Secretiile nazale la copil: sfatul specialistului

Secretiile nazale la copil: sfatul specialistului

Irina Olteanu - Redactor Senior

Unul dintre motivele constante de ingrijorare ale parintilor il reprezinta prezenta secretiilor nazale la copii, in special la nou nascut si sugar. Odata cu venirea toamnei, frecventa virozelor respiratorii creste, iar obstructia nazala se numara printre simptomele cele mai suparatoare. Aflati de la domnul doctor Adrian Craciun ce rol au secretiile, ce afectiuni ascund, dar si cum pot fi tratate.

Domnul doctor Adrian Craciun, Medic primar pediatrie, Competenta Api-Fito-Aromaterapie, S.L. UMF "Victor Babes" Timisoara http://www.pediatriecraciun.ro/ a avut amabilitatea de a ne impartasi urmatoarele informatii:

Ce rol au secretiile nazale?

In primul rand trebuie sa facem distinctia intre secretiile nazale normale si cele patologice.
La orice persoana sanatoasa, mucoasa nazala este acoperita cu un strat de mucus care asigura o umiditate corespunzatoare, o protectie mecanica si o protectie imuna locala. Pelicula de mucus din caile respiratorii asigura un substrat nutritiv pentru secretiibacteriile "prietene", cu care organismul nostru traieste in simbioza. Ele reprezinta o linie de aparare extrem de importanta in fata agresiunii altor bacterii si virusuri care ne pot imbolnavi. De asemenea, mucusul din caile respiratorii este imbibat cu anticorpi si alte substante protectoare, cu rol in prevenirea infectiilor.

Folosirea excesiva a aspiratoarelor de tip "batista bebelusului" inlatura secretiile nazale fiziologice, lasand mucoasa nazala descoperita si creand astfel conditii pentru aparitia unei infectii. Prin utilizarea acestor dispozitive, parintii au impresia ca in nasucul copiilor lor se gaseste o cantitate prea mare de secretii, care trebuie aspirata. In realitate insa ei aspira secretiile normale si agresioneaza mucoasa nazala, care devine iritata si inflamata, conducand la obstructie nazala. Aceasta determina parintii sa aspire si mai sarguincios. Un cerc vicios care se termina de obicei cu o infectie sau prezenta la medic in cautare de solutii.

Ce afectiuni indica prezenta secretiilor nazale?

Atunci cand secretiile nazale sunt excesive, cauzele pot fi numeroase.
• Poate fi vorba de o alergie respiratorie. In acest caz secretiile sunt apoase, abundente, apar cu regularitate in anumite perioade ale anului (cand expunerea la alergen este maxima) sau la contactul cu alergenul (animale de casa, diverse polenuri, praful de casa, substante puternic mirositoare, mucegaiuri etc.).Un aspect important: nu sunt insotite de febra. Se pot asocia sau nu cu obstructie nazala, rezultata din inflamatia mucoasei nazale.
Rinofaringitele (infectii virale ale rinofaringelui) se insotesc, de asemenea, de secretii apoase si obstructie nazala, Sunt prezente insa si alte semne de infectie cum ar fi: febra, lacrimare, tuse, dureri la inghitire (motiv de refuz al alimentatiei la sugar), somnolenta, dispozitie schimbatoare, somn agitat, plans neconsolabil.
Infectii bacteriene ale cailor respiratorii superioare (rinite purulente, sinuzite, adenoidite). Acestea se disting printr-o stare generala mai influentata, febra cu valori ridicate, 39-40 grd.C, obstructie nazala importanta, cu secretii vascoase, purulente, uneori chiar sanguinolente.
Cresterea in volum a polipilor (denumita medical adenoidita hipertrofica) se insoteste de obstructie nazala aproape permanenta, care obliga copilul sa respire pe gura sau sa sforaie in timpul somnului. In acest caz obstructia nazala nu este asociata cu secretii, ci este una mecanica, prin marirea in volum a polipilor.

