Răceală sau reacție alergică? Cum le deosebim?

Răceală sau reacție alergică? Cum le deosebim?

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Răceala este una dintre afecțiunile cele mai întâlnite în rândul copiilor, așa că nu este nimic neobișnuit să vezi cum micuțul tău răcește de mai multe ori pe parcursul unui an. Întrucât anumite manifestări ale răcelilor sunt similare unora prezente și în cazul alergiilor, este foarte important să cunoști diferențele dintre ele. Numai așa vei putea să te adresezi cât mai repede unui medic pediatru, astfel încât acesta să-ți recomande tratamentul adecvat sau, dacă va considera necesar, să te îndrume către un medic alergolog pediatru. 

Cum deosebești răceala de o reacție alergică?

Prima diferență dintre o răceală și o reacție alergică se referă la cauzele responsabile de apariția lor. În privința răcelilor, acestea sunt provocate în special de virusuri (cu precădere rinovirusuri) ce îl pot contamina pe copilul tău în oricare dintre aceste moduri:

  • Prin aer- Dacă o persoană ce este infectată cu un virus ce provoacă o răceală va strănuta sau va tuși, mici particule de virus vor ajunge în aer. În cazul în care copilul se va afla în preajma acelei persoane, virusul respectiv poate ajunge la nivelul mucoasei nazale
  • Prin contact direct- Răcelile se răspândesc rapid mai ales la copii, întrucât aceștia își ating fără să își dea seama nasul, gura, ochii și după aceea ating alte persoane și/sau obiecte

O reacție alergică nu este provocată de un virus, ci survine ca o reacție a sistemului imunitar la un factor declanșator (alergen). În mod normal, alergenii sunt inofensivi. Organismul atacă alergenii cu anticorpi specifici: imunoglobulina E (IgE). Anticorpii se atașează de celule speciale, numite mastocite. Dacă alergenii se atașează de anticorpi, în acel moment mastocitele eliberează histamină și alte substanțe care vor declanșa reacția alergică. Aceasta poate avea loc în diferite zone ale corpului (la nivelul pielii, al ochilor, al mucoasei stomacului, la nivelul nasului, sinusurilor, gâtului, plămânilor) unde se găsesc și celule ale sistemului imunitar care au rolul de a combate agenții patogeni care sunt inspirați, înghițiți sau care vin în contact cu pielea. 

Printre cei mai cunoscuți alergeni care pot duce la o reacție alergică, atât la copii, cât și la persoanele adulte, se numără:

  • Polenul
  • Mucegaiul
  • Latexul
  • Acarienii
  • Părul de animale
  • Anumite alimente
  • Anumite medicamente
  • Înțepăturile de insecte

baietel-care-se-afla-langa-o-tufa-de-flori-si-care-isi-sufla-nasul

Altă deosebire esențială care face diferența dintre o răceală și o reacție alergică ține de simptomele acestora. În situația în care copilul tău este răcit, poate avea febră (care poate dura până la 3-4 zile), frisoane, dureri de cap, dureri musculare, stări de oboseală, iar secrețiile nazale, chiar dacă inițial sunt apoase, se pot îngroșa și vor dobândi o nuanță de galben/galben-verzui. 

În schimb, dacă un copil are o reacție alergică, nu va interveni febra, iar simptomele nu vor fi legate doar de tractul respirator (strănut, nas care curge- cu secreții nazale clare, apoase-, nas înfundat, mâncărimi ale nasului, senzație de mâncărime în gât, tuse), ci se pot extinde și la nivelul altor organe, în funcție de tipul de alergie. Practic, o reacție alergică poate să afecteze pielea (în acest caz, reacția alergică presupune erupții cutanate, iritații, mâncărimi), dar și:

  • Membranele mucoase ale ochilor (reacțiile alergice pot duce la mâncărimile ochilor, la înroșirea și lăcrimarea acestora)
  • Tractul gastro-intestinal (o reacție alergică poate să genereze vărsături și/sau diaree)

Una dintre diferențele esențiale dintre o răceală și o reacție alergică este legată de durata acestora. O răceală ar trebui să treacă în cel mult 10-14 zile, dar o alergie poate să dureze atât timp cât copilul va fi expus unui alergen. De exemplu, dacă este vorba despre o alergie sezonieră, cum ar fi cea la polen, copilul poate avea de suferit pe parcursul sezonului polenului (primăvara, vara sau toamna). În aceste condiții, o asemenea alergie se poate manifesta aprox. 6 săptămâni sau chiar mai mult. 

