Polipii la copii: preventie, cauze, tratament

Polipii la copii: preventie, cauze, tratament

Irina Olteanu - Redactor Senior

Polipii la copii reprezinta o reala dilema medicala, atat pentru cadrele medicale, cat si pentru parinti. Cand anume este oportuna indepartarea lor, care sunt cauzele aparitiei polipilor la copii si care sunt variantele de tratament disponibile vom afla in articolul urmator.

Ce sunt polipii?

Vegetatiile adenoide reprezinta denumirea medicala pentru polipi. Acestia constau de fapt in hipertrofia (cresterea in exces) a tesutului adenoid, care devine abundent formand o masa cunoscuta sub denumirea de amigdala lui Luschka (care fiind amplasata in spatele nasului conduce la o respiratie deficitara). Acest tesut are in mod normal rolul de a proteja copilul impotriva imbolnavirilor (fiind parte din sistemul imunitar) prin „captarea" bacteriilor nocive si a virusurilor care sunt inspirate sau inghitite, ca si amigdalele. Spre deosebire de acestea din urma, polipii nu pot fi observati cu ochiul liber si joaca cel mai important rol in starea de sanatate a bebelusilor si copiilor mici, devenind mai putin importanti odata cu cresterea. Ceea ce nu cunoaste multa lume este faptul ca de obicei se micsoreaza dupa varsta de 5-7 ani (cand ating pragul de dezvoltare completa), scazand in dimensiuni pe perioada adolescentei, pentru ca la maturitate sa dispara aproape complet.

Ce simptome prezinta polipii la copii

Polipii au rolul de a „bloca" infectiile insa exista situatii cand se infecteaza, crescand astfel in volum. De obicei, acelasi lucru se intampla si cu amigdalele (de aceea procedura de indepartare le vizeaza de multe ori pe ambele). Problemele de sanatate pe care le prezinta polipii inflamati sunt:

- nas infundat (copilul poate respira doar pe gura conducand la episoade de tuse si deshidratarea mucoasei)/obstructie nazala
- timbru al vocii modificat si respiratie zgomotoasa
- sforait si dificultate in obtinerea unui somn odihnitor (din cauza apneei de somn)
- durere de gat si probleme in inghitire
- facies adenoidian (aspect palid al fetei, cu dinti implantati defectuos, carii dentare)
- inflamarea ganglionilor de la nivelul gatului
- probleme cu urechile (otite medii repetate)
- rinite, sinuzite, laringite, bronsite cronice
- incetinirea ritmului de crestere staturo-ponderala
- alterarea mirosului si gustului din cauza afectarii mucoasei nazale, respectiv linguale

Cauzele polipilor la copii

Desi cauzele aparitiei nu sunt pe deplin cunoscute, se pare ca fibroza chistica este una din cauzele des intalnite, alaturi de sinuzita cronica si de alergii. Este vorba de fapt doar de o sensibilitate crescuta a copilului respectiv la imbolnaviri ale aparatului respirator.

Cand trebuie indepartati polipii la copii

- cand in urma unei infectii, chiar dupa adminstraraea unui tratament cu antibiotic, raman inflamati
- in urma unei reactii alergice care ii poate iritapolipi la copii
- cand sunt o poblema congenitala (copilul s-a nascut cu polipii mariti, prezentand aceasta problema inca din perioada intrauterina).
- cand este vorba de inflamatia lor cronica in urma episoadelor repetate de infectii respiratorii (situatia cel mai des intalnita) fiind cunoscuta sub denumirea medicala de adenoidita cronica

Tratamentul polipilor la copii

Cea mai importanta problema pe care o pot provoca polipii, este legata de auz care joaca un rol extrem de important in viata unui copil. Polipii pot apasa pe intrarea tuburilor Eustachiene, putand conduce la probleme de auz (din cauza acumularii lichidului la nivelul urechii medii). Medicul ORL trebuie sa apeleze in primul rand la varianta de tratament medicamentoasa, recomandand antibiotic daca este vorba de o infectie, picaturi nazale pentru cazuri mai usoare si antihistaminice pentru alergii sau spray nazal pe baza de steroizi pentru a diminua vegetatiile adenoide. Adenoidectomia (indepartarea lor chirurgicala) reprezinta ultima solutie la indemana si, cu toate ca multi parinti tind sa apeleze la aceasta de la prima raceala a copilului, medicul este cel care are un rol decisiv in stabilirea variantei optime de tratament.
De altfel, exista studii care demonstreaza ca in cazul copiilor mici (sub 4 ani), care sufera de reflux sau de probleme ale urechii au mari sanse de a fi nevoiti sa revina din nou pe masa de operatie, polipii reaparand dupa o perioada de timp. Alt studiu demonstreaza de asemenea faptul ca costurile totale pe care le implica interventia chirurgicala sunt aproape duble fata de cele impuse de un tratament vigilent si, mai mult, ca de multe ori, numarul si severitatea imbolnavirilor nu sunt reduse in urma operatiei de polipi.

