Ce contine uleiul de peste pentru copii
Uleiul de peste reprezinta un derivat din tesutul pestilor grasi si contine acizi grasi omega 3, cel mai important fiind acidul eicosapentaenoic (EPA) si cel docosahexaenoic (DHA), care joaca un rol important in reducerea inflamatiilor din organism, dar prezinta si alte beneficii pe care le vom afla in continuare. Cu toate ca pare ciudat, pestii nu sintetizeaza acizii omega 3, ci ii obtin de la alge sau plancton.Ce sunt acizii grasi omega 3? Acizi esentiali, necesari pentru sanatatea umana dar pe care organismul nu poate sa-i produca in mod natural: acestia trebuie furnizati prin intermediul alimentelor. Acest tip de acizi poate fi gasit si in plante, nuci, alune sau alge, soia, in, conopoda, varza, spanac.
In opozitie cu acest acid gras benefic, exista acidul gras omega 6 care se afla in tot ceea ce mancam, in special in alimente nesanatoase cum sunt biscuiti, prajituri si ulei (de porumb, floarea soarelui). Exista studii care demonstreaza ca inainte de a fi introduse pe piata produsele de panificatie, grasimile si substantele artificiale, raportul dintre omega 6 si omega 3 era de 2 la 1. In prezent consumam de cel putin 20 ori mai multe alimente cu omega 6 (grasimi saturate) decat cu omega 3, ceea ce poate mentine inflamatiile in cazul multor boli cronicie si creste considerabil nivelul colesterolului. In plus, un consum in exces de acizi grasi omega 6 poate reduce capacitatea organismului de a metaboliza beneficii acizi omega 3.Beneficiile uleiului de peste pentru copii
Desi cele universal recunoscute sunt cele de pe plan cardiovascular sau din tratamentul cancerului, in cazul copiilor, cele mai importante beneficii sunt cele legate de planul mental. Astfel, studiile au demonstrat faptul ca suplimentele cu ulei de peste bogate in EPA si DHA contribuie semnificativ la ameliorarea unor afectiuni cum sunt ADHD, autism, dispraxie, tulburare bipolara precum si la o sporire a concentrarii, creand o stare de echilibru psihic (in numai 3 luni de utilizare). O publicatie renumita din SUA sustine insa ca exista doar 6 studii realizate pentru a observa efectele benefice ale uleiului de peste la copii si toate au fost adresate unor categorii de copii cu probleme de sanatate, pentru copiii normali nefiind demonstrate beneficii notabile din punct de vedere al starii de sanatate.DHA, un acid care se regaseste chiar in laptele matern, prezinta importanta in dezvoltarea vederii (acuitate vizuala), dar si a functiei cognitive. Astfel, exista studii care demonstreaza modificari notabile din punctul de vedere al rezultatelor scolare prin existenta unei activitati cerebrale sustinute in cazul copiilor care au primit suplimente cu ulei de peste (bogate in EPA si DHA). De asemenea, EPA s-a dovedit util in ameliorarea starii de depresie si in crearea unei stari mentale si emotionale adecvate.
Se pare ca EPA este de mare ajutor si in cazul copiilor care prezinta alergii ale pielii si dermatite (chiar dermatite atopice, extrem de frecvente in randul celor mici). Nivelul de EPA in cazul acestor copii este mai redus decat cel normal, prin urmare suplimentele cu ulei de peste scad nivelul de anticorpi care a fost observat de cercetatori ( IgE) in cazul afectiunilor cum sunt eczema, rinita alergica si chiar astm.
Cele mai multe studii legate de uleiul de peste au fost destinate observarii efectului acizilor grasi asupra copiilor bolnavi de ADHD si autism. In cazul primilor, deficitul de atentie, hiperactivitatea, impulsivitatea, agresiunea, perceptia vizuala, memoria vizuala si auditiva pe termen scurt si dezvoltarea integrarii vizuale-motrice sau nerabdarea s-au imbunatatit semnificativ. In cazul copiilor ce sufera de autism, starea de sanatate generala, aptitudinile cognitive si motrice, tiparele de somn, contactul vizual, capacitatea de socializare, concentrarea si reducerea iritabilitatii, agresiunea si hiperactivitaea au fost in mod evident ameliorate prin consumul de acizi grasi omega 3.
Alte benefecii mai putin cunoscute se refera la boala lui Crohn, unde s-a observant o remisie, diabet (un risc mai mic de diabet de tip 1) si chiar la obezitate (in cazul copiilor obezi, acestia prezinta un nivel redus de acizi grasi omega 3 si un indice corporal mare) in cazul administrarii de suplimente pe baza de ulei de peste.
Uleiul de peste este, nu in ultimul rand, bogat in vitamina D care contribuie la fixarea calciului in organism, avand un rol essential in prevenirea si combaterea rahitismului. De aceea, trebuie consultat medicul in cazul administrarii la copii mici, deoarece poate interfera cu administrarea Vigantolului sau Vigantoletten, conducand la o hipervitaminoza D (intoxicatie cu vitamina D).
Efecte adverse ale uleiului de peste la copii
Majoritatea suplimentelor cu ulei de peste provin de la pesti oceanici, iar acestia pot acumula toxine cum sunt mercur, dioxine si bifenili policlorinati (PCB) si chiar peroxizi. In plus, exista un oarecare risc de contaminare cu microorganisme, proteine, colesterol si grasimi trans. Suplimentele cu ulei de peste sunt bazate in principal pe ulei din ficat de cod si contin, pe langa acizi omega 3, si forma activa a vitaminei A care, in cantitati mari, poate fi daunatoare (hipervitaminoza A).Trebuie sa retinem ca uleiul de peste administrat in cantitati mari ar putea sa scada sistemul imunitar si capacitatea organismului de a lupta impotriva infectiilor si ca poate sa provoce reactii adverse, inclusiv eructatii, respiratie urat mirositoare, arsuri stomacale, greata, scaune moi, eruptii cutanate si sangerari nazale. Pentru a evita neplacerile din urma este indicat sa se administreze uleiul de peste in timpul mesei.
Desi este bine sa administram copiilor suplimente cu ulei de peste, nutritionistii sunt de parere ca un regim alimentar echilibrat, bogat in mese de peste, este mult mai indicat. Trebuie sa ne gandim la faptul ca aceste suplimente sunt realizate in mod artificial prin procesare si ca niciunul nu poate inlocui nutrientii in stare pura, nealterata care se afla in alimentele ca atare, fie ele gatite sau nu.
Surse:
www.webmd.com; www.babycenter.com; www.theguardian.com
www.health.harvard.edu; www.ascentahealth.com; www.sfatulmedicului.ro