Cum ne protejăm de coronavirus: sfaturi vitale pentru părinți

Cum ne protejăm de coronavirus: sfaturi vitale pentru părinți

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Creșterea tot mai mare a cazurilor de coronavirus a alertat întreaga planetă. De aceea, experții de la Organizația Mondială a Sănătății se străduiesc să dezvăluie zi de zi situația de la nivel global, realizând update-uri legate de numărul de noi cazuri și de eventuale decese. În privința prevenției îmbolnăvirii din cauza noului virus, există o serie de măsuri pe care trebuie neapărat să le punem în practică pentru a ne feri de pericol atât noi, cei mari, cât și cei mici. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a afla cum este cel mai bine să procedezi pentru binele tău și al celor dragi!

Ce este coronavirusul?

Coronavirusurile sunt o familie mare de virusuri care determină boli respiratorii, care variază de la răcelile comune la afecțiuni severe precum Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS-CoV) și Sindromul Respirator Acut Sever (SARS-CoV).
La finalul anului 2019, Organizația Mondială a Sănătății a fost alertată în legătură cu prezența mai multor cazuri de pneumonii în orașul Wuhan, din China.
Pe 7 ianuarie 2020, autoritățile sanitare chineze au declarat că au identificat un nou virus, care face parte din familia coronavirusului. Acesta a primit numele de „COVID-19”.



Care este situația la nivel global

Potrivit unui raport al Organizație Mondiale a Sănătății publicat pe 23 februarie, situația din prezent stă în felul următor:
• La nivel global: 78.811 cazuri noi de infecție cu noul coronavirus
• În China: confirmate (până pe 23 februarie, ora 10 dimineața) 77 042 cazuri, dintre care 2445 decese
• În afara Chinei au fost confirmate 1769 cazuri
• Sunt afectate alte 28 de state, cu 17 decese

Simptome

Principalele semne care arată prezența unei astfel de infecții sunt:
• febră
• tuse
• scurtarea respirației
• dificultăți în respirație
În cazurile cele mai severe, infecția cu coronavirus duce la apariția pneumoniei, a sindromului respirator severe, la blocaj renal și la deces.

Protejarea copilului de coronavirus: măsuri de luat în familie

Primul aspect de care trebuie să ții seama când este vorba despre coronavirus este următorul: virusul nu se transmite din aer, ci prin picăturile provenite de la o persoană infectată care tușește sau strănută sau dacă se ating suprafețe pe care au ajuns aceste picături.

De asemenea, trebuie să știi că un coronavirus prezent la oameni poate să reziste pe o suprafață (cum ar fi metal sau sticlă de exemplu) și până la 9 zile, în cazul în care suprafața respectivă nu a fost dezinfectată.

Printre măsurile pe care trebuie să le iei în familie pentru a-ți ocroti copilul de noul coronavirus se numără:
• Vă veți spăla cu mare grijă pe mâini- Spălatul corect se face în felul următor: mâinile se vor umezi cu apă, se va aplica pe el suficient săpun, vor fi frecate toate suprafețele mâinii (inclusiv spațiile dintre degete, zona din preajma unghiilor, spatele mâinilor) timp de cel puțin 20 de secunde

• Mâinile se vor spăla cât mai des posibil, dar cu precădere înaite de masă, după utilizarea toaletei, după suflarea nasului, după ce s-a tușit, după ce s-au atins diferite suprafețe, după ce s-a venit de-afară, după ce s-a folosit un mijloc de transport în comun etc.

• Dezinfectează permanent suprafețele din casă cu care veniți mult în contact

• Dacă mâinile nu sunt vizibil murdare, copilul va trebui familiarizat cu utilizarea gelului dezinfectant pentru mâini (pentru ca acesta să fie într-adevăr eficient, este necesar să conțin alcool în proporție de cel puțin 60%)

• Dacă oricare dintre voi are febră, tuse și dificultăți în respirație, este necesar să vă adresați urgent unui medic întrucât este posibil să fie vorba și despre o infecție cu coronavirus, mai ales dacă ați călătorit, dacă ați venit în contact cu o persoană bolnavă etc..