Operatia de polipi la copii

Operatia in sine dureaza aproximativ 30 de minute si este necesara sedarea prealabila a copilului (anestezie generala).Aceasta trebuie realizata doar daca copilul este perfect sanatos, in caz contrar medicul putand amana procedura. In prezent, procedura se realizeaza endoscopic (cu ajutorul unui aparat cu o camera video) , uneori alaturi de tonsilotomie (indepartarea amigdaleleor) si recuprearea se realizeaza extrem de rapid (maxim 1 saptamana), cel mic fiind externat in aceeasi zi in care are loc operatia, daca nu apar complicatii. Ce complicatii pot aparea? Printre complicatii se numara, sangerarea excesiva, o reactie alergica la anestezic sau infectie post-operatorie, dar aceste cazuri sunt extrem de rare. Dupa operatie se impune odihna si administrarea unor picaturi nazale, eventual si antibiotic pentru a preveni o eventuala infectie. Copiii operati trebuie sa manance alimente moi si pot resimti dureri de gat, de ureche, maxilar rigid, nas infundat, analgezicele dovedindu-se de efect in acest caz. Este bine ca cel mic sa consume multe lichide dupa operarie si, mai ales, sa evite colectivitatea cel putin o saptamana, precum si locurile in care se fumeaza si cursurile de inot pentru o perioada de aproximativ 3 saptamani.

Iata ce ne impartasesc mamele care s-au confruntat cu aceasta operatie:

Mihaela: „A fost diagnosticat pe la 2 ani si mi s-a spus ca ar fi operabili mai ales daca are episoade repetate cu raceli. Noi nu am fost de acord cu operatia pentru ca era prea mic. Initial am zis ca poate sunt polipi inflamati de la racelile repetate, insa mai multi medici mi-au pus diagnostic de asa-zisii "polipi". Dupa intrarea in colectivitate/gradinita au debutat racelile ghinionul in gasirea unor medici incapabili si proasta comunicare intre ei a dus la tratarea gresita a virozelor (fiecare cu metoda lui) si m-am trezit ca avem de administrat 10 medicamente pe zi pentru ca dr pneumolog imi recomanda ce tinea de el, orl-istul ce tinea de el, pediatrul ce tine de el. Rezultatul a fost ca l-am indopat cu medicamente fara ca sa scapam de secretii, secretii pe care le-a avut luni de zile si de la care tusea ingrozitor si in plus ne-am ales si cu otita seroasa. I-am dat de 2 ori antibiotic (Augumentin si s-a deranjat la burtica, si din tratarea secretiilor ne tratam acum si de diaree, chiar daca nu ii dadeam fructe si alimente care sa ii produca diaree ). Au fost imbunatatiri doar pe termen scurt cat era sub efecful antibioticului, insemnand timpan rosu si secretii mai putine, episoade de tuse mai rare si tuse mai putin productiva. Cauza secretiilor era de fapt cronicizarea polipilor. Noi am avut norocul de a gasi un medic care stia ce face, dr. Craciunescu de la Iomc, care ne-a recomandat un tratament cu Nasonex si antiinflamator (aerosoli cu Flixotide si pentru ca imi recomandase si dr. Cernatescu Atrovent mi-a zis sa il incerc si pe acela desi acela era un bronho-dilatator) , nu au fost imbunatatiri urmand concluzia ca nu se poate face nimic medicamentos, ci trebuie operat. Operatia mi-a fost ecomandata si de un alt medic."

Ina: „Medicul si asistenta de la cresa ne-au atras atentia ca Alex respira cu greutate si incorect. Somnul devenise si el agitat, intrerupt, era palid, avea cearcane si in timp s-a instalat apneea. Am consultat vreo 3 ORL-sti diferiti. Am mers si am masurat respectivii polipi, am constatat ca blocau aproape in totalitate caile respiratorii nazale. Apneea e un simptom ingrijorator si poate avea urmari pe care noi nu am dorit sa ni le asumam. Am analizat riscurile ?i beneficiile si am decis sa il internam pe Alex pentru operatie.
Totul a decurs ok, apneea a disparut iar somnul si respiratia sa sunt acum normale. Racelile sunt tot acolo insa - asta pentru cei care spera ca prin indepartarea polipilor vor scapa de viroze. In cazul nostru, colectivitatea poarta vina si e un fel de rau necesar, in lipsa de alte alternative." Mai multe despre experienta Inei cu polipii aici.

Din pacate, cercetarile demonstreaza faptul ca majoritatea interventiilor pentru polipi sunt realizate in special din cauza maririi lor si nu ca urmare a infectiilor repetate, reprezentand astfel o varianta facila de urmat. Expectativa se dovedeste astfel de preferat cand nu este vorba de o problema cronica si administrarea unui tratament adecvat.

