O familie cu doi copii poate duce un trai decent la oraș cu 4200 lei pe lună. Asta spun autoritățile. Care este însă realitatea?

O familie cu doi copii poate duce un trai decent la oraș cu 4200 lei pe lună. Asta spun autoritățile. Care este însă realitatea?

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Anul trecut, specialiștii din cadrul Institutului de Cercetare a Calității Vieții au calculat că o familie ce trăiește în mediul urban și care are doi copii ar putea duce un trai decent având la dispoziție lunar 4200 lei. Parcurgând cu atenție articolul de mai jos vei descoperi cum s-a ajuns la o asemenea concluzie și ce spune Institutul Național de Statistică despre modul în care românii își distribuie cheltuielile lună de lună. Mai mult decât atât, poți afla care este valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent pentru acest an, ținând cont de datele puse la dispoziție atât de Fundația „Friedrich-Ebert-Stiftung România”, cât și de Institutul Național de Statistică. 

Institutul de Cercetare a Calității Vieții despre suma cu care se poate descurca o familie cu 2 copii

Potrivit acestui institut, o familie cu doi copii, ce locuiește la oraș și dispune lunar de 4200 lei, ar trebui să poată avea un trai decent. Suma ar trebui să fie suficientă pentru cheltuielile ce țin de alimente, de utilități, pentru rata pentru locuință, pentru transport, pentru îmbrăcăminte, pentru economii. 

parinti-si-copiii-lor-fericiti-stand-pe-canapea-in-timp-ce-pun-bani-la-pusculita

Conform informațiilor disponibile pe site-ul „stirileprotv.ro”, cheltuielile unei familii au crescut în ultimii doi ani nu numai pe fondul creșterii prețurilor, ci și din cauza pandemiei. În aceste condiții, a fost necesar să se aloce bani și pentru achiziționarea de măști de protecție și pentru dezinfectanți. Spre exemplu, așa cum se specifică și de sursa citată, în intervalul 2019- noiembrie 2021, coșul minim de consum a cunoscut o mărire a costurilor cu aprox. 200 lei (în mediul urban, pentru o familie formată din patru persoane costul minim a ajuns la aprox. 2800 lei, iar în mediul rural la aprox. 2300 lei). 

Sorin Carce, director adjunct în cadrul Institutului de Cercetare a Calității Vieții, a venit, într-o intervenție pentru sursa menționată anterior, cu explicații legate de ce înseamnă coșul de subzistență și ce presupune un trai decent:

„Cel de subzistenţă e concentrat în mare parte pe alimente, întreţinere locuinţe cu o componentă mai mică pentru ceea ce înseamnă timp liber şi educaţie. Cel de trai decent presupune cheltuieli suplimentare pentru activităţi de timp liber, cheltuieli mai multe pe sănătate şi educație.” 

Bugetul lunar de 4200 lei de care ar dispune o familie cu 2 copii, ce trăiește la oraș, se împarte în 12 categorii, printre cele mai importante fiind, potrivit sursei citate, cheltuielile pentru alimente, pentru utilități, pentru rate bancare, transport, educație, pentru îmbrăcăminte și încălțăminte, pentru economii. În acest context, unei familii nu îi vor mai rămâne bani pentru alte cheltuieli, cum ar fi pentru vacanțe sau pentru cultură de exemplu.  

Ce spune Institutul Național de Statistică

Pentru a-ți da seama dacă o familie cu doi copii, ce trăiește la oraș, poate duce un trai decent cu un venit lunar de 4200 lei, ține cont și de cele mai recente date furnizate de Institutul Național de Statistică (INS). Într-un raport publicat luna trecută, datele arată, pentru cel de-al treilea trimestru al anului 2021, că:

  • Dintre cheltuielile totale dintr-o gospodărie, cea mai mare parte a acestora a fost alocată bunurilor alimentare și nealimentare, dar și pentru plata unor servicii/transferuri către administrația publică/privată, către asigurările sociale și pentru a se acoperi nevoile necesare producției gospodăriei (de exemplu, pentru hrana animalelor și/sau a păsărilor)
  • Cheltuielile de consum dețin 61,7% din totalul cheltuielilor alocate într-o gospodărie, fiind urmate de cele pentru impozite/contribuții (33%), dar și de alte cheltuieli (3,4%)
  • În medie, veniturile bănești lunare pe gospodărie au fost de 5362 lei (2121 lei pe persoană)
  • În privința structurii cheltuielor totale de consum pe destinații, lucrurile stau în felul următor: 32,4% dintre cheltuieli au fost alocate achiziției de alimente și băuturi nealcoolice, 15,7% cheltuielilor ce țin de plata utilităților pentru locuință, 8,1% pentru tutun și alcool, 7,7% pentru îmbrăcăminte și încălțăminte, 6,7% pentru transport, 6,1% pentru întreținerea și dotarea locuinței, 5,7% pentru sănătate, 5,3% pentru protecție socială, îngrijire personală și pentru achiziția de diverse produse și servicii, 5,1% pentru informații și comunicații, 4,9% pentru recreere, cultură și sport, 1,6% pentru restaurante, cafenele și hoteluri, 0,5% pentru servicii financiare și asigurări, 0,2% pentru educație

parinti-si-cei-doi-copii-ai-lor-la-cumparaturi-reunindu-se-toti-in-jurul-caruciorului-pentru-cumparaturi

Ce valoare are coșul minim de consum pentru un trai decent în 2023

Plecând de la indicii de prețuri comunicați de Institutul Național de Statistică luna aceasta, pentru luna septembrie 2023, prin raportare la luna septembrie a anului trecut, Fundația „Friedrich- Ebert-Stiftung România” și „Syndex România” au realizat o actualizare a valorii coșului minim de consum pentru un trai decent. 

