenți în spray-uri și soluții de curățare sunt foarte dăunători fiindcă pot crește predispoziția fătului spre astm și pot agrava simptomele acestei boli, în cazul în care mama însărcinată se confruntă cu ea.

Exemple de produse de curățenie sigure inclusiv în sarcină

Pentru a te asigura că nici tu, dar nici bebelușul nu veți avea în niciun fel de suferit de pe urma substanțelor toxice prezente în produsele obișnuite de curățenie, poți să mizezi fie pe unele create acasă, fie pe unele achiziționate din comerț, din ingrediente naturale. O variantă bună sunt produsele de curățenie enzimatice, care te ajută să îndepărtezi murdăria și să păstrezi suprafețele curate cât mai mult timp. Dacă le alegi pe cele de aici, ai parte și de o reducere de 5%. Acum, iată spre ce ai putea să te orientezi:

Dezinfectant universal cu lămâie și ulei esențial de arbore de ceai
Uleiul de arbore de ceai este cunoscut pentru proprietățile sale antibacteriene, antivirale și antifungice, așa că va fi binevenit în dezinfectarea diferitelor suprafețe din casă. Ca să obții o soluție va trebui să ai la dispoziție 15 picături din acest ulei plus:
• 1/2 cană apă călduță
• 1/2 cană oțet
• 2 linguri de zeamă de lămâie
Amestecă-le pe toate, pune-le într-un recipient cu spray, pe care să-l agiți bine și folosește-le în fiecare săptămână.

Soluție pentru curățarea geamurilor, cu oțet și uleiuri esențiale
Dacă vrei să îndepărtezi urmele de pe geamuri și să ai parte și de un miros plăcut, recurge la o soluție homemade formată din:
• 2 căni apă distilată
• 2 linguri oțet
• 10 picături ulei esențial de lămâie
Vei pune aceste ingrediente într-un recipient cu spray și vei șterge soluția cu o cârpă moale, perfect curată. Nu trebuie să îți faci griji pentru mirosul oțetului, întrucât acesta va fi estompat de uleiul esențial și, în plus, se va evapora repede, pe măsură ce geamurile se usucă.

Femeie insarcinata care sterge geamul

Soluție pentru curățarea mobilei cu ulei de măsline și cu lămâie
Mobila ta va căpăta luciu dacă vei combina următoarele produse:
• 1 cană de ulei de măsline
• 1/2 cană zeamă de lămâie
• 20-30 picături ulei esențial de lămâie
Le vei pune într-un recipient cu capac, îl vei agita bine și apoi vei aplica pe o cârpă moale amestecul obținut.

Soluție pentru curățarea aragazului, cu praf de copt și oțet
În afară de praf de copt (3/4 cană) și oțet (1/8 cană), va trebui să mai ai:
• 1/4 cană săpun lichid organic
• câteva picături de ulei esențial, la alegere
Combină ingredientele și vei împrăștia pasta obținută în interiorul aragazului. O vei lăsa să acționeze câteva minute, vei freca apoi cu o perie și vei clăti cu apă.

Soluție pentru curățarea căzii, cu lămâie și praf de copt
Cada va fi mai strălucitoare, dezinfectată și fără urme de săpun dacă vei folosi praf de copt (1 cană - 1 cană și 1/4) și zeamă de lămâie (1/2 cană). Pur și simplu le vei amesteca, vei obține o pastă, pe care o vei distribui pe locurile din cadă cele mai murdare. Vei utiliza apoi o perie sau un burete abraziv. Dacă suprafața de curățare este mare, poți să mărești cantitățile ingredientelor. 

Praf de copt, lamaie verde, lamaie obisnuita, sapun cu ulei de masline

Soluție pentru îndepărtarea petelor de pe covor, cu praf de copt și oțet
Chiar și petele rezistente și cu miros dezagreabil pot fi eliminate dacă vei pune la un loc aceste ingrediente. Va trebui să urmezi indicațiile de mai jos:
• Vei acoperi petele cu praf de copt
• Vei combina apă și oțet (în cantități egale) și le vei pune într-un spray
• Vei da cu amestecul peste praful de copt de pe pată și vei lăsa să acționeze acolo cam 3 ore
• Vei lua o perie de nylon și o vei folosi pentru a freca petele
• Vei lăsa soluția să se usuce peste noapte
• A doua zi vei da cu aspiratorul pe locurile pe care a fost aplicată soluția

Când vrei să optezi și pentru produse care nu sunt homemade, dar care pot rezultatele așteptate pentru cele mai curate covoare, ai încredere în produsele de curățenie cu enzime. Acestea din urmă reprezintă compuși organici de natură proteică, prezenți în organismele vii, care dirijează procesele de sinteză și degradare din organismele oamenilor, animalelor, plantelor și microorganismelor.Enzimele pot fi create și printr-un proces tehnologic numit biofermentație.
Grație enzimelor, care au o viteză de a dezintegra foarte mare, curățenia poate fi obținută foarte ușor, indiferent de suprafețele vizate. O altă calitate esențială a enzimelor este că nu sunt toxice și că pot veni în contact cu pielea, având pH neutru.

