Vitamina D la copii

Vitamina D la copii

Roxana Cristea

Vitamina D la copii este foarte importanta pentru mentinerea sistemului osos si a organelor aflate in curs de dezvoltare. Piticii sunt in crestere si au nevoie de foarte mult calciu, iar absorbtia calciului depinde in mare masura de vitamina D, cunoscuta si sub numele de vitamina soarelui deoarece corpul uman produce vitamina D cu ajutorul razelor ultraviolete ale soarelui. Vitamina D la copii este mai mult decat necesara, avand in vedere ca previne rahitismul si unele boli autoimune. Afla ce este vitamina D, de ce avem nevoie de ea, ce inseamna deficitul de vitamina D si cat de grav este supradozajul in acest caz.

Ce este vitamina D?vitamina D

Vitamina D reprezinta o grupa de vitamine secosteroide liposolubile cu doua forme relevante – vitamina D2 (ergocalciferol) si vitamina D3 (colecalciferol).

Vitamina D3 este produsa in pielea omului dupa expunerea la lumina ultravioleta B, din sursele solare sau artificiale si apare in mod natural in anumite alimente – peste, ou, carne.

In magazinele alimentare se pot gasi anumite alimente cum ar fi lapte, margarina sau faina, imbogatite cu vitamina D.

Vitamina D este disponibila in farmacii si sub forma de  pilule, ca supliment alimentar.

Vitamina D este produsa la nivelul pielii si apoi este transportata in ficat unde este transformata in prohormon de calciu.

De ce avem nevoie de vitamina D?

Forma bilogica activa a vitaminei D (calcitriolul) poate actiona ca o citozina care apara organismul impotriva microbilor.

Daca este sintetizat in rinichi calcitriolul circula ca si hormon care regleaza concentratia de calciu si fosfat din sange, determinand cresterea si remodelarea osoasa. De asemenea, calcitriolul previne tetania hipocalcemica (nivel foarte scazut de calciu).

Vitamina D, in cantitati normale, previne rahitismul la copii si osteomalacia la adulti (echivalentul rahitismului la adulti - demineralizarea corticalei osoase mature si/sau a tesutului osos spongios).

Vitamina D impreuna cu doze recomandate de calciu ajuta in caz de osteoporoza (afectiune intalnita la oamenii in varsta).

Vitamina D moduleaza functiile neuromusculare si reduce inflamatiile.

Vitamina D intareste sistemul imun si regleaza ritmul cardiac.

Insuficienta de vitamina D poate insemna oase subtiri, fragile sau deformate.

Vitamina D la copii

Vitamina D este si mai importanta pentru copii pentru ca ei sunt in crestere si sistemul lor osos este in formare. Copilul are o mare nevoie de calciu si de vitamina D care sa absoarba calciul atat de necesar in dezvoltarea si mentinerea sanatoasa a oaselor si dintilor.

Copiii cu deficienta de vitamina D au oasele subtiri si fragile. In cazuri grave se poate ajunge la rahitism (inmuierea oaselor care poate duce la deformarea acestora si la fracturi).

Desi vitamina D poate fi produsa de razele ultraviolete ale soarelui (UVB), este imposibil ca bebelusii sa obtina cantitatea de vitamina D de care au nevoie, asa ca este necesar sa primeasca un supliment de vitamina D, in special in sezonul rece, atunci cand copiii stau afara mai mult infofoliti.

Chiar daca este soare si il scoatem pe bebe afara, pentru ca vitamina D sa fie produsa de corp, copilul ar trebui sa afiseze cat mai multa piele, razele UVB nu patrund prin haine ca sa poata ajuta la producerea vitaminei D.

Potrivit cercetatorului Michael F. Holick, profesor de medicina, fiziologie si biofizica la Universitatea din Boston (Scoala de Medicina), deficitul de vitamina D poate provoca nu numai rahitism, dar poate sa-l impiedice pe copil sa atinga inaltimea la care este programat sa ajunga. Profesorul mai spune ca vitamina D functioneaza ca un hormon cu mai multe roluri in organism inclusiv sanatatea sistemului imunitar, productia de insulina si reglementarea cresterii celulare.

De cata vitamina D are un copil nevoie?

Specialistii americani spun ca un copil are nevoie de  400 IU de vitamina D, echivalentul a 10 micrograme de vitamina D, pe zi.

Asta nu inseamna ca in fiecare zi copilul trebuie sa primeasca aceasta cantitate de vitamina D, pana devine adult. Specialistii vorbesc de o medie calculata la cateva zile sau o saptamana pentru copiii mai mari de doi ani.

In schimb, bebelusul (copilul mai mic de 2 ani) ar trebui sa primesca zilnic supliment de vitamina D, in cantitatea stabilita de medicul pediatru.

In Romania suplimentul de vitamina D se gaseste sub forma lichida, in recipiente din sticla cu picurator. Doza recomandata bebelusilor este de 2-3 picaturi in fiecare zi, pe timpul verii si 3-4 picaturi pe timpul iernii.

Picaturile de Vitamina D3 se cumpara din farmacii si se administreaza bebelusilor cu ajutorul unei lingurite in care punem cateva picaturi de apa sau lapte si adaugam doza recomandata de vitamina D3.

De unde luam vitamina D?

Vitamina D este numita si "vitamina soarelui" pentru ca poate fi produsa de corpul uman atunci cand pielea este expusa la lumina soarelui. Ceata, norii, pielea inchisa la culoare, hainele si locatia geografica pot fi obstacole in producerea vitaminei D. In aceste cazuri copiii au nevoie de suplimente de vitamina D sau de o dieta bogata in alimente fortificate cu vitamina D.

