Eozinofile crescute la copil: cauze, simptome și tratament

Eozinofile crescute la copil: cauze, simptome și tratament

Irina Olteanu - Redactor Senior

Un număr crescut de eozinofile la copil indică cel mai adesea o infecție parazitară. Pot să existe însă și alte cauze responsabile de modificarea acestui parametru în analiza sângelui. Care sunt acestea, ce simptome și ce tratament presupun vă explicăm în continuare în detaliu.

Informații importante despre eozinofile crescute la copil

Eozinofilele joacă două roluri principale în sistemul imunitar: distrug substanțele străine și reglează inflamația. În primul rând, eozinofilele consumă substanțele străine și combat substanțele asociate infecțiilor parazitare care au fost semnalizate drept nocive de sistemul imunitar. Apoi, ele reglează inflamația, stimulând răspunsul inflamator, care joacă un rol benefic în izolarea și controlarea locului infecțios. Uneori inflamația se poate dovedi mai mare decât este necesar, ceea ce poate conduce la simptome deranjante sau chiar leziuni ale țesuturilor. Eozinofilele joacă un rol cheie în simptomele de astm și alergii.

Eozinofilia apare atunci când un mare număr de eozinofile este transmis către un anumit loc din corp sau atunci când măduva osoară produce prea multe eozinofile. Eozinofilia se referă la un număr absolut de eozinofile din sângele periferic, care depășește 500 eozinofile/microlitru (valoarea poate fi diferită de la un laborator la altul). Eozinofilia poate fi clasificată drept ușoară (500-1500 eozinofile/microlitru), moderată (1500-5000 eozinofile/microlitru) sau gravă (mai mare de 5000 eozinofile/microlitru). Procentul tipic de eozinofile pentru o ființă umană care nu are eozinofilie este mai mic de 5%, dar prezența eozinofiliei nu poate fi determinată doar în baza procentajului de eozinofile deoarece acesta este un număr relativ care variază în hemoleucograma completă și în procentele relative ale altor parametri sanguini (neutrofile, limfocite etc.).

Eozinofilele sunt în esență celule tisulare, fiind de sute de ori mai abundente în țesuturi decât în sânge. Este important de subliniat faptul că gradul de eozinofilie din sângele periferic nu prezice întotdeauna cu acuratețe riscul de leziuni ale organului. Prin urmare, implicarea organului și leziunea acestuia nu pot fi prezise printr-un nivel ridicat de eozinofile, nici nu pot fi excluse de un nivel scăzut al eozinofilelor. Organele țintă comune ale eozinofilelor într-o perioadă de boală includ piele, plămâni și tract gastrointestinal. Cu toate acestea, leziuni ale sistemului cardiac și nervos pot apărea și pot fi mai grave și potențial fatale.

eozinofile crescute la copil-imagine la miscroscop

Cauze pentru eozinofile crescute la copil

Sunt mai mulți factori care determină eozinofile crescute la copil și la adulți. Printre acestea se numără diverse boli, precum:

  • Boli de tip alergic: astm, rinită sezonieră sau cronică, urticarie.
  • Boli dermatologice: dermatită atopică, pemfigus, dermatită herpentiformă.
  • Boli imunologice: dermatomiozită, fasceită eozinofilică, hiperimunoglobulinemie E, vasculină de hipersensibilitate, deficiență IgA, boala colonului iritabil, poliarterită nodoasa, sclerodermă, granulomatoză Wegener, sindrom Wiskott-Aldrich.
  • Boli parazitare: ascaridioza, amebiază, filarioză, helminți, infecția cu Pneumocystis carinii, scabie, schistosomiază, toxoplasmoză, trichineloză, larva migrans viscerală.
  • Alte boli infecțioase: aspergiloză, boala zgârieturii de pisică, coccidioidomicoza, histoplasmoză. 
  • Boala hematologică: stadii cronice mieloproliferative, anemia Fanconi, eozinofilie ereditară, post splenectomie, trombocitopenie (sindromul radicular absent).
  • Malignități: adenocarcinom, tumori cerebrale, carcinom epidermoid, limfom, terapie post radiație
  • Alte cauze: dializă cronică peritoneală, boală cardiacă congenitală, sindromul Loeffler (eozinofilie pulmonară).

Cele mai probabile cauze de eozinofile crescute la copil sunt identice cu cele de la adulți, însă cu câteva excepții. Astmul și boala atopică rămân cele mai comune cauze de eozinofilie ușoară spre moderată la copii. Este important să se acorde o atenție frecvenței și etiologiei infecțiilor, deoarece sindromul de imunodeficiență este prezent tipic în copilărie și poate fi asociat cu boala atopică și eozinofilia sângelui periferic și a țesuturilor.
Alergia alimentară și esofagita eozinofilică sunt uneele dintre cele mai comune cauze în grupul pediatric și pot fi trecute cu vederea dacă nu există un istoric medical corespunzător. Singurul indiciu pentru diagnostic poate fi reprezentat de vărsături ocazionale.
Deoarece infecțiile cu helminți presupune expunere corespunzătoare, unele infecții sunt mai prevalente la copii. De exemplu, larvele migrans viscerale, care presupun ingestia de ouă din sol contaminat cu fecale animale, sunt observate aproape exclusiv la copiii de vârstă mică, în timp ce filiarioza care presupune expunere repetată la ciupituri de insecte crește cu vârsta și este rar observată la copii sub 4 ani.