Coșul minim de consum pentru un trai decent se referă la cheltuielile periodice, necesare pentru îndeplinirea unor nevoi de bază în cadrul unei familii. Astfel, pe lângă cheltuielile pentru alimentație și pentru adăpost, coșul minim de consum pentru un trai decent include și cheltuieli ce țin de:

  • Igiena personală;
  • Îngrijirea sănătății;
  • Achiziția articolelor de îmbrăcăminte;
  • Comunicații;
  • Educație;
  • Transport;
  • Activități de recreere;
  • Anumite evenimente neprevăzute: de pildă, cele care țin de probleme de sănătate, de diverse evenimente în familie etc. 

Practic, avându-se în vedere creșterea valorii totale a coșului de consum, în contextul scumpirilor de pe parcursul acestui an, exceptându-se însă cheltuielile cu locuința (de exemplu, energia termică și cea electrică, apa, gazul), valorile coșului minim de consum pentru un trai decent sunt, pentru 2023, următoarele:

  • Pentru o persoană adultă singură: 3807 lei pe lună;
  • Pentru o familie formată din doi adulți, fără copii: 6162 lei pe lună;
  • Pentru o familie formată din doi adulți și un copil: 8205 lei pe lună;
  • Pentru o familie formată din doi adulți și doi copii: 9978 lei pe lună.

Cât plătește la stat o familie cu un copil de-a lungul vieții? Suma este șocantă și urmează să crească și mai mult

Surse foto: istockphoto.com, facebook.com/FesRomania

Surse articol: antena3.ro, insse.ro, romania.fes.de, stiridecluj.ro, stirileprotv.ro, facebook.com/FesRomania

Articolul urmator
Fiica mea este încântată să își cunoască surioară, însă eu nu voi trăi să le văd crescând
Fiica mea este încântată să își cunoască surioară, însă eu nu voi trăi să le văd crescând

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    O tânără de 19 ani a ales să plece să muncească în Germania, în loc să dea BAC-ul: „Aici, în România, nu e un trai decent”
    O tânără de 19 ani a ales să plece să muncească în Germania, în loc să dea BAC-ul: „Aici, în România, nu e un trai decent”

    Din ce în ce mai mulți tineri se gândesc să plece din țară, să muncească și să câștige un salariu care să le asigure un trai mai bun decât în...

    Mi-am dus copilul cel mic în prima zi de grădiniță și m-a lovit realitatea: este ultima dată când fac asta!
    Mi-am dus copilul cel mic în prima zi de grădiniță și m-a lovit realitatea: este ultima dată când fac asta!

    Intrarea în colectivitate a mezinului familie poate fi mai dificilă decât orice altă experiență! O mamă cunoaște cel mai bine acest sentiment deopotrivă...

    Ce familie frumoasă are Andreea Bănică! Artista se mândrește cu cei doi copii ai săi, care îi seamănă perfect!
    Ce familie frumoasă are Andreea Bănică! Artista se mândrește cu cei doi copii ai săi, care îi seamănă perfect!

    Andreea Bănică este una dintre cele mai apreciate artiste din România. S-a făcut remarcată a Festivalul Mamaia din 1998 iar ulterior, alături de Claudia Pătrășcanu și Iulia...

    Incredibil! O familie cheltuie un salariu pe lună pe meditațiile celor 3 copii!
    Incredibil! O familie cheltuie un salariu pe lună pe meditațiile celor 3 copii!

    Meditațiile au devenit o necesitate pentru mulți elevi, în special pentru cei din anii terminali. Potrivit unui sondaj Salvați Copiii România realizat în 2022, aproape...

    O mamă întreabă pe Facebook cum se poate descurca din ultima sută de lei pe care o mai are
    O mamă întreabă pe Facebook cum se poate descurca din ultima sută de lei pe care o mai are

    Din cauza scumpirilor din ultima vreme, multe familii din România nu mai reușesc să țină pasul cu cheltuielile de zi cu zi. O mamă a postat, recent, pe un grup de pe Facebook, un...

    Ce familie frumoasă are Ileana Sterp! Are doi copii minunați pe care îi crește alături cu iubire și credință în divinitate
    Ce familie frumoasă are Ileana Sterp! Are doi copii minunați pe care îi crește alături cu iubire și credință în divinitate

    Ileana Sterp este sora lui Iancu și a cântărețului Culiță Sterp, amândoi intrând și mai mult în atenția publicului după ce au participat la reality-show-ul...

    Este posibilă comasarea claselor primare într-o singură clasă? Ce spun autoritățile
    Este posibilă comasarea claselor primare într-o singură clasă? Ce spun autoritățile

    Din anul școlar 2024-2025 va fi posibilă comasarea claselor primare într-o singură clasă, acolo unde efectivul minim de elevi nu este îndeplinit. Practic, se revine la...

    Ce familie frumoasă are Georgiana Lobonț! Este un artist desăvârșit dar se ocupă atent și de cei doi copii minunați
    Ce familie frumoasă are Georgiana Lobonț! Este un artist desăvârșit dar se ocupă atent și de cei doi copii minunați

    Originară din Gherla (județul Cluj), Georgiana Lobonț a apărut pentru prima dată pe scenă în cadrul emisiunii „Tip Top Mini top”. A urmat cursurile Școlii Populare...

    © 2024 Qbebe