În ciuda faptului că vei sesiza la copilul tău oricare dintre manifestările unei alergii menționate mai sus, nu este obligatoriu să aibă o alergie. Singurul care va putea să confirme sau nu prezența unei alergii este medicul alergolog, în urma efectuării unor teste precum:

  • Teste serologice (teste de sânge) 
  • Un test prin înțeparea pielii (pielea de pe partea anterioară a brațului va fi înțepată cu cantități foarte mici de alergeni; în cazul în care copilul este alergic, pielea se va înroși)
  • Un test intradermic (un alergen va fi injectat, sub primele straturi ale pielii)
  • Un test epicutanat (va fi lipit pe piele un plasture în care se află un anumit alergen)

Cum îți ajuți copilul în caz de răceală?

Pentru ca un copil să depășească mai ușor o răceală, poți lua măsuri precum:

  • Vei avea grijă să se hidrateze cât mai bine
  • Pentru a-i ușura congestia nazală, încearcă să recurgi la spray-uri nazale pe bază de apă de mare
  • Îl vei ține cât mai departe de fumul de țigară (întrucât acesta irită nasul și gâtul)
  • Îl vei ține acasă până când vor trece minim 24 de ore de când nu a mai avut febră
  • Folosește un umidificator în camera în care copilul stă cel mai mult pentru ca acesta să poată respira mai ușor
  • Te vei asigura că se odihnește suficient

fetita-care-sta-in-pat-intrucat-nu-se-simte-bine-din-cauza-unei-raceli-sau-a-unei-gripe

De asemenea, ține cont și de aceste sfaturi:

  • Nu îi vei da copilului niciun medicament până când nu te vei sfătui cu medicul pediatru
  • Nu îi vei da medicamente pentru răceală/pentru tuse fără prescripție medicală, fără a discuta mai întâi cu medicul, unui copil ce are sub vârsta de 4 ani
  • Pentru un copil de 4-6 ani, vei folosi doar medicamentele pe care ți le-a indicat medicul pediatru
  • Nu vei da un medicament pe bază de Ibuprofen unui copil ce are sub vârsta sub 6 luni
  • Nu îi vei da niciodată copilului aspirină din cauza riscului de a dezvolta Sindromul Reye (sindrom ce presupune apariția unor leziuni la nivelul creierului, ce afectează funcțiile hepatice și care poate să conducă la convulsii, comă sau chiar la deces)

Cum îți ajuți copilul în caz de reacții alergice?

Cea mai eficientă metodă de a preveni o reacție alergică este evitarea venirii în contact cu un anumit alergen. Odată ce știi la ce este alergic micuțul tău, stai de vorbă cu medicul și vezi ce recomandări îți va face. Spre exemplu, dacă este vorba despre o alergie la polen, vei schimba imediat îmbrăcămintea cu care copilul a fost afară, îl vei spăla zilnic pe cap, vei avea grijă să poarte ochelari de soare și o pălărie când își petrece timpul afară în sezonul de polen (pentru a se împiedica pătrunderea particulelor de polen în ochi și la nivelul părului) etc.

Tratamentul cel mai folosit pentru alergii la copii constă în administrarea de antihistaminice orale sau locale și/sau de spray-urile nazale (de ex, pot fi recomandate spray-uri cu steroizi pentru diminuarea inflamației, a mucusului, a mâncărimilor; spray-urile pot fi în formă lichidă sau pe bază de aerosoli). După caz, medicul alergolog poate să recomande și picături de ochi, necesare pentru ameliorarea mâncărimilor provocate de o reacție alergică prezentă la nivelul membranelor mucoase ale ochilor. 

