Boala gura-mana-picior la copii

Boala gura-mana-picior la copii

Louise Tanase - Contributor

Boala gura-mana-picior afecteaza din ce in ce mai multi copii, atat in colectivitati, cat si in vacanta. In cazul in care ai auzit despre aceasta boala sau suspectezi ca micutul tau ar fi putut sa o contacteze, Qbebe iti ofera cateva informatii importante.

Parintii incearca sa isi protejeze micutii inca din prima zi de viata de orice le-ar putea deteriora starea de sanatate. Din pacate insa, uneori parintii nu pot preveni o boala, dar este recomandat sa fie cat mai informati, pentru binele copiilor si pentru linistea lor. Boala gura-mana-picior este una dintre noile boli ale copilariei si mai ales, ale vacantelor. "Am multe cazuri de copilasi cu aceasta boala, mai ales cei care vin din concedii de pe litoralul romanesc sau bulgaresc, sau care s-au balacit multa vreme in piscine pentru copii.", ne spune dna. Dr. pediatru Natasa Dumitrescu. Dar sa aflam ce este, de fapt, aceasta boala, si cat de grava este ea.

 Familie

Ce este boala gura-mana-picior?

Boala gura-mana-picior este o infectie virala acuta deosebit de contagioasa, care apare ca o eruptie veziculara a tegumentului gurii, mainilor (palme) si picioarelor (talpilor). Responsabil de aparitia acestei boli este virusul Coxsackie tip A16, un agent etiologic implicat in majoritatea cazurilor, dar boala este asociata si cu virusul tip A5, A7, A9, A10, B5. Infectia apare prin cale oral-fecala sau prin contact cu leziuni ale pielii si secretiilor orale. Viremia este urmata de invazia pielii si a membranelor mucoase.

Boala este descrisa de leziuni maculare ale mucoasei orale, limbii si palatului dur, care progreseaza rapid la vezicule care erodeaza. Leziunile pielii se dezvolta la 75% dintre pacienti. Boala este in general autolimitanta si dispare in 7-10 zile, foarte rar persistand sau reaparand. Complicatiile serioase sunt rare. Ulceratiile severe orale pot determina o stomatita dureroasa, ce poate interfera cu aportul oral si determina deshidratare, cea mai frecventa complicatie a bolii. Boala determinata de virusul Coxsackie de tip EV-71 are o incidenta crescuta de afectare neurologica, incluzand un sindrom poliolike, meningita aseptica, encefalita, encefalomielita, ataxie cerebrala acuta, mielita transversa acuta, sindrom Guillain-Barre, sindrom opsomioclonus si hipertensiune intracraniana benigna.

 Copii mancand un sandvis

Cauzele aparitiei bolii gura-mana-picior

Principala cauza a acestei boli este considerata infectia cu virusul Coxsackie A16, care apartine familiei enterovirusurilor non polio. Infectia este deosebit de contagioasa, in special intre copii, in colectivitati mari, asa cum sunt gradinita si scoala, dar si in locurile de joaca, parcuri sau piscine.

Se transmite prin contactul direct cu un copil bolnav sau prin atingerea unor obiecte ori suprafete contaminate prin secretii nazale sau din gat, saliva, materii fecale, fluide din pustule sau basici, tuse si stranut. In general, virusul se multiplica in tractul gastrointestinal intrand prin calea orala.

In urmatoarele 72 de ore, perioada de incubatie stabileste viremia prin raspandirea si infectarea nodulilor limfatici. In timpul epidemiilor se raspandeste prin transmitere orizontala de la copil la copil si de la mama la fetus. Implantarea virala orala initiala este urmata de raspandirea la nodulii limfatici in 24 de ore. Viremia se raspandeste imediat la piele si mucoasa orala. In ziua 7 creste nivelul de anticorpi neutralizanti iar virusul este eliminat.

 Copii impartind o inghetata

Simptome si diagnosticare

Boala gura-mana-picior are mai multe simptome pe baza carora medicul poate pune diagnosticul. Febra este principalul semn al bolii, iar primele simptome isi fac aparitia cam la 3-7 zile dupa contaminarea cu virusul Coxsackie. In cazul in care observi ca micutul tau manifesta macar 2-3 dintre urmatoarele simptome, este foarte important sa il consulte un medic pediatru sau infectionist:

- febra (38-39°C), durere in gat, pustule rosiatice si dureroase pe limba,

- gingii si pe interiorul obrajilor, eruptie cutanata rosie, asociata cu mancarimi si uneori cu pustule pe palme, talpi si, ocazional, pe fese,

- iritabilitate (in cazul in care este sugar sau are o varsta pana in 2-3 ani), lipsa poftei de mancare, stare generala alterata. Nu uita ca, in general, micutii nu manifesta chiar toate simptomele enumerate mai sus.

Boala afecteaza mai frecvent copiii sub 10 ani si se pot dezvolta epidemii in cadrul familiilor si apropiatilor acestora.

Diagnosticul diferential se face cu urmatoarele afectiuni: stomatita aftoasa, eritemul multiform, varicela, herpes simplex, herpangina, bacteriemie si sepsis, deshidratare, purpura Henoch-Scholein, boala Kawasaki, variola, faringita, sindromul Stevens-Johnson, reactia alergica la medicamente. Copii sub 5 ani sunt mai simptomatici decat cei de varsta mai mare. Exantemul (eruptia cutanata) implica in mod obisnuit suprafata dorsala, dar frecvent poate include suprafata palmara si interdigitala a mainilor si picioarelor.

Aceste leziuni pot fi asimptomatice sau pruritice si debuteaza ca macule (pete) eritematoase care progreseaza rapid la vezicule gri cu peretele subtire si baza eritematoasa. La copii mici aceste leziuni pot fi observate si pe trunchi si coapse. Eritemul dureaza aproximativ 3-6 zile.

