Prezentare generala a tratamentului ADHD
Cel mai important lucru care trebuie subliniat in cazul ADHD este faptul ca niciun tratament nu vindeca ADHD, la fel cum se intampla, sa zicem cu o pastila pentru dureri de cap, ci amelioreaza simptomele. Este vorba de un proces de lunga durata care necesita un efort concentrat din partea tuturor celor implicati: copil, parinti, medici. Cu cat tulburarea este diagnosticata mai devreme, cu atat se poate interveni mai repede, avand la dispozitie variante de tratament medicamentos, dar si de terapie comportamentala, adeseori cumulate.
Din punct de vedere al medicatiei, aceasta poate presupune fie stimulanti de tipul metilfenidat (Ritalin, Concerta) sau amfetamine (Dexedrin, Dextrostat), fie non-stimulanti (Strattera), cele din urma neprezentand pe termen lung efecte nedorite. Printre efectele secundare ale primelor se numara: insomnia, scadere in greutate, accentuarea ticurilor si, uneori chiar intarziere in dezvoltare, prin urmare niciun parinte nu inclina catre aceasta varianta.
Terapia comportamentala presupune colaborarea cu un psiholog, un asistent social sau un terapeut familial, dar si cu un profesor/invatator al copilului. Trebuie sa stabiliti impreuna obiective si recompense/consecinte pentru comportamentul copilului. Incurajarile pentru actiuni pozitive trebuie sa fie de tipul oferirii unui privilegiu (mai mult timp la computer) in timp ce consecintele sa fie de tipul privatiunii/reducerii privilegiului (mai putin timp la computer).
Daca copilul vostru este hiperactiv, neatent sau impulsiv, necesita o cantitate enorma de energie pentru a-l asculta, pentru ca el/ea sa termine o sarcina sau sa stea locului. Monitorizarea constanta din partea parintilor poate fi frustranta si realmente extenuanta. Uneori puteti simti ca cel mic conduce intregul "spectacol", dar exista niste pasi pe care, daca ii urmati, veti redobandi controlul asupra situatiei, ajutandu-va in acelasi timp copilul sa-si dezvolte abilitatile. Nu uitati faptul ca nu aptitudinile parintesti slabe cauzeaza ADHD, dar exista solutii pentru problemele de comportament, cei mici aflati in aceste situatii necesitand structura, consistenta, comunicare clara si un plan de recompense/consecinte, dupa cum am mentionat anterior. Dar, mai ales, au nevoie de multa dragoste, sprijin si incurajare.
Sfaturi pentru parinti in tratamentul ADHD
Iata cateva exemple de modul in care terapiile comportamentale pot ajuta un copil cu ADHD:
- creati o rutina. Incercati sa urmati zilnic acelasi program, de la trezire pana la culcare. Afisati programul intr-un loc vizibil incat copilul sa vada la ce trebuie sa se astepte pe parcursul zilei si cand este momentul pentru teme, joaca si sarcini zilnice.
- organizati-va. Amplasati ghiozdanele, imbracamintea si jucariile in acelasi loc in fiecare zi incat copilul sa nu le poata pierde.
- evitati distractiile. Opriti televizorul, radioul si jocurile de calculator (s-a constatat faptul ca jocurile de calculator sunt deosibit de atractive pentru baieti in special din cauza distragerii constante a atentiei) mai ales cand copilul are teme de efectuat.
- limitati alegerile. Oferiti posibilitatea de a alege intre 2 lucruri (aceasta tinuta, mancare, jucarie si aceea) incat copilul sa nu se simta coplesit si suprastimulat.
- modificati interactiunile cu copilul. In loc de explicatii interminabile si rugamninti, folositi instructiuni clare, scurte pentru a le reaminti copiilor de responsabilitati.
- utilizati obiective si recompense prin intermediul unui grafic/tabel si urmariti comportamentele pozitive pe care le recompensati ulterior. Asigurati-va ca scopurile sunt realiste.
- disciplinati in mod eficient. In loc de urlete si lovituri, apelati la timp de gandire sau la indepartarea privilegiilor drept consecinta pentru comportament inadcvat. Copiii mai mici trebuie doar distrasi sau ingnorati pana prezinta un comportament acceptabil.
- ajutati-va copilul sa-si descopere un talent. Toti copiii au nevoie sa experimenteze succesul de a se simti bine cu ei insisi. Descoperind ce anume face mai bine (sport, arta, muzica) puteti creste nivelul stimei de sine si spori aptitudinile sociale.
Iata doar cateva din punctele forte ale copiilor cu ADHD: creativitate ( un copil visator, plin de imaginatie, care are cate zece ganduri deodata poate reusi cu brio sa rezolve tot felul de probleme, sa vina cu idei sau sa creeze ceva deosebit, observand adesea lucruri pe care oamenii obisnuiti nu resusesc), flexibilitate (deoarece copiii cu ADHD iau in considerare mai multe optiuni deodata, nu au pareri preconcepute si sunt deschisi diferitelor idei), entuziasm si spontaneitate (acesti copii sunt rareori plictisitori, fiind interesati de o multime de lucruri si manifestand personalitati pline de viata, fiind foarte distractivi si placuti), energie si determinare (cand gasesc ceva sa-i motiveze, muncesc din greu pentu a reusi, fiind chiar dificil de distras de la lucrurile care-i preocupa).
Sfaturi pentru tratamentul ADHD la scoala
Iata si cateva sfaturi de ajutor profesorilor/ invatatorilor in clasa pentru a gestiona mai bine atentia si concentrarea:
- reduceti distragerile cauzate de pozitia in banca prin amplasarea copiilor cat mai aproape de catedra
- utilizati un dosar de teme pentru comunicarea cu parintii (in care includeti teme si note) si asigurati-va ca temele sunt efectuate integral
- repartizati sarcini mai mici, clare si nu in cantitati mari pentru a fi usor de gestionat de copii
- oferiti incurajari, fie ca stau cuminti in banca, nu vorbesc sau isi asteapta randul, in loc sa-i criticati
- invatati-i aptitudinile corecte de studiu: sublinierea, luarea de notite si cititul cu voce tare pentru a putea ramane concentrati
- supravegheati-i daca vin cu cartile si caietele corecte la scoala
- fiti atenti la probleme legate de respectul de sine. Oferiti parintilor feedback cu privire la situatia copilul in particular si evitati sa cereti in public sa efectueze o sarcina pe care stiti ca ii este peste puteri.
- implicati consilierul scolii sau psihologul care poate ajuta prin programe speciale comportamentale adresate problemelor specifice de la clasa.
Parintii care au un copil cu ADHD se confrunta cu multe obstacole si incercari si de aceea au si ei nevoie de ajutor specializat pentru a dobandi aptitudinile necesare cresterii copilului. Instruirea parintilor (exista grupuri de sprijin in acest sens) reprezinta o alta componenta esentiala in tratamentul copiilor cu ADHD care, dupa cum am remarcat, nu este defel o dizabilitate, ci un mod special in care copilul se manifesta. Daca urmarim mai ales aspectele pozitive si stimulam calitatile deja existente, vom descoperi ca si imposibilul devine posibil.
Surse:
http://kidshealth.org; www.sfatulmedicului.ro; www.helpguide.org; www.webmd.com; www.mayoclinic.com