Bolile copilariei nu sunt grave si permit imunizarea copilului. Desi tie ti se poate parea o mica tragedie, atunci cand copilul tau se imbolnaveste de una dintre aceste boli el devine mai puternic. Cu ficare boala in parte organismul lui invata sa se apere, sa lupte si sa ramana sanatos. Ca mamica, este important sa stii sa le recunosti rapid si sa poti lua masurile adecvate. Nu ezita sa contactezi pediatrul in cazul in care ai o nelamurire sau ti se pare ca puiul tau se simte rau.
Ce este oreionul?
Oreionul este o boala infectioasa virala acuta, extrem de contagioasa, provocata de un paramixovirus si se manifesta, in principal, printr-o parotidita (inflamatia glandelor parotide, principalele glande salivare). Oreionul sau parotidita epidemica, se transmite pe cale aeriana. Se intalneste mai frecvent iarna, adesea in epidemii, in particular in unele colectivitati (scoli). In general sunt afectati copiii. Virusul prezinta tendinta sa se fixeze pe glande si nervi.
Simptomele oreionului
• cresterea in volum, dureroasa, a uneia sau ambelor glande parotide; unul sau ambii obraji pot fi umflati, aproximativ 30-40% din cei infectati prezinta acest simptom care e considerat de catre multi un semn caracteristic pentru boala desi el poate aparea si in alte afectiuni;
• febra cuprinsa intre 38-40 grade C;
• cefalee (dureri de cap), durere la nivelul urechii, senzatie de gat uscat si durere la inghitire sau deschiderea gurii;
• durere resimtita atunci cand se consuma mancaruri sau bauturi acre cum ar fi sucuri sau citrice;
• oboseala cu dureri musculare sau articulare;
• lipsa poftei de mancare si varsaturi.
Aproximativ o treime din cei infectati nu au nici unul din aceste simptome, mai ales copiii sub 2 ani.
In timpul evolutiei bolii pot sa apara complicatii ale caror simptome sunt redoarea cefei (rigiditatea cefei) sau cefalee severa (indica meningita), testicule crescute in volum, sensibile si dureroase (indica orhita - afectarea testicului), dureri abdominale difuze ce pot indica o pancreatita sau inflamatie a ovarului.
Oreionul este diagnosticat prin istoricul de expunere la boala si simptome cum sunt glandele parotide umflate si sensibile. La nevoie se poate efectua un test de sange care poate confirma diagnosticul. Oreionul poate fi identificat prin cultura virala dintr-o proba de urina, saliva sau lichid cefalorahidian obtinut prin punctie lombara.
In cazurile fara complicatii oreionul este tratat prin repaos la pat si ingrijire la domiciliu. Tratamentul la domiciliu cuprinde medicamente ce pot fi cumparate fara reteta si sunt folosite pentru a reduce febra si durerea. Paracetamolul sau alte antiinflamatoare nonsteroidiene sunt frecvent folosite. Nu se administreaza aspirina la persoanele mai tinere de 20 de ani pentru ca poate provoca o boala rara dar grava, numita sindromul Reye. Aparitia complicatiilor necesita internarea in spital. Atunci cand apar complicatii cum sunt orhita, meningita, pancreatita sunt tratate cu medicamente antialgice (care reduc durerea). Nu se folosesc antibiotice.
Conduita bolnavului
Daca cresterea in volum a glandei provoaca durere se aplica gheata sau comprese calde (ce convine bolnavului). Pe testiculele inflamate se poate aplica o compresa rece intermitenta sau se poate incerca o metoda gentila de sustinere. Este recomandat suptul de batoane de inghetata sau acadele inghetate. Hrana trebuie sa fie moale pentru a nu fi nevoie de mestecare. Alimentele si lichidele acre trebuie evitate. Din cauza infectiei, glandele salivare sunt foarte sensibile si poate fi dificila inghitirea alimentelor.
Oreionul este transmis atunci cand o persoana infectata tuseste sau stranuta si contactul cu obiecte recent contaminate cum ar fi servetele, batiste, pahare sau prin maini murdare. Persoanele infectate pot raspandi virusul aproximativ 7-9 zile dupa ce simptomele apar.
Profilaxia oreionului
Vaccinul impotriva oreionului face parte din triplul vaccin ROR care mai cuprinde vaccinul antirubeola si antirujeola. Beneficiile acestui vaccin depasesc cu mult riscurile sale. De asemenea riscul de reactii alergice asociate cu vaccinul antioreion este extrem de scazut.