• Dacă există simptomele specifice unei infecții respiratorii, veți purta obligatoriu mască pentru a nu-i îmbolnăvi și pe ceilalți din familie

• Ai mare grijă la respectarea normelor de igienă când prepari hrana copilului- De exemplu, te vei spăla foarte bine pe mâini înainte, vei folosi suprafețe și tacâmuri diferite pentru hrana crudă și pentru cea gătită. Nu uita să îți speli mâinile înainte și după manipularea alimentelor crude sau preparate. Copilului nu i se vor oferi sub nicio formă produse animale gătite prea puțin sau crude, iar carnea crudă, laptele crud (nefiert) și organele crude vor fi manipulate cu mare grijă pentru a se evita contactul acestora cu alte alimente

• În plimbările voastre, este cel mai bine să evitați contactul direct și neprotejat cu animale vii sau cu suprafețele cu care acestea vin în contact

Protecția copilului de coronavirus la grădiniță sau la școală

Pentru ca micuțul tău să se poată proteja de o infecție cu coronavirus este cel mai important să se obișnuiască să se spele pe mâini corect, cu apă și săpun.

Chiar dacă mâinile nu par murdare, va trebui să se dezinfecteze cu un gel pe bază de alcool, pe care îl va avea oricând la îndemână.
Când se află la grădiniță sau la școală, copilul ar trebui să știe următoarele:
• Să-și acopere nasul/gura cu cotul sau cu un șervețel când tușeste sau când strănută (șervețelul va fi aruncat imediat la gunoi, iar copilul se va spăla cât mai rapid pe mâini)
• Să nu ducă mâna la ochi, la nas sau la gură până când nu și-a spălat mâinile sau până când nu s-a dezinfectat
• Să nu se atingă la ochi, la nas sau la gură după ce a pus mâna pe diverse obiecte sau suprafețe care sunt atinse și de alți copii
• Să evite contactul prea apropiat cu colegi care tușesc sau strănută

Protejarea copilului de coronavirus în timpul călătoriilor

Experții din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății vin cu următoarea precizare: nu este necesar să ne anulăm călătoriile, dar trebuie să fim mai atenți la igiena personală.
Un alt lucru foarte important transmis de medici este următorul: în vederea protejării copilului nostru și al celorlați, se vor anula călătoriile dacă acesta prezintă simptome similare unei infecții cu coronavirus.

În avion de exemplu, ar trebui să ții cont de următoarele măsuri:
• Copiii vor fi ținuți cât mai departe de oamenii care tușesc sau care strănută (se va sta la cel puțin 1 m distanță față de aceștia)
• Bebelușii vor sta cât mai apropiați de unul dintre părinți
• Copiii vor trebui să se spele bine pe mâini și să se dezinfecteze periodic
• Se va respecta eticheta legată de tuse și de strănut (se va tuși/strănuta punând cotul la gură/nas sau folosindu-se un șervețel, ce va fi cât mai rapid aruncat la gunoi)
• Copilul va trebui să se spele pe mâini după ce a tușit sau după ce a strănutat

Părinții trebuie să știe că aerul din cabina avionului este sigur și că pentru o contaminare cu coronavirusul este necesar să se intre în contact cu picături provenite de la o persoană infectată.

În privința navelor de croazieră, sunt valabile aceleași reguli de protecție, fiind esențial să se stea la cel puțin 1 m distanță de persoana care strănută sau care tușește.

Referitor la camerele de hotel, este necesar să se respecte atât regulile e igienă personală, cât și pe cele care țin de igiena preparării mâncării.

Protejarea copilului de infecția cu coronavirus în mijloacele de transport

Într-adevăr, este ideal, pentru diminuarea riscului de infectare cu noul coronavirus, să se evite, pe cât posibil, aglomerația. Practic, dacă ne aflăm cu copilul într-un mijloc de transport, este necesar să se stea la cel puțin 1 m distanță față de cei care tușesc sau care strănut.

În plus, copilul va fi învățat să nu ducă mâna la nas, la gură sau la nas după ce a atins diferite suprafețe din mijlocul de transport respectiv. Se va spăla cât mai repede pe mâini sau, dacă nu există această posibilitate, mâinile vor fi dezinfectate cu ajutorul unui gel dezinfectant cu alcool.

O altă regulă extrem de importantă este eticheta legată de tuse și de strănut.

Referitor la purtarea unei măști de protecție, ai în vedere următorul aspect: aceasta nu este foarte eficientă când nu suntem bolnavi, fiind mai potrivită pentru situațiile în care știm că suntem bolnavi și încercăm să-i protejăm pe cei din jur. Totodată, pentru ca ea să nu fie un pericol, nu va trebui să venim în contact cu exteriorul ei chiar dacă nu suntem bolnavi.

