De ce se realizează analiza VSH
Analiza VSH este un test relativ simplu, necostisitor și non-specific care a fost utilizat timp de mai mulți ani pentru a contribui la depistarea unei inflamații asociate cu afecțiuni precum infecții, diverse forme de cancer și boli autoimune. Este desemnat test non-specific deoarece un nivel ridicat indică cel mai adesea prezența inflamației, însă nu o localizează (nu transmite medicului specialist informația precisă cu privire la originea sa). Rezultatul acestei analize variază și în funcție de alte afecțiuni, cu excepția inflamației, motiv pentru care rezultatul său este de obicei coroborat cu alte teste, precum proteina C reactivă.
Scopul analizei VSH este de a diagnostica anumite boli inflamatorii, precum arterită temporală, vasculită sistemică și polimialgie reumatică. Un nivel crescut în mod semnificativ al VSH reprezintă unul dintre principalele teste folosite pentru a sprijini diagnosticul inițial. Testul poate fi de asemenea folosit pentru a monitoriza evoluția bolii și răspunsul la tratament în cazul bolilor anterior menționate, dar și în cazul altora, precum lupus sistemic eritematos.
Când este recomandată analiza VSH
Analiza VSH poate fi indicată atunci când o afecțiune sau o boală este suspectată a cauza inflamație undeva în corp. Există numeroase afecțiuni inflamatorii care pot fi identificate în baza testului. De exemplu, poate fi recomandat atunci când este suspectată artrita drept cauză pentru inflamație și durere la nivel articular sau când simptomele digestive sunt suspectate a fi cauzate de o boală inflamatorie intestinală.
Medicul va recomanda VSH atunci când pacientul prezintă simptome care sugerează polimialgie reumatică, vasculită sistemică sau arterită temporală, precum dureri de cap, durere la nivelul gâtului sau al umărului, durere pelviană, anemie, apetit redus, scădere inexplicabilă în greutate și rigiditate articulară. De asemenea, după cum am menționat, poate fi prescrisă la intervale regulate pentru a monitoriza evoluția unei afecțiuni. Înainte de a trece la investigații amănunțite pentru o anumită afecțiune, medicul va dori să repete această analiză.
VSH mărit la copii
Conform metodei Westgren, copiii prezintă următoarele valori ale VSH:- Nou-născut: 0.2 mm/hr
- Nou-născut-adolescent: 3-13 mm/hr
Valorile normale pot varia ușor între diferite laboratoare, prin urmare trebuie să discuți cu medicul pentru interpretarea corectă a rezultatelor.
Medicii, când observă un nivel crescut al VSH în cazul unui copi, apelează la tratament antibiotic, fără a a înțelege cauzele pentru care pot apărea modificările acestuia. Iată ce trebuie să știi în acest sens:
- Nivelul VSH este întotdeauna mai mare la fete decât la băieți
- Momentul erupției dentare acționează asupra parametrilor sanguini
- Anemia, lipsa hemoglobinei din sânge, este aproape întotdeauna coroborată cu un nivel ridicat al VSH
- Lipsa sau excesul vitaminelor din corp repreizntă de asemenea un factor predispozant
- ORZ crește VSH pentru cel puțin o lună jumătate, trebuie luat în considerare și după terminarea bolii
- Perioada de post vaccinare după introducerea vaccinului împotriva hepatitei
- Alergie
- Copil supraponderal
Poate fi vorba, în cazuri rare, de afecțiuni grave ale copilului, precum boli ale glandei tiroide, oncologie, boală metabolică, inflamația organelor și a țesuturilor adiacente, tuberculoză.
Interpretarea rezultatului VSH
Rezultatul analizei VSH este raportat sub forma de milimetri de lichid (plasmă) care sunt prezenți în partea superioară a tubului după un interval de o oră (mm/hr). Deoarece VSH este un marker non-specific de inflamație și este afectat de alți factori, rezultatele trebuie utilizate împreună cu alte descoperiri clinice, istoricul medical individual și rezultatele de la alte teste de laborator. Dacă VSH și alte rezultate clinice coincid, medicul specialist va putea confirma sau exclude un diagnostic luat în considerare.
Nivel ridicat al VSH
Un singur nivel ridicat VSH, în lipsa vreunui simptom al vreunei afecțiuni specifice, nu va oferi de obicei suficiente informații pentru a putea lua o decizie medicală. În plus, un rezultat normal nu exclude inflamația sau boala.
Un nivel ridicat în mod moderat al VSH apare însoțit de inflamație, dar de asemenea și alături de anemie. Un nivel extrem de ridicat are de obicei o cauză evidentă, precum o infecție gravă, marcată de creșterea numărului de globuline, polimialgie reumatică sau arterită temporală. Medicul va utiliza de obicei alte teste suplimentare, precum culturi sanguine, în funcție de simptomele persoanei respective. Persoanele cu mielom multiplu sau macroglobulinemie Waldendstrom (tumori care creează cantități mari de imunoglobuline) prezintă în general un nivel ridicat al VSH chiar și când nu este prezentă inflamația.
Atunci când este folosit în scopul monitorizării unei afecțiuni în timp, un nivel ridicat al VSH poate indica inflamație crescută sau un răspuns redus la terapie.
Atunci când nivelul VSH este ridicat, reprezintă de obicei rezultatul a două tipuri de proteine, globuline sau fibrinogen. În funcție de istoricul medical al persoanei respective, simptome și cauza suspectată de medic, poate recomanda un nivel de fibrinogen (proteină de coagulare care reprezintă un alt marker al inflamației) și o electroforeză proteinelor serice pentru a determina care dintre acestea (sau ambele) cauzează nivelul ridicat. Există și unele medicamente precum dextran, metildopa, penicilina procainica, teofilină și vitamina A care pot conduce la un nivel crescut.
Surse: https://labtestsonline.org; http://kidshealth.org; www.healthline.com; www.rowland98.com