Soluție cu lămâie, praf de copt și oțet pentru curățarea scurgerii de la chiuvetă
În scopul eliminării mirosurilor neplăcute, a înfundării și a dezinfectării chiuvetelor, apelează cu încredere la un amestec de oțet, lămâie, praf de copt, sare, apă, gheață. Va trebui să procedezi în felul următor:
• Vei pune 1/2 cană de praf de copt și 1 cană de oțet la scurgerea chiuvetei
• Vei fierbe apa
• Vei pune apă peste amestecul de oțet și de praf de copt și lasă să acționeze câteva minute
• În scurgere vei pune și gheață și sare. Vei da drumul la robinet  (la apă rece) și vei lăsa apa să curgă până când gheața și sarea dispar
• Taie o lămâie pe jumătate și pune-o pe scurgere. Vei mai da drumul la robinet cu apă rece pentru clătire

Soluție pentru curățarea vasului toaletei, cu praf de copt și oțet
Profită de proprietățile abrazive ale prafului de copt și de capacitatea de dezinfectant a oțetului și curăță toaleta fără a recuge la produse sofisticate. Pur și simplu vei presăra praf de copt în interiorul vasului toaletei. După aceea vei turna 1 cană de oțet și, cu ajutorul unei perii, vei curăța. Abia după 20 de minute este bine să tragi apa pentru clătire.

Tu ai apelat la astfel de produse de curățenie când ai fost însărcinată?

Surse:
www.moneycrashers.com, www.parents.com, www.verywellfamily.com

Surse poze:
www.pixabay.com 

 

Articolul urmator
Niciodată nu mi-am dorit să mă căsătoresc și nu m-am visat mireasă. Situația s-a schimbat la 180 de grade când am rămas gravidă
Niciodată nu mi-am dorit să mă căsătoresc și nu m-am visat mireasă. Situația s-a schimbat la 180 de grade când am rămas gravidă

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ce faci când ești gravidă, simți că ceva este în neregulă cu tine, dar nu îți permiți un psiholog? Cauți singură răspunsuri!
    Ce faci când ești gravidă, simți că ceva este în neregulă cu tine, dar nu îți permiți un psiholog? Cauți singură răspunsuri!

    A afla că suferi de o tulburare psihică gravă când ești însărcinată cu siguranță nu este o veste tocmai plăcută. Mai ales când nu ai bani să obții un diagnostic...

    Tu stii cand ar trebui sa incepi sa folosesti creme antirid?
    Tu stii cand ar trebui sa incepi sa folosesti creme antirid?

    Majoritatea oamenilor cred ca folosirea unei creme antirid este primul semn de batranete – si cum nimeni nu vrea sa constientizeze ca inainteaza in varsta, o astfel de crema este rar...

    Spune-mi cum folosești Social Media ca să îți spun ce fel de părinte ești
    Spune-mi cum folosești Social Media ca să îți spun ce fel de părinte ești

    Să fii părinte în 2022 nu este lucru ușor, iar să fii și un părinte model, devine o adevărată provocare. Mamele și tații din ziua de azi trebuie să se lupte cu mult mai...

    Este în regulă să folosești filtre când îți pozezi copiii?
    Este în regulă să folosești filtre când îți pozezi copiii?

    Rețelele de socializare au devenit o parte din viața noastră. Implicit și filtrele, care se regăsesc pe absolut fiecare platformă de social media. Chiar dacă nu le folosim, le...

    „Ești tânără și sănătoasă, nu o să ai probleme să rămâi gravidă. Greșit”. Ce a învățat o femeie din lupta ei cu infertilitatea
    „Ești tânără și sănătoasă, nu o să ai probleme să rămâi gravidă. Greșit”. Ce a învățat o femeie din lupta ei cu infertilitatea

    Că femeie care își dorește să devină mama, lupta cu infertilitatea nu este deloc ușoară. Este devastatoare și, pe alocuri, sfâșietoare. Vrei să renunți, dar în...

    Copiii mei nu au voie să folosească Tik Tok. Nici măcar în filmulețele prietenilor nu au voie să apară
    Copiii mei nu au voie să folosească Tik Tok. Nici măcar în filmulețele prietenilor nu au voie să apară

    De la ce vârstă au voie copiii să își facă un cont pe site-urile de socializare? Ce pericole se ascund în spatele scroll-ului infinit de videoclipuri pe Tiktok?...

    O gravidă împinge o bătrână când îi pune mâna pe burtă și internetul înnebunește
    O gravidă împinge o bătrână când îi pune mâna pe burtă și internetul înnebunește

    În timpul sarcinii, nu aveai nicio problemă în a-ți lasă partenerul, părinții sau prietenele apropiate să îți atingă burtica. Însă atunci când se...

    Uleiul de mentă pentru păr: cum îl folosești corect
    Uleiul de mentă pentru păr: cum îl folosești corect

    Dacă te confrunți cu anumite probleme ale părului sau scalpului și nu mai știi ce să faci, s-ar putea să avem o soluție pentru tine. Află mai multe despre ce beneficii are uleiul de...

    © 2024 Qbebe