Spalarea manutelor si a dintisorilor, folosirea batistutelor, pieptanarea parului, schimbarea hainutelor si a lenjeriei intime toate aceste actiuni fac parte din igiena personala a copilului si a oricarui om. De aceea, parintii trebuie sa inceapa sa ii invete toate aceste lucruri inca din prima copilarie.
Transforma niste reguli de igiena in ceva distractiv!
Copiii invata cel mai bine prin joc. Asa ca primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa ii prezinti toate aceste activitati ale igienei personale ca pe un joc. Fa din momentul baitei un moment amuzant. Aduna mai multe jucarele, pune-i putin spumant, chiar joaca-te, canta cu el. Daca ai posibilitatea, chiar pune un CD cu melodiile lui preferate de la desene. Dupa ce incepe sa mearga de-a busilea, este necesar sa ii faci baita aproape zilnic, sau la 2 zile, pentru a-l tine departe de microbi si bacterii. Nu uita sa il stergi foarte bine, in special in zona genunchilor, gatului si bratelor.
Cand creste mai mare, pe la 6, 7, 8 ani si vrea sa faca dus sau baie singur, poti sa il lasi dar nu uita sa il intrebi daca a folosit sampon suficient si ai grija ca baia sau dusul sa dureze cel putin 15 minute.
Spalati-va impreuna pe maini!
Ca sa iti inveti copilul orice, si sa ai si pretentia de a-i intra in reflex, trebuie in primul rand ca tu sa faci acel lucru. Aceasta este regula numarul 1 si atunci cand vrei sa iti inveti copilul sa se spele pe maini. Este bine sa invete sa faca asta dupa ce foloseste WC-ul, inainte sa mearga la masa, dupa ce vine de la gradinita sau scoala, de afara si oricand este necesar. Ai putea ca, la inceput sa va spalati impreuna pe maini, si in acest timp sa ii povestesti cat de important este acest gest, pentru ca te scapa de bacterii si alunga bolile infectioase.
Cand nu poti sa te speli cu el, ai putea sa il rogi sa iti arate mainile atunci cand va intalniti. In general, atunci cand sunteti in casa, este bine sa il supraveghezi pe cat posibil, si sa-l urmaresti daca si cum are grija de igiena.
Modeleaza-i ritualuri de spalare!
Spalati-va impreuna pe dinti, dimineata si seara, inainte de culcare. Daca l-ai obisnuit cu un mic ritual de igiena de mic, atunci nu iti va fi greu acum sa il „instaurezi" pe acesta. Sunt familii care se spala pe dinti impreuna, timp in care glumesc sau mai rad. Explica-le ca este important sa respecte acest mic ritual, pentru ca ii tine departe de carii, deci de dentist si „instrumentele lui dureroase".
Supravegheaza-l, explica-i, fii un model pentru el!
Taie-i unghiutele inca de cand este foarte mic in timp ce doarme. Atunci cand creste, poti sa o faci cand este treaz. Sfatuieste-l mereu sa puna mana la gura atunci cand casca sau stranuta, pentru ca imprastie virusi si bacterii in jur. Explica-i ca astfel ii protejeaza pe ceilalti oameni. Nu te scarpina in nas daca vrei ca nici copilul tau sa nu o faca. Este un gest care pare instinctual, dar de fapt el este invatat de la cei din jur.
Tu cum altfel te-ai gandit sa il inveti igiena pe copilul tau?