Nu in ultimul rand, iata sfaturile doamnei doctor Maria Calota - Medic Specialist Pediatrie, Centrul Medical Sphera:

"Recomand in primul rand consultul de specialitate oto-rino-laringologic pentru determinarea de mai mare precizie a localizarii si dimensiunilor polipilor, tratamentul fiind stabilit pe baza acestor date.
Tratamentul chirurgical al polipilor este recomandat daca acestia obstrueaza complet caile aeriene, nepermitand respiratia pe nas, precum si daca apar deformari ale fetei sau secretii nazale in exces dificil de ameliorat. Din pacate, rata de recidiva a acestor manifestari este semnificativa si post-operator, necesitand adesea noi interventii.
In absenta indicatiilor mai sus mentionate pentru interventia chirurgicala, tratamentul conservator al polipilor presupune mentinerea unei bune igiene locale, impiedicand stagnarea indelungata a secretiilor nazale (instilatii nazale cu ser fiziologic sau apa de mare, aspirarea secretiilor) si , mai rar, in situatii bine alese, tratament local decongestionant sau folosirea de solutii de steroizi local asu sistemic in speranta micsorarii polipilor nazali."

Domnul doctor Sorin Filipescu - Medic Pediatru al Centrului Medical Bio Medica recomanda urmatoarele:

"rinoadenoidita acuta sau cronica se trateaza in faza acuta cu substante vasoconstrictoare de mucoasa nazala plus antibiotice local-colir si general (pe os, iv) daca temperatura este mai mare de 38 grade si are secretii nazale purulente.
Cand este vorba de adenoidita cronica cu complicatii otice (otite acute repetate) sau traheo-bronsite descendente ori pneumopatii acute, se poate interveni chirurgical de catre un specialist O.R.L, interventia se numeste adenoidectomie.
Pentru polipii endonazali deasemena se poate interveni chirurgical de catre un specialist O.R.L daca dau obstructie."
 

Multumim mamelor, doamnei doctor Maria Calota si domnului doctor Sorin Filipescu pentru ajutorul oferit in redactarea articolului.

Surse:
www.mayoclinic.org; www.reuters.com; www.rightdiagnosis.com; www.webmd.com; http://kidshealth.org; www.nhs.uk/; http://connection.ebscohost.com; http://kidshealth.org; www.pediatrucluj.ro

Articolul urmator
Secreție galbenă la ochi la bebeluș: cauze și tratament
Secreție galbenă la ochi la bebeluș: cauze și tratament

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ochi lipiți la bebeluși: cauze, tratament și prevenție
    Ochi lipiți la bebeluși: cauze, tratament și prevenție

    Ochii lipiți la bebeluși sunt un lucru foarte des întâlnit în primele luni de viață ale copiilor și de cele mai multe ori NU reprezintă un motiv de îngrijorare....

    Mă doare burta jos și urinez des: cauze, tratament și prevenție
    Mă doare burta jos și urinez des: cauze, tratament și prevenție

    Durerile, fie că sunt acute, fie că sunt cronice, trezesc îngrijorare. Cu atât mai mult cu cât sunt acompaniate și de alte simptome neplăcute, temerile se vor...

    Transpiratii reci la copii: cauze și tratament
    Transpiratii reci la copii: cauze și tratament

    Transpirațiile reci sunt un fenomen în care o persoană simte o senzație de transpirație umedă, rece și neobișnuită, care poate apărea brusc și fără un efort fizic intens....

    Hemoragie subconjunctivală la copii: cauze, simptome și tratament
    Hemoragie subconjunctivală la copii: cauze, simptome și tratament

    Hemoragia subconjunctivală este o afecțiune oftalmologică frecventă, caracterizată prin sângerarea în spațiul subconjunctival, adică între conjunctivă (stratul...

    Lăcrimarea excesivă: cauze și tratament
    Lăcrimarea excesivă: cauze și tratament

    Motivele pentru care ochii îți pot lăcrima excesiv sunt diverse și, deși în cele mai multe cazuri nu ai de ce să te sperii, pot fi situații care indică o afecțiune. Te...

    Răceala la rinichi: cauze, simptome și tratament
    Răceala la rinichi: cauze, simptome și tratament

    Răceala la rinichi, sau pielonefrita acută, reprezintă o infecție acută a rinichilor, care apare brusc de cele mai multe ori. Afecțiunea duce la inflamarea rinichilor și poate cauza...

    Vergeturi roșii: cauze și metode de tratament
    Vergeturi roșii: cauze și metode de tratament

    Vergeturile reprezintă o formă de cicatrizare a pielii și se dezvoltă când pielea se întinde brusc. În urma acestui proces, structurile care o susțin, adică elastina...

    Hipertricoza: cauze, simptome și tratament
    Hipertricoza: cauze, simptome și tratament

    Hipertricoza este definită ca fiind creșterea excesivă a părului, oriunde pe corp, fie la bărbați, fie la femei. Este important să distingem hipertricoza de hirsutism. Spre deosebire...

    © 2024 Qbebe