Alimente bogate in vitamina D:

- somon;

- macrou;

- conserve de ton in ulei (uleiul trebuie scurs);

- suc de portocale fortificat cu vitamina D;

- cereale fortificate cu vitamina D;

- lapte imbogatit cu vitamina D;

- galbenus de ou;

- margarina imbogatita cu vitamina D;

- branza si alte produse lactate.

Cantitatea de vitamina D variaza in functie de produs si de marca.

Simptomele deficientei de vitamina D la copii

- oase fragile

- copiii nu-si pot sustine greutatea corpului

- rahitismul – oase deformate (picioare cracanate)  si fracturi frecvente

- dureri si spasme musculare

- dificultati de respiratie

- dezvoltarea motorie intarziata

La nou-nascuti carenta de vitamina D poate duce hipocalcemia neonatala (absenta calciului din sange). Hipocalcemia neonatala poate afecta inchiderea fontanelelor, intarirea scalpului, dezvoltarea sistemului osos si a danturii.

Prea multa vitamina D la copii...

Supradoza de vitamina D la copii este rara, insa  poate avea efecte foarte grave. Cauza principala a supradozei de vitamina D este excesul de suplimente. Excesul de vitamina D se manifesta printr-o stare generala proasta, constipatie, greata, varsaturi, diaree, deshidratare, pierdere in greutate inexplicabila, slabiciune a muschilor, dureri de cap, oboseala, iritabilitate si nervozitate. In acest caz, piticul trebuie dus de urgenta la medic.

Insa, este foarte putin probabil ca un copil sa primeasca prea multa vitamina D (decat daca se depaseste in mod intentionat sau copilul inghite accidental o sticluta de vitamina D). In mod normal, doza recomandata de medic nu poate face rau copilului. Multi experti spun ca 400 IU de vitamina D, echivalentul a 10 micrograme de vitamina D, pe zi ar fi prea putin.

Din alimente este aproape imposibil ca un copil sa depaseasca doza recomandata. De asemenea, expunerea la soare nu poate produce o supradoza de vitamina D in cazul copiilor.

 

Surse: wikipedia.org; babycenter.com; mayoclinic.com; sfatulmedicului.ro.

Articolul urmator
Trigliceride mari la copii: cauze, simptome si tratament
Trigliceride mari la copii: cauze, simptome si tratament

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Vitamina B6 la copii: beneficii și mod de administrare
    Vitamina B6 la copii: beneficii și mod de administrare

    Vitamina B6, cunoscută și sub numele de piridoxină, este o vitamină solubilă în apă, care joacă un rol esențial în diverse funcții fiziologice ale organismului. Aceasta...

    Ce este rahitismul și de ce este importantă vitamina D la copii
    Ce este rahitismul și de ce este importantă vitamina D la copii

    Rahitismul este o boală provocată de lipsa vitaminei D, care are drept rezultat oase moi sau slăbite la copii. În general, această boală intervine în cazul unui deficit...

    Alimente bogate în vitamina D pe care să le incluzi în alimentația copilului
    Alimente bogate în vitamina D pe care să le incluzi în alimentația copilului

    Vitamina D este esențială pentru sănătatea oaselor, a sistemului imunitar, și pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor. O deficiență de vitamina D poate afecta negativ creșterea și...

    Imunitatea la nou-născuți. Are vitamina D un rol în primele luni de viață ale copilului?
    Imunitatea la nou-născuți. Are vitamina D un rol în primele luni de viață ale copilului?

    Vitamina D este cunoscută mai ales pentru rolul său în funcționarea normală a sistemului imunitar, a sistemului osos și a sistemului muscular. Parcurgând articolul de mai...

    Vitamina C lipozomală: ce este și când este recomandată
    Vitamina C lipozomală: ce este și când este recomandată

    În spațiul suplimentelor nutritive, o anumită inovație a captat din ce în ce mai multă atenție pentru potențialul său de a redefini modul în care organismul nostru...

    Nu mi-am dorit cu ardoare copii niciodată. Am ajuns la 47 de ani, nu am copii și sunt foarte fericită
    Nu mi-am dorit cu ardoare copii niciodată. Am ajuns la 47 de ani, nu am copii și sunt foarte fericită

    Ori de câte ori subiectul „copii” apare într-o conversație și sunt întrebată - așa cum invariabil se întâmplă - de ce nu am copii, răspunsul...

    Incendiu la Spitalul de Copii din Galați. Sute de pacienți au fost evacuați, inclusiv mame cu copii
    Incendiu la Spitalul de Copii din Galați. Sute de pacienți au fost evacuați, inclusiv mame cu copii

    Un incendiu a izbucnit ieri la Spitalul de Urgenţă pentru Copii „Sfântul Ioan” din Galați, al doilea în mai puțin de 4 luni! Peste 100 de persoane, inclusiv mame...

    „Dacă Dumnezeu ne mai dă copii, noi nu îi oprim”, mărturia mamei eroine cu 20 de copii din județul Argeș
    „Dacă Dumnezeu ne mai dă copii, noi nu îi oprim”, mărturia mamei eroine cu 20 de copii din județul Argeș

    În timp ce unii părinți abia fac față provocărilor financiare și legate de creșterea și educarea unuia sau mai multor copii, o mamă din județul Argeș a adus pe lume și a...

    © 2024 Qbebe