Informații despre igiena intimă corectă a băieților
Conform unei publicații renumite din SUA, un procent de 56% dintre băieți sunt circumciși, o altă statistică realizată de Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) indicând că ponderea generală în intervalul 14-59 de ani este de 81%. Deși riscul de infecție este rar, este important să cunoști cum trebuie efectuată igiena corectă a penisului.
Un aspect important legat de igiena acestei zone sensibile vizează momentul în care pielea prepuțului începe să se retragă, respectiv că poate fi trasă înapoi de pe glandul penian. Majoritatea copiilor vor fi capabili să facă acest lucru până la vârsta de 5 ani, însă există posibilitatea ca la unii să se întârzie până la adolescență. Specialiștii Spitalului de Copii din Philadelphia sunt de părere că doar băiatul respectiv este în măsură să își dea seama când este momentul potrivit pentru a retrage pielea și nu trebuie să o forțezi niciodată, putând apărea o serie de complicații precum durere, sângerare, cicatrici și adeziuni.
Retragerea pielii trebuie oricum să aibă loc într-o oarecare măsură atunci când copilul urinează, până la meatus – în acest fel nu doar se previne împrăștierea urinei, dar și acumularea ei sub pielea prepuțului și prevenirea unei infecții.
Odată ce poate fi retractată pielea, trebuie curățată și zona de dedesubt. Karen Biyle, medic și director de medicină reproductivă și chirurgie în cadrul Asociației Urologice Chesapeake din Baltimore a declarat că “deși majoritatea bărbaților necircumciși se descurcă bine la curățarea pielii de sub prepuț, este o sarcină nu tocmai ușoară pentru ei”. Publicația The Independent spune că “Mulți dintre noi nu cunosc noțiunile de bază; un studiu a demonstrat că 26% dintre bărbații necircumciși nu se spală întotdeauna sub pielea prepuțului, ceea ce poate conduce la acumularea de smegmă și poate începe să miroasă”.
Pielea de pe penisul unui băiat
Pielea de pe prepuț și penis nu are nevoie de îngrijire specială (se curăță singură în primii ani de viață) și nu trebuie niciodată trasă cu forța. În perioada copilăriei aceasta rămâne blocată de glandul penian printr-o membrană (sinechia) – aceasta se dizolvă în mod natural și nu trebuie grăbită. Pielea prepuțului poate fi trasă când suprafața interioară se separă de glandul penian, iar deschiderea sa se lărgește. Chiar dacă are loc separarea naturală, pielea prepuțului poate să nu fie ușor de tras deoarece deschiderea poate fi doar suficient de mare ca să treacă urina. Atunci când un băiat trage de această piele, o face de obicei spre exterior și nu reprezintă motiv de îngrijorare. Fiul tău ajunge să descopere de obicei singur, însă dacă îi spui din timp că se va întâmpla acest lucru îl poți împiedica să se panicheze.
Cum se spală corect penisul
Conform Serviciilor Naționale de Sănătate Britanică “penisul se spală cu apă călduță zilnic, indiferent dacă ai sau nu circumcizie. Trebuie trasă pielea prepuțului și spălată și zona de sub ea. Spălarea regulată previne acumularea de smegmă, respectiv o acumulare de celule moarte, ulei și alte lichide.” Deși smegma are un rol protector în esență, o cantitate prea mare poate conduce la probleme de sănătate, inclusiv infecție. Serviciile Naționale de Sănătate Britanică susțin că “smegma poate începe să miroasă, împiedicându-te să tragi cu ușurință pielea prepuțului și poate deveni un teren propice pentru bacterii. Acest aspect poate conduce la înroșirea și inflamația capului penisului, denumită balanită. Simptomele acesteia înclud un penis dureros, cu miros neplăcut, aspect roșu și inflamat, care are o acumulare de lichid și apare senzație de durere la urinare. Acumularea de smegmă poate, de asemenea, să îngreuneze retractarea pielii prepuțului copilului.”
De reținut
Dacă copilul tău pare interesat să se curețe, îi poți arăta cum să facă acest lucru în mod delicat, retrăgând ușor pielea prepuțului, curățând zona și apoi așezând-o la loc în poziție naturală. Mulți băieți nu sunt interesați de procedură decât când sunt mai mari, iar încercările forțate pot să fie contraproductive. Uneori este posibil ca băiatul tău să nu te lase să îl cureți, dar nu este o problemă gravă atâta timp cât stă în cadă în apă caldă cu săpun/spumă de baie. Medicul pediatru Michael Dickinson este de părere că dacă băiatul are o predispoziție spre înroșire și iritație a zonei sau dacă pielea preouțului nu se retrage până la liceu, este necesară o vizită la medicul pediatru pentru evaluare.
Dacă separarea pielii prepuțului este forțată pot apărea leziuni la nivelul țesutului conjunctiv, ceea ce poate durea și conduce la probleme, respectiv o rană deschisă predispusă la infecție, pot apărea adeziuni ce cauzează probleme permanente, țesut cicatricial care conduce la fimoză sau blocarea pielii în spatele glandului penian (parafimoză). Nu trebuie să aplici creme sau loțiuni antiseptice pe glandul penian decât la recomandarea medicului.
Iritația de scutec poate afecta și penisul băiatului tău; pentru a preveni acest lucru asigură-te că îi schimbi scutecele ude sau murdare rapid, lasă-l din când în când fără scutec, spală-l corect și aplică cremă specială de scutec. Trebuie să mergi la medic dacă penisul copilului este roșu și inflamat, dacă copilul pare deranjat când urinează, dacă are febră, dacă observi o scurgere/puroi din penis, dacă pielea prepuțului se umflă la eliminarea de urină.
Surse:www.scarymommy.com,www.theglobeandmail.com,www.kidshealth.org.nz,www.rch.org.au/