Nu în ultimul rând, în cazul în care călătorim și am aflat că în timpul călătoriei am venit în contact cu o persoană suspectă de o infecție cu coronavirus vom respecta următoarele sfaturi venite din partea experților de la Organizația Mondială a Sănătății:
• Ne vom observa cu atenție pe noi sau ne vom supraveghea cu mare atenție copiii, timp de 14 zile (acest termen este necesar întrucât o infecție cu coronavirus poate avea o perioadă de incubație de până la 14 zile. Durata de incubație este însă variabilă, putând fi, în medie, de 5 zile, avertizează specialiștii din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății)- Se vor urmări simptome precum febra, tusea, greutatea în respirația, stările de oboseală
• Dacă în intervalul de 14 zile vor interveni simptomele menționate, se va realiza izolarea la domiciliu

Surse: facebook.com, unicef.org, who.int

Surse foto: istockphoto.com, pixabay.com

Articolul urmator
Dragi părinți, nu este sfârșitul lumii dacă cel mic ia păduchi! I se poate întâmpla oricui, adult sau copil, important este să știm cum tratăm problema
Dragi părinți, nu este sfârșitul lumii dacă cel mic ia păduchi! I se poate întâmpla oricui, adult sau copil, important este să știm cum tratăm problema

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    2 din 5 copii sunt abuzați verbal de părinți. Cum protejăm copiii?
    2 din 5 copii sunt abuzați verbal de părinți. Cum protejăm copiii?

    Un cuvânt jignitor adresat copilului îi poate aduce frustrări și dezechilibru emoțional. Cu sentimentele celor mici nu ne jucăm, de aceea este important să ne alegem cu...

    Sfaturi pentru părinți: Cum facem față unui adolescent rebel?
    Sfaturi pentru părinți: Cum facem față unui adolescent rebel?

    Printre marile provocări din viața de părinte se regăsește și aceasta: să faci față perioadei în care copilul tău este adolescent. Devenind tot mai independent și mai dornic...

    Cum protejăm bebelușii de virusurile respiratori anul acesta?
    Cum protejăm bebelușii de virusurile respiratori anul acesta?

    Virusurile respiratorii se manifestă anul acesta în sezonul rece din ce în ce mai agresiv. Iată cum ne putem proteja copiii de virozele respiratorii și de ce este important...

    Antibioterapia la copii. Impactul antibioticelor asupra microbiotei intestinale și cum putem sa îi protejăm pe copii
    Antibioterapia la copii. Impactul antibioticelor asupra microbiotei intestinale și cum putem sa îi protejăm pe copii

    E natural ca, atunci când copilul suferă, fie că îl doare gâtul sau îl tulbură urechea, să intrăm într-o stare de nervozitate atroce, virând ușor...

    Sfaturi pentru părinți de la experții în educație sexuală
    Sfaturi pentru părinți de la experții în educație sexuală

    Pe măsură ce copiii cresc, nu numai că devin din ce în ce mai dornici să descopere lumea din jur, ci și să afle cât mai multe lucruri despre corpul lor. În aceste...

    Drumețiile cu copiii pot fi amuzante! Sfaturi utile pentru părinți
    Drumețiile cu copiii pot fi amuzante! Sfaturi utile pentru părinți

    Plecați în drumeție cu cei mai mici membrii ai familiei? Iată cum trebuie să vă pregătiți, astfel încât excursia să devină o amintire plăcută.

    Acuzații extrem de grave la adresa unui medic de la Polizu. Un bebeluș a fost lăsat să moară deși prezenta semne vitale
    Acuzații extrem de grave la adresa unui medic de la Polizu. Un bebeluș a fost lăsat să moară deși prezenta semne vitale

    Acuzații deosebit de grave la adresa medicului Florian Robe de la Spitalul Polizu. Părinții unui bebeluș venit pe lume în anul 2019 îl acuză că a lăsat copilul să moară,...

    Părintele Necula, despre cum se poate realiza apropierea copiilor de părinți: „De-a bușilea, cum ați făcut prima dată”
    Părintele Necula, despre cum se poate realiza apropierea copiilor de părinți: „De-a bușilea, cum ați făcut prima dată”

    Cel mai îndrăgit părinte duhovnic de către generația tânără oferă sfaturi importante copiilor care, ajunși la vârsta maturității, încearcă să se apropie...

    © 2024 Qbebe