Cand si cum tratam secretiile nazale

In prezent, una din marile greseli o reprezinta dorinta de a trata agresiv si excesiv orice simptom de boala. Trebuie sa intelegem ca febra, astenia, somnolenta, lipsa poftei de mancare, diareea, tusea si chiar secretia nazala excesiva reprezinta metodele prin care organismul reactioneaza la o agresiune infectioasa sau de alta natura. Blocarea din fasa a acestor simptome nu duce dacat la impiedicarea mecanismelor naturale de aparare si curatare, favorizand prelungirea perioadei de medicboala si aparitia complicatiilor. Aceste simptome nu sunt o dereglare in functionalitatea organismului, ci din contra, un indicator al procesului de curatare si reparatie. Ele nu sunt rezultatul agresiunii microbilor, ci reprezinta reactii declansate de corp in mod intentionat.
Febra are un rol esential in activarea sistemului imun si distrugerea virusurilor si bacteriilor. Studii efectuate pe pacienti cu boli infectioase au evidentiat ca vindecarea acestora se produce mai rapid la cei care nu sunt tratati cu antitermice, dacat la cei care primesc medicatie de reducere a febrei.

Astenia, fatigabilitatea, durerile musculare, frisoanele, lipsa poftei de mancare, sunt rezultatul eliberarii unor substante chimice al caror rol este de a "ne tine la pat", pentru a permite organismului sa folosesca toate resursele disponibile in procesul de vindecare. Dorinta noastra de a "duce boala pe picioare" este, pe cat de periculoasa, pe atat de epuizanta.

Secretiile nazale reprezinta modalitatea prin care ne debarasam de virusi, bacterii sau particule de alergeni acumulate la nivelul cavitatii nazale. Blocarea lor impiedica procesul de eliminare, prelungeste evolutia bolii si predispune la aparitia complicatiilor. Obstructia nazala este rezultatul inflamatiei mucoasei nazale, ca urmare a conflictului imun dintre organism si microbi. Ea se produce prin eliberarea locala a unor substante care, prin dilatarea si premeabilizarea vaselor de sange, favorizeaza ajungerea leucocitelor si a altor celule imune la locul conflictului. E deci un mecanism adaptativ, nu patologic. Blocarea lui, prin administrarea de substante vasoconstrictoare, va impiedica sistemul imun sa isi faca treaba si va prelungi sau complica evolutia bolii.

Ce nu trebuie sa facem in caz de secretii nazale abundente

Administrarea medicatiei antiiflamatorii de tip ibuprofen in stadiile initiale ale infectiilor. Aceasta amelioreaza simptomatologia (scade febra, imbunatateste starea generala, scade disconfortul provocat de inflamatie) dar costul starii temporare de bine il reprezinta riscul transformarii infectiilor virale in infectii bacteriene sau aparitia complicatiilor. Studiile efectuate in acest sens au evidentiat efectele negative ale administrarii de ibuprofen in otite, rinofaringite, pneumonii. De aceea, recomandarea mea este de a se evita medicatia antiinflamatoare in asemenea cazuri, in special atunci cand nu este necesara asocierea unui antibiotic.
secretii• Sa administram picaturi nazale cu rol decongestionant in cazul in care exista secretii apoase abundente, care nu provoaca disconfort respirator copilului. Aceste picaturi au rol vasoconstrictor si, pe langa blocarea raspunsului imun, pot determina, printr-o folosire excesiva: subtierea mucoasei nazale, lezarea acesteia printr-o irigare deficitara cu sange, agravarea obstructiei nazale deja existente.
• Administrarea in infectii a unor solutii nazale care contin corticoizi. Ele au intr-adevar efect puternic antiinflamator, dar antiinflamator = imunosupresor.
• Administrarea de picaturi cu antibiotic. Acestea nu asigura o concentratie de antibiotic eficienta pentru distrugerea bacteriilor si, pe deasupra, pot duce la iritarea si sensibilizarea mucoasei nazale.
• Folosirea de medicatie mucolitica, expectoranta, de tipul acetilcisteinei sau carbocisteinei la sugari si copiii mici. Asemenea substante cresc foarte mult secretiile si inunda caile respiratorii, accentuand dificultatile de respiratie.

