Pro si contra extirparii amigdalelor la copii

Pro si contra extirparii amigdalelor la copii

Iuliana Moraru

Sezonul rece aduce cu sine o sensibilitate aparte, iar copilul tau se plange frecvent de usturime in gat, jena la inghitit si chiar febra. Din pacate, are de-a face cu aceste neplacute simptome de fiecare data cand ia contact, chiar si pentru cateva minute, cu aer rece, sau cu diferite sucuri ori alimente reci.

Ce e de facut in astfel de situatii? Evident, te duci repede la medic... si ce auzi? "Da, copilul tau are din nou rosu in gat!". In acel moment te gandesti ca, poate, extirparea amigdalelor ar fi cea mai buna solutie pentru a-l scapa pe micut de repetatele chinuri cu care are de-a face.

Trebuie sa stii, insa, ca nu intotdeauna aceasta este cea mai eficienta solutie. De ce? Pentru ca inflamatiile amigdalelor, chiar daca nu iti vine a crede, fac bine organismului copilului deoarece ii cresc imunitatea. Intr-adevar, in trecut, "scoaterea amigdalelor" era vazuta ca o metoda de prevenire a acestor infectii si se recomanda frecvent. Descoperirile actuale privind rolul amigdalelor in apararea organismului au dus, insa, la reconsiderarea acestei practici.


Indicat este sa te gandesti la aceasta masura extrema doar daca amigdalele produc un disconfort major piticului tau sau cand devin o sursa de infectie pentru organism.

Iti voi prezenta in cele ce urmeaza simptomele, efectele, cauzele aparitiei amigdalitei, modul in care se desfasoara interventia chirurgicala, complicatiile care pot aparea, astfel incat sa poti lua decizia corecta din perspectiva unui om informat, deci, mai puternic.

Ce sunt amigdalele?

Amigdalele sunt formatiuni dezvoltate din mucoasa gatului, existente la nivelul faringelui.

 

Cand apare amigdalita?

Apare atunci cand amigdalele se inflameaza, se maresc si se inrosesc ca urmare a patrunderii microbilor, virusurilor si, mult mai rar, a fungilor si parazitilor. Uneori, pe suprafata amigdalelor copilului pot aparea si mici puncte albe de puroi.

Simptome

De cele mai multe ori, amigdalita induce stari proaste la nivelul intregului organism al copilului tau.

Iata, deci, cele mai des intalnite simptome:

- febra, atunci cand temperatura corpului piticului tau creste, depasind valoarea de 38ºC
- dureri severe in gat atunci cand respira
- greutate in inghitire
- dureri de cap
- in cazul in care microbii migreaza spre gat, atunci se instaleaza rinita, iar copilului va incepe sa ii curga si nasul
- respiratie urat mirositoare
- dureri de burtica sau chiar diaree ce apar in conditiile in care copiii tot inghit microbii sau virusurile care au determinat amigdalita
- voce nazala, groasa, ragusita
- respiratie greoaie
- mici rani deschise, sangerande, pe amigdale
- semne de dezhidratare, precum uscarea gurii

Tipuri de amigdalite

Amigdalita acuta apare atunci cand mai multe tipuri de bacterii si virusuri patrund la amigdale, producand o infectie a acestora. Daca cel mic prezinta gradual dureri in gat, asociate cu febra, are ganglionii gatului umflati, se plange de dureri de urechi in momentul in care inghite sau are o respiratie urat mirositoare, atunci, cu siguranta, a dobandit o astfel de infectie.

Amigdalita cronica reprezinta o infectie persistenta a amigdalelor. In acest caz, copilul ar trebui sa aiba senzatia ca ceva il tine in fundul gatului. Care este procesul care duce la instalarea amigdalitei cronice? In primul rand, infectiile repetate cauzeaza formarea unor mici buzunare in amigdale, care adapostesc bacteriile.


De regula, in aceste mici buzunarele se acumuleaza pietricele cu continut mare de sulf, acestea fiind cauza respiratiei urat mirositoare a piticului.


Tratament ambulatoriu

In cazul in care copilul tau "s-a pricopsit" cu amigdalita, tot ce poti tu face este sa ii ameliorezi putin simptomele in timp ce propriul lui organism lupta cu infectia. Poti incerca sa ii administrezi medicamente pentru a-i usura disconfortul durerii in gat si simptomele de raceala, mai exact rinita, congestia nazala, tusea sau stranutul.


Cand trebuie extirpate amigdalele?

Procedura de extirpare a amigdalelor poarta denumirea medicala de amigdalectomie. Medicii recomanda aceasta interventie in cazul in care copilul sufera de infectii repetate sau persistente, mai ales daca acestea il afecteaza pe cel mic in timpul activitatilor zilnice. Se considera a fi vorba despre infectii repetate, atunci cand copilul tau prezinta 6-7 episoade de astfel de inflamatii intr-un an sau 4-5 episoade anual, timp de 2 ani consecutiv ori 3 episoade anual, trei ani la rand. Daca observi ca respiratia piticului este urat mirositoare timp indelugat, aceasta fiind insotita si de nelipsitii ganglioni mariti, durerosi si acoperiti cu puroi, atunci ar fi bine sa recurgi la extirparea amigdalelor pentru a avea un copil sanatos si linistit.

