Limbricii, alaturi de oxiuri si tenia, sunt viermi intestinali care apar de obicei la copii. Ascarioza (infecția cu limbrici Ascaris Lumbricoide) se dezvolta in intestinul subtire, unde pot trai pana la varsta de doi ani. Se reproduc rapid si se transmit cu usurinta, prin simplu contact cu suprafete, lucruri sau persoane contaminate.
Infectarea cu limbrici presupune ingerarea oualor de limbrici de catre copii, urmand ca acestea sa se maturizeze la nivelul intestinului. De obicei, una sau doua luni mai tarziu, femela este eliminata rectal, moment in care are loc depunerea de oua in jurul anusului.
Din pacate, copilul se poate infecta foarte usor cu limbrici. De obicei acestia se gasesc in locurile murdare (noroi, nisip, balti); copilasul se poate juca intr-o balta contaminata si ii poate contacta din stropi, sau construind castele de nisip. Tot la joaca poate contamina limbrici de la caini, mai ales de la cei vagabonzi si mai ales atunci cand, lasati nesupravegheati, le baga mainile in gura. Ii poate lua si din fructe si legume nespalate sau prin folosirea unei lenjerii contaminate. De asemenea, limbricii se pot gasi si in haine, praful din casa sau se pot transmite prin maini murdare.
Citește și: Viermisori la copii (oxiuri). Semne ca micutul tau are paraziti intestinali. Cauze si remedii
SIMPTOME
In momentul in care limbricul-femela isi depune ouale in anus, copilasul va simti mancarime si usturime. In scurt timp, zona se va irita. Alte simptome ar mai fi:
- respiratie grea
- tuse
- dureri abdominale
- lipsa somnului
- stare generala de disconfort
- lipsa apetitului
- apatie
- diaree urmata de constipatie
- scadere in greutate
Exista un anumit tip de limbric, toxicariasis, care se transmite de la caine la om ce poate migra spre ochi si provoca orbirea.
TRATAMENT SI PREVENIRE
Pentru infectarea cu limbrici la copii se recomanda remediile naturiste. Usturoiul este un foarte bun aliat impotriva parazitozelor intestinale, pentru ca anumite substante pe care le contine „ametesc" viermii si ajuta la eliminarea lor. Daca cel mic are sub 3 ani, se recomanda administrarea usturoiului sub forma de mujdei, in timp ce pentru copiii mai mari se poate folosi ursuroiul in forma bruta. De asemenea, semintele de dovleac sunt si ele foarte bune si eficiente, insa acestea trebuie administrate numai copiilor mari.
Igiena este foarte importanta ca metoda de prevenire a limbricilor la copii. Este esential sa te asiguri ca cel mic are o igiena bine pusa la punct. In primul rand, trebuie sa il inveti sa se spele foarte des si bine pe maini. Nu uita sa speli bine frucrele sau legumele inainte de a le oferi copilului tau si invata-l sa spele bine pe maini dupa ce vine de afara, inainte de masa si dupa ce au folosit toaleta. De asemenea, nu uita sa tii permanent legatura cu educatoarea sau invatatoarea pentru a fi la curent cu posibilele cazuri de infectare cu limbrici in clasa sau in scoala; asta te va ajuta sa-ti iei toate masurile necesare de prevenire.
Citește și: Viermi intestinali. Cum stii ca ai paraziti intestinali
Daca ai caini sau pisici, ai grija sa aiba vaccinurile necesare facute. Curata des litiera cu nisip, in caz ca ai pisica si supravegheaza-l pe copil pe cat posibil sa nu se joace in preajma ei. De asemenea, fereste-l pe cat posibil de contactul cu animelele strazii.
Surse foto: Istock.com