Ce trebuie sa facem in caz de secretii nazale abundente

• Sa asiguram copilului o stare de hidratare corespunzatoare. Aportul bogat in lichide este extrem de benefic intrucat:
  -exista un necesar crescut ca urmare a accelerarii metabolismului celular;
  -ofera o detoxifiere eficienta a organismului prin circulatia limfatica, transpiratie si diureza;
  -fluidifica secretiile nazale si din caile respiratorii inferioare;
  -previne instalarea blocajelor limfatice manifestate prin cresterea in volum a ganglionilor;
  -asigura un volum circulator optim, necesar transportului nutrientilor, oxigenului si moleculelor informationale.

In primele zile de boala nu trebuie insistat atat pe aportul de alimente, cat pe cel de lichide, deficitul de nutrienti fiind recuperat rapid odata cu instalarea convalescentei.
Spalaturile nazale cu ser fiziologic. Sunt cele mai putin agresive, nu irita mucoasa nazala si permit eliminarea secretiilor vascoase. Serul fiziologic se poate folosi din abundenta, in special inainte de masa si la culcare. Nu este necesara aspirarea secretiilor, mai ales daca acestea nu sunt purulente. Sugarul le inghite si le va elimina prin scaun.
Apa de mare sau solutiile de ser hiperton au pe langa efectul de spalare si unul decongestionant. Nu recomand insa folosirea lor in primele luni de viata intrucat pot irita mucoasa nazala.
Folosirea de uleiuri aromatice pe baza de eucalipt este foarte eficienta si neagresiva. In cazul secretiilor purulente se poate asocia cu uleiul de cuisoare, care are un efect antibiotic. Nu irita si nu dau dependenta. Administrarea acestora se poate face sub forma dispozitivelor de aromaterapie (cu lumanare sau cu ultrasunete), picaturi puse pe perina, unguente aplicate pe piept.
Folosirea siropului de muguri de pin care fluidizeaza secretiile, fara a incarca insa excesiv caile respiratorii ale copilului.secretii
Folosirea de picaturi cu efect decongestionant doar pe durata scurta (maxim 3 zile), numai la nevoie, inainte de masa sau de culcare, dupa o toaleta locala efectuata cu ser fiziologic.
Folosirea aspiratoarelor nazale doar in cazul secretiilor vascoase, aderente, dupa inmuierea lor prealabila cu ser fiziologic. Este de preferat insa a se incerca aspirarea initiala a secretiilor cu pompite de cauciuc care nu creaza o presiune negativa atat de mare.
Administrarea de aerosoli nu este eficienta daca obstructia nazala este severa, deoarece copilul va inhala medicatia pe gura, fara a patrunde in fosele nazale. Ea poate fi utila totusi in caz de sinuzite sau rinite cronice.

Cand prezenta secretiilor nazale necesita consult medical?

Va recomandam sa va adresati medicului in urmatoarele situatii:
• Atunci cand secretiile nazale initial apoase, devin purulente.
• Atunci cand ele persita mai mult de cinci zile.
• Atunci cand, dupa o perioada de evolutie favorabila, secretiile reapar, eventual insotite de febra sau alte simptome.
• Daca secretiile nazale sunt insotite de varsaturi sau scaune diareice.
• Daca in evolutie apar edeme ale pleoapelor sau ale radacinii nasului, aceste simptome indicand afectarea osului etmoid.
• Atunci cand copilul refuza alimentatia si nu ii puteti asigura necesarul de lichide.

Alimentatia si secretiile

Un rol important in aparitia secretiilor il are excesul de produse lactate din alimentatia copiilor din ziua de azi. In medicina traditionala chineza, laptele este considerat un aliment "rece si umed", care creste secretiile in caile respiratorii superioare si inferioare. Odata cu instalarea sezonului rece consumul de lactate ar trebui redus substantial, in special la copiii cu probleme respiratorii. Amigdalitele, otitele, sinuzitele, bronsitele repetate ale copiilor sunt de multe ori asociate cu un aport exagerat de lactate (lapte, iaurturi, branza, cascaval, budinci etc.). De asemenea, pacientii cu astm bronsic, sinuzite sau otite cronice ar trebui sa elimine in totalitate lactatele din alimentatie si sa efectueze teste de intoleranta la proteinele laptelui de vaca.
Lipsa expunerii la soare este o alta caracteristica a zilelor noastre. Aceasta duce la o deficienta de vitamina D, compus cu rol esential nu doar in asimilarea calciului in organism, dar si in modularea sistemului imun si in protectia antitumorala. Folosirea de creme cu factor de protectie solara blocheaza aproape in totalitate sinteza de vitamina D, predispunand la reactii inflamatorii exagerate si necontrolate.

