1. Biluțe din lână pentru uscătorul de rufe
Acestea sunt fabricate din lână pentru ca atunci când le adaugi în uscător te ajută să reduci electricitatea statică, îți oferă haine mai proaspete și mai moi, uscate într-un timp mai scurt. Un alt avantaj de menționat constă în faptul că unele produse rezistă până la 1000 mașini de spălat. Trebuie să ai grijă cu ele dacă o persoană din casă are alergie la lână, deoarece se pot descompune în timpul spălării. Sunt produse care din cauza dimensiunii mari ajung să producă zgomot în uscătorul de rufe.
2. Praf de copt
Praful de copt este un ingredient simplu pentru copt, extrem de versatil, utilizările sale întinzându-se de la cele medicale până la curățarea casei și îngrijirea rufelor. Avantajul său principal constă în faptul că este extrem de ușior accesibil, elimină mirosurile neplăcute din haine și ai nevoie doar de 2 lingurițe pe mașină de spălat în ciclul de clătire. Printre dezavantaje, se numără faptul că trebuie să îl depozitezi după deschidere într-un recipient etanș și poate fi deranjant să sincronizezi ciclul de clătire cu adăugarea sa în mașina de spălat.
3. Oțet
Unul dintre cele mai cunoscute produse utilizate în curățenie și în casă, natural, care elimină mizeria și reziduurile cu ușurință. Poate fi adăugat direct în ciclul de clătire al mașiniii de spălat sau în compartimentul special al mașinii. Vei avea nevoie doar de 2 linguri pe mașină de spălat, așa că este extrem de convenabil din punct de vedere financiar. Deși are o putere mare de curățare, s-ar putea ca mirosul său să fie prea puternic și să persiste, însă va dispărea complet pe haine.
4. Sare Epsom cu praf de copt
Fiecare dintre aceste produse poate fi utilizat de sine stătător, însă prin combinare li se sporește efectul. Sunt excelente pentru catifelarea hainelor, nu costă mult, sunt rapide și ușor de preparat. Dacă în ceea ce privește praful de copt nu se cunosc efecte adverse, când vine vorba despre sarea Epsom, aceasta poate cauza probleme mașinii de spălat.
5. Uleiuri esențiale și oțet
Această rețetă preia avantajul curățării și puterea de catifelare a oțetului și le combină cu parfumul unui ulei esențial. Ca să te bucuri de acest balsam natural, trebuie să adaugi aproximativ 3 lingurițe de ulei esențial la 2 căni de oțet pentru cele mai bune rezultate și să stropești de 10-15 ori uscătorul înainte de a-l porni. Dacă oțetul este un produs ieftine, uleiul esențial poate fi costisitor și ajunge să se consume, rămânând doar un iz discret pe hainele tale. În cazul în care stropești prea multă soluție, hainele tale pot ajunge să miroasă a oțet.
6. Balsam de păr și oțet
Balsamul de păr combinat cu oțet compun un amestec care îți fac hainele să arate și să miroasă perfect. Trebuie să folosești 6 căni de apă, 3 căni de oțet și 2 căni de balsam și să amesteci toate ingredientele, depozitând apoi soluția într-un borcan de sticlă. Folosind balsamul de păr poți personaliza mirosul încât să semene cu cel al unui balsam de rufe din comerț. Este important însă să amesteci ingredientele în mod delicat; dacă le scuturi se va forma spumă și va fi mai dificil de curățat. Pentru că balsamul conține substanțe chimice, poate să nu fie apreciată soluția de toate persoanele.
7. Minge de tenis
Binecunoscuta minge de tenis, de culoare verde fosforescent, este fabricată din cauciuc și are miezul gol, fiind acoperită cu lână. Este asemănătoare ca acțiune cu biluțele din lână și poate reduce electricitatea statică de pe haine și materiale, făcându-le mai moi. Poate să reziste la mai multe spălări și te va ajuta să usuci rufele mai repede decât de obicei. Un dezavantaj major al acestei metode constă în faptul că poate deteriora o mașină de spălat care nu este robustă.
8. Folie de aluminiu
Acest metal subțire de culoare argintie este deseori folosit în casă și în bucătărie în special ca ambalaj alimentar, dar mai are și utilizări în domeniul cosmeticii și al izolațiilor. Atunci când folia de aluminiu este mototolită și transformată într-o bilă poate înlocui biluțele din lână și poate reduce electricitatea statică. Printre avantaje, pe lângă faptul că deja îl ai în casă, are greutate mică și este inofensiv pentru mașina de spălat. Poate cauza însă un oarecare zgomot în timpul funcționării mașinii de spălat și nu are niciun fel de miros.
9. Glicerină vegetală
Cunoscută și sub denumirea de glicerol, este un lichid inodor, cu un aspect lucios și este fabricat din uleiuri vegetale precum palmier, cocotier și soia. Având o formulă delicată, glicerolul se regăsește în compoziția săpunurilor și loțiunilor de baie, ajutând la catifelarea pielii sensibile. Pentru a-l folosi ca balsam de rufe trebuie combinat cu apă în proporție 1:2. Nu va dăuna materialelor textile, însă nu are niciun miros.
10. Cristale de catifelare pe bază de sare de Himalaya
Pentru a prepara acest balsam vei avea nevoie de 4 căni de sare de Himalaya și 30 picături de ulei esențial. Amesteci cele două ingrediente într-un borcan, adaugi ½ cană din mixtură peste rufe. Poți să o adaugi fie cu detergentul (pentru ciclul de clătire poți adăuga oțet) sau o poți introduce în ciclul final de clătire. Acest balsam poate fi ușor de personalizat, în special pentru persoanele care se confruntă cu alergii sau piele sensibilă. Printre dezavantaje se numără faptul că din cauza căldurii pe care o emană uscătorul se poate distruge mirosul persistent după uscarea hainelor. De asemenea, există păreri care consideră că nu este o rețetă eficientă.
Surse: www.homestratosphere.com,www.diyncrafts.com, https://thethingswellmake.com