Ce este scarlatina la copii?
Scarlatina este o boala infecto-contagioasa a copilariei (aparand in special sub varsta de 10 ani) cauzata de o bacterie denumita streptococ A care se localizeaza initial la nivelul gatului eliberand toxine in sange (care cauzeaza eruptia de pe piele). Nu este o regula in ce priveste sensibilitatea la aceasta bacterie, unii copii demonstrand o rezistenta mai mare decat altii si se pare ca baietii sunt mai des afectati decat fetele, fiind mai des intalnita in perioada de iarna sau inceputul primaverii. Exista si posibilitatea reaparitiei, deci chiar daca copilul a suferit o data de aceasta afectiune, se poate sa fie din nou contaminat din cauza existentei mai multor tipuri de streptococi (din fericire se intampla destul de rar). Copiii cu varsta de peste 10 ani se pot uneori imuniza fata de aceasta boala. Categoria cea mai des afectata este reprezentata de copiii cu varsta de maxim 15 ani, adultii prezentand mult mai rar boala, microbul insa raspandindu-se atat in colectivitate, cat si in cadrul familiei.Scarlatina la copii - cum se transmite?
Eruptia de la nivelul pielii nu este contagioasa, in schimb este posibila transmiterea prin tuse sau stranut (mucus sau saliva) sau atingerea unui obiect contaminat (cum este un prosop sau o jucarie), deci in general pe cale respiratorie. Specialistii considera ca dupa 24 de ore de tratament antibiotic, copilul nu mai este contagios insa izolarea cat si igiena riguroasa reprezinta masuri obligatorii in cazul acestei boli. In absenta tratamentului, copiii pot fi contagiosi si in perioada de convalescenta, pana la 10 saptamani.
Simptomele scarlatinei la copii pe etape1. Debutul
Boala debuteaza brusc (2-4 zile de la infectare), manifestandu-se prin febra de peste 38,5º si frisoane. In plus, copilul va prezenta si: |
Diagnosticul se realizeaza extrem de usor fiind vizibile simptomele atat la nivelul pielii, cat si al cavitatii bucale, dar uneori se efectueaza si teste de sange pentru o diferentiere clara.
2. Manifestarea propriu-zisa
In aproximativ o zi (maxim 48 de ore) apare si eruptia care dureaza de obicei intre 2-5 zile. Initial este similara cu o masa de puncte rosii la nivelul bratelor, gatului, pieptului si se extinde apoi pe tot corpul, semanand la atingere cu smirghelul si provocand o senzatie de mancarime. Eruptia formeaza uneori asa-numitele linii Pastia (linii hemoragice asezate transversal la nivelul plicilor de flexie ale membrelor - la subrat, in interiorul cotului si la nivel inghinal) care dispar insa cu trecerea timpului, boala fiind auto-limitata (ca si varicela). La nivelul fetei nu apar bubite, manifestandu-se prin congestia obrajilor, buze carminate si o paloare in jurul gurii.
3. Convalescenta Dupa 7-14 zile de la debut, modificarile care se observa sunt in primul rand la nivelul pielii si al limbii. In cazul in care antibioticul este administrat precoce, descuamarea limbii (care se produce gradual) este mai discreta. In decurs de maxim 2 saptamani apare si descuamarea corpului, incepand cu mainile, picioarele si zona genitala, iar limba isi recapata culoarea naturala (dupa ce este alba, devine zmeurie si rosu inchis). Complicatii ale scarlatinei la copii
Din pacate, daca boala nu este tratata corespunzator, pot aparea o serie de complicatii precum: abcese ale amigdalelor, otita, sinuzita, pneumonie, reumatism articular acut cu afectarea inimii in cazuri foarte rare, problemea cauzate practic de raspandirea bacteriei la alte organe (amigdale, sinusuri, urechi, sange etc.). |
|
Tratamentul recomandat in cazul scarlatinei la copii
Tratamentul scarlatinei este absolut necesar si, cu toate ca poate fi evitata internarea, este obligatorie o perioada de izolare de minim 7 zile, repaus la pat si un regim lacto-hidro-zaharat pe perioada acuta a bolii.
In general, medicii prescriu tratament cu penicilina injectabila timp de 7-10 zile, dar poate fi inlocuit de eritromicina pentru copiii alergici la penicilina.
Pe langa antibiotice, este necesara administrarea de medicamente si pentru celelalte simptome:
- Paracetamol, Algocalmin sau Ibuprofen pentru a scadea febra in functie de varsta, dar nu cumulativ
- pentru mancarimea cauzata de eruptie pot fi aplicate creme cu efect calmant cum este mixtura mentolata
De asemenea:
- asigurati-va ca cel mic bea suficiente lichide deoarece prin transpiratie, dar si febra se poate deshidrata.
- regimul alimentar trebuie sa aiba consistenta moale, deoarece este foarte posibil ca din cauza durerilor de gat si a lipsei poftei, sa refuze sa manance.
- pentru durerile de gat medicii recomanda deseori comprimate cu rol antiseptic (de tip Faringosept, Tantum Verde, comprimate pe baza de albastru de metal), iar pentru nas picaturi de tip Colargol, de asemenea cu rol antiseptic.
Prevenirea scarlatinei la copii
Cea mai eficienta metoda de prevenire a bolii este, evident, evitarea contactului cu bolnavii. In cazul in care in colectivitatea pe care o frecventeaza copilul a existat un caz de scarlatina, toti copiii ar trebui examinati de un medic, eventual sa li se efectueze un exudat faringian, iar celor cu Streptococul A pozitiv sa li se administreze tratament preventiv.
De asemenea, este recomandat sa aerisiti camera cat mai frecvent, mai ales atunci cand exista un bolnav de scarlatina. Aceasta masura ar trebui sa fie respectata atat la gradinita sau la scoala, cat si acasa. Spalarea pe maini este si ea obligatorie, fiind una dintre cele mai eficiente masuri de igiena. Obisnuiti copilul sa isi creeze un ritual din a se spala pe maini cu apa calda si sapun atunci cand vine de la gradinita, de la scoala ori de la joaca sau dupa ce foloseste toaleta.
Surse:
www.webmd.com; http://kidshealth.org; www.babycenter.com; www.nhs.uk; www.patient.co.uk/