baietel-care-se-afla-afara-si-care-incearca-sa-utilizeze-un-spray-nazal

Uneori, se poate da o recomandare pentru imunoterapie (administrarea alergenului ce a provocat reacția alergică, fie sub formă de picături sublinguale, fie sub formă de tablete, fie sub formă de injecție subcutanată) mai ales pentru alergiile respiratorii, cum ar fi cele provocate de polenuri, de mucegaiuri sau de praful din casă. Această formă de tratament nu va fi inițiată în sezonul în care alergenul se regăsește în aer în cea mai mare concentrație și este contraindicată în următoarele cazuri:

  • Când este vorba despre un copil mai mic de vârsta de 5 ani
  • Când copilul are afecțiuni autoimune/maligne
  • Când copilul suferă de astm bronșic sever necontrolat
  • Dacă este vorba despre leziuni cronice la nivel bucal, despre stări febrile, despre vaccinări (în aceste situații este contraindicată imunoterapia sublinguală)

În același timp, simptomele neplăcute provocate de o reacție alergică pot fi depășite cu mai multă ușurință de copil dacă vei urma și sfaturile de mai jos:

  • Dacă este vorba despre o reacție alergică pe piele, poți să contribui la diminuarea mâncărimilor prin terapia de hidratare umedă (aceasta presupune următorii pași: vei lua pansament/o bucățică de material textil moale, perfect curat/ă și le vei umezi în apă călduță; vei așeza materialul umezit pe zonele de piele afectate de o alergie; deasupra acestui „strat” vei adăuga altul- de exemplu o folie de plastic-) sau punând ovăz în apa în care se va îmbăia copilul (pentru calmarea iritației și a mâncărimii)
  • Dacă este vorba despre o alergie ce afectează tractul respirator, mai ales sinusurile- În această situație, copilului i-ar prinde bine să inspire aburii calzi formați după ce ai pus într-un recipient apă fierbinte (aburii au rolul de a fluidiza mucusul)
  • Dacă este vorba despre o alergie alimentară și au intervenit vărsăturile și/sau diareea- În primul rând, te vei strădui să-i dai copilului posibilitatea de a se hidrata suficient. În al doilea rând, îi vei pune la dispoziție alimente ușoare, utile pentru diminuarea disconfortului digestiv (precum pâine prăjită, banană, orez etc.) 

Nu în ultimul rând, ai încredere în virtuțile tămăduitoare ale plantelor incluse în diferite suplimente alimentare. Printre acestea se regăsește și ALLERDEP® sirop, binevenit nu numai pentru manifestările alergice ce sunt asociate infecțiilor de pe tractul respirator, ci și pentru asigurarea bunei funcționări a acestuia. Cu alte cuvinte, siropul este indicat atât pentru ameliorarea infecțiilor de pe tractul respirator (cum ar fi amigdalite, bronșite, bronhopneumonii, faringotraheobronșite, laringite, dezvoltate pe fondul unui teren atopic), cât și pentru prevenirea și diminuarea manifestărilor alergice asociate cu diverse infecții respiratorii. 

Allerdep-sirop-pentru-alergii-pentru-copii-si-adulti

Acțiunea ALLERDEP® sirop este complexă și vizează:

  • Normalizarea răspunsului organismului la alergeni
  • Diminuarea hiperreactivității de la nivelul bronhiilor
  • Fluidizarea secrețiilor bronșice
  • Calmarea tusei
  • Diminuarea inflamației și decongestionarea căilor respiratorii, prin urmare poate să prevină și să reducă din manifestările alergice asociate diferitelor infecții de pe tractul respirator 
  • Ameliorarea reacțiilor alergice de la nivel cutanat, manifestate prin erupții, mâncărimi, roșeață

Siropul nu conține gluten, zahăr și lactoză și se bazează pe extracte din plante „prietenoase” cu sistemul imunitar și cu aparatul respirator al copilului tău, precum:

  • Arinul negru- Face parte dintre acele remedii naturale utilizate în cazul afecțiunilor inflamatorii de pe tractul respirator (precum bronșite, sinuzite, rinite, astm bronșic), având proprietăți antialergice și antiinflamatorii
  • Coacăzul negru- Întrucât acționează asupra inflamațiilor de natură alergică de pe tractul respirator a fost comparat adesea cu cortizonul. Acțiunea coacăzului negru este blândă și eficientă totodată, studiile arătând că în el se află compuși precum antocianini și flavonoide, astfel că se va diminua inflamația de la nivelul plămânilor, iar sistemul imunitar va fi consolidat pentru formularea unui răspuns inflamator normal 
  • Carpenul- Este numai bun pentru diminuarea spasmelor de pe tractul respirator superior (provocate de afecțiuni precum traheobronșitele, traheitele, rinofaringitele), având proprietăți sedative, calmante, cicatrizante, antiinflamatorii
  • Lemnul-dulce- Reprezintă un remediu natural vestit pentru efectele sale asupra afecțiunilor tractului respirator, inclusiv în caz de afecțiuni inflamatorii cronice precum bronșita de exemplu. Compusul său care se remarcă din acest punct de vedere este glicirizina (saponină cu proprietăți antispastice, antiinflamatorii, emoliente), ce are efecte pozitive și pentru sistemul imunitar (stimulează procesul de fagocitoză- capturarea și distrugerea unei celule/particule- al unora dintre cele mai importante celule ale sistemului imunitar-neutrofilele)
  • Măceșul- Se remarcă nu numai pentru că este foarte bogat în vitamina C, în flavonoide și în carotenoide, ci și pentru că acțiunea sa antialergică și antiinflamatorie ajută în ameliorarea inflamațiilor ce recidivează (inclusiv în caz de astm și alergii)
  • Urzica- Se regăsește printre cele mai apreciate plante în terapiile naturiste grație compușilor ei valoroși. În ceea ce privește beneficiile ei asupra reacțiilor alergice asociate cu tractul respirator, un studiu a ajuns la concluzia că în urzică se află compuși cu efect antiinflamator și antialergic. Mai exact, este vorba despre adenine, nicotinamide sau synephrine. Toate acestea au proprietăți antiinflamatorii, iar compusul synephrine este utilizat și în medicina tradițională chineză pentru ameliorarea alergiilor sezoniere
  • Ginkgo- Nu este vestit doar pentru efectele sale benefice asupra memoriei, ci și pentru că, datorită prezenței compușilor numiți ginkgolide, ajută în episoadele alergice. Astfel, ginkgolidele pot inhiba reacții care însoțesc stările alergice și inflamatorii, ca de exemplu edemul și bronhoconstricția (diminuarea diametrului bronhiilor). Alături de ginkgolide trebuie menționate și flavonoidele (cu efecte antiastmatice, antiinflamatorii, antialergice, spasmolitice- au rolul de a combate spasmele)
  • Menta- Nu poate fi exclusă din rândul plantelor folositoare pentru tractul respirator, în condițiile în care mentolul acționează ca un decongestionant, ajută la diminuarea inflamației mucoasei nazale și la eliminarea mucusului acumulat la nivelul plămânilor

Se vor obține cele mai bune rezultate în urma administrării ALLERDEP® sirop dacă se vor respecta următoarele indicații:

  • Bebelușii între 6 și 12 luni vor primi 2,5 ml sirop de 2 ori pe zi (siropul se va dizolva în apă), la 1 oră distanță de mese
  • Copiii între 1 și 3 ani vor primi 5 ml sirop de 2 ori pe zi, la 1 oră distanță de mese
  • Copiii între 3 și 6 ani vor primi 7,5 ml de 2 ori pe zi, la 1 oră distanță de mese
  • Copiii între 6 și 12 ani vor primi 10 ml sirop de 2 ori pe zi, la 1 oră distanță de mese

Produsul poate fi utilizat și de către adulți, respectându-se această indicație: se vor administra 10 ml sirop de 3-4 ori pe zi, la 1 oră distanță de mese. 

Protejează sănătatea celor dragi mizând pe compușii valoroși din ALLERDEP® sirop, utilizându-l în funcție de scopul dorit. Astfel, dacă este vorba despre prevenție, va fi administrat cu 2 săptămâni înainte de sezonul marcat de infecții respiratorii. Dacă vrei să-l utilizezi în fazele acute, ar trebui să fie administrat pentru o perioadă cuprinsă între 3-4 săptămâni și până la 3 luni. 