Pregatirea pentru sezonul rece ar trebui sa cuprinda suplimentarea alimentatiei cu fructe si legume proaspete, bogate in vitamine, minerale, oligoelemente si antioxidanti, administrarea de vitamina D, omega 3, Zn si complexul de antioxidanti formati din vitaminele A, C, D si E.

Citeste si:

Nas infundat la bebelusi: sfaturi de la medici si mamici

Nas infundat la copii: sfaturi de la medici si mamici 

Desfundarea corecta a nasului la bebelusi 

Cum curatam nasul bebelusului? 

Batista bebelusului 

Multumim domnului doctor Adrian Craciun pentru informatiile oferite.

 

Articolul urmator
Sfatul specialistului: cum gestionăm anxietatea de separare la cei mici?
Sfatul specialistului: cum gestionăm anxietatea de separare la cei mici?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Sfatul specialistului: 4 mituri despre perioada de concepție pe care nu trebuie să le mai crezi
    Sfatul specialistului: 4 mituri despre perioada de concepție pe care nu trebuie să le mai crezi

    Steven Palter, medic ginecolog și directorul unei clinici de fertilitate din New York este cunoscut în mediul online (dar nu numai) pentru că demontează miturile cu privire la...

    Sfatul specialistului - ce ar trebui să învețe copiii despre ei și corpul lor de la părinți
    Sfatul specialistului - ce ar trebui să învețe copiii despre ei și corpul lor de la părinți

    Noi, părinții din generația actuală, avem parte de mult mai multe provocări decât părinții noștri, fără doar și poate. Iar asta fiindcă ai noștri copii, la rândul...

    Sfatul specialistului: 6 întrebări pe care trebuie să i le adresezi profesorului copilului dacă are probleme la școală
    Sfatul specialistului: 6 întrebări pe care trebuie să i le adresezi profesorului copilului dacă are probleme la școală

    Niciun copil nu este un sfânt și, mai devreme sau mai târziu, cel mai probabil că va face anumite năzbâtii. Este bine să adresezi problemele comportamentale ale...

    Este sigură melatonina în sarcină? Răspunsul specialistului
    Este sigură melatonina în sarcină? Răspunsul specialistului

    În sarcină, oboseala se resimte mult mai puternic. Cu atât mai mult cu cât, anumite femei gravide se luptă cu insomnia. Unele persoane se gândesc să ia melatonină...

    Sfatul terapeutului: Cum ajut oamenii să decidă dacă își doresc copii
    Sfatul terapeutului: Cum ajut oamenii să decidă dacă își doresc copii

    „A fi sau a nu fi părinte?” aceasta este întrebarea care stă pe buzele multor cupluri în ziua de astăzi. Tot mai mulți tineri iau decizia de a aduce pe lume un...

    Am fost diagnosticată cu tulburare bipolară și mi s-a spus să nu mai fac copii. Mă bucur că nu am urmat sfatul terapeutului
    Am fost diagnosticată cu tulburare bipolară și mi s-a spus să nu mai fac copii. Mă bucur că nu am urmat sfatul terapeutului

    Christine a avut dintotdeauna stări care au fluctuat. Când era euforică, când se simțea deprimată. După ce a născut primul copil, a fost diagnosticată cu tulburare...

    Sfatul terapeutului: 7 reguli pe care orice cuplu trebuie să le urmeze
    Sfatul terapeutului: 7 reguli pe care orice cuplu trebuie să le urmeze

    Terapeuții în probleme de cuplu își oferă sfaturile prețioase cuplurilor care visează la o viață lungă împreună, la o relație frumoasă, bazată pe respect și...

    O familie din Suceava a refuzat să doneze organele copilului aflat în moarte cerebrală la sfatul preotului lor
    O familie din Suceava a refuzat să doneze organele copilului aflat în moarte cerebrală la sfatul preotului lor

    Doi părinți din Suceava au refuzat să doneze organele copilului lor aflat în moarte cerebrală la sfatul duhovnicului. Inițial, ar fi fost de acord cu procedura medicală. Mai...

    © 2024 Qbebe