 Fetita bolnava si mama ei

Evolutia bolii si complicatiile posibile

Boala gura-mana-picior are o rata de recuperare totala. Complicatiile sunt rare, insa ca orice eritem pruritic si aceasta boala poate sa conduca la o infectie secundara a pielii. Complicatiile severe pot sa apara atunci cand este prezenta afectarea sistemului nevos central si cea cardiopulmonara.

Aceste sechele includ disfagia (dificultate la inghitire), slabiciunea membrelor, insuficienta cardiopulmonara si chiar decesul. Desi decesul este foarte rar, cel mai adesea este datorat hemoragiei pulmonare sau edemului. Enterovirusurile sunt un grup care pot cauza meningita aseptica si encefalita, totusi boala gura-mana-picior nu este de obicei asociata cu meningita.

 Baietel sarutand o fetita

Tratamentul bolii gura-mana-picior

Tratamentul pentru aceasta boala este, in general, de suport. Este foarte important sa se controleze nivelul de hidratare a copilului prin evaluarea si documentarea lacrimatiei, membranelor mucoase, elasticitatii pielii, diurezei, pulsului si timpului capilar de reumplere.

 Pentru febra se administreaza antipiretice obisnuite, in dozajul recomandat pentru varsta copilului. Hidratarea intravenoasa trebuie luata in considerare daca starea clinica o indica.

Acetaminofenul si ibuprofenul pot fi folosite pentru durerea orala. Aplicarea topica a anestezicelor este benefica. Este recomandata spalarea adecvata a mainilor pentru a reduce raspandirea bolii in familie si colectivitate. Pentru a diminua extinderea leziunilor, veziculele deja aparute nu se vor rupe.

 Medic consulta un copil

Micutii tai au avut aceasta boala? Cum au tolerat-o?

Articolul urmator
O mamă a diagnosticat boala copilului cu ajutorul inteligenței artificiale. 17 medici nu au fost capabili
O mamă a diagnosticat boala copilului cu ajutorul inteligenței artificiale. 17 medici nu au fost capabili

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    „Am mers să nasc și am plecat acasă fără o mână”. Unei mame i-a fost amputată mâna din cauza unei branule puse greșit
    „Am mers să nasc și am plecat acasă fără o mână”. Unei mame i-a fost amputată mâna din cauza unei branule puse greșit

    O tânără mamă și-a pierdut mâna la scurt timp ce a născut, după ce medicii i-au pus o branulă greșit în mână. Citește articolul de mai jos pentru mai multe...

    Are doar 12 ani și poartă 46 la picior! Faceți cunoștință cu fetița minune din lumea sportului
    Are doar 12 ani și poartă 46 la picior! Faceți cunoștință cu fetița minune din lumea sportului

    Bianca Cucu are doar 12 ani, dar deja e cea mai promițătoare voleibalistă a României. Ea joacă pentru echipa CSM Constanța și pentru Naționala U17. Când au văzut-o...

    Văduv și fără un picior, acest tată își crește singur copiii! Cei mici nu pot accepta că mama lor nu mai este și întreabă încontinuu de ea
    Văduv și fără un picior, acest tată își crește singur copiii! Cei mici nu pot accepta că mama lor nu mai este și întreabă încontinuu de ea

    În satul Tichilești din județul Brăila, un tată văduv, grav bolnav, își crește singur copiii - pe Marian de 7 ani și Florentina de 5 anișori. Micuții au rămas fără...

    Tragedia din Suceava. Tatăl ar fi intenționat să-și pună capăt zilelor alături de cei 3 copii. „Tati, nu mai mâna mașina"
    Tragedia din Suceava. Tatăl ar fi intenționat să-și pună capăt zilelor alături de cei 3 copii. „Tati, nu mai mâna mașina"

    Accidentul din Suceava a zguduit întreaga comunitate, precum și opinia publică. Evenimentul tragic a avut loc pe data de 9 noiembrie, în dreptul localității Grănicești din...

    O fetiță fără un picior a fost abadonată în maternitate. Și-a trăit primul an de viață în spital, dar a fost salvată
    O fetiță fără un picior a fost abadonată în maternitate. Și-a trăit primul an de viață în spital, dar a fost salvată

    Chiar dacă viața îi pune la grele încercări, atât în ceea ce privește starea de sănătate, cât și pentru că nu au parte de dragostea părinților, pentru...

    Un luptător uriaș într-un corp mic și fragil. "Îi lipsea o bucată de piele de pe picior când s-a născut"
    Un luptător uriaș într-un corp mic și fragil. "Îi lipsea o bucată de piele de pe picior când s-a născut"

    Diagnosticat cu o boală gravă, viața unui băiețel de numai 18 luni este o continuă luptă pentru supraviețuire. Acoperit de bandaje zi de zi, Jacob ne dă o importantă lecție de...

    Și eu și soțul meu ne-am pierdut câte un picior într-un accident provocat de un șofer băut. Cum am reușit să îl iertăm
    Și eu și soțul meu ne-am pierdut câte un picior într-un accident provocat de un șofer băut. Cum am reușit să îl iertăm

    Dacă ne-ai fi spus acum câțiva ani despre accidentul care ne-a schimbat viața, am fi fost absolut convinși că nu am fi putut face față. Slujba de inginer a soțului meu, Chris,...

    De ce se usucă gura și limba noaptea
    De ce se usucă gura și limba noaptea

    Gura uscată sau xerostomia este o problemă cu care te poți confrunta în cazul în care glandele salivare nu produc suficientă salivă pentru a menține gura umedă. În...

    © 2025 Qbebe