Odată ce ai văzut care sunt beneficiile unui asemenea produs, nu mai sta pe gânduri și încearcă să pătrunzi și mai mult în universul Dr. Phyto, accesând site-ul drphyto.ro. Aici vei avea ocazia să cunoști și alte produse inovatoare, bazate pe fitoextracte standardizate și nutraceutice, care au fost create din pasiune și dezvoltate cu ajutorul unor tehnologii de ultimă generație. 

Surse: alergologultau.ro, bioclinica.ro, cedars-sinai.org, childrensped.com, doc.ro, healthline.com, healthychildren.org, ncbi.nlm.nig.gov, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, sciencedaily.com, sfatulmedicului.ro, stanfordchildrens.org, uchealth.org, webmd.com

Sursă poză principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com, drphyto.ro

Articolul urmator
Un băiețel de 10 ani este alergic la atât de multe alimente, încât nu a mâncat niciodată în oraș
Un băiețel de 10 ani este alergic la atât de multe alimente, încât nu a mâncat niciodată în oraș

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    O mamă a descoperit că este alergică la propriul copil. Cum este posibil?
    O mamă a descoperit că este alergică la propriul copil. Cum este posibil?

    Ce poate fi mai crunt pentru o mamă decât să afle că este alergică la propriul copil? I s-a întâmplat unei femei din Marea Britanie, care a descoperit, în timp ce...

    Endometrioză vs. sindromul ovarelor polichistice. Hai să învățăm să le deosebim
    Endometrioză vs. sindromul ovarelor polichistice. Hai să învățăm să le deosebim

    Endometrioza și sindromul ovarelor polichistice reprezintă două afecțiuni care provoacă simptome supărătoare femeilor, mai ales în timpul menstruației și care, fără un...

    O fetiță de 11 ani este alergică la propriile lacrimi și transpirație
    O fetiță de 11 ani este alergică la propriile lacrimi și transpirație

    O fetiță de 11 ani este alergică la propriile lacrimi și la transpirația produsă de corpul ei. Pielea i se decojește, se înroșește, mâncărimile nu îi dau pace....

    Protecția Copilului, reacție în cazul situației cu copiii din Leeds. „Situația putea fi gestionată mai bine"
    Protecția Copilului, reacție în cazul situației cu copiii din Leeds. „Situația putea fi gestionată mai bine"

    Scene greu de privit s-au desfășurat la jumătatea lunii iulie, în Leeds, Marea Britanie. Copiii unei familii de români au fost preluați de autoritățile britanice în...

    Un adolescent a rămas fără mâini și picioare după o simplă răceală
    Un adolescent a rămas fără mâini și picioare după o simplă răceală

    Să îți vezi copilul pe patul de spital, în stare gravă, este una dintre cele mai grele încercări prin care poate trece un părinte. Într-o asemenea situație s-a...

    După ce tatăl a plătit pensia alimentară a copiilor în monede, micuții au avut o reacție neașteptată. „Nu pe mama vrea să o umilească, ci pe mine și pe sora mea!”
    După ce tatăl a plătit pensia alimentară a copiilor în monede, micuții au avut o reacție neașteptată. „Nu pe mama vrea să o umilească, ci pe mine și pe sora mea!”

    Un tată a făcut gestul suprem de umilire a familiei din care a făcut parte și mai ales a fiicelor sale. Bărbatul a plătit pensia alimentară a fetelor în 80000 de bănuți pe...

    Vlăduța Lupău, reacție vehementă la adresa alăptării în public. „Nevoile bebelușului nu sunt pe program. Sunt la cerere"
    Vlăduța Lupău, reacție vehementă la adresa alăptării în public. „Nevoile bebelușului nu sunt pe program. Sunt la cerere"

    Cunoscută pentru atitudinea ei sinceră și deschisă, Vlăduța Lupău dorește să normalizeze alăptatul în public, susținând că nevoile de hrană ale copilului sunt o...

    Răceala la rinichi: cauze, simptome și tratament
    Răceala la rinichi: cauze, simptome și tratament

    Răceala la rinichi, sau pielonefrita acută, reprezintă o infecție acută a rinichilor, care apare brusc de cele mai multe ori. Afecțiunea duce la inflamarea rinichilor și poate cauza...

    © 2024 Qbebe