Unele forme de leucemie și limfom sunt mai comune în copilărie și pot să se prezinte alături de eozinofilie asimptomatică, uneori cu mai mulți ani înainte de depistarea malignității. În schimb, tumorile solide sunt rareori cauza eozinofiliei la copii. Deși lipsesc date definitive, prevalența altor cauze rare de eozinofilie, inclusiv FP1l1/PDGFRA - neoplasme pozitive mieloproliferative, granulomatoză eozinofilică și poliangeită, angioedem episodic și eozinofilie par să apară la fel de des și la copii și la adulți.

Simptome pentru eozinofile crescute la copil

Simptomele implicării unui anumit organ poate sugera cauza potențiala a eozinofiliei și/sau alte consecințe ale leziunilor țesuturilor induse de eozinofile. În cazul în care apar eozinofile crescute la copil pot fi observate următoarele simptome: febră, scădere în greutate, oboseală, iritație/prurit, afectare nazală, wheezing/tuse/congestie a pieptului, afectare gastrointestinală/diaree, mialgie, simptome ale sistemului nervos, simptome care pot fi atribuite unei limfadenopatii sau hepatosplenomegalii, simptome de disfuncție cardiacă sau miocardită.

eozinofile crescute la copil

Tratament pentru eozinofile crescute la copil

Tratamentul este îndreptat direct către cauza subiacentă. Însă în eozinofilia primară sau dacă numărul de eozinofile trebuie scăzut, corticosteroizi precum prednison pot fi folosiți. Cu toate acestea, supresia imunitară, mecanismul de acțiune al corticosteroizilor, poate fi fatal în cazul pacienților cu parazitoză. Din acest motiv este importantă de determinat afecțiunea, prin stabilirea unui diagnostic și a unui tratament adecvat. În cazul sindromului hipereozinofilic, medicul poate prescrie corticosteroizi și poate fi necesară monitorizarea deoarece afecțiunea poate conduce în timp la complicații. Aspirația măduvei osoase și biopsia sunt recomandate când cauzele pot fi de natură hematologică primară (hipereozinofilia, afectarea unui organ, globule albe displastice sau imature pe eșantionul de sânge periferic).

Pentru un copil sănătos asigură-te că acesta are parte de toate vitaminele și mineralele pentru a de dezvolta armonios. Poți apela la un supliment care să asigure aportul necesar copilului, precum WellKid, un supliment alimentar care protejează aportul nutrițional al copiilor cu vârste cuprinse între 4 și 12 ani. Nu conține: coloranți artificiali, conservanți sau lactoză, sare sau grăsimi. eozinofile crescute la copil-imagine cu Wellkid vitamine

Surse: www.uptodate.com; https://pediatriceducation.org; www.mayoclinic.org

Articolul urmator
Rahitismul carențial: cauze, simptome și tratament
Rahitismul carențial: cauze, simptome și tratament

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Hidrocefalia sugarului: cauze, simptome și tratament
    Hidrocefalia sugarului: cauze, simptome și tratament

    Hidrocefalia sugarului este o afecțiune medicală caracterizată prin acumularea de lichid cefalorahidian în ventriculii cerebrali, ceea ce duce la mărirea capului și la potențiale...

    Edem papilar: cauze, simptome și tratament
    Edem papilar: cauze, simptome și tratament

    Edemul papilar, caracterizat prin umflarea capului nervului optic din cauza presiunii intracraniene crescute, este o afecțiune de o importanță clinică semnificativă. Deși edemul...

    Hemoragie subconjunctivală la copii: cauze, simptome și tratament
    Hemoragie subconjunctivală la copii: cauze, simptome și tratament

    Hemoragia subconjunctivală este o afecțiune oftalmologică frecventă, caracterizată prin sângerarea în spațiul subconjunctival, adică între conjunctivă (stratul...

    Dermatomiozita: cauze, simptome și tratament
    Dermatomiozita: cauze, simptome și tratament

    Dermatomiozita este o afecțiune rară, autoimună, caracterizată prin inflamația mușchilor și a pielii.

    Hipertricoza: cauze, simptome și tratament
    Hipertricoza: cauze, simptome și tratament

    Hipertricoza este definită ca fiind creșterea excesivă a părului, oriunde pe corp, fie la bărbați, fie la femei. Este important să distingem hipertricoza de hirsutism. Spre deosebire...

    Sindrom antifosfolipidic: cauze, simptome și tratament
    Sindrom antifosfolipidic: cauze, simptome și tratament

    Sindromul antifosfolipidic este o afecțiune autoimună caracterizată prin producția de anticorpi împotriva fosfolipidelor, cu potențialul de a provoca cheaguri de sânge și...

    Pitiriazis versicolor: cauze, simptome și tratament
    Pitiriazis versicolor: cauze, simptome și tratament

    Pitiriazis versicolor, cunoscut și drept tinea versicolor, este o infecție fungică a pielii destul de frecvent întâlnită, care nu creează un impact major asupra...

    Răceala la rinichi: cauze, simptome și tratament
    Răceala la rinichi: cauze, simptome și tratament

    Răceala la rinichi, sau pielonefrita acută, reprezintă o infecție acută a rinichilor, care apare brusc de cele mai multe ori. Afecțiunea duce la inflamarea rinichilor și poate cauza...

    © 2025 Qbebe