Institutul de Cercetare a Calității Vieții despre suma cu care se poate descurca o familie cu 2 copii
Potrivit acestui institut, o familie cu doi copii, ce locuiește la oraș și dispune lunar de 4200 lei, ar trebui să poată avea un trai decent. Suma ar trebui să fie suficientă pentru cheltuielile ce țin de alimente, de utilități, pentru rata pentru locuință, pentru transport, pentru îmbrăcăminte, pentru economii.
Conform informațiilor disponibile pe site-ul „stirileprotv.ro”, cheltuielile unei familii au crescut în ultimii doi ani nu numai pe fondul creșterii prețurilor, ci și din cauza pandemiei. În aceste condiții, a fost necesar să se aloce bani și pentru achiziționarea de măști de protecție și pentru dezinfectanți. Spre exemplu, așa cum se specifică și de sursa citată, în intervalul 2019- noiembrie 2021, coșul minim de consum a cunoscut o mărire a costurilor cu aprox. 200 lei (în mediul urban, pentru o familie formată din patru persoane costul minim a ajuns la aprox. 2800 lei, iar în mediul rural la aprox. 2300 lei).
Sorin Carce, director adjunct în cadrul Institutului de Cercetare a Calității Vieții, a venit, într-o intervenție pentru sursa menționată anterior, cu explicații legate de ce înseamnă coșul de subzistență și ce presupune un trai decent:
„Cel de subzistenţă e concentrat în mare parte pe alimente, întreţinere locuinţe cu o componentă mai mică pentru ceea ce înseamnă timp liber şi educaţie. Cel de trai decent presupune cheltuieli suplimentare pentru activităţi de timp liber, cheltuieli mai multe pe sănătate şi educație.”
Bugetul lunar de 4200 lei de care ar dispune o familie cu 2 copii, ce trăiește la oraș, se împarte în 12 categorii, printre cele mai importante fiind, potrivit sursei citate, cheltuielile pentru alimente, pentru utilități, pentru rate bancare, transport, educație, pentru îmbrăcăminte și încălțăminte, pentru economii. În acest context, unei familii nu îi vor mai rămâne bani pentru alte cheltuieli, cum ar fi pentru vacanțe sau pentru cultură de exemplu.
Ce spune Institutul Național de Statistică
Pentru a-ți da seama dacă o familie cu doi copii, ce trăiește la oraș, poate duce un trai decent cu un venit lunar de 4200 lei, ține cont și de cele mai recente date furnizate de Institutul Național de Statistică (INS). Într-un raport publicat luna trecută, datele arată, pentru cel de-al treilea trimestru al anului 2021, că:
- Dintre cheltuielile totale dintr-o gospodărie, cea mai mare parte a acestora a fost alocată bunurilor alimentare și nealimentare, dar și pentru plata unor servicii/transferuri către administrația publică/privată, către asigurările sociale și pentru a se acoperi nevoile necesare producției gospodăriei (de exemplu, pentru hrana animalelor și/sau a păsărilor)
- Cheltuielile de consum dețin 61,7% din totalul cheltuielilor alocate într-o gospodărie, fiind urmate de cele pentru impozite/contribuții (33%), dar și de alte cheltuieli (3,4%)
- În medie, veniturile bănești lunare pe gospodărie au fost de 5362 lei (2121 lei pe persoană)
- În privința structurii cheltuielor totale de consum pe destinații, lucrurile stau în felul următor: 32,4% dintre cheltuieli au fost alocate achiziției de alimente și băuturi nealcoolice, 15,7% cheltuielilor ce țin de plata utilităților pentru locuință, 8,1% pentru tutun și alcool, 7,7% pentru îmbrăcăminte și încălțăminte, 6,7% pentru transport, 6,1% pentru întreținerea și dotarea locuinței, 5,7% pentru sănătate, 5,3% pentru protecție socială, îngrijire personală și pentru achiziția de diverse produse și servicii, 5,1% pentru informații și comunicații, 4,9% pentru recreere, cultură și sport, 1,6% pentru restaurante, cafenele și hoteluri, 0,5% pentru servicii financiare și asigurări, 0,2% pentru educație
Ce valoare are coșul minim de consum pentru un trai decent în 2023
Plecând de la indicii de prețuri comunicați de Institutul Național de Statistică luna aceasta, pentru luna septembrie 2023, prin raportare la luna septembrie a anului trecut, Fundația „Friedrich- Ebert-Stiftung România” și „Syndex România” au realizat o actualizare a valorii coșului minim de consum pentru un trai decent.
Coșul minim de consum pentru un trai decent se referă la cheltuielile periodice, necesare pentru îndeplinirea unor nevoi de bază în cadrul unei familii. Astfel, pe lângă cheltuielile pentru alimentație și pentru adăpost, coșul minim de consum pentru un trai decent include și cheltuieli ce țin de:
- Igiena personală;
- Îngrijirea sănătății;
- Achiziția articolelor de îmbrăcăminte;
- Comunicații;
- Educație;
- Transport;
- Activități de recreere;
- Anumite evenimente neprevăzute: de pildă, cele care țin de probleme de sănătate, de diverse evenimente în familie etc.
Practic, avându-se în vedere creșterea valorii totale a coșului de consum, în contextul scumpirilor de pe parcursul acestui an, exceptându-se însă cheltuielile cu locuința (de exemplu, energia termică și cea electrică, apa, gazul), valorile coșului minim de consum pentru un trai decent sunt, pentru 2023, următoarele:
- Pentru o persoană adultă singură: 3807 lei pe lună;
- Pentru o familie formată din doi adulți, fără copii: 6162 lei pe lună;
- Pentru o familie formată din doi adulți și un copil: 8205 lei pe lună;
- Pentru o familie formată din doi adulți și doi copii: 9978 lei pe lună.
Surse foto: istockphoto.com, facebook.com/FesRomania
Surse articol: antena3.ro, insse.ro, romania.fes.de, stiridecluj.ro, stirileprotv.ro, facebook.com/FesRomania