Informații despre limfocite crescute la copil
Limfocitoza este termenul medical care reprezintă un număr ridicat de limfocite. Limfocitele sunt un tip de globule albe ce joacă un rol important în sistemul imunitar (ajută la combaterea îmbolnăvirilor). Măduva osoasă produce constant celule care devin limfocite; unele intră în fluxul sanguin, dar majoritatea circulă prin sistemul limfatic (compus din splină, amigdale și noduli limfatici). Aproximativ 25% dintre noile limfocite rămân în măduvă și devin celule B, iar restul de 75% circulă până la timus și devin celule T. Limfocitele B și limfocitele C funcționează împreună pentru a combate infecțiile din organism.
În rândul copiilor intervalul de referință poate varia cu vârsta, dar poate atinge pragul de 7000-9000 limfocite într-un microlitru de sânge (măsurătorile exacte pot vă varieze chiar și de la un laborator la altul).
În practica medicală au fost identificate două tipuri de limfocitoză:
- Limfocitoză monoclonală - MBL, o afecțiune proliferativă în care numărul de limfocite crește ca urmare a unei boli legată de limfoide (limfocitele ajung la mai puțin de 5000 per microlitru de sânge). Deși nu este vorba despre o boală ereditară, după o anumită vârstă predispoziția crește mai ales dacă există și alte cazuri în familie.
- Limfocitoză policlonală - PPBL care nu se caracterizează printr-un nivel la fel de ridicat de limfocite ca prima categorie, femeile tinere, caucaziene prezentând un factor de risc crescu.
Simptome pentru limfocite crescute la copil
De obicei, persoana care prezintă un număr crescut de limfocite nu va prezenta niciun fel de simptom fizic, ceea ce înseamnă că nu devine evidentă situația decât în urma realizării unui test de sânge în vederea depistării unei probleme de sănătate. De obicei este vorba despre o situație inofensivă, temporară, care poate apărea în urma unei îmbolnăviri; există însă și cauze mai grave precum cancer sau infecție cronică.Cauze pentru limfocite crescute la copil
Cauze pentru limfocitoza monoclonală sau primară - tumori limfatice, leucemie prolimfocitară, leucemie cu celule păroase, limfom cu limfocite, leucemie cu limfocite granulare mari, leucemie limfoblastică acută și leucemie cronică limfocitară. Leucemia este un tip de cancer al sângelui în care măduva osoasă este înlocuită de forme timpurii de globule albe. Leucemia acută limfoblastică este un tip de leucemie în care un număr mare de globule albe imature, subdezvoltate, cunoscute sub denumirea de blaști sunt produse în măduvă. Limfoblaștii, limfocite imature, sunt un tip de blaști prezenți în cazurile de leucemie acută limfoblastică. Leucemia cronică limfocitară este un tip de leucemie caracterizat de prezența unei cantități excesive de limfocite mature. Este cel mai comun tip de leucemie în rândul adulților, iar simptomele cele mai comune sunt nodulii limfatici inflamați, oboseală și scădere în greutate.
Cauze pentru limfocitoza policlonală sau reactivă - apare înaintea unui proces inflamator sau infecțios. Poate fi cauzată de infecții virale: sindroame mononucleoză cauzate de citomegalovirus, hepatită, tuse convulsivă, rubeola, virusul herpes simplex (specific pentru varicelă), adenovirus, gripă, oreion; HIV/SIDA. Poate fi cauzată și de infecții bacteriene: toxoplasmoză, tuberculoză, bruceloză. Cauze acute: șoc septic, insuficiență cardiacă acută, intervenție chirurgicală, transfuzii. Cauze cronice: îndepărtarea splinei (splenectomie), boli autoimune și inflamație cronică (boala lui Crohn, colită ulcerativă și vasculită). Alte cauze: otrăvirea cu anumite substanțe (plumb, benzen etc.), tulburări metabolice (acidoză diabetică sau uremică) și anumite tratamente cu vitamina B12.
Cauze pentru limfocitoza relativă includ: vârsta mai mică de 2 ani, infecții virale acute, boli ale țesutului conjunctiv, tirotoxicoză, boala lui Addison și splenomegalie cu sechestrarea splenică a granulocitelor.
Tratament pentru limfocite crescute la copil
Nu există niciun tratament specific pentru limfocitoză, deoarece poate fi gestionată prin tratarea cauzei subiacente. Odată cu efectuarea testelor sanguine și depistarea unui număr crescut de limfocite, rezultatele trebuie coroborate cu ceilalți parametri pentru a stabili cauza și tratamentul corespunzător.În unele cazuri numărul crescut de limfocite datorat unei infecții se remediază în interval de câteva zile sau săptămâni. Pentru acest gen de situații este important să ajuți organismul să combată infecția; astfel, se recomandă consumul de alimente antiinflamatorii, cum sunt cele care conțin acizi grași omega 3 (se găsesc în pești grași precum somon, ulei de ficat de cod, sardine sau macrou - cele mai bune surse cu compozție antiinflamatorie). În locul dulciurilor, sunt de preferat fructele întregi, cu un indice glicemic redus (căpșune sau grapefruit). De asemenea, ajută creșterea aportului de alimente cu vitamina C, inclusiv citrice, ardei grași și broccoli. Vitamina C este o vitamină esențială pentru sistemul imunitar care ajută la prevenirea infecțiilor. Nu trebuie neglijat nici exercițiul fizic care conferă un plus de energie și fortifică sistemul imunitar sau vitamina D în stare naturală (razele soarelui); vitamina D este esențială pentru sănătatea oaselor și este asociată cu un risc redus de boli cardiace, risc redus de boli autoimune și rate reduse de depresie. Nu în ultimul rând, și odihna joacă un rol important; în cazul unei cantități insuficiente de somn, stresul poate compromite funcționarea sistemului imunitar.
Pentru un copil sănătos asigură-te că acesta are parte de toate vitaminele și mineralele pentru a de dezvolta armonios. Poți apela la un supliment care să asigure aportul necesar copilului, precum WellKid, un supliment alimentar care protejează aportul nutrițional al copiilor cu vârste cuprinse între 4 și 12 ani. Nu conține: coloranți artificiali, conservanți sau lactoză, sare sau grăsimi. |
Surse: https://health.onehowto.com; www.mayoclinic.org; https://en.wikipedia.org; www.healthline.com