Tot ce trebuie sa stii despre interventia chirurgicala

Extirparea amigdalelor se realizeaza prin interventii chirurgicale moderne, cu ajutorul laserului sau cu ajutorul unor electrozi. Interventia este destul de scurta ca si durata, mai exact intre 20 si 45 de minute. Poti opta pentru o anestezie locala sau generala a micutului, in functie de varsta. De regula, imediat dupa interventia chirurgicala, il poti lua pe copil acasa.

Dupa interventia chirurgicala, este posibil ca vocea copilului sa fie putin modificata, el simtind in acelasi timp si dureri in gat. Pe toata perioada convalescentei trebuie sa te asiguri ca bea foarte multe lichide.


Trebuie sa acorzi o atentie sporita acestei afectiuni, deoarece, daca nu este tratata la timp poate conduce la colectare de puroi intre amigdala si tesutul moale care o inconjoara, ducand la complicatii destul de severe.

Infectia cronica se poate raspandi

In cazul in care in mai mult de 6 luni de la inceperea tratamentului, copilul inca se mai confrunta cu simptomele acestei afectiuni, atunci se impune interventia chirurgicala fara niciun fel de amanare. Cu cat intarzii mai mult, cu atat aceasta inflamatie cronica poate duce la aparitia a numeroase complicatii in organismul micutului, complicatii de tipul reumatismului articular acut sau probleme cardiace ori renale, dar si probleme de respiratie, cum ar fi sforitul.

Apneea obstructiva in somn

Mai exact cresterea in volum a amigdalelor inflamate care poate duce la blocarea cailor aeriene, manifestata prin dificultati de respiratie ale copilului in timpul somnului. Simptomele pe care le poate avea copilul sunt sforaitul puternic, pauzele respiratorii mai mari de 5 secunde in timpul somnului si oboseala diurna. De asemenea, piticul tau va simti dificultate in inghitire, iar timbrul sau vocal va fi mult slabit.

In concluzie, amigdalectomia este o procedura indicata numai in cazurile in care disconfortul produs de ganglionii mariti este major, in rest poti apela cu incredere la un tratament care doar amelioreaza simptomele acestei afectiuni, in acest fel copilul insanatosindu-se in aproximativ o saptamana.

Articolul urmator
O mamă a decis să-și crească cei doi copii în gen neutru: „Nu vreau să creadă că sunt limitați la a fi incluși în doar două categorii”
O mamă a decis să-și crească cei doi copii în gen neutru: „Nu vreau să creadă că sunt limitați la a fi incluși în doar două categorii”

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Viața cu suzetă: argumente pro și contra pe care orice părinte trebuie să le audă
    Viața cu suzetă: argumente pro și contra pe care orice părinte trebuie să le audă

    Aveți în minte imaginea cu un bebeluș care plânge și se calmează imediat ce primește suzeta, nu-i așa? Ei bine, acest obiect-minune îl ajută pe cel mic să se...

    "Spuneți că sunteți pro-viață. Dar viața mea nu contează?” Discursul pro-avort al unei fete de 12 ani
    "Spuneți că sunteți pro-viață. Dar viața mea nu contează?” Discursul pro-avort al unei fete de 12 ani

    A adolescentă de 12 ani a oferit un discurs puternic și reverberant miercuri, în Virginia de Vest, SUA, pentru a se opune legii anti-avort, care interzice această procedură...

    Ce înseamnă să naști în România? Simți că trăiești un coșmar! Am luptat pentru viața copilului meu și am fost într-o cursă contra cronometru cu indiferența și nepăsarea sistemului medical
    Ce înseamnă să naști în România? Simți că trăiești un coșmar! Am luptat pentru viața copilului meu și am fost într-o cursă contra cronometru cu indiferența și nepăsarea sistemului medical

    Sistemul medical din România, din punctul meu de vedere, o femeie trecută printr-o traumă la naștere este departe de a fi la standardele europene, așa cum se dorește....

    Pietre pe amigdale la copii: ce sunt și cum se tratează?
    Pietre pe amigdale la copii: ce sunt și cum se tratează?

    Pietrele pe amigdale sau amigdaliții reprezintă formațiuni de culoare albă sau gălbuie, care apar la nivelul sau în interiorul amigdalelor. De cele mai multe ori, pacienții cu...

    „La ce se reduce viața ta dacă nu faci un copil?” - teama părinților că ai lor copii rămân singuri dacă nu fac copii
    „La ce se reduce viața ta dacă nu faci un copil?” - teama părinților că ai lor copii rămân singuri dacă nu fac copii

    Cuplurile de tineri căsătoriți sunt adesea supuse unui amplu și foarte indiscret interogatoriu privind decizia partenerilor de a face copii și de a „intra în rândul...

    Nu mi-am dorit cu ardoare copii niciodată. Am ajuns la 47 de ani, nu am copii și sunt foarte fericită
    Nu mi-am dorit cu ardoare copii niciodată. Am ajuns la 47 de ani, nu am copii și sunt foarte fericită

    Ori de câte ori subiectul „copii” apare într-o conversație și sunt întrebată - așa cum invariabil se întâmplă - de ce nu am copii, răspunsul...

    Incendiu la Spitalul de Copii din Galați. Sute de pacienți au fost evacuați, inclusiv mame cu copii
    Incendiu la Spitalul de Copii din Galați. Sute de pacienți au fost evacuați, inclusiv mame cu copii

    Un incendiu a izbucnit ieri la Spitalul de Urgenţă pentru Copii „Sfântul Ioan” din Galați, al doilea în mai puțin de 4 luni! Peste 100 de persoane, inclusiv mame...

    © 2024 Qbebe